-Από το προσωπικό αρχείο της κ. Βάνας Μπεντεβή-
Βρισκόμαστε στο τέλος του 1830 και ο Ιωάννης Καποδίστριας, αποφασίζει να κάνει μια μεγάλη περιοδεία, για να «μετρήσει» δυνάμεις, καθώς οι αντιδράσεις προς τη διακυβέρνησή του πληθαίνουν και είναι διάχυτη ανά το πανελλήνιο μια «γενική δυσφορία»… Ο Μοριάς τον απασχολεί περισσότερο, γιατί εκεί «ο κοτζαμπασισμός, καλά κρατεί»… Και είναι γνωστή η απέχθειά του προς αυτούς, αφού τους αποκαλεί… «κηφήνας», που εξακολουθούν να «ρουφούν το αίμα του λαού»… Αρχίζει την περιοδεία του από τη Μάνη, την Αρκαδία και φθάνει στην Πάτρα, περί το τέλος του Οκτωβρίου του 1830. Οι Βοστιτσάνοι, ευθύς με το άκουσμα, ότι ο Κυβερνήτης θα περάσει από το Αίγιο, μπαίνουν σε… συναγερμό… Μαθαίνουν ότι θα έρθει με πλοιάριο, και κατεβαίνουν στο λιμάνι,για να προετοιμάσουν μεγαλειώδη υποδοχή! Μάλιστα, έστρωσαν με δάφνες και μυρσίνες όλο το δρόμο από το λιμάνι, μέχρι το κέντρο της πόλης.
Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι ο απλός λαός αγαπά και εκτιμά απεριόριστα τον Κυβερνήτη. Και περίμεναν στον αιγιαλό τρεις ολόκληρες μέρες! Μάλιστα, κατέβηκε και ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Ταξιαρχών, με επτά μοναχούς. Και όταν έφτασε η Εξοχότης του , όλες οι αρχές του τόπου και ο τοποτηρητής της πόλης ήσαν παρόντες. Ήταν, πράγματι μια ασυνήθιστη, μεγάλη παρέλαση… Σύσσωμος ο λαός και ο κλήρος, συνόδευαν την ακολουθία του, με ζητωκραυγές και ύμνους!
Η επίσημη δοξολογία επί τη αφίξει του Κυβερνήτη τελέστηκε στο ναό του ΄Αγίου Ανδρέου. Και μάλιστα, εκφωνήθηκε και λόγος προσφωνητικός από τον Γεώργιο Τριανταφύλλη, που εξέφραζε τη βαθύτατη ευχαρίστηση του λαού της Βοστίτσας για την παρουσία του εδώ. Στο τέλος της δοξολογίας, όλοι βροντοφώναξαν «Ζήτω ο Κυβερνήτης της Ελλάδος»!!
Και θα πρέπει να ήταν σούρουπο, καθώς η πόλη φωταγωγήθηκε όλη, ενώ ο Καποδίστριας έφθασε στο δημοτικό κατάστημα εν μέσω επευφημιών…. «…΄Όλη η πόλις εφωτίσθη κατά την επιούσαν νύκτα και κατ΄εξοχήν το δημόσιο κατάστημα , εις το οποίον υπεδέχθη η Α. Εξοχότης. Εις όλας τας θύρας του καταστήματος εφαίνετο γεγραμμένον κεφαλαιωδώς το «Ζήτω ο Κυβερνήτης της Ελλάδος», με στεφάνους δάφνης και μύρτων περικυκλωμένον»…
Οπωσδήποτε, ο Κυβερνήτης, φιλοξενήθηκε το βράδυ εκείνο (28 Οκτωβρίου), σε κάποιο αρχοντικό, και υπάρχουν πληροφορίες, ότι διανυκτέρευσε στο σπίτι του Λέοντα Μεσσηνέζη*,
καθώς ήταν καινούργιο αρχοντικό και ο Μεσσηνέζης ο πιο πλούσιος και ο πιο μορφωμένος (Κωνσταντινοπολίτης).
Η συγκεκριμένη πληροφορία αναφέρεται σε άρθρο της εφημερίδας «ΓΕΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ» (φύλλο 88.έτος Ε΄, ΕΝ ΝΑΥΠΛΙΩ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1830). Και είναι ενδεικτικό της αρετής της Φιλοξενίας που χαρακτηρίζει ανέκαθεν τους Αιγιείς, αλλά και ενδεικτικό της εκτίμησης, του σεβασμού και της αγάπης που έτρεφαν για τον Κυβερνήτη, τον Μεγάλο ΄Ελληνα Ιωάννη Καποδίστρια!!
* τη φωτοτυπία του συγκεκριμένου φύλλου της Εφημερίδας, μου την προσέφερε ο κ. Βαγγέλης Καζάσης, και τον ευχαριστώ πολύ).
* Το πρώτο σπίτι που έχτισε ο Λέων Μεσσηνέζης, βρισκόταν στην οδό Εισοδίων, ενώ αυτό που φιλοξένησε τον Καποδίστρια το έχτισε μετά το 1825 και βρισκόταν στο χώρο που χτίστηκε η «μοιραία πολυκατοικία», του 1995…Και ο Μεσσηνέζης το είχε επιπλώσει με έπιπλα, βελούδα ,ασημικά κλπ, από τη Βενετία, όπως ο ίδιος αναφέρει σε επιστολή του, προς ένα ευγενή φίλο του στη Βενετία και του ζητάει να του στείλει… τα καλύτερα.