background img
banner
banner

Λίμνες και στο «βάθος»… υδροπλάνα

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΣ. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΟΛΕΩΝ ΜΕ ΛΙΜΝΕΣ

Με μεγάλη επιτυχία και εντυπωσιακή συμμετοχή ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του διήμερου Συνεδρίου που διοργάνωσε το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες Ελλάδος σε συνεργασία με τον Δήμο Ιωαννιτών και τον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων. Στις εργασίες του Συνεδρίου συμμετείχε ο αντιδήμαρχος Αιγιαλείας Βασίλης Χριστόπουλος, λαμβάνοντας χρήσιμες πληροφορίες για τα οφέλη των υδατοδρομίων και εξετάζοντας τη δυνατότητα δημιουργίας ενός και στο λιμάνι του Αιγίου!

Το Συνέδριο με τίτλο «Αξιοποίηση και Διαχείριση Λιμνών. Δύο λέξεις πολλές έννοιες και ερμηνείες» ήταν η πρώτη εκδήλωση του Δικτύου με φυσική παρουσία, μετά από περίπου δύο χρόνια και στέφθηκε με εξαιρετική επιτυχία. Όπως μετέφερε στo protionline.gr ο κ. Χριστόπουλος ερωτηθείς σχετικά, ΄΄περιελάμβανε σημαντικές εισηγήσεις και αξιόλογες τοποθετήσεις από τις οποίες πήραμε σημαντικές πληροφορίες και κυρίως σε ό,τι αφορά τη δημιουργία υδατοδρομίου. Η χρήση των υδροπλάνων δεν είναι μεν ιδιαιτέρως διαδεδομένη, ωστόσο παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα΄΄.

Σκέψη για δημιουργία υδατοδρομίου στο λιμάνι Αιγίου

Ο αντιδήμαρχος, που ήταν αυτός που αρχικά είχε καταφέρει την ένταξη του δήμου Αιγιαλείας στο Δίκτυο, με διάφορες δραστηριότητες στη συνέχεια, εξετάζει τη δυνατότητα δημιουργίας υδατοδρομίου στο λιμάνι Αιγίου, βλέποντάς το ως μία καλή ιδέα, η οποία βεβαίως βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο. Μάλιστα, όπως είπε, ΄΄το βολιδοσκοπούμε και τις επόμενες ημέρες θα έρθει η εταιρεία που ήταν στα Ιωάννινα για να δούμε εάν θα μπορούσε να δοθεί άδεια στο λιμάνι του Αιγίου για υδροπλάνα΄΄. Βεβαίως, υδατοδρόμιο διαθέτει και το λιμάνι της Πάτρας, ωστόσο ο κ. Χριστόπουλος είπε πως “αυτό δεν λειτουργεί αποτρεπτικά, δεδομένου ότι ένα υδατοδρόμιο στο λιμάνι Αιγίου θα μπορούσε να λειτουργεί συμπληρωματικά΄΄.

Την έναρξη του διήμερου συνεδρίου κήρυξε ο Πρόεδρος του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες και Δήμαρχος Δωρίδας Γεώργιος Καπεντζώνης, ο οποίος τόνισε και επανέλαβε το διττό στόχο λειτουργίας του Δικτύου για Προστασία και Ανάπτυξη του περιβάλλοντος και των κατοίκων των παραλίμνιων περιοχών. Η αειφόρος διαχείριση των λιμνών αποτελεί κοινό στόχο του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες και όλων των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.

Επίσης ο κ. Καπεντζώνης τόνισε την ανάγκη η πολιτεία να λάβει μέτρα μείωσης του κόστους ενέργειας ειδικά στους Δήμους, που θα επιφέρουν και μείωση δαπανών για τους πολίτες, όσον αφορά τα ανταποδοτικά.

Στη συνέχεια ο Αντιδήμαρχος Ιωαννιτών και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες Βασίλης Βλέτσας, αφού καλωσόρισε όλους τους συμμετέχοντες στο Συνέδριο, μίλησε για την επιτακτική ανάγκη προστασίας της λίμνης Παμβώτιδας, η οποία αποτελεί σημείο αναφοράς όλης της Ηπείρου, και την ανάδειξη του πανέμορφου οικοσυστήματός της. Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα, αποτελεί η συνεχής υποβάθμιση των νερών της λίμνης από άστοχες ανθρώπινες παρεμβάσεις των παρελθόντων χρόνων μέχρι σήμερα. Στόχος είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος μέσω της συλλογικής και ενεργής προσπάθειας τόσο της αυτοδιοίκησης όσο και των πολιτών. Ο κ. Βλέτσας τόνισε ότι καθοριστικό ρόλο σε αυτό θα παίξει η αναγνώριση συγκεκριμένου ρόλου στο Δήμο Ιωαννιτών στον συντονισμό και στην εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την προστασία και την ανάδειξη της λίμνης καθώς και της παραλίμνιας περιοχής.

Δυνατότητα επιδίωξης χρηματοδότησης από το επόμενο ΕΣΠΑ

Ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας Φίλιππος Φίλιος, υπογράμμισε την δυνατότητα μέσω του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες, να ωριμάσουν έργα για την προστασία και ανάδειξη των λιμναίων οικοσυστημάτων που θα επιδιώξουν χρηματοδότηση από το επόμενο ΕΣΠΑ. Αυτό ισχύει σίγουρα για τη Λίμνη Παμβώτιδα, μιας και στον τομέα των μελετών έργων τα πράγματα έχουν προχωρήσει σημαντικά.

Απηύθυνε χαιρετισμό και συνεχάρη τις εργασίες του Συνεδρίου ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας, ο οποίος τόνισε ότι τα πορίσματα του συνεδρίου πρόκειται να διαβιβαστούν στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής. Ακόμα απηύθυναν χαιρετισμό οι Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργος Αμυράς, ο Βουλευτής ΝΔ Ιωαννίνων, κ. Σταύρος Καλογιάννης, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτικής Συμμαχίας Ιωαννίνων, κ. Μερόπη Τζούφη, ο Αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. ΑριστείδηςΤασιός και ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου και Δήμαρχος Δωδώνης, κ. ΧρήστοςΝτακαλέτσης.

Σχέδια βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου παρουσιάστηκαν από διακεκριμένους επιστήμονες καλές πρακτικές που έχουν αναπτυχθεί σε παραλίμνια οικοσυστήματα, ενώ ξεχώρισαν οι ομιλίες αναφορικά με τα σχέδια βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης. Όλοι συμφώνησαν ότι οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού στις παραλίμνιες περιοχές θα κερδίσουν το στοίχημα της ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια

Ενημέρωση για το Σύμφωνο Δημάρχων

Στόχος του συνεδρίου ήταν η ενημέρωση για το Σύμφωνο Δημάρχων, που αποτελεί μια παγκόσμια πρωτοβουλία για το κλίμα και την ενέργεια, τις δυνατότητες άθλησης και ψυχαγωγίας στο λιμναίο και παραλίμνιο περιβάλλον με την παρουσίαση καλών πρακτικών, τη διαχείριση και αποκατάσταση των λιμναίων οικοσυστημάτων με έμφαση στο ρόλο του ΥΜΕΠΕΡΑΑ, από τους φορείς διαχείρισης και τέλος τις προϋποθέσεις, τις προοπτικές και τα οφέλη από τη λειτουργία των υδατοδρομίων σε λίμνες, όπως παρουσιάστηκαν διεξοδικά από τα αρμόδια στελέχη της εταιρείας «Ελληνικά Υδατοδρόμια» η οποία έχει αδειοδοτήσει τα τρία πρώτα Υδατοδρόμια στην Ελλάδα (Υ/Δ Κέρκυρας, Παξών, Πάτρας) και περαιτέρω υλοποιεί τον στρατηγικό στόχο δημιουργίας δικτύου υδατοδρομίων στον άξονα της Δυτικής Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου υδατοδρομίου σε λίμνη (Υδατοδρόμιο Ιωαννίνων). Το, εν λόγω, υδατοδρόμιο Ιωαννίνων θα αποτελέσει τον «οδηγό» για την αδειοδότηση υδατοδρομίων στις υπόλοιπες λίμνες ανά την Ελληνική Επικράτεια.

Ο γόνιμος και δημιουργικός διάλογος που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του Συνεδρίου διαμόρφωσε χρήσιμα συμπεράσματα, που θα αποτελέσουν μέρος διεκδικήσεων και μελλοντικών σχεδιασμών του Δικτύου.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr