background img
banner
banner

Σκληρό μήνυμα Δημάρχου στην Σύγκλητο

ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ Η ΤΕΛΕΤΗ ΚΑΘΟΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Την πραγματοποίηση νέων κινητοποιήσεων ενάντια στη μεταφορά του Τμήματος Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου Πατρών από το Αίγιο στην Πάτρα, προμήνυσε ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, σε μήνυμά του που αναγνώστηκε κατά τη διάρκεια της τελετής καθομολόγησης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη. Πλην όμως η σχετική απόφαση είχε ληφθεί πριν από πέντε εβδομάδες χωρίς μέχρι στιγμής να έχει συγκεκριμενοποιηθεί η μορφή του αγώνα.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στον χώρο του «Πολύκεντρου» Συνεδριακού Κέντρου, με 50 τελειόφοιτους του Τμήματος Φυσικοθεραπείας να δίνουν τον όρκο, σε κλίμα συγκίνησης, αφενός από τους φοιτητές που ολοκλήρωσαν με επιτυχία τον κύκλο σπουδών τους σε μία υψηλού επιστημονικού επιπέδου σχολή και αφετέρου από τους καθηγητές αλλά και τους εκπροσώπους του δήμου που γνωρίζουν ότι ίσως αυτή ήταν μία από τις τελευταίες τελετές καθομολόγησης στο Αίγιο, δεδομένου ότι πολύ δύσκολα θα αλλάξει η απόφαση για κλείσιμο του Παραρτήματος Αιγίου και μεταφορά στην Πάτρα. Αντιθέτως μάλιστα, φαίνεται πως η υπογραφή του σχετικού ΦΕΚ δεν θα αργήσει και πολύ.

Το μήνυμα Καλογερόπουλου στην τελετή καθομολόγησης στο Πολύκεντρο

Πέρα από τις ευχές για καλή σταδιοδρομία προς τους φοιτητές, μετά από την άριστη κατάρτιση και τις σπουδές που ολοκλήρωσαν στο Αίγιο, ο δήμαρχος, ως θεσμικός εκφραστής του δήμου, δεν παρέλειψε να εκφράσει τη δυσαρέσκεια της τοπικής κοινωνίας για τη μεταφορά της έδρας της Σχολής στην Πάτρα, που προωθεί η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών με τελικό κέντρο απόφασης το Υπουργείο Παιδείας. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος, που εκπροσώπησε τη δημοτική αρχή στην τελετή. Ειδικότερα, στο μήνυμά του, ο κ. Καλογερόπουλος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Θα μας επιτρέψετε, ως θεσμικοί εκφραστές της κοινωνίας της Αιγιάλειας, να στηλιτεύσουμε την παντελώς ανυποστήρικτη και άδικη εισήγηση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών, να μεταφέρει την έδρα της σχολής μετά από σχεδόν 20 χρόνια αδιάλειπτης και επιτυχημένης λειτουργίας, στην αχαϊκή πρωτεύουσα από το νέο ακαδημαϊκό έτος. Μια απόφαση που ελήφθη χωρίς να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος και παράθεση επιχειρημάτων στο αρμόδιο για την οριστική απόφαση Υπουργείο Παιδείας, μιας και η υπουργός κα Νίκη Κεραμέως αποφεύγει εδώ και μήνες να συναντηθεί μαζί μας και να ακούσει τη φωνή και την άποψη της πόλης, στο πλαίσιο της δημοκρατικής λειτουργίας της κυβερνητικής εξουσίας. Η Φυσικοθεραπεία Αιγίου συγκαταλέγεται στις δέκα καλύτερες σχολές του Πανεπιστημίου Πάτρας από πλευράς πλήρωσης θέσεων με την αντίστοιχη υψηλή βάση εισαγωγής, που φέτος ήταν το “15”, γεγονός που αποδεικνύει τα υψηλά ακαδημαϊκά της κριτήρια. Το Τμήμα είναι ένα από τα έξι συνολικά της ειδικότητας σε όλη την Ελλάδα, με πολύ υψηλή θέση προτίμησης των υποψηφίων σπουδαστών, αφού συμπληρώνονται πάντοτε οι θέσεις σε αντίθεση με τα τμήματα ίδιου αντικειμένου σε άλλες πόλεις, όπου χάνονται πολλές θέσεις κάθε χρονιά».

Τα επιχειρήματα της Συγκλήτου που καταρρίπτονται

Επιπλέον, αναφέρθηκε στη σύνδεση με τα νοσηλευτικά ιδρύματα και τις χιλιομετρικές αποστάσεις, ως εξής: ΄΄Οι σπουδαστές κατά την τετραετή φοίτησή τους, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της σχολής, μπορούν και συμμετέχουν στα κλινικά τους εργαστήρια και στα τρία Νοσοκομεία της Αχαΐας και συγκεκριμένα στο Νοσοκομείο Ανατολικής Αχαΐας με έδρα το Αίγιο, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο με έδρα το Ρίο και το Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» με έδρα την Πάτρα. Οι χιλιομετρικές αποστάσεις είναι μηδαμινές και επιτρέπουν την άμεση πρόσβαση των φοιτητών στα εν λόγω κλινικά τους εργαστήρια, σε αντίθεση με τμήματα άλλων περιοχών. Επίσης, στις εγκαταστάσεις που ο Δήμος έχει παραχωρήσει στο Πανεπιστήμιο Πατρών, οι φοιτητές πραγματοποιούν τις σπουδές τους σε μια σχολή ιδιαίτερα λειτουργική, με εργαστήρια και αίθουσες διδασκαλίας στο ίδιο κτίριο και με μεγάλες διευκολύνσεις στην προσβασιμότητα από τον αστικό ιστό, μέσα σε λίγα λεπτά, με αυτοκίνητο, συγκοινωνία, ακόμα και με τα πόδια. Η ποιότητα των σπουδών που παρέχεται είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετική, με προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα που τυγχάνουν μεγάλης εκτίμησης στον επιστημονικό κόσμο της Υγείας. Και όλα αυτά οφείλονται σε μεγάλο βαθμό, σε όλα όσα προαναφέραμε και που μαζί με το υπέροχο επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό, αποτελούν τα βασικά στοιχεία επιτυχίας, σε βάθος χρόνου, αυτού του Τμήματος.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η αρχική συμφωνία του Δήμου με την πολιτεία ήταν, έως το 2010 να λειτουργούν συνολικά 4 σχολές ώστε το Αίγιο να αποτελέσει ένα μεγάλο και σύγχρονο φοιτητικό campus. Το γιατί δεν συνέβη αυτό, είναι άξιο απορίας αλλά και κρίσης από κάθε σκεπτόμενο νου΄΄.

΄΄Κάποιοι περιφρονούν το Παράρτημα και ζητούν την ερήμωση…΄΄

΄΄Δεδομένων όλων των παραπάνω, είναι αδιαμφισβήτητο ότι στη Σχολή Φυσικοθεραπείας Αιγίου πληρούνται το σύνολο των ακαδημαϊκών κριτηρίων και η ένταξή της σε μια συζήτηση που αφορά ενδεχομένως άλλες αποκεντρωμένες σχολές όπου παρατηρούνται προβλήματα, είναι παντελώς ανυποστήρικτη και είναι προφανές ότι γι`αυτό αποφεύγεται ο διάλογος με το Υπουργείο Παιδείας, αφού δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό επιχείρημα για τη μεταφορά της σχολής από το Αίγιο στην Πάτρα. Εξάλλου, η προοπτική μεταφοράς της σχολής έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, που με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και του συνόλου των φορέων της περιοχής, συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα εκκινώντας σειρά κινητοποιήσεων, με την ομόθυμη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας. Κάτι που άλλωστε «πιστοποιήθηκε» με τη συμμετοχή στο παναιγιάλειο συλλαλητήριο της 11ης Οκτωβρίου όπου έκλεισαν επιχειρήσεις, καταστήματα, υπηρεσίες και όλη η πόλη αυθορμήτως «μεταφέρθηκε» στην Εθνική Οδό, παρουσία και του τοπικού Κλήρου και του Μητροπολίτη, σηματοδοτώντας την απαρχή αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Κινητοποιήσεων που θα συνεχιστούν με κάθε τρόπο και κάθε μορφή, στον αγώνα για να αρθεί αυτή η άδικη εισήγηση΄΄, τόνισε ακόμη ο δήμαρχος στο μήνυμά του.

Καταλήγοντας, τόνισε: ΄΄Με αυτά τα λίγα λόγια, αγαπητές και αγαπητοί απόφοιτοι που σήμερα κλείνετε αυτόν τον σημαντικό κύκλο της ζωής σας και ανοίγετε τα φτερά σας για την επαγγελματική σας και κοινωνική σας ζωή, σας δίνω εκ μέρους της πόλης όλες μας τις ευχές για υγεία και δύναμη και σας ζητώ να μην ξεχάσετε όσα όμορφα και δυνατά ζήσατε στην πόλη μας και στο Τμήμα αυτό. Να θυμάστε πως στους διαδρόμους του και στις αίθουσές του, που κάποιοι σήμερα περιφρονούν και ζητούν την ερήμωσή τους, βάλατε τα γερά θεμέλια της ακαδημαϊκής σας πορείας΄΄.

Αδράνεια και αδυναμία καταλογίζει στον δήμαρχο ο Χρήστος Γούτος

Για το θέμα μίλησε στο protionline.gr ο επικεφαλής της παράταξης «Αιγάλεια Αύριο» Χρήστος Γούτος, ο οποίος καταλόγισε αδράνεια στη δημοτική αρχή ως προς την υλοποίηση της απόφασης για κινητοποιήσεις που είχε λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο της 13ης Νοεμβρίου. Όπως είπε, ΄΄η ευθύνη για την αρνητική έκβαση της υπόθεσης ανήκει αποκλειστικά στη δημοτική αρχή και τον κ. Καλογερόπουλο που η Σύγκλητος αποφάσιζε κι αυτή μετέφραζε το «λουκέτο» παραμονή. Όμως εμείς έχουμε καταστήσει σαφές πως σε οποιαδήποτε κινητοποίηση θα είμαστε παρόντες. Αρκεί βέβαια αυτή να γίνει. Κι όπως έχω αναφέρει και σε σύσκεψη για το θέμα, προσωπικά, στη θέση του κ. Καλογερόπουλου, θα… γύριζα τη γη ανάποδα ακόμη και για να δω την υπουργό. Διαπιστώνω μία γενικότερη αδράνεια ως προς την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σαν να έχουμε αποδεχτεί τη μεταφορά αλλά και μία θεσμική αδυναμία να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του δήμου΄΄.Υπενθυμίζεται πως το Δημοτικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει αγωνιστικές κινητοποιήσεις με ανάρτηση πανό, αυτοκινητοπομπή προς τα διόδια του Ελαιώνα και διανομή φυλλαδίων με το αίτημα της πόλης στους περαστικούς.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr