background img
banner
banner

Δυσαρέσκεια στην αιγιώτικη αγορά για τα υποχρεωτικά rapid από ανεμβολίαστους

ΣΕ ΡΟΛΟ ΕΛΕΓΚΤΗ ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ – ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Ο.Ε.ΕΣ.Π.

Ανάστατη είναι από την Τετάρτη 3/11 η τοπική αγορά στο άκουσμα των νέων μέτρων για τους ανεμβολίαστους πολίτες, που θα ισχύσουν από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου. Οι έμποροι εκτιμούν ότι η υποβολή σε rapid test των καταναλωτών προτού εισέλθουν στα μαγαζιά τους θα αποτελέσει ένα ακόμη «χτύπημα» που θα μειώσει περαιτέρω τους τζίρους τους, ενώ παράλληλα εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό τους για τον ρόλο του «ελεγκτή» που οι ίδιοι και οι υπάλληλοί τους θα κληθούν να διαδραματίσουν.

Όπως τονίζεται από πλευράς Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, ΄΄τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αναμφισβήτητα δημιουργούν έντονες αντιδράσεις στον επιχειρηματικό κόσμο. Ενάμισι χρόνο μετά, από την αρχή της πανδημίας, τηρώντας όλα τα μέτρα με ευλάβεια και σοβαρότητα, τώρα η κυβέρνηση απαιτεί οι πελάτες μας να εισέρχονται στις επιχειρήσεις μας με rapid test και να ελέγχονται από τους εργαζόμενούς μας. Το αποτέλεσμα αυτού του μέτρου θα είναι ξεκάθαρα ο σημαντικός περιορισμός της δυνατότητας πρόσβασής τους σε αυτά΄΄.

Λ. Παπαδόπουλος: «΄΄Αβαντάρουν΄΄ τα σούπερ μάρκετ και τις πολυεθνικές»

Ανάλογη είναι και η άποψη του προέδρου του Εμπορικού, Εισαγωγικού και Επιχειρηματικού Συλλόγου Αιγιαλείας Λάμπη Παπαδόπουλου, έτσι όπως διατυπώνεται στο protionline.gr: ΄΄Η αγορά του Αιγίου είναι ανάστατη, επικρατεί μεγάλη αναστάτωση και δικαιολογημένη ανασφάλεια για το τι θα επιφέρει αυτός ο διαχωρισμός ανθρώπων και προσωπικοτήτων. Μιλάμε για έναν κοινωνικό διχασμό που θα έχει ιδιαιτέρως αρνητικό αντίκτυπο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Για άλλη μ ία φορά βλέπουμε το λιανεμπόριο να στοχοποιείται, με την εστίαση να ακολουθεί. Τους βλέπουμε να συνεχίζουν να «αβαντάρουν» τις πολυεθνικές και τα σούπερ μάρκετ από τη στιγμή που εκεί αφήνουν αφειδώς ελεύθερους τους πελάτες, τη στιγμή που εμάς τους μικρομεσαίους μας υποχρεώνει να… εξοφλούμε τα χρέη ενός κράτους που ελλείψει ελεγκτικών μηχανισμών δεν μπορεί να ελέγξει. Άρα μετακυλύει σε εμάς τον ρόλο να αφήνουμε κόσμο έξω από τα καταστήματά μας΄΄…

Αδικημένοι οι έμποροι που έλαβαν «ψίχουλα»

Ο κ. Παπαδόπουλος στέκεται και στο γεγονός ότι τα πιο σκληρά μέτρα έχουν επιβληθεί στο λιανεμπόριο, χωρίς ωστόσο την παραμικρή ανταπόδοση ή στήριξη. ΄΄Σαν κλάδος έχουμε λάβει «ψίχουλα», αργοπεθαίνουμε καθημερινά και έρχεται τώρα κι αυτό να μας τελειώσει. Επιπλέον, θλιβόμαστε διπλά τώρα, αφού όπως βλέπουμε και οι εμβολιασμένοι νοσούν και μεταδίδουν. Επομένως, εάν υπήρχε κράτος ισονομίας, τα ίδια μέτρα θα ίσχυαν για όλους. Όμως στην προκειμένη περίπτωση θα βιώσουμε έναν κοινωνικό διαχωρισμό΄΄, επισημαίνει.

Στο ίδιο μήκος κύματος τοποθετείται και το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, λέγοντας: ΄΄Φυσικά, ούτε λόγος για αντισταθμιστικά μέτρα που θα βοηθήσουν και θα στηρίξουν τον κλάδο από την «χασούρα» αυτή αλλά αντίθετα βρισκόμαστε ξανά ένα βήμα πίσω από την επιστροφή στην κανονικότητα με νέα οικονομικά προβλήματα να κυοφορούνται. Παράλληλα δημιουργείται έντονος εκνευρισμός από τη μη επιβολή του συγκεκριμένου μέτρου και στα super markets. Είναι κατανοητό ότι η μονομερής ισχύς του μέτρου δημιουργεί ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού και αποτελεί ακόμα μια φορά καίριο χτύπημα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δίνοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα στις παραπάνω υπεραγορές τροφίμων να αυξάνουν ακόμη περισσότερο τον τζίρο τους εις βάρος των μελών μας. Εύλογα ερωτήματα γεννιούνται από όλους μας: στα supermarket και τις εκκλησίες ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται; Γιατί δεν πάρθηκαν μέτρα και γι’ αυτούς τους χώρους; Ο κορωνοϊός έχει επιλεκτική αντίδραση μόνο στα καταστήματα λιανεμπορίου και εστίασης;΄΄.

Δεν ήταν εστία μετάδοσης το λιανεμπόριο

Οι έμποροι υπενθυμίζουν ακόμη πως το λιανεμπόριο όλο αυτό το διάστημα δεν αποτέλεσε εστία μετάδοσης του κορωνοϊού και δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί για ακόμα μια φορά. Υπάρχει δε η εκτίμηση ότι τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν θα είναι τεράστια και η βιωσιμότητα των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα τεθεί πάλι σε αμφισβήτηση. ΄΄Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να ανακοινώσει μια επικαιροποιημένη υγειονομική στρατηγική, με προτεραιότητα ένα πειστικό restart των εμβολιασμών, επιμένει στον διχασμό της κοινωνίας. Δεν πρέπει και δεν μπορούμε να πληρώσουμε για ακόμα μια φορά τη λάθος τακτική της κυβέρνησης. Θα πρέπει η κυβέρνηση μαζί με τους ειδικούς συμβούλους να αλλάξει ρότα, καθώς με τα μέτρα που λαμβάνουν, αντί να αναχαιτίζουν δραστικά την πανδημία, το μόνο που καταφέρνουν είναι να δημιουργούν προβλήματα σε συγκεκριμένους κλάδους και να φέρνουν την κοινωνία στα όριά της΄΄, επισημαίνει η διοίκηση της Ομοσπονδίας.

Οι κομμωτές ζητούν την κατανόηση του κόσμου

Την ίδια στιγμή, ο Σύλλογος Κομμωτών Αιγιαλείας, μέσω ανακοίνωσής του, ζητά την κατανόηση των πολιτών για τα νέα μέτρα, τονίζοντας πως είναι ΄΄κάτι που κανονίζουν κάποιοι για εμάς χωρίς εμάς΄΄. Ενημερώνει δε τους πολίτες πως από το Σάββατο, κατά την παραμονή τους στα κομμωτήρια και τα κουρεία θα πρέπει να έχουν μαζί τους ταυτότητα, πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή rapid test 48 ωρών. Επίσης, τονίζει πως η μάσκα είναι υποχρεωτική ενώ απαγορεύεται η παρουσία συνοδών.

Δεν ισχύει για περίπτερα και καταστήματα τροφίμων λέει η Ένωση

Τέλος η Ένωση Περιπτερούχων Παντοπωλείων Αιγιαλείας ενημερώνει ότι στα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους εξαιρούνται οι μεικτές επιχειρήσεις – μέλη της όπως Περίπτερα, Μίνι Μάρκετ, Παντοπωλεία, καταστήματα Τροφίμων και Ψιλικά, ωστόσο τονίζει πως είναι καθολική η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr