background img
banner
banner

Ένωσαν τις φωνές τους για το Νοσοκομείο…

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ  ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΜΕ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΑΠΟ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ

Δυναμική κινητοποίηση με… ηχηρές απουσίες πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης 19 Ιανουαρίου στον χώρο του Γενικού Νοσοκομείου Ανατολικής Αχαΐας (Αιγίου) με κύριο αίτημα την ενίσχυσή του με ιατρικό και λοιπό προσωπικό, δεδομένης της αποδυνάμωσης που έχει γίνει ακόμη πιο έντονη το τελευταίο διάστημα. Επρόκειτο για την υλοποίηση της απόφασης σε σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί την περασμένη εβδομάδα με πρωτοβουλία των σωματείων Οικοδόμων και Συνταξιούχων και του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου.

Διοργανωτές της κινητοποίησης ήταν το Σωματείο Οικοδόμων Αιγίου, το Σωματείο Συνταξιούχων Αιγίου, ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος-Ντρίνιας», ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αιγιαλείας, ο Ιατρικός Σύλλογος Αιγίου, η ΕΛΜΕ Β΄ Αχαΐας, το Σωματείο εργαζομένων «Καλλιμάνη» και το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Ρίου. Το «παρών» έδωσαν μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου Αιγιαλείας, της Ένωσης Συλλόγων Γονέων, της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» με παρούσα την επικεφαλής Αγγελική Κουρή, ενώ την παράταξη «Ποιοτική Αιγιάλεια» εκπροσώπησε ο Παναγιώτης Μαρινόπουλος. Ακόμη, παρέστησαν και μέλη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και βέβαια εργαζόμενοι του νοσοκομείου και συμβασιούχοι.

Νύχτης: «Η πολιτική της υποστελέχωσης αποδυνάμωσε το νοσοκομείο»

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Παναγιώτης Νύχτης αναφέρθηκε στην πολιτική των κυβερνήσεων που, όπως είπε, αντιμετωπίζουν την υγεία σαν εμπόρευμα, στηλιτεύοντας το γεγονός ότι από την αρχή της πανδημίας δεν έγινε τίποτα ουσιαστικό για την επάνδρωση του ΕΣΥ. ΄΄Μέσα σε αυτή την πανδημία αντί να υπάρχει περαιτέρω στελέχωση με ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, η κυβέρνηση κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση, ρίχνοντάς μας την ατομική ευθύνη και το βάρος και το κόστος στις τσέπες μας, βήματα δηλαδή προς την ιδιωτικοποίηση του κλάδου της υγείας. Η πολιτική της υποστελέχωσης, της υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης του κλάδου της υγείας, μοιραία έφερε την αποδυνάμωση του νοσοκομείου Αιγίου με αποτέλεσμα την επισφαλή λειτουργία των κλινικών΄΄, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Νύχτης τονίζοντας πως οι λύσεις με μετακινήσεις από Κέντρα Υγείας είναι προσωρινά «μπαλώματα». Επιπλέον, αναφέρθηκε στην Ε.Δ.Ε. που διατάχθηκε σε βάρος συνδικαλιστή υγειονομικού και σε βάρος συνδικαλιστή γιατρού, καταγγέλλοντας τις σχετικές αποφάσεις της διοίκησης της τοπικής νοσηλευτικής μονάδας.

Μποδιώτης: «Θέλουμε να κρατήσουμε την πόλη μας ζωντανή»

΄΄Συμμετέχουμε σε μία προσπάθεια να βάλουμε «φρένο» στις δυσοίωνες εξελίξεις και στον κλάδο της υγείας. Είναι ξεκάθαρο ότι η υποβάθμιση της δημόσιας υγείας δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός. Η σημερινή κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες μειώνουν τον προϋπολογισμό για την υγεία με απώτερο σκοπό την ιδιωτικοποίηση του κλάδου. Μαζί τους οι διοικητές που ισχυρίζονται ότι κάνουν προσπάθεια να καλύψουν τα κενά αλλά δεν πείθουν κανέναν΄΄, ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γιάννης Μποδιώτης, προσθέτοντας μεταξύ άλλων: ΄΄Το νοσοκομείο Αιγίου υποβαθμίζεται και δεν προβληματίζεται κανείς, παρότι εξυπηρετεί τις ανάγκες 50.000 κατοίκων. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Το αγροτικό κίνημα της Αιγιάλειας δίνει παράλληλα αυτή την περίοδο και αγώνα για την αναπλήρωση του εισοδήματος των σταφιδοπαραγωγών, για το υπέρογκο κόστος παραγωγής, για τους λεμονοπαραγωγούς και την ακαρπία της ελιάς. Θέλουμε να κρατήσουμε την πόλη μας ζωντανή με ένα εισόδημα σε όλους μας που να καλύπτει τις ανάγκες μας και θεωρούμε την Υγεία αγαθό και όχι εμπόρευμα για λίγους΄΄.

Παπαδόπουλος: «Δε θα αφήσουμε το νοσοκομείο μας να απαξιωθεί»

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάμπης Παπαδόπουλος, σημείωσε: ΄΄Το νοσοκομείο απαξιώνεται. Δεν είναι ότι βρισκόμαστε μισή ώρα απόσταση από το Ρίο. Είναι ότι είμαστε μισή ώρα μακριά από τη ζωή. Το μήνυμά μας είναι ότι δεν αφήσουμε το νοσοκομείο μας να απαξιωθεί άλλο και γι’ αυτό πρέπει να προτάξουμε τα στήθη μας σε οποιαδήποτε ενέργεια θα αποδυναμώσει τις υπηρεσίες του. Είμαστε διατεθειμένοι να βγούμε ακόμη και στον δρόμο. Εάν υπάρξει μία λαϊκή σύρραξη μπορεί να ανατραπεί αυτό το αρνητικό κλίμα εις βάρος του νοσοκομείου μας΄΄.

Κοίλιας: «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να το προστατέψουμε»

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου Σωτήρης Κοίλιας, είπε: ΄΄Στηρίζουμε κάθε ενέργεια ενίσχυσης του Νοσοκομείου. Διαβάσαμε ότι δίνονται πάνω από 2 εκατ. ευρώ για ενεργειακή αναβάθμιση. Με την ίδια λογική, το νοσοκομείο διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό και μηχανήματα όπως μαστογράφο, γαστρεντερολογικό εξοπλισμό, όμως δεν χρησιμοποιούνται ελλείψει προσωπικού. Σε όλη την Ελλάδα όλα τα περιφερειακά νοσοκομεία, ακόμη και σε μεγαλύτερα από του Αιγίου, υπάρχουν τεράστια προβλήματα λειτουργίας και στελέχωσης. Στη χειρουργική κλινική του Νοσοκομείου δεν υπάρχει κανείς ειδικευόμενος γιατρός, ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν επτά. Δεν γίνεται καμία προσπάθεια από πλευράς κυβέρνησης για να αλλάξει αυτή η κατάσταση και να ενισχυθούν τα νοσοκομεία που έχουν ξεμείνει από προσωπικό. Η κατάσταση ήταν προβληματική από την αρχή των μνημονίων και τώρα έχει επιδεινωθεί πολύ περισσότερο, διότι όλες οι κυβερνήσεις και ιδίως η τωρινή, στοχεύουν στη σύμπραξη ιδιωτικής και δημόσιας υγείας και θέλουν να μπουν ιδιώτες στα νοσοκομεία. Για εμάς κάθε αγώνας έχει τη σημασία του και μακάρι να κινητοποιηθούμε ακόμη περισσότεροι για να μπορέσουμε να κρατήσουν το νοσοκομείο Αιγίου «δυνατό». Όλοι το θυμόμαστε από παλιά και ποτέ δεν είχε βρεθεί σε αυτή την κατάσταση. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να το προστατέψουμε΄΄.

Ψήφισμα διαμαρτυρίας με αποδέκτη τον διοικητή

Ακολούθως, αντιπροσωπεία επέδωσε ψήφισμα με αποδέκτη τον διοικητή του νοσοκομείου, ο οποίος ωστόσο απουσίαζε. Το περιεχόμενο του ψηφίσματος είναι το ακόλουθο: «Η κυβέρνηση  αρνείται να ενισχύσει τη δημόσια υγεία, αφήνοντας τα νοσοκομεία  χωρίς υγειονομικό προσωπικό. Προωθεί το «Νέο ΕΣΥ» που θα εμπορευματοποίηση ακόμη περισσότερο το δημόσιο  αγαθό της Υγείας. Όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά μείωναν σταδιακά τον προϋπολογισμό για την υγεία, κάνοντας βήματα προς την ιδιωτικοποίηση του κλάδου της  Υγείας. Αυτό είχε συνέπειες και στο Νοσοκομείο Αιγίου που και αυτό είναι ενταγμένο στις πολιτικές υποστελέχωσης σε ιατρικό προσωπικό και συνολικής υποβάθμισης του, με αποτέλεσμα την πιθανή επισφαλή λειτουργία των κλινικών.  Οι λύσεις που δίνονται είναι προσωρινές με μετακινήσεις από άλλα νοσοκομεία ή κέντρα υγείας.    Οι συζητήσεις και οι παλινωδίες για το κλείσιμο της εφημερίας τριών κλινικών, της χειρουργικής, της ορθοπεδικής και της καρδιολογικής, αναδεικνύουν  το μέγεθος του προβλήματος. Η κυβερνητική πολιτική του «νέου ΕΣΥ» για να εφαρμοστεί απαιτεί υποταγμένο υγειονομικό προσωπικό,  που δεν θα αντιδρά στην κυβερνητική προσπάθεια μεγαλύτερης  εμπορευματοποίησης της υγείας. Διαμαρτυρόμαστε για  την απαράδεκτη αυταρχική απόφαση της Διοίκησης του Νοσοκομείου Αιγίου να προχωρήσει σε Ένορκη Διοικητική Εξέταση σε βάρος των  συνδικαλιστών μελών του  υγειονομικού προσωπικού του Νοσοκομείου, που αγωνίζονται εναντία στην υποβάθμιση του Νοσοκομείου Αιγίου και γενικότερα υπέρ της ενίσχυσης του  ΕΣΥ.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ: -Μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών στο Γενικό Νοσοκομείο Αιγίου, και στα Κέντρα Υγείας Αιγίου και Ακράτας, με κατεπείγουσες διαδικασίες και μόνο με έλεγχο των τυπικών προσόντων. Να στελεχωθεί και να λειτουργήσει καθημερινά ο Αξονικός Τομογράφος. -Μονιμοποίηση όλου του επικουρικού υγειονομικού προσωπικού και των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. -Να ανακληθούν οι απαράδεκτες αυταρχικές αποφάσεις για διενέργεια  ΕΔΕ και να  σταματήσει κάθε προσπάθεια δίωξης και φίμωσης των συναδέλφων συνδικαλιστών.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr