background img
banner
banner

Σταφίδα «ώρα μηδέν»: Λύση ως την Πέμπτη αλλιώς… κινητοποιήσεις

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ Π.Ε.Σ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Για τις τελευταίες κρίσιμες εξελίξεις στο σταφιδικό ζήτημα και τον προγραμματισμό των επόμενων ενεργειών, ενημέρωσαν τα μέσα ενημέρωσης της περιοχής, παρουσία βουλευτών και εκπροσώπων ορισμένων εξ αυτών, ο πρόεδρος και ο γενικός διευθυντής της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών. Η τιμή της σταφίδας ολισθαίνει πλέον κάτω του 1 ευρώ και το υπουργείο… σφυρίζει αδιάφορα, καταδικάζοντας μία ολόκληρη περιοχή που ζει από το προϊόν! Οι οριστικές προθέσεις του υπουργού θα διαφανούν στην τοποθέτησή του στη Βουλή μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση, αν και οι βουλευτές κλήθηκαν να… ενώσουν δυνάμεις ώστε να τον προσεγγίσουν νωρίτερα από κοινού. Σε διαφορετική περίπτωση θεωρείται βέβαιη η ηχηρή παρουσία των σταφιδοπαραγωγών στο συλλαλητήριο της Παρασκευής στην Αθήνα!

Στο κάλεσμα της διοίκησης της Π.Ε.Σ. ανταποκρίθηκαν στην συνέντευξη Τύπου, πέραν των τοπικών μέσων ενημέρωσης, οι βουλευτές της Ν.Δ. Ιάσονας Φωτήλας και Άγγελος Τσιγκρής καθώς και εκπρόσωποι του Αχαιού υφυπουργού Ανδρέα Κατσανιώτη και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Σίας Αναγνωστοπούλου και Κώστα Μάρκου. Επίσης, παρόντες ήταν μέλη του Δ.Σ. της Π.Ε.Σ. και πρόεδροι των συνεταιρισμών – μελών της.

Πώς η κατάσταση έφτασε ως εδώ…

Αφού έκανε γνωστή την απόφαση του Δ.Σ. της Παναιγιάλειας Ένωσης, το περιεχόμενο της οποίας αναγνώστηκε αργότερα, ο γενικός διευθυντής Μίλτος Σταυρόπουλος, αναφέρθηκε συντόμως στο ιστορικό του προβλήματος, ως εξής: «Η καλλιέργεια της σταφίδας έχει μειωθεί και θα μειωθεί ακόμα πιο πολύ. Γιατί πολύ απλά, δεν καλύπτει πλέον ούτε καν το μέρος των εξόδων που έχει η καλλιέργειά της. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην αγορά δεν είναι καλή. Εδώ και επτάμισι μήνες, έχουμε ενημερώσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το “τσουνάμι” που είχαμε προβλέψει ότι ερχόταν. Προφανώς οι αρμόδιοι εκτίμησαν λάθος και δεν μπόρεσαν να δουν τα πράγματα όπως είναι στην πραγματική τους διάσταση. Και κάπως έτσι, φτάνουμε σήμερα στο… “δια ταύτα” που αναφέρει ότι οι τιμές αυτές που ισχύουν, δεν μπορούν να επιτρέψουν στους παραγωγούς να συνεχίσουν να καλλιεργούν. Το προϊόν καταστρέφεται παραμένοντας στα αλώνια, με τους παραγωγούς να μην μπορούν να κάνουν τίποτα για να αποθηκεύσουν σωστά το βιός τους. Ο υπουργός έχει καταλάβει πολύ καλά την διατροφική αξία του προϊόντος και είχε αναφερθεί στην ανάγκη της στήριξης των παραγωγών – εν όψει πανδημίας και οικονομικής ύφεσης – αναγνωρίζοντας τη σημασία της Π.Ε.Σ. και πόσο πολύ σημαντικό είναι το προϊόν που στηρίζει. Έγινε προσπάθεια κοινής επίλυσης των προβλημάτων μεταξύ Π.Ε.Σ. και υπουργού και επικυρώθηκε η ανάγκη στήριξης των σταφιδοπαραγωγών. Δυστυχώς, ο υπουργός δεν μας κάλεσε ποτέ. Δεν ανταποκρίθηκε στις αγωνίες μας, δεν μας άκουσε καν. Περιμέναμε από την κυβέρνηση μία ανταπόκριση, ένα έκδηλο ενδιαφέρον. Αντί αυτού, έχουμε λάβει την πλήρη… σιωπή της». «Γι’ αυτό και θα αντιδράσουμε. Γιατί δεν πάει άλλο πια» πρόσθεσε ακόμη ο κ. Σταυρόπουλος, αναφερόμενος στο συλλαλητήριο που οργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Πελοποννήσου την προσεχή Παρασκευή στην Αθήνα.

Θανάσης Σωτηρόπουλος: «Η σταφίδα είναι ακόμα στα αλώνια, ο παραγωγός βρίσκεται σε απόγνωση»

Ο πρόεδρος της Π.Ε.Σ. Θανάσης Σωτηρόπουλος, σημείωσε: «Αγαπητοί φίλοι, να ευχαριστούμε τους προέδρους των συνεταιρισμών οι οποίοι σήμερα βρίσκονται μαζί μας, στον μεγάλο αγώνα που κάνουμε, που δεν είναι δικός μας, αλλά ουσιαστικά των εκατοντάδων σταφιδοπαραγωγών της Αιγιάλειας και σε επέκταση της Πελοποννήσου. Έχω κουραστεί να λέω τα ίδια πράγματα και εσείς απ’ την άλλη, να ακούτε τα ίδια. Έχουμε κουραστεί να ακούμε υποσχέσεις και ποτέ να μην γίνεται τίποτα. Θα προβούμε σε αυτό που αποφασίσαμε και θα βρεθούμε στην Αθήνα στο μεγάλο μας συλλαλητήριο. Πρέπει ο υπουργός να μάθει τις θέσεις μας και την αγωνία μας, να του καταθέσουμε ότι δεν πάει άλλο η κατάσταση, ελπίζοντας να τα μεταφέρει και στον ίδιον τον πρωθυπουργό όλα όσα γίνουν. Επτά ολόκληρους μήνες προσπαθούμε να τους εξηγήσουμε το πρόβλημα. Προσπαθούμε να ακουστεί η φωνή μας όσο πιο μακριά γίνεται γιατί είμαστε στο “απροχώρητο” και δεν πάει άλλο. Η σταφίδα είναι ακόμα στα αλώνια και ο παραγωγός βρίσκεται σε απόγνωση, καθώς δεν υπάρχουν τρόποι να διαθέτει αποθηκευτικά μέσα και ταυτόχρονα, οι τιμές αυτή την στιγμή είναι πολύ χαμηλές. Και δεν ξέρω και που θα σταματήσει αυτό, αν θα υπάρξει και ακόμα μεγαλύτερη πτώση, κάτι που θα σημάνει την καταστροφή».

Επιπλέον, ο πρόεδρος κατήγγειλε και τα εξής: «Κάποιοι προσέγγισαν παραγωγούς, λέγοντάς τους ότι αν φύγουν από την Π.Ε.Σ. και πάνε σε ιδιώτες, θα καλυτερεύσουν όλα. Τους υποσχέθηκαν πως αν η Ένωση δεν έχει τον έλεγχο του προϊόντος, θα υπάρξει αύξηση της τιμής του και υπερδιπλασιαστεί ο τζίρος τους. Και εμείς τότε, είπαμε ότι θα συμβεί το αντίθετο. Και προσπαθήσαμε να τους δώσουμε να καταλάβουν το πραγματικό τους συμφέρον. Αυτό που θέλω πραγματικά και το κάνω με όλη μου την καρδιά, είναι να βρεθούμε όλοι ανεξαιρέτως την Παρασκευή το πρωί στην Αθήνα, να διαμαρτυρηθούμε όλοι μαζί για τα δίκαια αιτήματά μας. Σας ευχαριστώ πολύ και σας περιμένουμε όλους να γίνουμε μια “γροθιά” στην μεγάλη διαμαρτυρία».

Και βουλευτές… απορούν με τη στάση του υπουργείου

Ο Ιάσονας Φωτήλας, στην τοποθέτησή του, είπε: «Υπηρετώ μια συγκεκριμένη θέση από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε όλη αυτή η λυπηρή ιστορία. Από την θεσμική θέση που διαθέτω, βρέθηκα μπροστάρης σε όλα τα θέματα και όλες τις συναντήσεις που έγιναν, σε όλα τα υπουργεία. Ξαφνικά και εκεί που πιστεύαμε όλοι ότι τα πράγματα έχουν πάρει τον δρόμο τους, για κάποιον ανεξήγητο λόγο έχουν γυρίσει όλα… τούμπα. Θέλω να πιστεύω ότι όλοι οι βουλευτές έχουμε κοινή πλεύση, αν και δεν προσπάθησαν όλοι ως τώρα. Σήμερα κατατίθεται μια επίκαιρη ερώτηση που μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, ο υπουργός πρέπει να την απαντήσει στο ελληνικό κοινοβούλιο. Μία «face to face» συνάντηση με τους βουλευτές δεν με βρίσκει αντίθετο. Καλείται ο κ. Λιβανός να μας γνωστοποιήσει ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης και να μας απαντήσει γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Θα βρίσκομαι στο πλευρό σας με όλα τα “όπλα” που μου προσφέρει η θεσμική μου ιδιότητα, γιατί πραγματικά πιστεύω ότι ο μόνος αληθινός “ριγμένος” στην όλη διαδικασία, είναι ο άνθρωπος του μόχθου, ο αγρότης».

Από την πλευρά του, ο Άγγελος Τσιγκρής είπε: «Η στήριξή μου είναι αυτονόητη. Η αξία του προϊόντος και η ανταμοιβή του μόχθου των ντόπιων παραγωγών είναι το ζητούμενο. Από την δική μου πλευρά θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου ώστε οι αγρότες να αποζημιωθούν και να ενισχυθεί η σταφίδα. Η μαύρη κορινθιακή σταφίδα είναι ένας διατροφικός θησαυρός που δεν πρόκειται να τον αφήσουμε να χάσει ποτέ την αξία του και με κάθε τρόπο που μπορώ από την θέση που βρίσκομαι, θα κινούμαι προς αυτή την κατεύθυνση».

Η εκπρόσωπος των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για την αναφορά και την επερώτησή τους, κάνοντας γνωστό πως υποστηρίζουν το αίτημα για απόσυρση του αποθέματος με επιδότηση του παραγωγού.

Πρόεδροι συνεταιρισμών και παραγωγοί ανέφεραν πως «η απόσυρση μέσω επιδότησης, θα έδινε καλύτερη τιμή στον παραγωγό και μια βεβαιωτική προοπτική που τώρα, κανείς δεν μπορεί να του την δώσει». Τόνισαν ακόμη τα εξής: «Ένας κλάδος ολόκληρος κινδυνεύει με αφανισμό. Θα πρέπει να υπάρχει συσπείρωση και συμπόνια στα δίκαια αιτήματά μας. Ζούμε τις οικογένειές μας από το προϊόν και τώρα κινδυνεύουμε να χάσουμε όσα με κόπο χτίζαμε επί χρόνια».

Αίτημα όλων η απόσυρση των αποθεμάτων με παράλληλη στήριξη του παραγωγού

Καταλήγοντας, ο κ. Σταυρόπουλος έκανε γνωστό πως τα αποθέματα πλέον έχουν μειωθεί στους 5.000 τόνους, επαναλαμβάνοντας πως η μόνη λύση είναι η απόσυρση των ποσοτήτων αυτών με παράλληλη στήριξη των σταφιδοπαραγωγών. ΄΄Όλοι λίγο – πολύ γνωρίζουμε την πραγματική διάσταση του θέματος και το ποια είναι τα δεδομένα που υπάρχουν. Καλούμαστε να υπερασπιστούμε την εγκατάλειψη του αγρότη από το κράτος, την απαξίωση της κυβέρνησης προς τους Αιγιαλείς παραγωγούς΄΄ είπε ο διευθυντής της Ένωσης, ενώ αμέσως μετά απευθυνόμενος στους βουλευτές, είπε μεταξύ άλλων: «Ας υπάρξει μια προσπάθεια από όλους μαζί τους Αχαιούς βουλευτές, μια συντονισμένη και δυναμική προσπάθεια ώστε να ακουστεί ακόμη περισσότερο η “κραυγή αγωνίας” του αγροτικού κόσμου. Ζητάμε συσπείρωση και κοινή πλεύση για το πρόβλημά μας, ακόμα κι απ’ την αντιπολίτευση. Η θέση της Παναιγιαλείου Ενώσεως θα είναι ξεκάθαρη: Χρειαζόμαστε την βοήθεια της πολιτείας. Χρειαζόμαστε όλους τους φορείς στο πλευρό μας. Είμαστε μια υγιής οργάνωση και θα συνεχίσουμε να είμαστε. Όμως δεν γίνεται να μένουμε άπραγοι και ασυγκίνητοι στην οικονομική στοχοποίηση που συμβαίνει. Θα περιμένουμε μέχρι την Πέμπτη μήπως δοθεί κάποια λύση της τελευταίας στιγμής. Αν όχι, ραντεβού στην Αθήνα την Παρασκευή, εκεί που όλοι μαζί θα “φωνάξουμε” για το δίκιο του παραγωγού, το δίκιο της Αιγιάλειας, το δίκιο της ΠΕΣ και του τόπου μας΄΄.

Ο κ. Φωτήλας δεσμεύτηκε τέλος να ενεργοποιήσει τους συναδέλφους του τόσο από την Αχαΐα όσο και από τους γύρω ενδιαφερόμενους νομούς, ώστε να επιδιωχθεί σύσκεψη με τον υπουργό.

Η απόφαση του Δ.Σ. της Π.Ε.Σ.

Τέλος, διαβάστηκε η απόφαση του Δ.Σ. της Π.Ε.Σ. που αναφέρει τα ακόλουθα: «Η επί επτάμισι μήνες σκόπιμα παρελκυστική πολιτική σε βάρος των σταφιδοπαραγωγών από τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης κ. Λιβανό στην κατεύθυνση του φέρτε μου στοιχεία να στοιχειοθετήσουμε το αίτημα της απόσυρσης ως προϊόν της πανδημίας, και στη συνέχεια,  αφού προσκομίστηκαν,  το δελτίο τύπου της 16ης Ιουλίου που εξέδωσε με την διαπίστωση…

Σήμερα διαπιστώνουμε εμείς την πλήρη αναξιοπιστία του πολιτικού ανδρός με τον  εμπαιγμό των σταφιδοπαραγωγών που είχε, με την ανοχή του, ως αποτέλεσμα την κατάρρευση στην κυριολεξία της τιμής της σταφίδας με τιμές κάτω του ευρώ με συνακόλουθα την πρωτοφανή απώλεια εισοδήματός των. Τιμές των εμπόρων εξευτελιστικά χαμηλές που τις χαρακτήρισαν μάλιστα ως “φυσιολογικές”! Τιμές που τους έχουν οδηγήσει στην απόγνωση. Γιατί εσυνέβη αυτό;

Γιατί ο υπουργός άλλαξε… στάση και δεν τήρησε τα συμπεφωνημένα όπως ο ίδιος γνωστοποίησε με το προαναφερθέν δελτίο τύπου του, που αναγνώρισε δηλαδή την ύπαρξη του αποθέματος ποσοτικά αλλά και ως προϊόν πανδημίας και υπαναχώρησε από την θέση του να βρεθούμε σύντομα για την επίλυση του ζητήματος του αποθέματος σταφίδας… Πέρασαν ΤΡΕΙΣΗΜΙΣΙ μήνες και ακόμη περιμένουμε… Μας έχει καταστρέψει η πολιτική του και αυτός συνεχίζει σαν να μην τρέχει τίποτα. Ο στόχος εξ αρχής προφανώς ήταν να μείνει εκτός αγοράς η Παναιγιάλειος Ένωση, εξ’ αιτίας του αποθέματος, για να διαχειριστούν φέτος οι έμποροι την σταφίδα.

Ιδού λοιπόν τα αποτελέσματα… Καταβαράθρωση της τιμής της σταφίδας από την έναρξη της συγκομιδής με συνεχόμενη πτωτική τάση…. από € 1,60 / κιλό η τιμή της σταφίδας πέρυσι να πέσει σήμερα κάτω από το ευρώ! Το κατόρθωσαν με την καταστροφική πολιτική ανοχή του υπουργού. Ο υπουργός αντί της δέσμευσής του για υλοποίηση της συνάντησή μας έφτασε στο σημείο να δείχνει μια τιμωριτική και άκρως αντισυνεταιριστική διάθεση που δεν γίνεται αποδεκτή από τους σταφιδοπαραγωγούς.

Πριν από ενάμιση περίπου μήνα έδωσε μάλιστα εντολή ελέγχου για την Π.Ε.Σ και ακόμη δεν έστειλε το πόρισμα προφανώς γιατί δεν εξυπηρετούνται τα συκοφαντικά μυθεύματα των εμπόρων… Τι κάνει λοιπόν στην συνέχεια; Δίνει πρόσφατα εντολή για νέο έλεγχο! Έλεος!

Σώνει και καλά, απεγνωσμένα θα λέγαμε, να βρεθεί κάτι να στηρίξει το αφήγημα της συντεχνίας και να ζημιωθεί η συνεταιριστική οργάνωση και ο παραγωγός! Πρωτοφανής αρνητική στάση από υπουργό αγροτικής ανάπτυξης! Να διαλύσουμε την μεγαλύτερη εξαγωγική εταιρεία της χώρας μας στη σταφίδα γιατί είναι συνεταιριστική! Γιατί διαχρονικά εγγυάται στον παραγωγό και δίνει την υψηλότερη τιμή στη σταφίδα. Ασυγχώρητο λάθος μας…

Τέτοια πρωτοφανή στοχοποίηση! Εθελοτυφλεί στην συνεχή καταβαράθρωση των τιμών της σταφίδας και οι έμποροι ακάθεκτοι συνεχίζουν το έργο τους…

Κύριε πρωθυπουργέ της χώρας τα γνωρίζετε όλα αυτά; Φτάσαμε στο απροχώρητο.  Δεν πάει άλλο. Για τον λόγο αυτό οι σταφιδοπαραγωγοί της Πελοποννήσου αποφάσισαν τις κινητοποιήσεις ως μοναδικό μέσο αντίδρασης σε αυτή την λυσσαλέα εχθρική πολιτική του υπουργείου αγροτικής ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ!

Ελπίζουμε να ενημερωθεί ο κ. Πρωθυπουργός για τον διωγμό που υφιστάμεθα ως παραγωγοί και οι συνεταιριστικές μας οργανώσεις προκειμένου να ωφεληθούν λίγοι έμποροι.

κ. Λιβανέ θα μείνεις στην ιστορία… η πολιτική σου βάζει ταφόπλακα στην σταφιδοκαλλιέργεια!

ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ.

Όχι άλλος εμπαιγμός!

Ο αγώνας για την επιβίωσή μας τώρα αρχίζει.

Αιτούμεθα την άμεση απόσυρση των πλεονασμάτων σταφίδας τα  οποία ανέρχονται σήμερα σε περίπου 5.000 τόνους με παράλληλη στήριξη των σταφιδοπαραγωγών.

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ 5ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ».


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr