background img
banner
banner

Περλέγκας: «Επιβάλλεται να κηρυχτούν οι Καμάρες, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης»

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΚΑΜΑΡΩΝ ΣΤO PROTIONLINE.GR ΓΙΑ ΤΗΝ… ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΚΑΨΕ ΜΠΟΥΚΑ ΚΑΙ ΑΚΟΝΙΑ

Η ταχύτητα και το μένος της πυρκαγιάς που άφηνε ξοπίσω της ¨στάχτες κι αποκαΐδια¨ δύσκολα θα… σβηστούν από τη μνήμη των κατοίκων των Καμαρών αλλά και των οικισμών της. Η δεινότητα που ¨χτυπούσαν¨ οι φλόγες τις πρώτες καλλιεργήσιμες εκτάσεις και τα κτήματα, ερχόμενη από την διπλανή Ζήρια, ήταν πραγματικά εντυπωσιακής ταχύτητας και σφοδρότητας. Η κατάσταση έγινε ακόμα πιο οδυνηρή για την παραλιακή κοινότητα, όταν υπήρξε ο κίνδυνος η φωτιά να οδηγηθεί λόγω ανέμων στον παραλιακό δρόμο που είναι κατεστραμμένος. Τα χειρότερα αποφεύχθηκαν… γιατί τότε, θα μιλούσαν όλοι για έναν πραγματικό όλεθρο, καθώς στο σημείο είναι εδώ και αρκετά χρόνια μια κατάσταση… ¨no way out¨ από κάθε άποψη.

Το protionline.gr βρέθηκε στον τόπο που η πύρινη μάζα θέρισε την όμορφη παραλιακή κοινότητα και τις γραφικές γεμάτες κόσμο ακτές της, προσπαθώντας να καταγράψει τον παλμό της κατάστασης και το τι μέλλει γενέσθαι, σήμερα και την ¨επόμενη μέρα¨. Ο 48χρονος πρόεδρος της κοινότητας Καμαρών Παναγιώτης Περλέγκας, αναλύει τη κατάσταση και το τι επικρατεί. Η… μανία της πυρκαγιάς έχει ¨λυπήσει¨ όλους τους ντόπιους και κάθε μέρα που περνάει στο εξής, θα είναι η αποτίμηση των ¨πληγών¨ που άφησε πίσω της η “πύρινη λαίλαπα” και οι τραγικές οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει όλο αυτό, για την ευρύτερη περιοχή.

Κύριε πρόεδρε ποια είναι η κατάσταση στην κοινότητα; Τι ζημιές έχουν καταγραφεί;
Η πυρκαγιά ερχόμενη από την περιοχή της Ζήριας στην κοινότητα των Καμαρών, επεκτάθηκε στους παραλιακούς ως επί το πλείστον οικισμούς. Μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και δίχως καν να προλάβει να κινητοποιηθεί πλήρως η πυροσβεστική υπηρεσία ή οι εθελοντικές ομάδες που είχαν συγκεντρωθεί και δρούσαν στην ευρύτερη περιοχή, οι φλόγες “έζωσαν” τους οικισμούς, Μπούκα και Πεύκα. Εκεί δυστυχώς, οι πύρινες ¨γλώσσες¨… έχουν κάνει εκτεταμένες ζημιές και σε σπίτια και σε εκτάσεις γης με καλλιέργειες. Είμαστε τυχεροί που δεν έχουμε θρηνήσει θύματα και δεν εγκλωβίστηκε κόσμος σε κανένα σημείο κατά την διάρκεια της διαφυγής. Γιατί πραγματικά, θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο… Ειδικά στο σημείο που επανειλημμένως έχουμε σαν κοινότητα υποδείξει, δηλαδή στο κομμάτι του προβληματικού δρόμου που μας “τυραννά” πολλά χρόνια τώρα.

Εννοείτε την διάνοιξη του παραλιακού δρόμου;
Ακριβώς. Ο δρόμος που ξεκινά από τα όρια του οικισμού των Πεύκων κα καταλήγει στην παραλία της Ακονιάς. Αυτό το κομμάτι εννοώ. Αν σε περίπτωση οι φλόγες είχαν κατεύθυνση σε αυτό το σημείο, αν η φωτιά και το μέτωπο είχαν στραφεί σε αυτό το κομμάτι, πολύ φοβάμαι πως τώρα θα μιλούσαμε για οδυνηρές καταστάσεις, για ένα ¨σενάριο¨ που δεν θέλω ούτε καν να σκεφτώ… Ο Θεός μας φύλαξε. Ευτυχώς οι άνεμοι που επικρατούσαν εκείνη την στιγμή δεν ¨οδήγησαν¨ την πυρκαγιά σε αυτό το προβληματικό σημείο της κοινότητας μας. Αν είχε φτάσει σε αυτό το σημείο η φωτιά, θα μιλούσαμε σήμερα για ανθρώπινες απώλειες.

Είναι μια… κατάσταση που δεν ¨γιατρεύεται¨ κατά πως φαίνεται, αυτός ο δρόμος…
Τα πυροσβεστικά οχήματα δεν θα είχαν πρόσβαση στο σημείο. Όπως ακριβώς, δεν έχουν πρόσβαση τα πάσης φύσεως οχήματα, όλο αυτό το διάστημα που το πρόβλημα μαίνεται και διευρύνεται. Δεν υπάρχει δρόμος. Το έχουμε πει… το έχουμε ξαναπεί… δεν έχει δοθεί και ποτέ, καμία απολύτως λύση. Στην συγκεκριμένη και έκτακτη περίπτωση, δεν θα μπορούσε κανένα όχημα να πλησιάσει την πυρκαγιά αν οι φλόγες πήγαιναν προς αυτό το σημείο. Το σημείο δεν υπάρχει καν στο σχέδιο πόλεως, παρόλο που είναι υπό το καθεστώς της άναρχης εκτός σχεδίου δόμησης. Ο παραλιακός δρόμος σε αυτό το σημείο έχει καταστραφεί. Κάνουμε έκκληση στον ίδιο τον δήμαρχο κ. Καλογερόπουλο, να μεριμνήσει για αυτό το πρόβλημα με κάθε… θυσία, αν είναι δυνατό. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου όπως αποδείχθηκε περίτρανα και με την φωτιά, για όλη την περιοχή. Ας αναλάβει οποιοδήποτε πολιτικό και οικονομικό κόστος η δημοτική αρχή, αρκεί να δοθεί λύση. Είναι η έκκληση που εκφράζω και εγώ σαν εκπρόσωπος του τόπου, αλλά και η μαζική έκκληση όλων των ντόπιων της περιοχής μας. Το επόμενο που θα μας ¨βρει¨ ίσως να είναι και το σημείο μηδέν. Και τότε, θα είναι πολύ αργά…

Υπάρχουν καμένα σπίτια στην κοινότητα των Καμαρών;
Ναι δυστυχώς υπάρχουν, αλλά είναι μονάχα δύο. Σε αυτά τα δύο σπίτια, οι ιδιοκτήτες μετακινήθηκαν έγκαιρα και με απόλυτη ασφάλεια και έτσι, δόξα τω Θεώ, έχουμε μόνο υλικές ζημιές. Βέβαια… κάηκαν ολοσχερώς, αλλά τα υλικά ξαναγίνονται, η ανθρώπινη ζωή όχι. Και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα, που δεν θρηνήσαμε θύματα. Υπάρχουν τρομερά μεγάλες ζημιές σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και κτήματα. Μέχρι στιγμής έχουμε καταγράψει μεγάλες καμένες εκτάσεις από ελαιόδεντρα και λεμονιές, στους οικισμούς Μπούκα και Ακονιά, αλλά και τεράστιες εκτάσεις στην θέση Μπαρμπουναίικα, όπου εκεί, κυριολεκτικά η φωτιά ¨θέρισε¨ σχεδόν το 90% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Αν οι φλόγες δε, είχαν περάσει στον οικισμό Πεύκα… τώρα θα μιλούσαμε για ολική καταστροφή Για μια κατάσταση δίχως προηγούμενο.

Το μένος της πυρκαγιάς τι οικονομικές – κοινωνικές προεκτάσεις έχει για τις Καμάρες;
Αυτό που γνωρίζω και έχει γνωστοποιηθεί αυτή την ώρα είναι ότι ο κ. Καλογερόπουλος ήδη έχει κινητοποιήσει τις διαδικασίες, ώστε να ενταχθούν οι οικισμοί και το χωριό μας σε έκτακτη ανάγκη. Αυτό προέχει αυτή τη στιγμή. Δεν έχω εικόνα για τις άλλες όμορες κοινότητες και τι ζημιές έχει κάνει η ¨πύρινη λαίλαπα¨ στο πέρασμά της. Όμως αυτό που μπορώ να πω με μεγάλη σιγουριά είναι ,ότι η Ζήρια και οι Καμάρες έχουν τρομερές απώλειες και οφείλουν όλοι μαζί, κράτος – Περιφέρεια – Δημοτική Αρχή και Πολιτική Προστασία να κηρύξουν τις κοινότητες σε κατάσταση έκτακτης και υψίστης ανάγκης. Αν ¨χαρακτηριστεί¨ η περιοχή ως πυρόπληκτη, μπορούν οι άνθρωποι αυτοί να αποζημιωθούν και να ξαναστήσουν σιγά – σιγά το βιός τους και τις περιουσίες τους. Αν όχι, πώς; Θα ήταν πολιτική ¨υποκρισία¨ να μην γίνει κάτι τέτοιο. Θεωρώ πως όλοι έχουν καταλάβει την σοβαρότητα της κατάστασης.

Η πυρκαγιά συνέπεσε με το… pick της τουριστικής έλευσης. Υπάρχει επισκεψιμότητα;
Αυτή τη στιγμή δίχως να περιαυτολογήσω, είμαστε στο ζενίθ της επισκεψιμότητας στην ευρύτερη περιοχή. Έχουν προσέλθει πολλοί εκδρομείς, έχουμε τουρίστες από κάθε σημείο της Ελλάδας και τις παραλίες μας τις προτιμούν άνθρωποι από κάθε γωνιά της χώρας και όχι μόνο. Σύμφωνα με υπολογισμούς, επί καθημερινής βάσης οι επισκέπτες ξεπερνούν τις δύο χιλιάδες άτομα. Αυτοί έχουν καταλύσει είτε σε εξοχικές κατοικίες, είτε καταλύματα Airbnb, είτε σε μικρά κοντινά ξενοδοχεία. Μάλιστα, αυτός ήταν και ο λόγος που υπήρξε ένα τεράστιο μποτιλιάρισμα στην Παλαιά Εθνική Οδό και μια ¨αναμπουμπούλα¨ άνευ προηγουμένου, όταν ξέσπασε η φωτιά: Ο κόσμος τρομοκρατήθηκε και… ξεχύθηκε στους δρόμους να φύγει, με αποτέλεσμα να ¨εγκλωβιστεί¨ σε ατελείωτες ουρές αυτοκινήτων που προσπαθούσαν να διαφύγουν από τα σημεία της πυρκαγιάς και των εστιών της.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr