background img
banner
banner

Φερτά υλικά και βλάστηση έχουν «φράξει» τον Σελινούντα

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΕΛΙΝΟΥΝΤΑ ΜΕ ΑΙΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Την ανάγκη εκτέλεσης αντιπλημμυρικών έργων στον ποταμό Σελινούντα, δεδομένου ότι τα φερτά υλικά έχουν «φράξει» το ποτάμι σε συγκεκριμένα σημεία, επισημαίνουν κάτοικοι, με την κοινότητα Σελινούντα να «κρούει τον κώδωνα» του κινδύνου για καταστροφικά πλημμυρικά φαινόμενα. Σχετική παρέμβαση έχει γίνει από πέρυσι αλλά και φέτος τον Αύγουστο προς την Περιφέρεια, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακόμη ανταπόκριση…

Ο χειμώνας είναι προς των πυλών, η Περιφέρεια επιχειρεί σε ρέματα και ποτάμια και στην Αιγιάλεια, ωστόσο για τον Σελινούντα φαίνεται πως δεν υπάρχει πρόβλεψη καθαρισμού, παρότι πρόκειται για ποτάμι που στο παρελθόν έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα «πνίγοντας» ιδιοκτησίες!

Τα επικίνδυνα σημεία

Όπως αναφέρει στo protionline.gr ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σελινούντα Ανδρέας Παπαγεωργίου, ΄΄υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία που δεν έχουν καθαριστεί σχεδόν ποτέ και πλέον έχουν φτάσει σε οριακή κατάσταση, δεδομένου ότι από φερτά υλικά και βλάστηση έχει μειωθεί το βάθος του ποταμού και είναι εμφανές ότι υπάρχει κίνδυνος υπερχείλισης σε περίπτωση που το ποτάμι κατεβάσει πολύ νερό. Τα σημεία αυτά είναι κυρίως δύο: Το ένα είναι από το εργοστάσιο της Π.Ε.Σ. προς τα πάνω έως και την παλιά γέφυρα και το άλλο είναι από την παλιά γέφυρα μέχρι τη γέφυρα της Νέας Εθνικής Οδού΄΄.

Ερωτηθείς αναφορικά με το πότε καθαρίστηκαν στο παρελθόν τα σημεία αυτά, ο κ. Παπαγεωργίου είπε πως παρά τα έγγραφα της κοινότητας δεν έχει υπάρξει μέριμνα ποτέ για τα σημεία αυτά. ΄΄Αυτό μας είχε αναγκάσει να πάρουμε πρωτοβουλία να καθαρίσουμε από μόνοι μας παρότι δεν είναι δική μας αρμοδιότητα΄΄, σημείωσε, τονίζοντας πως στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να γίνει αντιπλημμυρικό έργο από την αρμόδια αρχή που είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Επισήμανε δε πως εάν το ποτάμι φέρει πολύ νερό, υπάρχουν χωμάτινα αναχώματα που μπορεί να σπάσουν και να προκληθεί πλημμύρα. Σε μία τέτοια περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου θα πληγεί το σημείο κάτω από τον κόμβο στα Ρυάκια Ελίκης όπου βρίσκονται επιχειρήσεις και σπίτια αλλά και να φτάσει και μέχρι την Ελίκη…

Έγγραφα… κάθε Αύγουστο

Να σημειωθεί ότι τον Αύγουστο του 2020, οι πρόεδροι οκτώ κοινοτήτων τις οποίες διέρχεται ο Σελινούντας (Σελινούντα, Διγελιωτίκων, Βαλιμιτίκων, Ριζομύλου, Κουλούρας, Τέμενης, Νικολεΐκων και Ελίκης), είχαν στείλει έγγραφο στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, με κοινοποίηση και στον δήμο, ζητώντας τον καθαρισμό του Σελινούντα. Συγκεκριμένα, ανέφεραν πως μετά από αυτοψία, είχαν διαπιστώσει ότι το ύψος της κοίτης του ποταμού από την εκβολή του μέχρι και τους μύλους «Αγγελόπουλου», έχει μειωθεί αρκετά από φερτά υλικά και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αν δεν καθαριστεί, να προκύψουν καταστροφικά πλημμυρικά φαινόμενα καθώς είναι σε όλο το μήκος της γεμάτη με θάμνους, δέντρα, καλαμώνες και φερτά υλικά.

Μετά από ένα χρόνο όπου δεν δόθηκε η παραμικρή απάντηση, η κοινότητα Σελινούντα επανήλθε με νέο έγγραφό της προς τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. Στο έγγραφό αυτό, ο πρόεδρος κ. Παπαγεωργίου γνωστοποιούσε πως κατόπιν αυτοψίας διαπίστωσε ότι: α)το ύψος της κοίτης του ποταμού μέχρι την παλαιά γέφυρα έχει μειωθεί αρκετά από φερτά υλικά και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων αν δεν καθαριστεί και β)η κοίτη του ποταμού από την παλαιά γέφυρα μέχρι τη νέα, που ενώνει την εθνική οδό με το Αίγιο, είναι σε όλο το μήκος της γεμάτη με θάμνους, δέντρα, καλαμώνες και φερτά υλικά. Ζητούσε δε άμεση παρέμβαση ώστε να αποφευχθούν τυχόν επικίνδυνα φαινόμενα για τη ζωή και την περιουσία των κατοίκων του δήμου και της κοινότητας.
΄΄Δεν έχουμε λάβει κάποια απάντηση ως τώρα, ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει μέριμνα έστω και την τελευταία στιγμή΄΄, σημείωσε ο πρόεδρος του Σελινούντα.

Περιμένουν την αντικατάσταση της γέφυρας Σελινούντα που δεν πληροί τις σύγχρονες προδιαγραφές

Ένα άλλο σημείο για το οποίο οι άνθρωποι της κοινότητας Σελινούντα έχουν ζητήσει παρέμβαση, είναι η παλιά γέφυρα που ενώνει το Αίγιο με το χωριό τους.
Όπως έκανε γνωστό ο κ. Παπαγεωργίου, ΄΄πρόκειται για γέφυρα πολύ παλιά, που είχε κατασκευαστεί για την κάλυψη άλλων αναγκών και σήμερα δεν εξυπηρετεί αφού είναι χαμηλή, πολύ στενή και όταν συναντιούνται δύο αυτοκίνητα πρέπει το ένα να περιμένει για να τη διασχίσει το άλλο και μετά να περάσει΄΄. Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι πριν από ενάμιση περίπου χρόνο είχε λάβει σχετική διαβεβαίωση από τον δήμαρχο ότι σε διάστημα ενός χρόνου θα δρομολογείτο η αντικατάσταση της γέφυρας με νέα, στο πλαίσιο των παράπλευρων έργων της Ολυμπίας Οδού, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάτι.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr