background img
banner
banner

Η «Λερναία Ύδρα» των θεμάτων έφερε διαφωνίες

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ – ΟΥΔΕΝ ΝΕΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ «ΜΕΤΩΠΑ» – ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ

Η επιστροφή στις δια ζώσης συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου βρήκε τον δήμο με ακόμη περισσότερα ανοιχτά «μέτωπα» είτε για αμιγώς δημοτικά είτε για κοινωνικά θέματα που απασχολούν όμως όλη την Αιγιάλεια. Οι τοποθετήσεις δημάρχου, υπολοίπων επικεφαλής και δημοτικών συμβούλων πριν τη συζήτηση των θεμάτων της χθεσινής συνεδρίασης, περιστράφηκαν γύρω από το ΑΕΙ, την πλατεία Αγ. Λαύρας, τα ΕΑΣ, το Νοσοκομείο Αιγίου, αλλά και το σταφιδικό ζήτημα, ενώ δεν έλειψαν οι αντικρουόμενες απόψεις καθώς και η κριτική προς τη δημοτική αρχή για τον τρόπο που χειρίζεται τις δύσκολες αυτές καταστάσεις.

Ενός λεπτού σιγή για την Γεννηματά

Αρχικά τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για την απώλεια της Φώφης Γεννηματά. Ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος, στην αρχική τοποθέτησή του ευχήθηκε υγεία σε όλους για να εκτελούν τα καθήκοντά τους ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι είναι εμβολιασμένοι, αναφερόμενος και στο πρόβλημα λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών εξαιτίας των αδειών covid. Ενημέρωσε για το θέμα των απορριμμάτων λέγοντας πως είναι «το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα το οποίο ναι μεν διεκπεραιώνεται όμως δεν είμαστε ακόμη στην οριστική λύση. Προσπαθούμε και τα καταφέρνουμε, έχουμε μία ικανοποιητική ροή και δεν έχουμε πρόβλημα προς το παρόν. Κάθε μήνα προσπαθούμε και βρίσκουμε λύσεις καλύτερες και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ήδη έχουμε βρει μία λύση χωρίς να σημαίνει ότι είναι η μόνιμη λύση. Για την οριστική λύση περιμένουμε τον περιφερειακό σχεδιασμό Μάρτη με Απρίλη΄΄.

Απορρίμματα, πλατεία επί τάπητος

Για το θέμα της παύσης εργασιών στην πλατεία, ο δήμαρχος ανέφερε: ΄΄Λόγω των προβλημάτων που είχε η ίδια η μελέτη και αντιμετώπισε ο εργολάβος κάναμε ό,τι έπρεπε και είναι έκπτωτος, είμαστε σε μία διαδικασία να συντομεύουμε και να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση χωρίς να ζημιωθεί ο δήμος. Το φαινόμενο της εγκατάλειψης των έργων πολύ συχνό πλέον και όλοι περιμένουν να λυθεί ο «γόρδιος δεσμός» να υπογράψει ο υπουργός για την έγκριση της ανατίμησης των υλικών΄΄.

Έμφαση στην απογραφή από Γούτο

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστος Γούτος έθιξε το θέμα της απογραφής, ζητώντας από τη δημοτική αρχή να ενεργοποιηθεί, και αναφέροντας ως παράδειγμα το δήμο Πατρέων που ζητά από τους φοιτητές να απογραφούν διότι διαμένουν στην περιοχή. Για το ΑΕΙ ο κ. Γούτος κατηγόρησε τον δήμαρχο ότι λειτουργεί μόνος του πραγματοποιώντας συναντήσεις. ΄΄Αν κάνετε προσπάθειες μυστικά και πίσω από εμάς δεν γίνεται τίποτα. Ο κ. Κατσανιώτης μας είπε ότι μέσα στην εβδομάδα θα κλείσει ραντεβού. Ρωτήστε τον να δούμε τι γίνεται. Είμαστε στα… σκοτάδια΄΄, τόνισε χαρακτηριστικά. Σε ό,τι αφορά το θέμα της πλατείας είπε πως κι εκεί ενημερώνεται μέσω δημοσιευμάτων ότι υπάρχει συμφωνία με εταιρείες να αναλάβουν το έργο, ζητώντας ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα. ΄΄Μέσα από τη συζήτηση ίσως βρεθεί μία λύση δεν μπορούμε να το περνάμε επιδερμικά τη στιγμή που υπάρχει τόση αναστάτωση στην πόλη΄΄, είπε χαρακτηριστικά.

Είχε προειδοποιήσει η Ψυχράμη για την ‘’παρακμή’’

Η επικεφαλής της «Ποιοτικής Αιγιάλειας» Βάσω Ψυχράμη έθεσε ερώτημα στον πρόεδρο του Σώματος για την τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, ζητώντας του να επαναφέρει το θέμα. Ζήτησε να τεθεί προς συζήτηση προ ημερησίας το θέμα του νοσοκομείου τονίζοντας πως ΄΄εμείς ως παράταξη εδώ και ενάμιση χρόνο έχουμε κρούσει τον κώδωνα και δεν είναι μόνο η καρδιολογική που αντιμετωπίζει πρόβλημα΄΄. Για πλατεία και οδό Μητροπόλεως μετέφερε τι εισέπραξε το καλοκαίρι από τους επισκέπτες, μιλώντας για παρακμή κατάντια, τονίζοντας πως ΄΄το θέμα της πλατείας θα είχε τελειώσει αν ο δήμαρχος δεν ήθελε με τον προϋπολογισμό να ικανοποιήσει το γινάτι του. Γιατί οι αυξήσεις έγιναν το τελευταίο εξάμηνο. Εάν η δημοτική αρχή είχε κάνει τη δουλειά της σήμερα η πλατεία θα είχε τελειώσει΄΄. Για τη Σχολή Φυσικοθεραπείας, η κ. Ψυχράμη είπε πως η παράταξή της θεωρεί ότι «δεν πρέπει να περιμένουμε αλλά να πάμε στην υπουργό και τον πρωθυπουργό επισταμένα να ζητήσουμε ακρόαση. Έχουμε δικαίωμα είμαστε θεσμικοί παράγοντες δεν έχει δικαίωμα ο υπουργός να αρνείται να συναντήσει τον δήμαρχο. Δεν αγωνιζόμαστε για το θέμα όπως θα έπρεπε. Δεν πρέπει να περιμένουμε κανέναν να μας κλείσει ραντεβού» τόνισε.

Ενημέρωση για τις χρηματοδοτήσεις για τα σχολεία ζήτησε ο Παπακωνσταντινόπουλος

Ο επικεφαλής της παράταξης «Μπροστά για την Αιγιάλεια» Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος είπε πως αντί να επιλύονται τα προβλήματα, συσσωρεύονται και σαν Λερναία Ύδρα ξεπετάγονται. Όπως είπε, ΄΄μερίδιο ευθύνης έχει η δημοτική αρχή αλλά και η πολιτεία που έχει αφήσει τα πράγματα στην τύχη τους χωρίς χρηματοδότηση στους δήμους. Ο δήμος Αιγιαλείας έχει την πληγή των σκουπιδιών δεν πιέζει όμως την πολιτεία. Ένας αποτελεσματικός δήμαρχος θα μπορούσε να τα έχει διαχειριστεί διαφορετικά΄΄. Διαφώνησε ακόμη ότι το θέμα του ΑΕΙ μπορεί να το λύσει το υπουργείο, καθώς εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης. Επίσης, με αφορμή προβλήματα στο Δημοτικό Συμβούλιο Καμαρών, ζήτησε αναλυτική ενημέρωση για το πού διατίθενται οι χρηματοδοτήσεις για τη σχολική στέγη, τη συντήρηση και τη λειτουργία των σχολείων.

Για «μπαλάκι» ευθυνών μίλησε ο Τριανταφυλλόπουλος

Ο Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος, επικεφαλής της παράταξης «Αιγιαλέων Πόλις» παρατήρησε πως η κοινωνία ζει σε παράκρουση. Αναφέρθηκε στην ακρίβεια, στον πόνο των οικογενειών που χάνουν τους ανθρώπους τους. Για τη πλατεία αναρωτήθηκε γιατί δεν φταίει η προηγούμενη δημοτική αρχή που συμφώνησε σε αυτή την έκπτωση ή ο υπουργός για τα οικοδομικά υλικά για κάποιοι επιρρίπτουν ευθύνες στη σημερινή δημοτική αρχή. ΄΄Αν θέλουμε να βοηθήσουμε για θέματα που δεν είναι αμιγώς δημοτικά θα παρακαλέσω να δουν οι επικεφαλής τη λύση και όχι να τα χρησιμοποιούν για να πλήξουν τη δημοτική αρχή΄΄, τόνισε.

Ότι χρησιμοποιεί για αντιπολιτευτικούς λόγους τα προβλήματα κατηγόρησε την αντιπολίτευση ο δήμαρχος

‘Είναι αλήθεια ότι κληρονομήσαμε προβλήματα και ξεπετάγονται και νέα. Σε κάποια έχουμε τη συμπαράστασή σας σε κάποια όχι. Κι ας μην είναι δημοτικά αλλά κοινωνικά πρέπει να παλέψουμε για όλα. Δεν είμαστε θεοί, ζητάμε τη συμπαράστασή σας τα κίνητρα όταν δεν συμπορεύεστε δεν είναι πολύ αγνά και σχετίζονται με τις βλέψεις σας για το μέλλον. Έχουμε υποχρέωση απέναντι σε εκείνους που μας ψήφισαν. Γίνονται συναντήσεις που δεν είναι γνωστές το πρόβλημα δεν είναι τι συναντήσεις θα κάνω εγώ αλλά εγώ δε έχω τη φιλοσοφία να γνωστοποιώ τις συναντήσεις αλλά το αποτέλεσμα. Έχω υποχρέωση. Δεν το κρύβουμε κάνουμε μία προσπάθεια στα πλαίσια του ρόλου μας. Ούτε για την πλατεία υπάρχει μυστικότητα΄΄, απάντησε ο δήμαρχος.

΄΄ Σε όλα τα θέματα είμαστε μόνοι μας και θα παλέψουμε αρκεί να είμαστε όπως ήμασταν για το ΑΕΙ΄΄, είπε χαρακτηριστικά.
Για την απογραφή, ο δήμαρχος ζήτησε να του υποβληθούν προτάσεις από τις παρατάξεις σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβεί ο δήμος ώστε να αυξήσει την απογραφόμενο πληθυσμό, διότι συνεπάγεται με την οικονομική ευρωστία του δήμου τα επόμενα δέκα χρόνια και την οικονομική του αυτοτέλεια.
Υπενθύμισε δε πως το2011 ο δήμος καταδικάστηκε και από 59.000 απέγραψε 49.000 πληθυσμό δηλαδή είχε μειωμένη απογραφή κατά 20% με ό,τι συνέπεια είχε αυτό στην οικονομική διαχείριση του δήμου.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr