background img
banner
banner

Οι ξεχωριστοί καλλιτέχνες που ‘‘έθρεψε’’ η Ροδοδάφνη και… απόλαυσε όλος ο πλανήτης

ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΤΟΥ… ΠΕΡΑΣΜΕΝΟΥ ΑΙΩΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ

Το ταλέντο κάποιων Αιγιαλέων των τελευταίων δύο αιώνων ανέδειξε ξεχωριστές και ικανές προσωπικότητες, σε όλους τους κλάδους και σε πολλούς τομείς… Άνθρωποι που ούτε λίγο – ούτε πολύ, διέπρεψαν και ξεχώρισαν, διακρίθηκαν και τελικά, άφησαν το δικό τους αξεπέραστο στίγμα στην τέχνη της μουσικής, της βυζαντινής τέχνης και της μουσικολογίας. Στην τοπική ιστορία, το “κοινό” τους στοιχείο είναι ότι και οι τρεις τους, έζησαν στην περιοχή της Ροδοδάφνης στα παιδικά ή και εφηβικά τους χρόνια, όμως στην πορεία τους προς την… δόξα δεν επέστεψαν ποτέ ξανά σε αυτήν. Η σημερινή αναφορά του protionline.gr έχει σαν ¨στόχο¨ να θυμίσει στους παλαιότερους και να διδάξει τους νεότερους, ποιοι ακριβώς είναι οι Δημήτρης και Σπύρος Περιστέρης, καθώς και ο Χριστόφορος Σπυρόπουλος, άνθρωποι που τους συνέδεαν δύο ξεχωριστά και καίρια… σημεία, όσο αυτοί ήταν εν ζωή: Τα ¨Μουρλά¨ της Ροδοδάφνης και η λατρεία τους για την τέχνη της μουσικής.

Οι επιφανείς άντρες που έχει ¨γεννήσει¨ η Αιγιάλεια, είναι ένα ακόμα υλικό που συγκεντρώθηκε με το μεράκι του Πάνου Παναγόπουλου της ΙΛΕΑ, που είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της με τεράστια προσφορά στην οργάνωση και την λειτουργία του Δημοτικού Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου.
Πληροφορίες ή υλικό για τους τοπικούς σημαντικούς αυτούς καλλιτέχνες, μπορεί να βρει κάποιος, αφενός στην επίσημη ιστοσελίδα της ΙΛΕΑ, αφετέρου στο Μουσείο της οδού Δεσποτοπούλου στον ίδιο τον κ. Παναγόπουλο.

Δημήτρης Περιστέρης (1885 – 1951)

Γεννήθηκε στην περιοχή της Ροδοδάφνης (στην περιοχή με την τότε ονομασία “Μουρλά”). Είναι ο πατέρας του μετέπειτα αξιόλογου καλλιτέχνη Σπύρου Περιστέρη και η πορεία του ως ιεροψάλτης και αρχιμουσικός, διαγράφει μια πολύ ενδιαφέρουσα γκάμα, καθώς υπήρξε μία αρκετά ιδιότυπη και ιδιαίτερη προσωπικότητα.

Ήταν από τους πρώτους οι οποίοι από τις αρχές του αιώνα, αρχίζει να ασχολείται με την δημοτική μουσική παράδοση και τις μουσικές της χώρας από την ελληνική επανάσταση του ‘21 και μετά, δημοσιεύοντας ως έφηβος ακόμα (!) αφιερώματα, συλλογές, σχόλια και πληροφορίες για τα δημοτικά τραγούδια κάθε τόπου, καταγράφοντας στοιχεία για αυτά που μέχρι εκείνη την εποχή, κανείς δεν είχε καταφέρει να καταγράψει με τόση σχολαστικότητα.

Το 1910 διορίζεται καθηγητής στο Μουσικό Σχολείο Αθηνών. Μαζί με άλλους διακεκριμένους μουσικολόγους “δουλεύουν” επάνω στην τεχνική και την τεχνολογία του φωνόγραφου.
Μάλιστα, καταφέρνει πριν το τέλος της ζωής του να “αποτυπώσει” όλο το ηχητικό ντοκουμέντο που είχε συλλέξει. Υπήρξε προσωπικός φίλος του Ελευθερίου Βενιζέλου και του Άγγελου Σικελιανού, ενώ με δυνατή και ισχυρή φιλία συνδεόταν με τον Τζον Ροκφέλερ αλλά και τον ιατρό Αλεξάντερ Φλέμινγκ.

Αλησμόνητες στιγμές θα ζήσει η παραλία της Άκολης, όταν το 1931 ο Δ. Περιστέρης καλεί στην Ροδοδάφνη τις δύο μεγάλες προσωπικότητες και οι Φλέμινγκ και Ροκφέλερ φτάνουν με κότερο από τον κορινθιακό, όπου παρατίθεται γεύμα προς τιμή τους.

Πέθανε το 1959 αφήνοντας πίσω του μια τεράστια κληρονομιά από συλλογές δημοτικών και βυζαντινών τραγουδιών.

Σπύρος Περιστέρης (1913 – 1998)

Λάτρης της βυζαντινής ψαλτικής τέχνης, δάσκαλος και ερευνητής των μουσικών δρόμων της δημοτικής μας παράδοσης και εξαιρετικός τενόρος. Ο γεννημένος το 1913 στο παραλιακό χωρίο της Ροδοδάφνης στην περιοχή ¨Μουρλά¨ Σπύρος Περιστέρης, είναι γιός του Δημήτρη Περιστέρη, διακεκριμένου μουσικολόγου της εποχής του.

Μετά τις γυμνασιακές του σπουδές φεύγει για το… “ταξίδι” της ζωής στην “χώρα” της μουσικής τέχνης, ξεκινώντας από την Αθήνα όπου σπούδασε μουσική.
Έμαθε βιολί, πιάνο και βυζαντινές τεχνικές στη φωνή, ενώ στη συνέχεια εργάστηκε ως καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση στη “Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία” τελειώνοντας με βαθμό άριστα.

Το 1955 ξεκίνησε να ασχολείται με μουσικολογικές μελέτες στο “Κέντρο Ερευνών Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών”. Επιδόθηκε σε έρευνες και μελέτες επάνω στην δημοτική μουσική και αποδελτίωσε πάνω από χίλια δημοτικά τραγούδια από όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

Σε μια εποχή κατά την οποία η δημοτική μουσική θεωρούνταν ως μουσική των “άξεστων και αμαθών χωρικών” και η βυζαντινή μουσική μια κουραστική τεχνοτροπία των παπάδων και των θρησκόληπτων, ο Σπύρος Περιστέρης αγωνίστηκε να αποδείξει ότι τα δύο αυτά είδη μουσικής είναι από τα βασικότερα πολιτισμικά μας στοιχεία ανά τους αιώνες.
Κατάφερε να εκδόσεις δεκάδες δημοσιεύματα στον τύπο για τις συλλογές του και τα έργα του, ενώ η Ακαδημία Αθηνών εξέδωσε πολλά έργα του από τ5ο 1967 και έπειτα.
Ενταφιάστηκε στις 16 Σεπτεμβρίου του 1998 στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, πλήρης ημερών.

Χριστόφορος Σπυρόπουλος (1937 – 2018)

Ο Χριστόφορος Σπυρόπουλος γεννήθηκε στην πρωτεύουσα και λίγους μήνες μετά, έρχεται οικογενειακώς και εγκαθίσταται στην περιοχή της Ροδοδάφνης, στην θέση ¨Μουρλά¨.
Τελειώνει την πρώτη τάξη του γυμνασίου στο Αίγιο και λίγο μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου, φεύγει για την Αθηνά και γράφεται στο Νυχτερινό Γυμνάσιο Αθηνών, όπου μυείται στην μουσικολογία από τον Δημήτρη Περιστέρη. Ολοκληρώνει την Μουσική Σχολή Κορίνθου και κατόπιν σπουδάζει μουσική στο Ωδείο Αθηνών. Συνεργάτης του, εκείνη την εποχή είναι ο Μανώλης Καλομοίρης.

Το 1963 βρίσκεται στην Βιέννη δίδοντας κονσέρτα ως σολίστ της όπερας και πολύ γρήγορα, καταλήγει να διευθύνει την κορυφαία ορχήστρα των τελευταίων πενήντα ετών “Χανς Σβαρόβσκι” με την απόλυτη επιτυχία. Αμέσως μετά βρίσκεται ως αρχιμουσικός στην Ιταλία, όμως πολύ γρήγορα, το υπερατλαντικό ταξίδι του τον οδηγεί στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όπου παρέμεινε ως το τέλος της ζωής του. Μια μεγάλη “στροφή” στην ζωή του, πραγματοποιεί όταν το 1957 κατάγεται ως έφεδρος αξιωματικός στην βασιλική αεροπορία. Παντρεύτηκε μια φορά στη ζωή του και έκανε τρία παιδιά. Η κόρη του καλλιτέχνη, Χρυσάνθη Σπυροπούλου, ζει και εργάζεται στην Αμερική ως μαθηματικός και κατέχει την θέση της διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Κολούμπια, ως φυσικομαθηματικός. Να σημειωθεί ότι, ο Χ. Σπυροπουλος, είναι ο μοναδικός Έλληνας που μπόρεσε εν ζωή να συνεργαστεί με “μύθους” της κλασικής μουσικής, όπως ο Ιγκόρ Στραβίνσκι, ο Χέρμπερτ Φον Κάραγιαν και ο Λέοναρντ Μπερσταϊν. Ο Αιγιώτης καλλιτέχνης έφυγε από την ζωή το 2018 και έχει θαφτεί στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr