background img
banner
banner

Ξύπνησε ιστορικές μνήμες και συγκίνησε…

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤ. ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ «Ο ΣΤΑΘΜΑΡΧΗΣ» ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΛΟΓΓΟΥ

Ο Σταθμάρχης της Αιγείρας του 1943 και στιγμές από τη ζωή και τη σύλληψή του, «ζωντάνεψαν» κατά την παρουσίαση του νέου βιβλίου της καταξιωμένης Αχαιής συγγραφέως και εκπαιδευτικού, διευθύντριας του 1ου Δημ. Σχ. Ακράτας, Αναστασίας Ευσταθίου, «Ο Σταθμάρχης», που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Ηδύφωνο». Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε την Δευτέρα 26 Ιουλίου το βράδυ, στην ταράτσα του Μουσείου Ιστορίας Λαογραφίας Λόγγου, ενός Μουσείου που έχει ως σκοπό τη διάσωση της ιστορικής μνήμης και την προβολή των τοπικών ηρώων που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν κατά τα «μαύρα» χρόνια της Κατοχής και του Εμφυλίου. Την εκδήλωση, που διοργάνωσαν οι «Φίλοι του Μουσείου» και οι εκδόσεις «Ηδύφωνο» συντόνισε η Μαρία Παναγιωτακοπούλου συγγραφέας-φιλόλογος, υπεύθυνη των εκδόσεων. Για το βιβλίο μίλησαν ο Φάνης Ζουρόπουλος, δημοσιογράφος και ο Κώστας Κλάγκος σκηνοθέτης-φιλόλογος, πρώην Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων και συνεργάτης του ΜΙΛΛ.

Συλλογή στοιχείων μέσα από έρευνα

Η συγγραφέας περιέγραψε την ερευνητική της προσπάθεια για τη συλλογή στοιχείων και ντοκουμέντων από ζωντανές μαρτυρίες ανθρώπων της περιοχής της Ακράτας που έζησαν τα γεγονότα κοντά στους πρωταγωνιστές της αληθινής ιστορίας, ενώ τα ονόματα που αναφέρονται είναι πραγματικά.
Αποσπάσματα διάβασε εμφανώς συγκινημένη, η Κατερίνα Παναγοπούλου- Κούλη, φιλόλογος, εγγονή του «Σταθμάρχη», ο οποίος ήταν ο πατέρας της μητέρας της, και η μητέρα της είναι μια από τις ηρωίδες του βιβλίου.

Τη βραδιά πλαισίωσε μουσικά η Σοφία Μπαρδούτσου, κάτοικος Λόγγου, μουσικοσυνθέτης και συνεργάτιδα του Μουσείου, η οποία ερμήνευσε τραγούδια του Μάνου Χατζηδάκη και του Μίκη Θεοδωράκη σε στίχους Οδυσσέα Ελύτη, συνοδεύοντάς τα στο πιάνο.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο βουλευτής Αχαΐας Άγγελος Τσιγκρής, ο αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ανδρέας Φίλιας, ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Καλαμίδας, η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης Αιγιαλείας Αθηνά Σκανδάμη, ο μουσικοσυνθέτης Σάκης Παπαδημητρίου, απόγονοι του «Σταθμάρχη», εγγόνια, δισέγγονα και τρισέγγονα, εκπαιδευτικοί εν ενεργεία και συνταξιούχοι καθώς και φιλαναγνώστες και φιλόμουσοι κάτοικοι του Λόγγου και της ευρύτερης περιοχής.

Η διοίκηση του ΜΙΛΛ, με ανακοίνωσή της, ευχαριστεί την κ. Ευσταθίου, τις εκδόσεις «Ηδύφωνο» και όλους όσους συνέβαλλαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης και συγκαταλέγει τον Σταθμάρχη της Αιγείρας Ανδρέα Παμπούκη – Ανδριανόπουλο (1943) ανάμεσα στους τιμώμενους του Μουσείου τοπικούς ήρωες – θύματα του Πολέμου, της Κατοχής και του Εμφυλίου: Τσίτσα Κωνσταντίνο, αεροπόρο1940, Δήμου Κωνσταντίνο,αεροπόρο 1941, Μπέσκο Ανδρέα 1943, Κουρτόπουλο Αριστείδη 1944, Σταματόπουλο Κωνσταντή 1944, Αλεξίου Παναγιώτη 1947, Μητρόπουλο Γεώργιο 1947, Θράκα Αθανάσιο 1947, Μούκα Αιμίλιο 1947.


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr