background img
banner
banner

Γενέθλια σήμερα για τη δημοτική αρχή

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΠΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΗΤΕΙΑ – TO PROTIONLINE.GR ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ Γ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΗΣ ΑΚΟΛΗΣ

Γενέθλια για τη δημοτική αρχή του Δημήτρη Καλογερόπουλου, που ολοκλήρωσε την Τρίτη 31/8 δύο έτη θητείας και βαδίζει από σήμερα στο τρίτο, με αισιοδοξία ότι το επόμενο διάστημα θα είναι πιο δημιουργικό και με λιγότερες εντάσεις.

Ο δήμαρχος, την προηγούμενη εβδομάδα, όρισε νέο διοικητικό σχήμα με 8 αντιδημάρχους για την περίοδο 2021-2022 χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές στη σύνθεσή του, ένεκα του περιορισμένου δυναμικού της δημοτικής του ομάδας που μετρά 10 συμβούλους. Κατάφερε όμως να προσθέσει στη δύναμή της, ως συνεργαζόμενους τους αντιδημάρχους Γρηγόρη Τριανταφυλλόπουλο και Στράτο Βαρδάκη.

Οι προσπάθειες της διεύρυνσης των συνεργασιών μετά το «πολιτικό διαζύγιο» με την επικεφαλής της «Ποιοτικής Αιγιάλειας» Βάσω Ψυχράμη, ήταν συνεχείς το προηγούμενο διάστημα με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστο Γούτο, να γίνεται επανειλημμένως αποδέκτης προτάσεων για αξιοποίηση δικών του ανθρώπων σε θέσεις αντιδημάρχων, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Ο Δημήτρης Καλογερόπουλος είναι επίμονος άνθρωπος και αναμένεται να συνεχίσει τις προσπάθειες για διεύρυνση της δύναμής του, με τo protionline.gr σήμερα να παρουσιάζει τη φιλοσοφία διοίκησης του πρώτου πολίτη της Αιγιάλειας, μέσα από ενδιαφέροντα σημεία της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του Εξωραϊστικού Συλλόγου της Άκολης, την Κυριακή 25 Ιουλίου.

«Πες μου τι έκανες εσύ για μένα;»

“Εδώ για να έχουμε και την πραγματική διάσταση των πραγμάτων, πρέπει να πούμε ότι είναι ένας σύλλογος και στο δήμο πρέπει να βλέπω ίσα και τους άλλους 283 συλλόγους. Όπου όμως υπάρχει, όχι από τη δική μου πλευρά, αλλά από την πλευρά των φορέων, των συλλόγων γενικώς, ένα ιδιαίτερο και κυρίως όταν βλέπω ότι είναι γνήσιο το ενδιαφέρον, είμαι υποχρεωμένος αυτό να το αναγνωρίζω, να το εκτιμήσω κι έστω κι αν είναι άυλη η συνεισφορά στην τοπική κοινωνία να κάνω το αντίδωρο που λέμε. Και να έχω, ποιο είναι το αντίδωρο, η αξία αυτών που γνήσια παλεύουν να ανταποδοθεί με την ιδιαίτερη προσοχή του δήμου. Και αυτό γιατί δε μπορεί να μη συνδέσουμε άριστα του τι κάνει ο δήμος σε σχέση με τους ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας που ιδιαιτέρως ενδιαφέρονται γι αυτό.
Κι εδώ, επειδή θέλω πάντα να είμαι ειλικρινής, υπολογίζω στους ανθρώπους κι εκτιμώ, οι οποίοι κάνουν αυτό που είπε κάποιος πρόεδρος της Αμερικής και δε θυμάμαι ποιος, θα με συγχωρέσετε, αν το θυμάται κανείς να μου το πεί, που πήγε κάποιος και του είπε τι έκανες εσύ και είπε ο τότε πρόεδρος της Αμερικής, πες μου πρώτα τι έκανες εσύ για μένα; Για την Αμερική δηλαδή.
Ο Κένεντυ το είπε… Ο Τζον Κένεντυ. Άρα είναι πρόσφατος, νόμιζα ότι είναι πιο παλιός.”

Θλίψη για την περίοδο 2010 – 2019

“Ένας άλλος λόγος που εμένα με έκανε να προσέξω ιδιαίτερα, ακόμα και από τις πρώτες μέρες της θητείας μου στην περιοχή, όσο μπορούσα, ήταν ότι τα τελευταία δέκα χρόνια ήταν πραγματικά εγκαταλελειμμένη. Από το 2010 μέχρι το 2019 ίσως, το βάσανό μου το άγχος μου, η θλίψη μου ήταν όχι μόνο ότι δε δημιουργήθηκε κάτι αλλά δεν ίσχυσε αυτό που λέει ο σοφός δε φτάνει να αποκτήσεις κάτι αλλά να το συντηρήσεις. Και δεν υπήρξε ούτε η συντήρηση. Νομίζω ότι έχοντας υπόψιν τα βασικά πολύ μεγάλα προβλήματα που βρήκαμε στο δήμο, δηλαδή που αφορούν και την περιοχή, δηλαδή τα σκουπίδια, η αποχέτευση, και βάζω κι ένα τρίτο εγώ τώρα πια, γιατί μπορώ να βάζω στόχους, όσοι μπορούμε να διαχειριστούμε, το νερό, κι εννοώ το νερό σε επάρκεια εξασφάλισης στο μέλλον και την αξία του, την τιμή του. Αυτά τα τρία λοιπόν αφορούν και την περιοχή μας. Κυρίως όμως τα δύο πρώτα, τα οποία κανείς θεωρεί ως δεδομένα, είναι σαν την υγεία. Σας κουράζω;”

«Όταν αλλάζει η ηγεσία, γίνεται μπάχαλο»

“Έλεγα λοιπόν ότι τα προβλήματα αυτά προσπαθώ να τα λύσω, να τα λύσουμε όλοι μαζί, αλλά δεν είναι εύκολο. Δεν είναι δική σας δουλειά. Ποια είναι όμως, θα έλεγα, θα παρακαλούσα η δική σας δουλειά. Ένα πράγμα, μόνο κι έχει πολύ μεγάλη σημασία. Να λέμε σε αυτόν που κουβαλάει την πέτρα στο βουνό, το καταλαβαίνω… Είμαι κι εγώ εδώ. Έστω και θεωρητικά. Αν μπορεί κανείς πρακτικά να προσφέρει κάτι είναι ακόμα καλύτερο. Για παράδειγμα, θα σας πω ότι ένας πολίτης άγνωστος σε μένα, και όχι από εδώ, από το Αίγιο, είχε μία επαφή με κάποιον άνθρωπο της τοπικής αυτοδιοίκησης, και στην κεντρική πολιτική σκηνή. Και με βοήθησε. Μου έδωσε λύση για 6 μήνες. Αυτός είναι μία εξαιρετική περίπτωση. Όμως θα έλεγα ότι οι άλλοι άνθρωποι, οι απλοί πολίτες, οι οποίοι μπορεί να έχουν μόνο καλή διάθεση, δε θέλουμε κάτι άλλο, και την αλήθεια, τίποτα άλλο δε θέλουμε. Αυτά έχουν σχέση με τα σκουπίδια και θα προσπαθήσουμε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα. Δεύτερον είναι ότι για τα σκουπίδια πρέπει να έχουμε εξασφαλίσει και μόνιμη λύση, γιατί δεν έχει λυθεί το πρόβλημα των σκουπιδιών και άλλα προβλήματα. Γιατί κάθε δημοτική αρχή κατά το παρελθόν, κυρίως στον αστικό ιστό της πόλεως, στο κέντρο στο Αίγιο, είχε συνδέσει τις όποιες προσπάθειες με το χρόνο της θητείας της. Αυτό συμβαίνει και στο κράτος. Και στην κυβέρνηση. Δυστυχώς, όχι μόνο συμβαίνει, πολλές φορές όταν αλλάζει η πολιτική ηγεσία, αλλάζει και το πρόγραμμα, αλλάζουν οι άνθρωποι γίνεται μπάχαλο.”

Το παράδειγμα του αυτοκινήτου και τα σκουπίδια

“Η ταχύτητα δηλαδή, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία γι αυτό και λέω, ότι έργο είναι ο αριθμητής του κλάσματος. Αλλά υπάρχει κι ένας παρονομαστής που λέγεται χρόνος. Όσο πιο πολύ ο παρονομαστής, δηλαδή ο χρόνος, διαιρεί το από πάνω, σημαίνει ότι χάνεται η αξία. Παράδειγμα: Παίρνουμε ένα αυτοκίνητο το 1970 και το έχουμε το 1971, έχουμε παραγωγή, τρακτέρ ότι θέλετε. Πάρε ένα αυτοκίνητο του 70 σήμερα, έχει χάσει την αξία του μέσα στο χρόνο. Διότι ο παρονομαστής έχει αλλοιώσει τον αριθμητή. Τον έχει εξαφανίσει. Για το έργο λοιπόν το μόνιμο που έχουμε για τα σκουπίδια, είμαστε ήδη σε συνεργασία και περίπου τον επόμενο χρόνο, κατά τα μέσα της άνοιξης, θα έχουμε και Φύλλο Εφημερίδας Κυβερνήσεως, που θα μας δείχνει και θα διασφαλίζει και αυτό είναι το σημαντικό, την οριστική λύση για τα παιδιά. Αυτό λοιπόν σημαίνει, ότι έφ όσον έχουμε αυτό το ΦΕΚ του χρόνου, θα είμαι εδώ και θα είμαι πολύ ευτυχισμένος αν με ξανακαλέσετε, δεν ξέρω ποιος θα βγει διοικητικό συμβούλιο, ο πρόεδρος ο καινούριος, και θα έχω την τιμή να σας πω και την ευχάριστη αυτή είδηση για την οποία τώρα παλεύω.
Όμως τώρα δε μπορώ να πω κάτι… διότι δεν έχω υπογραφή και ΦΕΚ.”

«Θα βάλουμε το θεμέλιο λίθο για τα δίκτυα αποχέτευσης»

“Το άλλο έργο όμως το οποίο μπορώ να σας πω ότι υλοποιείται ακόμα και με λίγη καθυστέρηση λόγω διοικητικών και δικαστικών επιπλοκών είναι το έργο της αποχέτευσης. Για μένα, σας είμαι απόλυτα ειλικρινής, είναι μεγαλύτερης περιβαλλοντικής, κοινωνικής, οικονομικής, και κυρίως θέμα υγείας σημασίας. Είναι μεγάλο έργο αυτό, απλώς εμείς οι άνθρωποι δυστυχώς είμαστε τόσο επιδερμικοί που ασχολούμαστε μόνο με αυτό που μας ενοχλεί οπτικά. Το τι γίνεται με τη θάλασσα, να είναι καθαρή, είναι πολύ σημαντικό. Έχουμε λοιπόν ήδη κι αυτό είναι το ευχάριστο, ξεκινήσει, όχι μόνο εξασφαλίσει και χρηματοδοτήσει, έχουμε τελειώσει και τα περιβαλλοντικά, έχουμε τελειώσει και τα διαγωνιστικά, έχουν τσακωθεί οι εργολάβοι μεταξύ τους, τα γνωστά, αλλά πιστεύω ότι μέσα στον Σεπτέμβριο – Οκτώβρη, θα ξεκινήσουμε θα βάλουμε το θεμέλιο λίθο ας πούμε, αν μπορεί να το πει κανείς… Θα έχουμε δηλαδή, αυτό που λέμε επίσημα, την εργολαβία. Δηλαδή πιστεύω ότι μέχρι τα Χριστούγεννα, θα ξεκινήσει.”

«Να υπολογίζετε τους ανθρώπους»

“Ξέρετε, θέλω να βάλω στο τραπέζι μία σκέψη. Να υπολογίζετε τους ανθρώπους. Τη σκέψη τους, τη γνώμη τους, ανάλογα με την αποτελεσματικότητά τους, και όχι ανάλογα με τον τόνο της φωνής, που δυστυχώς η ύψωση του τόνου της φωνής, η κακία, η εμπάθεια δεν συνεισφέρει σε κάτι ,παρα μόνο επί της ουσίας διώχνει την πιθανότητα της ανθρώπινης συνεργασίας.
Και δε το λέω μόνο για τη συνεργασία για να έχουμε ένα αποτέλεσμα ικανοποιητικό, το λέω για τις ανθρώπινες σχέσεις, ρε αδελφέ να πιούμε έναν καφέ ήσυχα. Και θέλω να παρακαλέσω όλους, να βοηθήσουν τους σιωπηλούς πολιτισμένους. Πολιτισμένος είναι όποιος παραθέτει επιχειρήματα, και μιλάει με ευγενή τρόπο και χαμηλό τόνο. Απολίτιστος και χωρίς τεκμήρια είναι εκείνος που προσπαθεί με άλλους τρόπους να πείσει για το δίκιο του γιατί, με τον ήχο της φωνής και με την ένταση της συμπεριφοράς, βγαίνει μία σίγουρα αίσθηση της έλλειψης αυτοεκτίμησης και ικανότητας. Ο ισχυρός, ο δυνατός δεν έχει ανάγκη να φωνάζει και να μαλώνει με κανέναν.
Γι αυτό θέλω να συνεισφέρω με την πρόταση να είμαστε και να είσαστε όλοι αγαπημένοι κι αυτό βοηθάει όχι μόνο να πάνε τα πράγματα μπροστά, αλλά βοηθάει το να περνάτε κι εσείς καλά. Δεν είναι ωραία να πίνετε έναν καφέ και να ανταλλάσσουμε πολιτισμένα απόψεις; Στο μέτρο του δυνατού με μία βάση κατανόησης. Νομίζω ότι έγινα κατανοητός σε αυτή την αιχμή που είπα, και συνεχίζω στο τρίτο θέμα και θα πάω στο τέταρτο και τελειώνω.”

Ο Σελινούντας και τα λάθη των ανθρώπων

“Το τρίτο θέμα που θέλουμε να φτιάξουμε είναι να προωθήσουμε και να διασφαλίσουμε και την πίστωση, αλλά κυρίως τις διαδικασίες για το έργο του Σελινούντα. Σελινούντας σημαίνει για μας, για μένα προσωπικά, ένα έργο τεράστιας πνοής για την οικονομική ζωή του τόπου, αλλά και ταυτοχρόνως για την ποιότητα της υγείας. Εξασφαλίζει καλό νερό μέσω των σύγχρονων τεχνικών μέσων.
Όπως είδατε εγώ έκανα μία πολύ μεγάλη προσπάθεια σε σύντομο χρόνο να φτιάξω εκείνα που δεν είχαν γίνει τόσα χρόνια. Μπορεί κάποιοι να βλέπουν κάποιες τεχνικές αστοχίες, ή κάποιες αστοχίες. Αλλά θα έλεγα ότι ακόμα κι αν έχουν γίνει λάθη, που όμως δεν είναι του παρόντος, τα όποια λάθη, είναι μέσα στις πιθανότητες της ανθρώπινης δημιουργίας. Δεν υπάρχει κάποιος εκτός από το Θεό, που να μην έχει κάνει λάθος. Άρα για να διασφαλίσουμε ότι δε κάνουμε κάποιο λάθος , δεν πρέπει να κάνουμε τίποτα. Αυτή είναι η αλήθεια. Έτσι δεν είναι; Άρα πρέπει μέσα σε αυτό να συνεκτιμούμε, να ζυγιάζουμε, να συνυπολογίζουμε, και τον ανθρώπινο παράγοντα, ο οποίος δεν είναι Θεός.”


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr