background img
banner
banner

Τα προγράμματα που θα δώσουν αναπτυξιακή προοπτική στους δήμους

ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΟΥΝ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΣΠΑ ΤΗΣ Κ.Ε.Δ.Ε.

Οδηγό και «πυξίδα» στην προσπάθεια διεύρυνσης των χρηματοδοτικών πόρων των δήμων φιλοδοξεί να αποτελέσει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, που ανοίγει κύκλο ενημέρωσης για τα χρηματοδοτικά εργαλεία της επόμενης πενταετίας, με σκοπό την ενίσχυση του αναπτυξιακού ρόλου των Ο.Τ.Α. Στην προσπάθεια αυτή συστρατεύεται ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος με την αρμοδιότητα του προέδρου ΕΣΠΑ της Κ.Ε.Δ.Ε.

Ειδικότερα, ο δήμαρχος πρόκειται να συμμετάσχει το επόμενο διάστημα σε ενημερωτικές ημερίδες για το νέο πλαίσιο του προγράμματος 2021-2026. Στην εποχή των έντονων προβλημάτων αλλά και των μεγάλων προκλήσεων των κατά τόπους κοινωνιών, οι δήμοι πρέπει να παρουσιάζουν αυξημένη ετοιμότητα ώστε να είναι σε θέση να απορροφήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα κονδύλια προς την κατεύθυνση των αναπτυξιακών έργων επ’ ωφελεία των πολιτών.

Μέσα στον Νοέμβριο οι πρώτες συναντήσεις

Όπως επισήμανε στo protionline.gr ο κ. Καλογερόπουλος, ΄΄η Κ.Ε.Δ.Ε. σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.) ξεκίνησε να πραγματοποιεί ενημερωτικές ημερίδες για το νέο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ 2021 – 2026. Αυτό μάλιστα, αφορά όλες τις έδρες των δήμων, σε όλη την περιφέρεια, πανελλαδικά. Σε αυτή την προσπάθεια θα συμμετάσχω ως πρόεδρος της επιτροπής ΕΣΠΑ, πλαισιωμένος από εκπροσώπους και στελέχη διαφόρων φορέων αλλά και της ίδιας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος. Αυτή η δραστηριότητα αφορά καθαρά την ενημέρωση των κατά τόπους Ο.Τ.Α.. Το πιο χαρακτηριστικό είναι ότι σκοπό έχει να οργανώσει τους δήμους όλης της χώρας σε κάθε έδρα Π.Ε.Δ. Ήδη οι αρχικές ημερίδες έχουν δρομολογηθεί εντός του μηνός Νοεμβρίου και αναμένονται με αρκετή συμμετοχή και επιτυχία, στην Κομοτηνή, τα Ιωάννινα, την Αρχαία Ολυμπία, το Ηράκλειο Κρήτης και σε άλλες περιοχές. Διακρίνεται δε η θέση και η παρουσία της Αρχαίας Ολυμπίας, όπου στην ημερίδα εκεί αναμένεται να παραστούν είτε υπουργοί είτε εκπρόσωποι της κυβέρνησης΄΄.
Σε ό,τι αφορά το αντικείμενο των ημερίδων, ο δήμαρχος κάνει γνωστό πως ΄΄αναμένεται να παρασχεθούν πολλές πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης του ΕΣΠΑ αφενός, αλλά και του ταμείου Ανάκαμψης αφετέρου, καθώς επίσης και του ειδικού προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης”΄΄.

Στόχος η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απορρόφηση

Αναφορικά με το πώς θα βοηθηθούν οι δήμοι από αυτές τις συναντήσεις, ο κ. Καλογερόπουλος επισήμανε: ΄΄Το «εργαλείο» πληροφόρησης θα είναι στη διάθεση όλων των δήμων της χώρας, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος, που δεν είναι άλλος, από την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απορρόφηση και εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων. Από όσα έχουμε διδαχθεί στο παρελθόν, υπάρχει η εμπειρία της “χαμηλής απορρόφησης” αλλά και η χαρακτηριστική καθυστέρηση σε συνολικό χρόνο, γι’ αυτό και η προσπάθειά μας έχει εντατικοποιηθεί. Σχετίζεται δε με το εθνικό όφελος ενώ σκοπός είναι η “σμίκρυνση” του απαιτούμενου χρόνου προκειμένου να έρθουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τους δήμους και τις τοπικές αυτοδιοικήσεις πρώτου βαθμού, οι οποίες συνεργάζονται και με τις κατά τόπους Περιφέρειες΄΄.

Σε σχέση δε με τον στόχο για τον δήμο Αιγιαλείας, τόνισε πως ΄΄είναι πολύ σημαντική η συμμετοχή μας στις προσκλήσεις και η ένταξή μας σε αυτά τα προγράμματα, καθώς θα ωφελήσουν την περιοχή για την εκτέλεση σημαντικών αναπτυξιακών έργων που είτε ήδη έχουν δρομολογηθεί και… αναζητούν χρηματοδότηση, είτε βρίσκονται στη φάση μελετών, είτε προγραμματίζονται΄΄.

Η συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στα χρηματοδοτικά εργαλεία

Σε ό,τι αφορά στα χρηματοδοτικά εργαλεία, αυτά μπορεί να προέρχονται από τις ακόλουθες πηγές : ΠΔΕ, Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021–2027, Προγράμματα του «Ταμείου Ανάκαμψης» 2021–2024.

Ήδη, η Κ.Ε.Δ.Ε. έχει ζητήσει τη συμμετοχή της στην εκπόνηση και την παρακολούθηση της εφαρμογής των Τομεακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και τη συμμετοχή των ΠΕΔ στην εκπόνηση και την παρακολούθηση της εφαρμογής των Περιφερειακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, με σκοπό τη διασφάλιση διακριτών κατηγοριών δράσης με δικαιούχους τους δήμους σε όλα τα χρηματοδοτικά και αναπτυξιακά προγράμματα που τρέχουν και τη δημιουργία ενός οριζόντιου Αναπτυξιακού Προγράμματος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr