background img
banner
banner

Διαχώρισε τον ρόλο του υπουργείου ως προς τα ΕΑΣ ο ΥΕΘΑ

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ 36 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ – ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: ‘‘ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΝΑ ΛΟΓΟΔΟΤΕΙ Ο ΠΕΛΑΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ Ο ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗΣ’’

Μόνο… ήσυχοι δεν μπορούν να είναι οι εργαζόμενοι στα ΕΑΣ Αιγίου από την απάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στον βουλευτή Αχαΐας του ΚΚΕ Νίκο Καραθανασόπουλο, με θέμα την απόλυση των 36 εργαζομένων. Αφού ξεκαθάρισε πως οι εργαζόμενοι αυτοί δεν έχουν εργασιακή σχέση για τα ΕΑΣ, παρέπεμψε την παραγωγή του εθνικού τυφεκίου στο… μακρινό μέλλον.

Όπως είπε «η παραγωγή του εθνικού τυφεκίου είναι ένα πραγματικά εμβληματικό πρόγραμμα το οποίο θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την περιέλευση των ΕΑΣ (Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων) σε πορεία άνθησης και πυρετώδους παραγωγής».

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο έχουμε εξαγγείλει μεν, αλλά δεν έχουμε δρομολογήσει για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Αυτό εντάσσεται στο συνολικό προγραμματισμό της αναβάθμισης των Εξοπλιστικών Συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων. Έχουμε πει όμως ότι όποτε προκύψει, θα γίνει με όρους συμπαραγωγής και το νέο «Εθνικό Τυφέκιο» θα παραχθεί στο εργοστάσιο των ΕΑΣ στο Αίγιο, όπου παράγονται όπλα».

Δυσοίωνο το μέλλον των εργαζομένων

Σε ό,τι αφορά στο μέλλον των εργαζόμενων τα πράγματα συνεχίζουν να είναι δυσοίωνα, αφού οι εργαζόμενοι ανήκουν σε υπερεργολάβο. Ειδικότερα, ο υπουργός είπε: «Στη συγκεκριμένη περίπτωση η σύναψη σύμβασης μεταξύ των ΕΑΣ και της εργολαβικής εταιρείας αφορά σε παροχή συγκεκριμένου έργου. Λέτε ότι δεν αφορά σε έργο, αλλά σε εργαζομένους. Οι εργαζόμενοι αυτοί δεν έχουν οποιαδήποτε εργασιακή σχέση με τα ΕΑΣ.

Πρόκειται για προσωπικό του εργολάβου, αυτό συνδέεται με συμβάσεις με την εργολαβική εταιρεία και αποχωρεί με τη λήξη του έργου. Για αυτό το λόγο, η δυνατότητα ανανέωσης των συμβάσεων ή όχι αφορά στη μεταξύ τους σχέση και σε καμία περίπτωση δεν αφορά τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και κατ’ επέκταση το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Όσον αφορά στη μονιμοποίηση της μετατροπής των συμβάσεων εργαζομένων σε μόνιμες και σταθερές, ξέρετε από το Νόμο ότι αυτό δεν προβλέπεται. Οι προσλήψεις έκτακτου ή τακτικού προσωπικού στα ΕΑΣ υπάγονται στο σύστημα των προσλήψεων του Δημοσίου και ίσως επειδή αυτό το σύστημα παρουσιάζει καθυστερήσεις, σχετικά με την κάλυψη των αναγκών, για αυτό το λόγο επιλέγεται η λύση της πρόσληψης προσωπικού μέσω εργολάβου».

Ο υπουργός διαχώρισε τη θέση του υπουργείου ως προς τον ρόλο του για τα ΕΑΣ, λέγοντας: ΄΄Θα προσπαθήσω να βάλω τα πράγματα σε σειρά διότι μπορώ να αντιτείνω τι παραλογισμός είναι, επίσης, ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας πρέπει να λαμβάνει θέση για τον τρόπο διαχείρισης και διοίκησης των ΕΑΣ, ενώ τύποις είναι εποπτεύων φορέας και στην ουσία είναι ο βασικός -αν όχι ο μοναδικός- πελάτης τους. Είναι πραγματικά παράδοξο στον τρόπο λειτουργίας της σύγχρονης οικονομίας να λογοδοτεί ο πελάτης για τον τρόπο που κάνει τη δουλειά του ο προμηθευτής του υλικού του!

Ιδιοκτήτης εταιρείας είναι ο μέτοχος εταιρείας, το Υπουργείο Οικονομικών και διαχειριστής εταιρείας είναι η Διοίκησή της που λαμβάνει τις αποφάσεις, οι οποίες έχουν να κάνουν με το μάνατζμεντ της εταιρείας βάσει του διευθυντικού δικαιώματός της. Είναι εύλογο το ερώτημα: «Αν μπορεί ένας προμηθευτής αμυντικού υλικού να σταθεί μόνο με έναν πελάτη στην σύγχρονη αγορά και τον ανταγωνισμό που αναπτύσσεται;».

Θα έλεγα ότι είναι δύσκολο έτσι κι αλλιώς να γίνει αυτό αν ο πελάτης κάνει συνέχεια παραγγελίες, αλλά και αγοράζει τις πρώτες ύλες. Δεν ξέρω κανένα εστιατόριο που να προσέρχομαι ως πελάτης για να παραγγείλω φαγητό και να μου λέει ο εστιάτορας: «Πήγαινε και πάρε και τις πρώτες ύλες για να φας». Δεν υπάρχει αυτό. Όπως καταλαβαίνετε είναι μία στρέβλωση ή μάλλον ένα ζήτημα το οποίο θα πρέπει να λύσει η εταιρεία΄΄.

Στήριξη του έργου των ΕΑΣ και κατ’ επέκταση και των θέσεων εργασίας

Και συνέχισε: ΄΄Την 1η Οκτωβρίου ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών (δηλαδή τον μέτοχο και ιδιοκτήτη) αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου των ΕΑΣ κατά 29 εκατομμύρια ευρώ για κάλυψη αναγκών, δεκαπέντε εκατομμύρια για εξόφληση τρίτων, τέσσερα εκατομμύρια για μισθοδοσία και δέκα εκατομμύρια για προμήθεια πρώτων υλών. Παράλληλα σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών προσπαθούμε ως Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για την κατάθεση κάποιων παραγγελιών οι οποίες, όντας εμείς ο μόνος πελάτης, θα μπορέσουμε να στηρίξουμε το έργο και συνεπώς τις θέσεις εργασίας στα ΕΑΣ. Έτσι, το ΓΕΣ έχει δρομολογήσει τις προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία διαδικασίες -οι οποίες προϋποθέτουν χρόνο- για την ενεργοποίηση των παρακάτω προγραμμάτων με την εταιρία ΕΑΣ: Προμήθεια χιλίων ελαφρών πολυβόλων FN Minimi με συνολικό εκτιμώμενο κόστος προγράμματος περίπου 10,9 εκατ. ευρώ. Μετατροπή πεντακοσίων πολυβόλων μηχανικής πυροδότησης Ταχείας Αλλαγής Κάννης (ΤΑΚ) με συνολικό εκτιμώμενο κόστος 2,132 εκατ. ευρώ. Αναβάθμιση ρουκετών 122 χιλιοστών με συνολικό εκτιμώμενο κόστος 87 εκατ. ευρώ. Προμήθεια φυσιγγίων με συνολικό εκτιμώμενο κόστος προγράμματος από 14 ως 14,5 εκατ. ευρώ. Ξέρετε τα φυσίγγια δεν παρασκευάζονται στο Αίγιο, αλλά συνολικά από τα ΕΑΣ σε άλλο εργοστάσιό τους. Το ΓΕΣ προτίθεται να κάνει παραγγελίες για υλοποίηση παραπάνω προγραμμάτων, συνολικού εκτιμώμενου κόστους περί τα 115 εκατ. ευρώ Τα χρονοδιαγράμματα έχουν σχέση με τις διαδικασίες κατακύρωσής τους στα ΕΑΣ΄΄.

Η διοίκηση της εταιρείας πρέπει να ρυθμίσει τα «νεκρά» διαστήματα

Καταλήγοντας, στη δευτερολογία του, ο υπουργός είπε: ΄΄Θέλουμε να διατηρηθούν τα ΕΑΣ εν ζωή. Αυτή είναι μια απόφαση της παρούσας Κυβέρνησης και επομένως πρέπει να βρούμε τρόπους παρέχοντας στα ΕΑΣ μία ροή παραγγελιών, ώστε να εξακολουθήσει η λειτουργία τους και να απασχολείται το εργατικό προσωπικό σε αυτά τα προγράμματα. Υπάρχουν οι αναπόφευκτες διαδικασίες από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να προχωρήσουν και να υλοποιηθούν προγράμματα του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Από κει και πέρα, αν υπάρχουν νεκρά διαστήματα, αυτά είναι ζητήματα που θα πρέπει να ρυθμίσει εσωτερικά η Διοίκηση της εταιρείας αναφορικά με την απασχόληση των εργαζομένων της, όπως προκύπτει από το διευθυντικό δικαίωμα. Διοικείται η εταιρεία. Δεν διοικεί ο Υπουργός Άμυνας, ούτε βέβαια το Υπουργείο Οικονομικών.

Ως σημαντικό στοιχείο της εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας κρίνουμε ότι τα ΕΑΣ πρέπει να διατηρηθούν σε παραγωγική λειτουργία ή ότι το μέλλον με το «Εθνικό Τυφέκιο» προβλέπεται ευοίωνο, αλλά αυτό δεν θα προκύψει αύριο ή σε μία εβδομάδα ή σε δύο – τρεις μήνες.

Το «Εθνικό Τυφέκιο» θα ενταχθεί στο συνολικό σχεδιασμό. Ξέρετε τις προτεραιότητές που έχουμε δώσει αυτό το διάστημα με τα μεγάλα Εξοπλιστικά που υλοποιούμε αλλά και το «Εθνικό Τυφέκιο» βρίσκεται κάπου εκεί.

Θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να στηρίξουμε τη λειτουργία των ΕΑΣ μέσα από μία παραγωγική διαδικασία που εργαζόμενοι θα υλοποιούν παραγγελίες και θα δουλεύουν. Κι εκεί στηρίζεται το Υπουργείο Οικονομικών για να εξευρεθούν -όπως είπα- και τα χρήματα για να αγοραστούν πρώτες ύλες, και να προχωρήσουν παραγγελίες. Στηρίζει και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας διά του τρόπου που σας εξήγησα΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ · ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *