background img
banner
banner

Δραματική αύξηση νέων κρουσμάτων στην περιοχή

ΚΑΤΑ 55% ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΗ Η ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Διαφοροποιημένη είναι τις τελευταίες δέκα ημέρες η εικόνα που παρουσιάζει η Αιγιάλεια σε ό,τι αφορά τα κρούσματα του ιού covid-19. Τα ποσοστά των ιικών φορτίων πήραν μια δραματική… αύξηση που κατά πως φαίνεται όχι μόνο δεν διαφοροποιείται εύκολα πλέον, αλλά δημιουργεί κοινωνικό προβληματισμό.

Και ενώ οι μέρες περνούν γοργά και ξεκίνησε ήδη η αντίστροφη μέτρηση για τις γιορτές των Χριστουγέννων, η επιδημιολογική εικόνα της περιοχής δεν αφήνει περιθώρια για χαλάρωση. Και επιπλέον, τα νέα μέτρα της κυβέρνησης που ισχύουν από προχθές Σάββατο, αρχίζουν να έχουν τραγικές επιπτώσεις σε κάθε κοινωνικό στρώμα και κάθε εργασιακό κλάδο του δήμου, φέρνοντας σύγχυση και άγχος σε όλους τους τομείς.

Ο κορωνοϊός στην Αιγιάλεια  με ποσοστά και αριθμούς

Και ενώ τα νέα υγειονομικά μέτρα που ισχύουν, μέρα με τη μέρα “φορτίζουν” όλο και περισσότερο τους δημότες και αλλάζουν με αρνητικό πρόσημο το “αίσθημα του άγχους” στην καθημερινότητα, το ποσοστό των εμβολιασμών εναντίον του covid-19 στην Αιγιάλεια δεν λέει να ξεκολλήσει από το 55% “ξεκαθαρίζοντας” έτσι ότι η τοπική κοινωνία δεν έχει την διάθεση να “τρέξει” για την εμβολιαστική κάλυψη παραπάνω από όσο ήδη συμμετάσχει. Τα τρία σκευάσματα που ισχύουν για την περιοχή και συνεχίζουν, είναι τα Pfizer, Johnson and Johnson και Modernas, τα οποία γίνονται σε Κ.Υ.Ακράτας, ΓΝΑΑ και “Mega” εμβολιαστικό κέντρο στην Πάτρα.

Ο συνολικός αριθμός των εμβολιασμένων στην Αιγιάλεια αγγίζει τα 26,5 χιλιάδες άτομα, εκ των οποίων μόνο οι 1800-1900 περίπου από αυτούς, δεν έχουν ολοκληρώσει και τις δύο δόσεις του εμβολιασμού τους. Ταυτόχρονα, από την προηγούμενη εβδομάδα “άνοιξε” η πλατφόρμα του υπουργείου που δίνεται η δυνατότητα σε άτομα που θέλουν να κάνουν και την αναμνηστική δόση (την τρίτη) η οποία σύμφωνα με την κυβέρνηση και τους ειδικούς θα θωρακίσει ακόμα πιο πολύ τον οργανισμό τους σε βάθος χρόνου σε μεταλλάξεις ή αλλοιώσεις του ιού. Τα ενεργά κρούσματα στην Αχαΐα που κατεγράφησαν ήταν 230 στις 3 Νοεμβρίου, 220 την επόμενη ημέρα, 240 την Παρασκευή στις 5 του μήνα ενώ προχθές και χθες τα ενεργά δηλωμένα κρούσματα, ήταν στα 158 και 139 άτομα, αντίστοιχα. Τέλος και όσον αφορά τα ποσοστά σε επίπεδο δήμου και σε σχέση με τον κορωνοϊό, η εικόνα δείχνει αυξητική ιική τάση, ενώ οι εμβολιασμοί σε καθημερινή βάση ανέρχονται σε 40 – 45 άτομα στο ΓΝΑΑ και περίπου δέκα στο Κέντρο Υγείας Ακράτας.

Δεν υπάρχει προς το παρόν κυβερνητική εντολή περί υποχρεωτικότητας της τρίτης δόσης

Το επίσημο πιστοποιητικό που εκδίδεται μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου και αφορά την υγειονομική ατομική εικόνα των ατόμων κατά του κορωνοϊού, μέχρι στιγμής δεν αναγράφει ημερομηνία λήξης ή άλλα στοιχεία που να αναφέρουν ότι δεν είναι ολοκληρωμένος ο εμβολιασμός, αν αυτό όντως ισχύει και τυπικά βάσει των δόσεων. Να σημειωθεί δε ότι, η επίσημη πιστοποίηση αφορά και όσους έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου τους αλλά και εκείνους που έχουν συνδυασμό νόσησης – μίας δόσης. Τα εκατοντάδες μηνύματα που ήρθαν στα κινητά τηλέφωνα δημοτών της Αιγιάλειας και αφορούσαν την προτεραιότητα της διαδικασίας στην τρίτη αναμνηστική δόση σε όσους το επιθυμούν, είναι μόνο μία κυβερνητική προτροπή και όχι υποχρέωση ως προς τη συμμετοχή.

Συνήθισαν το Edupass οι γονείς της Αιγιάλειας, αλλά είναι… ¨μπέρδεμα¨

Εν τω μεταξύ, τα δύο αυτοδιαγνωστικά τεστ ανίχνευσης του ιού για τους μαθητές, συνεχίζονται κανονικά. Τα παιδιά υποχρεώνονται σε self test κάθε Τρίτη και Παρασκευή, τα οποία όχι μόνο θα φέρουν τα ίδια μαζί τους το συγκεκριμένο πιστοποιητικό στην τσάντα τους, ώστε να το επιδεικνύουν σε περιπτώσεις υγειονομικών ελέγχων, αλλά οι γονείς επιπλέον υποχρεώνονται να δηλώνουν το εκάστοτε αποτέλεσμα μέσω της εφαρμογής Edupass. Μάλιστα, πολλοί Αιγιαλείς θέλοντας να ¨απαλλαγούν¨ από μία ακόμα ευθύνη απέναντι στις τόσες χρονοβόρες που ¨επιτάσσει¨ η κυβέρνηση για τον κορωνοϊό, πολλοί αναζητούν τρόπους έτσι ώστε το αποτέλεσμα να δηλώνεται μόνο διαδικτυακά, δίχως την εκτύπωση της σχολικής κάρτας ή εγγράφων.

Σύσκεψη με αντικείμενο συζήτησης τα νέα μέτρα στην Π.Δ.Ε.

Εν τω μεταξύ, έκτακτη σύσκεψη στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Χαράλαμπου Μπονάνου, έγινε την περασμένη Παρασκευή, με αντικείμενο συζήτησης την πορεία των ελέγχων για την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων έναντι της νέας έξαρσης του ιού. Υπήρξε κοινή διαπίστωση ήταν ότι η δράση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων θα συνεχιστεί και θα ενταθεί προκειμένου να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και να ξεπεραστεί η υγειονομική έξαρση. Η συνεχής παρουσία σε χώρους όπου παρατηρούνται μεγάλες συναθροίσεις θα συνεχιστεί με αιφνιδιαστικούς ελέγχους από μικτά κλιμάκια, σε καθημερινή βάση. Σε δήλωσή του ο κ. Μπονάνος τόνισε: «Στην κρίσιμη αυτή επιδημιολογικά περίοδο που διανύουμε, επιβάλλεται η αυστηρή τήρηση των μέτρων για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Πρέπει όλοι να δείξουμε την απαραίτητη ευθύνη και ωριμότητα. Κυρίως πρέπει να αποφασίσουν να εμβολιαστούν όλοι όσοι στέκονται σκεπτικοί απέναντι την εμβολιαστική πράξη. Πρέπει να προστατέψουμε όλοι την υγεία μας και αποτελεί και ατομική ευθύνη να το κάνουμε. Η Περιφερειακή Αρχή βρίσκεται σε απόλυτη συνεργασία με όλους τους φορείς ελέγχου. Ενώνουμε δυνάμεις και δεν έχουμε κανένα περιθώριο εφησυχασμού».


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr