background img
banner
banner

«Μπαλάκι» οι ευθύνες στο… τερέν του Δημοτικού Συμβουλίου για το έργο της πλατείας

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΟΥΝ ΤΙΣ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΖΗΤΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΓΟΥΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΠΑΡΙΣΤΑΜΕΝΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ – «ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ» ΜΕ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΑΠΑΝΤΗΣΑΝ…

Με μία συζήτηση τεσσερισήμισι ωρών για το θέμα της πλατείας Αγ. Λαύρας, που δεν κατέληξε πουθενά, αντιθέτως μετέτρεψε το Δημοτικό Συμβούλιο σε πεδίο έντονων αντιπαραθέσεων με τις ευθύνες να πηγαινοέρχονται στα έδρανα σαν «μπαλάκι», ήταν μία συνεδρίαση που ελάχιστοι θα θέλουν να θυμούνται. Εκατέρωθεν κατηγορίες, υπαινιγμοί αλλά και «βαριές κουβέντες» από το ακροατήριο, περιγράφουν την αγανάκτηση για τη στασιμότητα του έργου αλλά και την πρόθεση όλων να μην σηκώσουν ούτε λίγο από το βάρος που τους αναλογεί.

Δυναμικό «παρών» έδωσαν επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην πλατεία Αγ. Λαύρας οι οποίοι σε πολλές στιγμές της πολύωρης συνεδρίασης αντέδρασαν έντονα, δείχνοντας πεπεισμένοι πως οι ενστάσεις των πέντε συμβούλων της παράταξης του Χρήστου Γούτου είναι αυτές που θα καθυστερήσουν το έργο, με τον ίδιο τον επικεφαλή της παράταξης «Αιγιάλεια Αύριο» και συμβούλους του να τους υπενθυμίζουν ότι το έργο καθυστέρησε αισθητά ακόμη και να ξεκινήσει και κυλούσε με ρυθμούς… χελώνας και καταλογίζοντας ευθύνες στη δημοτική αρχή για τους χειρισμούς της.

Έτσι προέκυψαν οι καθυστερήσεις – «Δεν ευθύνεται ο εργολάβος» είπε ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας

Ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας Λεωνίδας Καράμπελας έδωσε ένα λεπτομερές ιστορικό του έργου της ανάπλασης των πλατειών Αγ. Λαύρας και Βάλφουρ και των οδών πέριξ αυτών, ενώ το ιστορικό εκτυπώθηκε και διανεμήθηκε σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους. Ο κ. Καράμπελας αναφέρθηκε στους λόγους που καθυστέρησαν την έναρξη των εργασιών που έγινε στις 23 Ιουλίου του 2020 δηλαδή άργησε κατά 140 ημέρες! Επίσης, μεταξύ άλλων, γνωστοποίησε ότι κατά τη διάρκεια κατασκευής της Ασ. Φωτήλα διαπιστώθηκαν προβλήματα και υπήρξαν εύλογες καθυστερήσεις έως ότου να εξασφαλιστούν οι βέλτιστες οικονομικές λύσεις. Υπήρχε όδευση παλαιών σωλήνων ύδρευσης που είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πολλές βλάβες. Επίσης, σημείωσε ότι δεν είχε γίνει πρόβλεψη για την αποχέτευση των όμβριων υδάτων, θυμίζοντας και το πρόβλημα λόγω του ετοιμόρροπου κτιρίου στο οποίο έγινε μερική κατεδάφιση και άρσης επικινδυνότητας, εργασίες που ολοκληρώθηκαν στις 09/03/21. Πρόβλημα υπήρξε με τον ΔΕΔΔΗΕ καθώς η τοποθέτηση περιπτέρου στις Γερμανού και Ασ. Φωτήλα κατέστη αδύνατη λόγω καλωδίων. Οι τοποθετήσεις πράσινου και άλλων λεκανών νερού όπως προβλέπονταν στη μελέτη δεν μπορούσαν να γίνουν πάνω σε οδεύσεις υπογείων καλωδίων διακλάδωσης καθώς ήταν θέμα ασφάλειας υποδομών. Πρόβλημα υπήρξε ακόμη στην πλακόστρωση μαρμαροκυβόλιθων, ενώ κρίθηκε αναγκαία η αναδιάταξη των δεξαμενών. ΄΄Όλα αυτά δημιούργησαν αντικειμενική δυσκολία στην εφαρμογή της αρχικής μελέτης με τις αρμόδιες υπηρεσίες να εγκρίνουν την τροποποίησή της. Προέκυψε έτσι καθυστέρηση 9 μήνες που δεν οφείλεται στον ανάδοχο, συνεπώς θα μπορούσε να ζητήσει παράταση εννέα μηνών όμως παρότι το χρονοδιάγραμμα έληγε στις 5/5/21, όμως δεν μας ζήτησε παράταση αφού ήθελε να αποχωρήσει. Δώσαμε τότε περιθώριο ως τις 25/9/21 σε συνεννόηση με τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας διαπιστώθηκε όμως αφερεγγυότητα και ασυνέπεια της αναδόχου. Παρά τις συνεχείς πιέσεις μας η ανάδοχος κωλυσιεργούσε, παρά την προειδοποίηση για έκπτωση. Ως εκ τούτου κηρύχθηκε έκπτωτος ο εργολάβος. Αιτήθηκε τότε διάλυση της σύμβασης η οποία απερρίφθη, επισημαίνεται ότι προβλέπεται αποζημίωση στον ανάδοχο σε περίπτωση διάλυσης της σύμβασης, ενώ επέρχεται και απένταξη του έργου από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Οι μηχανικοί με ενημέρωσαν για το ποιες εργασίες έχει εκτελέσει και προχώρησα σε δεύτερη έκπτωση΄΄, είπε ο κ. Καράμπελας.

Επίσης, εξήγησε γιατί επελέγη η υποκατάσταση του εργολάβου δίχως τον κίνδυνο απένταξης όπως τους ενημέρωσαν οι υπηρεσιακοί. ΄΄Ο ανάδοχος αποφάσισε να προχωρήσει σε ένα «βελούδινο διαζύγιο» προτείνοντας υποκατάσταση από την εταιρεία ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Κι αυτή με τη σειρά της απεδέχθη. Η υποκατάσταση είναι η μόνη που εξασφαλίζει τα συμφέροντα του δήμου διότι η εργολαβία θα μπορούσε να συνεχιστεί με την ίδια έκπτωση και δεν θα χανόταν άλλος χρόνος. Είναι γνωστό ότι η εν λόγω εταιρεία είναι από τις κορυφαίες στον κλάδο της. Υπήρξαν δε οι θετικές γνωμοδοτήσεις. Η Ειδική υπηρεσία διαχείρισης προγραμμάτων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος διατύπωσε θετική γνώμη για την υποκατάσταση του αρχικού αναδόχου και χορήγησε παράταση περαίωσης δέκα μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης. Η Τ.Υ. είχε προειδοποιήσει για την έκπτωση όμως δεν εισακούστηκε΄΄, σημείωσε ακόμη.

«Επιλέξαμε την πιο σύντομη, οικονομική και αξιόπιστη λύση», τόνισε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Βασίλης Χριστόπουλος τόνισε πως στην περίπτωση που ο ανάδοχος κηρυσσόταν έκπτωτος οριστικά, θα κατέφευγε στα διοικητικά δικαστήρια ζητώντας αποζημίωση για όλες αυτές τις αστοχίες, τροποποιήσεις και καθυστερήσεις, πράγμα που δεν συνέφερε τον δήμο. ΄΄Αν πηγαίναμε στους δύο επόμενους εργολάβους είναι σίγουρο με τις εκπτώσεις από 50% έως 43% δεν θα έπαιρναν το έργο. Η πιο σύντομη διαδικασία με μία από τις κορυφαίες εταιρείες η οποία ανέλαβε μετά από πρόταση του πρώτου αναδόχου, ήταν αυτή. Κι ενώ θα περιμέναμε κάποιος εργολάβος να κάνει ένσταση, κατατέθηκε από δημοτικούς συμβούλους. Εμείς εδώ έχουμε εκλεγεί για να προάγουμε τα συμφέροντα του δήμου επιλέξαμε την πιο σίγουρη και γρήγορη λύση πήγαμε τις αποφάσεις για έλεγχο νομιμότητας στην Αποκεντρωμένη. Για να γίνει επαναδημοπράτηση πρέπει να γίνει απένταξη. Να βγάλει καινούρια πρόσκληση για να ενταχθεί το υπόλοιπο του έργου, πράγμα δύσκολο και χρονοβόρο. Γι’ αυτό καταλήξαμε στην μεγάλη εταιρεία η οποία στο πλαίσιο εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, αποφάσισε να κατασκευάσει και αυτό το έργο όμως αν συνεχιστεί αυτό κινδυνεύουμε να τη χάσουμε κι αυτή΄΄, τόνισε.

Συγκεκριμένες προτάσεις, κόστος και χρονοδιάγραμμα ζήτησε από την αντιπολίτευση ο δήμαρχος

Ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος είπε: ΄΄Η αντιπολίτευση φέρει το δικό της βάρος ευθύνης να μας πει ο καθένας ποια πρόταση έχει, τι ευθύνες αναλαμβάνει και πώς διεκπεραιώνονται, να προσγειωθούμε στην πραγματικότητα και την καρδιά του προβλήματος. Να ληφθεί υπόψη το κόστος, ποιος το επωμίζεται και τι καθυστέρηση χρόνου θα έχουμε, αναλογιζόμενοι τις επιπτώσεις όχι μόνο για τον δήμο αλλά για να παραχωρήσει την πλατεία λειτουργική στους πολίτες και τους επαγγελματίες΄΄.

Χρ. Γούτος: «Αν είναι τα πάντα νόμιμα και το έργο δεν κινδυνεύει γιατί η δημοτική αρχή ενοχλήθηκε από την ένσταση;»

Ο κ. Γούτος δήλωσε ικανοποιημένος γιατί εισακούστηκε το αίτημα των επαγγελματιών να συζητηθεί το θέμα στο συμβούλιο υπενθυμίζοντας πως ο ίδιος το είχε ζητήσει πολλές φορές χωρίς αντίκρισμα. ΄΄Μάλλιασε η γλώσσα μου να σου ζητάω δήμαρχε, να συζητήσουμε το θέμα και δεν το έκανες δεκτό. Η απάντηση που είχα λάβει ήταν ότι «η δημοτική αρχή είναι υπεύθυνη και θα κάνει το καλύτερο». Είμαι πολύ δυσαρεστημένος γιατί περίμενα σε αυτή τη χρονική στιγμή να ζητήσει συγγνώμη ο δήμαρχος από όλους αυτούς τους ανθρώπους, γιατί βρήκε ένα έργο δημοπρατημένο και το άφησε στη μέση. Αν υπήρχαν αυτές οι τεχνικές δυσκολίες που λέει ο κ. Καράμπελας δεν έπρεπε να δοθεί εντολή να σκαφτεί η πλατεία έπρεπε πρώτα να τις λύσετε. Πρώτα εξασφαλίζω κατά μεγάλο ποσοστό την προοπτική του έργου και μετά βάζω τις μπουλντόζες στο κέντρο της πόλης. Το καλοκαίρι δήμαρχε, φωτογραφιζόσουν στην πλατεία κι όταν ρωτούσα έλεγες πως όλα πηγαίνουν καλά. Λες και δεν βλέπαμε κι εμείς και όσοι εργάζονται στην πλατεία ότι ο ρυθμός εργασιών ήταν… χελώνας. Φτάσαμε στον Σεπτέμβριο και μας είπατε ότι ο εργολάβος δεν μπορεί και πως οι παρατάσεις ήταν όχι υπαιτιότητας του εργολάβου… Χωρίς καμία ενημέρωση. Στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου αιφνιδιαστήκαμε ψηφίσαμε λευκό με την προϋπόθεση να έχετε ελέγξει τη λύση που βρήκατε και με διαβεβαιώσατε γι’ αυτό. Αν είναι τα πάντα νόμιμα και το έργο δεν κινδυνεύει γιατί σας ενόχλησε η ένσταση; Γιατί κατηγορείτε την αντιπολίτευση ότι πάει να σας φρενάρει; Να αναλογιστούμε όλοι το βάρος των ευθυνών μας δεν μπορεί να προχωρήσει ένα έργο αν δεν είναι εντελώς νόμιμο΄΄, σημείωσε.

Β. Ψυχράμη: ΄΄Στα μεγάλα έργα πάντα υπάρχουν εμπόδια. Το ζητούμενο είναι αυτός που διοικεί να τα αντιμετωπίζει άμεσα και αποτελεσματικά΄΄

Η Βάσω Ψυχράμη τόνισε πως ΄΄το ΕΣΠΑ δεν χρηματοδοτεί μελέτη απορροής ομβρίων υδάτων και υπήρξε συνεννόηση με τη ΔΕΥΑΑ ότι θα το προχωρήσει. Επειδή ο κ. δήμαρχος λέει ότι επί των ημερών μου εκπονήθηκε η μελέτη και γι αυτό φέρει λάθη, θυμίζω ότι η μελέτη ανατέθηκε σε μελετητικό γραφείο. Η ΔΕΗ δεν έχει αρχεία ηλεκτρονικά πριν το 1985 και τα καλώδια δεν φαίνονταν. Στα μεγάλα έργα πάντα υπάρχουν εμπόδια. Το ζητούμενο είναι αυτός που διοικεί να αντιμετωπίζει τα εμπόδια σύντομα, άμεσα και αποτελεσματικά. Αν όλα κυλούν ρολόι, ο καθένας μπορεί να είναι δήμαρχος και να το προχωρήσει. Αντί να τρέχει την επικαιροποίηση της μελέτης, έτρεχε να καθυποτάξει εμάς χωρίς να στρέψει την προσοχή στο έργο για να είναι στην ώρα του. Δεν είχαμε πρόβλημα να προχωρήσει ο δήμαρχος την επικαιροποίηση της μελέτης αλλά στο να τη φέρει στα μέτρα του βάζοντας τα ταξί στην Κλ. Οικονόμου. Όμως δεν ρώτησε γι’ αυτό τους επαγγελματίες, απλά τους έφερε σήμερα εδώ. Ήρθε στις 21 Δεκεμβρίου να κάνει υποκατάσταση του εργολάβου χωρίς ενημέρωση. Εμείς ψηφίσαμε την εισήγηση και δεν θέλουμε να μετανιώσουμε γι’ αυτό γιατί είναι ένα έργο κοινωνικό που αφορά όλους τους πολίτες και τους επαγγελματίες. Γι’ αυτό κι εμείς είπαμε να απαλλαγούν οι άνθρωποι αυτοί από τα δημοτικά τέλη. Ευχόμαστε να κάνετε λάθος κ. Γούτο. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να πει όμως ότι δεν τον ενδιαφέρει ο νόμος΄΄.

Να δοθούν εξηγήσεις ζήτησε ο Τ. Παπακωνσταντινόπουλος

Ο Τάκης Παπαπακωνσταντινόπουλος ανέφερε: ΄΄Όλοι θέλουν να γίνει το έργο το συντομότερο δυνατό και χωρίς επιβάρυνση στην τσέπη του δήμου και του δημότη. Η δημοτική αρχή λέει ότι υπεύθυνη για την κατάσταση είναι η αντιπολίτευση. Όμως ευθύνες υπάρχουν και από πλευράς εργολάβου και δημοτικής αρχής και βέβαια την κύρια ευθύνη φέρει η δημοτική αρχή που δεν έλεγξε το έργο από την αρχή. Δεν επέβλεπε; Και έρχεται τώρα να πει ότι φταίει η αντιπολίτευση. Δεν σας εμπόδισε κανείς και με το λευκό που δώσαμε σας αφήσαμε να προχωρήσετε. Υπάρχει απόφαση που λέει ότι αν ο δήμος κρίνει ότι αυτός είναι ο πιο ανέξοδος και σύντομος τρόπος, να γίνει. Είχαμε ταχθεί κατά των τροποποιήσεων και δεχτήκαμε εμείς επίθεση από το σωματείο ταξί τότε. Το έργο είναι σίγουρο ότι πρέπει να προχωρήσει αλλά είναι βέβαιο ότι πρέπει να δοθούν εξηγήσεις. Π.χ. πόσα πήρε ο εργολάβος; Αντιστοιχούν τα χρήματα αυτά σε αυτά που έχει κάνει; Δεν έγινε ούτε αυτή η τυπική διαδικασία η ανάκληση της έκπτωσης από τον ίδιο που έκανε την έκπτωση΄΄.

Γρ. Τριανταφυλλόπουλος: ΄΄Το έργο θα συνεχιζόταν αν η αντιπολίτευση δεν το μπλόκαρε΄΄

Ο Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος είπε πως η συζήτηση γίνεται γιατί οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης μπλόκαραν το έργο. ΄΄Όλα αυτά που είπε ο κ. Καράμπελας έφεραν μία καθυστέρηση συνήθη για δημόσια έργα και θα συνεχιζόταν το έργο αν δεν υπήρχαν οι ενστάσεις. Πώς εισάγουμε το θέμα; Μετά το αίτημα των επαγγελματιών΄΄. Ζήτησε ακόμη από την αντιπολίτευση να δεσμευτεί ότι θα αποσύρει την ένσταση, υπογραμμίζοντας και τα εξής: ΄΄Ο έλεγχος νομιμότητας έχει γίνει, όμως αυτοί ψάχνουν αν υπάρχει κώλυμα τυπικό για να καθυστερήσουν το έργο. Στις 21 Δεκεμβρίου τους καλέσαμε αλλά δεν κατέθεσαν άλλη πρόταση. Τώρα τι προτείνουν; Τι επιθυμούν; Να μπλοκάρουν τη λύση της ΙΝΤΡΑΚΑΤ για να πάρει το έργο μια ντόπια εταιρεία; Εμείς λειτουργούμε στο φως ό,τι έγινε έγινε δημόσια, το ξέρατε από τις 21 Δεκεμβρίου. Οδηγούμαστε σε καταστροφή. Αποσύρατε την ένσταση΄΄.

Αγ. Κουρή: ΄΄Να αποπερατώσει ο δήμος μόνος του το έργο΄΄

Η Αγγελική Κουρή, σημείωσε: ΄΄Οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου θα έπρεπε να είναι σε θέση να φέρουν εις πέρας τέτοιου είδους έργα ώστε να μην… σφάζονται παρατάξεις για τη νομιμότητα των εργολάβων. Η πλατεία δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για τον δημαρχιακό θώκο. Θέλουμε να γίνει το έργο για τους δημότες, όμως ποιος μας διασφαλίζει ότι ο νέος εργολάβος θα προχωρήσει το έργο και δεν θα φερθεί όπως ο προηγούμενος που την… κοπάνησε χωρίς πρόστιμο λειτουργώντας στις πλάτες των επαγγελματιών και των πολιτών;΄΄.

Δημ. Καλογερόπουλος: «Είναι πολύ δύσκολο να φτιάξεις δάσος και να χτίσεις σπίτι και εύκολο να κάψεις δάσος και να γκρεμίσεις σπίτι»

Στη συνέχεια ο δήμαρχος κατηγόρησε τους εκπροσώπους των παρατάξεων ότι δεν κατέθεσαν συγκεκριμένη πρόταση καθώς – όπως είπε – είναι «πατάτα που καίει». ΄΄Παίρνουμε τη νομιμότητα για να την κάνουμε όπως θέλουμε. Ο εργολάβος είπε δεν μπορώ και σας κάλεσα σαν εκφραστές της κοινωνίας να βοηθήσετε και δεν είπατε δεν μπορώ. Ρώτησα επανειλημμένως αν έχετε κάτι να προτείνετε και είπατε «προχώρα». Στις 21 Δεκεμβρίου εκθέσαμε την κατάσταση και η απάντησή σας είναι «λευκό». Στα μουλωχτά πήγατε και καταθέσατε ένσταση. Αφού η αρχή νομιμότητας θα το εξέταζε έτσι κι αλλιώς, γιατί το κάνατε; Για να πείτε ότι είσαστε η μεγαλύτερη παράταξη και λέτε όχι; Κάνατε μία ένσταση με το βάρος της πολιτικής που έχει η παράταξή σας. Δεν απαντήσατε για το κόστος και τον χρόνο της πρότασής σας. Αυτοί που είχαν καταθέσει τότε μικρότερη έκπτωση δεν θα πάρουν το έργο με μεγαλύτερη τώρα που έχουν ακριβύνει τα υλικά. Ποιος θα πληρώσει; Ο Αιγιώτης; Να πάμε στην επαναδημοπράτηση; Θα περάσουν άλλα επτά χρόνια. Κι επειδή λέτε «έκανα ένσταση και είκοσι μέρες θα περάσουν», έτσι έκαναν και με την πρώτη τεχνική έγκριση από την Οικονομική Επιτροπή. Τέσσερα χρόνια ήμουν αντιπολίτευση και δεν έκανα ποτέ ένσταση. Αυτό λέγεται δικομανία με οποιοδήποτε κόστος. Δημιουργείται κωλυσιεργία και στασιμότητα΄΄.

Σημείωσε ακόμη τα εξής: ΄΄Ο κόσμος ήρθε εδώ από αγωνία. Σας καλώ να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων. Θέλω να μου έχετε εμπιστοσύνη και να λάβετε υπόψη σας το εξής: Το ότι βρέθηκε κάποια εταιρεία σχετικά αξιόπιστη να υποκαταστήσει τον εργολάβο, είναι ευχής έργο, έπρεπε αν δεν υπήρχε να την εφεύρουμε γιατί ούτε τα χρήματα ούτε τον χρόνο έχουμε. Αν γίνει δεκτή η ένστασή σας και πει ο εργολάβος που κάνει την υποκατάσταση «δεν μπλέκω» θα πρέπει τότε να βρείτε εσείς τη λύση. Είναι πολύ δύσκολο να φτιάξεις δάσος και να χτίσεις σπίτι και εύκολο να κάψεις δάσος και να γκρεμίσεις σπίτι΄΄.

Οι θέσεις των δημοτικών συμβούλων

Ο αντιδήμαρχος Γιώργος Ντίνος είπε πως ΄΄η συζήτηση αποτυπώνει την παθογένεια της Αιγιάλειας΄΄, τονίζοντας πως ΄΄η ένσταση κατατίθεται για να ακυρώσει μία απόφαση όχι για να ελεγχθεί η νομιμότητα. Θέλουμε ή δεν θέλουμε να έχουμε συνεργασία με ανθρώπους ικανούς; Μην κάνετε άλλο κακό στην πόλη΄΄.

Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Γούτου Περικλής Παναγιαννακόπουλος είπε: ΄΄Όσο περισσότερο μιλούν οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας φαίνεται η ανησυχία τους γιατί αυτοί ξέρουν τι έχουν κάνει. Οι πολίτες καλά κάνουν και αγωνιούν και διαμαρτύρονται και φωνάζουν και διεκδικούν να τελειώσει το έργο. Εμείς καλά κάνουμε και ελέγχουμε κι εσείς καλείστε να διεκπεραιώστε το έργο, ένα έργο που σας έδωσαν έτοιμο οι προηγούμενοι. Μην πείτε ότι δεν αγαπάμε την πόλη. Εσείς δηλαδή αγωνιάτε κι εμείς όχι; Και βέβαια δεν συνδιοικούμε. Τρόπους ξέρει ο νομοθέτης ακολουθήστε τον. Όμως δεν τα πάτε καλά με τη νομιμότητα, δεν τη μπορείτε και δεν την αντέχετε. Είχατε εμμονή με την Μητροπόλεως, βασανίσατε τον κόσμο τέσσερις μήνες. Στον δρόμο της Αλυκής σε έναν παράδρομο με έναν εργολάβο εκτελούσατε περιφράξεις για να ανοίξει η Αλυκόβρυση και ρίξατε μπετό 1.00 η ώρα τη νύχτα. Δεν τα έχετε καλά με τη νομιμότητα. Άφησαν σκιές για συνεργασίες με ιδιώτες κ.λπ. το Αίγιο είναι πολύ μικρό και την πορεία του καθενός της γνωρίζουμε, το ποιος έχει τους πολιτικούς «δολοφόνους» δίπλα του είναι γνωστό και μάλιστα επ’ αμοιβή και μιας και τον φέρατε στο δημαρχείο να τον πάρετε και σπίτι σας΄΄.

Η κ. Γκρέμου ξεκαθάρισε πως η Ποιοτική Αιγιάλεια ψήφισε υπέρ του έργου, ο κ. Κουβαράς εξέφρασε τη λύπη του για τη συνεδρίαση τονίζοντας πως οι επαγγελματίες δεν εκφράζουν αγωνία πολιτικού περιεχομένου αλλά επιβίωσης και πως θα έπρεπε «ενωμένοι εμείς να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε να ελαφρύνουμε αυτούς τους ανθρώπους».

Η κ. Τσουκαλά είπε πως δεν υπάρχουν καλοί και κακοί σύμβουλοι, υπενθυμίζοντας την εξαετία που είχε διαρκέσει το έργο της ανάπλασης της Κλ. Οικονόμου εξαιτίας της μη σύμπνοιας των πολιτικών δυνάμεων του δήμου. ΄΄Τώρα αυτό που κρίνεται είναι αν η ανάπλαση θα γίνει σε ένα χρόνο ή σε επτά. Σήμερα δεν κρίνεται μόνο ο δήμαρχος αλλά και η αντιπολίτευση. Και γιατί ο επόμενος δήμαρχος να «πληρώσει» τη σημερινή αντιπαράθεση; Έχουν χαθεί πολλά από αυτό τον ανελέητο πόλεμο΄΄, σημείωσε.

Ο κ. Καραΐσκος κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι δεν έχει ψηφίσει ποτέ υπέρ μιας απόφασης ούτε για τα σκουπίδια. Είπε ακόμη πως ΄΄τώρα που βρήκαμε τη λύση τη φρενάρουν διότι, όπως είπε, δεν τους ενδιαφέρουν οι πολίτες και δεν θέλουν να αλλάξει η Αιγιάλεια. Δεν συναγωνιζόμαστε ποιος θα φτιάξει τα πιο πολλά αλλά πώς θα εμποδίσει τους άλλους να φτιάξουν. Δεν υπάρχουν πολιτικά συμφέροντα αλλά μικροπολιτικές καταστάσεις΄΄. Για προσπάθεια στρέβλωσης της κατάστασης έκανε λόγο ο κ. Μπούνιας υπενθυμίζοντας τις οχλήσεις Γούτου για την πλατεία.

Θα διεκδικήσουν τα διαφυγόντα κέρδη οι επαγγελματίες!

Στη συνέχεια τον λόγο πήραν και άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στην πλατεία όταν και ανέβηκαν αρκετά οι τόνοι. Ο Κωνσταντίνος Παναγόπουλος κάλεσε τους προσφεύγοντες να αποσύρουν την ένσταση, τονίζοντας: ΄΄Εμείς δεν κάνουμε πολιτική θέλουμε να γίνει το έργο, ενώ ο Δημήτρης Παπαγιαννόπουλος είπε: ΄΄Δεν μας μάζεψαν εδώ, ήρθαμε μόνοι μας. Η αγωνία μας είναι να μας αναφέρετε για ποιο λόγο και τι θέλετε με την ένσταση. Αφού είσαστε μία παράταξη με γνώσεις να μας πείτε τι γίνεται μετά. Ποια είναι η δική σας ευθύνη; Τι θα γίνει τα επόμενα δέκα χρόνια αν δεν έχω δουλειά; Θα έπρεπε, κ. Γούτο, να μπείτε μπροστινός αλλιώς τηρήστε υπεύθυνη στάση. Κάντε μία συζήτηση στην ομάδα σας βάλετε τα δεδομένα κάτω και δείτε το δικό μας το καλό. Πάρετε πίσω την ένσταση. Έχουμε μείνει τρία χρόνια χωρίς δουλειά. Μένουν πίσω ενοίκια, λογαριασμοί…΄΄.

Η Ασπασία Κατσιμπίρη εξέφρασε τον θυμό της για την ένσταση περί νομιμότητας του έργου ρωτώντας: ΄΄Με ποιο δικαίωμα συναινείτε σε αυτή την καθυστέρηση κ. Γούτο; Θέλουμε να μείνουν ανοιχτά και ζωντανά τα μαγαζιά μας. Απαιτούμε εξηγήσεις, θα διεκδικήσουμε τα διαφυγόντα κέρδη βάσει νόμου΄΄.

Απαλλαγή δημοτικών τελών ζήτησε ο Λάμπης Παπαδόπουλος

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάμπης Παπαδόπουλος τόνισε πως ΄΄όλοι βλέπουμε το άγχος των επαγγελματιών και όχι μόνο όσων δραστηριοποιούνται πέριξ της πλατείας αλλά σε όλο το ιστορικό κέντρο. Η κεντρική πλατεία είναι η πηγή ζωής της πόλης. Αυτό που έγινε κατανοητό είναι ότι κυρίως αυτοί οι άνθρωποι αλλά και όλα τα μαγαζιά, βουλιάζουν. Θέλω δέσμευση για κάθε ένα χρόνο ότι θα τους δώσετε τρία χρόνια απαλλαγή σε όλα τα τέλη. Ο Εμπορικός Σύλλογος δεν έχει ούτε χρώμα ούτε κομματική ταυτότητα ούτε ανήκει σε κάποια παράταξη. Ανήκουμε στα μαγαζιά μας και τους εμπόρους, είμαστε η καθαρή και αγνή φωνή τους. Δώστε τα χέρια και οι πέντε πολιτικοί αρχηγοί, λύστε το πρόβλημα, βρείτε το, η πλατεία έπρεπε να είναι χθες έτοιμη΄΄.

Ο Γιώργος Τσινάκης πρόεδρος της Ένωσης Περιπτερούχων είπε: ΄΄Είχα την τύχη όταν συζητείτο το θέμα για να γίνει η πλατεία να είμαι παρών όταν ο μελετητής έλεγε ότι θα γίνει πλατεία Μεδιολάνων! Όμως ευθύνεται για τις αστοχίες και κανένας δεν έχει λογοδοτήσει γι’ αυτές. Δεν πάει άλλο, σαν επαγγελματίες τελειώσαμε. Δεν ξέρω αν στο τελείωμα της πλατείας θα είμαστε εμείς ή κάποιοι άλλοι. Δύσκολο να είμαστε εμείς. Έχουμε τελειώσει οικονομικά. Το ποιος φταίει δεν μας ενδιαφέρει. Αν τηρείται η νομιμότητα είναι δικό σας θέμα. Εμάς μας ενδιαφέρει να προχωρήσει το έργο ώστε να τελειώσει γρήγορα. Έτσι κι αλλιώς είμαστε χαμένοι από χέρι΄΄.

Ο μηχανικός Δημήτρης Σιαβελής είπε πως εάν κερδηθεί η ένσταση, το επόμενο βήμα θα είναι η επιτροπή του άρθρου 152, και πως το έργο δεν θα πάρει επτά χρόνια, αλλά δύο σίγουρα.

Αιχμές περί εργολάβων

΄΄Μου κάνει εντύπωση η επίκληση της νομιμότητας. Το ότι εκλεγήκαμε δεν μας δίνει πιστοποίηση. Βοηθήστε να δημιουργήσουμε. Έφερα μία λύση που λέει με το 1,4 εκατ. ευρώ περαιώνεται το έργο, εσείς θέλετε να ακυρώσετε αυτή τη λύση και να φέρετε μία άλλη που θα είναι επιζήμια σε χρόνο και χρήμα. Πρέπει να υπάρξει δέσμευση από την άλλη πλευρά ή από τους ίδιους ή από τους εξουσιοδότες εργολάβους΄΄, πρόσθεσε στη δευτερολογία του ο δήμαρχος…

Απάντηση στην… απάντηση για το θέμα του συμβούλου

Εν τω μεταξύ, με αφορμή σχετική απάντηση του δημάρχου, από τη Δημοτική Παράταξη “Αιγιάλεια Αύριο” του Χρήστου Γούτου, δόθηκε χθες στη δημοσιότητα η παρακάτω ανακοίνωση: “Ρωτήσαμε ευθέως τον κ. Καλογερόπουλο αν είναι ηθικό εκ μέρους του, να επιλέξει ως Ειδικό Σύμβουλό του, στέλεχος συμβαλλόμενης με τον Δήμο κατασκευαστικής εταιρείας για έργο εκατομμυρίων. Αντί αυτού, ο δήμαρχος σε ένα ακόμα παραλήρημά του,  εξαπέλυσε ύβρεις κατά του κ. Γούτου για “πολιτική μικροπρέπεια, επικοινωνιακά τρικ και απαράμιλλο κυνισμό”. Αντιπαρερχόμαστε τους παραπάνω χαρακτηρισμούς,  γιατί απλά δεν απαντούν στο ένα και μοναδικό μας ερώτημα. Επανερχόμαστε στο ερώτημα: Είναι ηθικό ο δήμαρχος να επιλέγει ως Σύμβουλό του για έργα, στέλεχος Κατασκευαστικής Εταιρείας που εκτελεί μεγάλο έργο στη ΔΕΥΑΑ και η οποία δέχθηκε να αναλάβει και την κατασκευή της Πλατείας Αγίας Λαύρας “χάρισμα” στον Δήμο, όπως θέλει να το παρουσιάζει. Γι’ αυτό ο Δήμος ελέγχεται ήδη ως προς τη νομιμότητα. Για την ηθική επιλογή του Συμβούλου ελέγχεται όμως ο ίδιος ο δήμαρχος. Θα απαντήσει ουσιαστικά; Τον καλούμε και πάλι να το κάνει, χωρίς υπεκφυγές και φθηνές ύβρεις, αυτή τη φορά!”.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr