background img
banner
banner

Σοκάρουν οι παραβατικές πράξεις βίας στο Νοσοκομείο Αιγίου

ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΣΕ ΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ – ΡΟΜΑ ΕΠΙΤΕΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΧΤΥΠΗΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟ

Επιθέσεις σε εργαζόμενους με βαριά αντικείμενα, δαγκωματιές στο σώμα, απώλεια όρασης από γροθιές στο μάτι, επίθεση και ξύλο σε γιατρό την ώρα που ασκεί το λειτούργημά του… είναι λίγα μόνο από τα «άγρια» περιστατικά που λαμβάνουν χώρα στο Γενικό Νοσοκομείο Αιγίου! Στον χώρο που χιλιάδες Αιγιαλείς προσφεύγουν για την υγεία τους, κάποιοι ασκούν… τρομοκρατία απαιτώντας να εξυπηρετηθούν στο… λεπτό, ακόμη και να τους μεταφέρουν στα σπίτια τους…

Τα όσα περιγράφει το Σωματείο Εργαζομένων Γ.Ν. Ανατ. Αχαΐας (Αιγίου) μοιάζουν να… έρχονται από μακριά, είναι όμως μία πραγματικότητα που βιώνουν πολύ συχνά οι άνθρωποι που εργάζονται στη νοσηλευτική μονάδα της Αιγιάλειας, οι οποίοι, δεν φτάνει που ελλείψει προσωπικού καλούνται να… υπερβάλουν εαυτούς για να καλύψουν τα κενά, δεν φτάνει που εργάζονται υπό δύσκολες συνθήκες λόγω της πανδημίας, έρχονται και οι εξωγενείς παράγοντες με βίαιες επιθέσεις που τους θέτουν σε κίνδυνο!

Τους πλήρωσε και το ταξί…

Όπως γίνεται γνωστό από το Σωματείο, ΄΄πριν μερικές μέρες, περίπου στις 21:45 το βράδυ, ζήσαμε ακόμη ένα θλιβερό γεγονός. Συνάδελφος της υπηρεσίας φύλαξης στα πλαίσια των καθηκόντων του δέχτηκε την επίθεση δύο Ρομά (ένας άνδρας και μία γυναίκα). Αρχικά οι δύο Ρομά αφού δέχθηκαν την φροντίδα στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου, στη συνέχεια απαιτούσαν να επιστρέψουν στο σπίτι τους με το ΕΚΑΒ. Το ασθενοφόρο δεν ήταν διαθέσιμο εκείνη τη στιγμή και για το λόγο αυτό με νέα απαίτηση ζητούσαν από τον συνάδελφο να καλέσει ΤΑΞΙ προκειμένου να τους πάει σπίτι. Το ίδιο γεγονός έχει ξανά καταγραφεί στο παρελθόν από άλλα άτομα και ουδέποτε πλήρωσαν το κόμιστρο του ΤΑΞΙ και ο οδηγός ζήτησε και έλαβε τα χρήματα από τον υπάλληλο φύλαξης.

Τον χτυπούσε στο κεφάλι με σιδερένιο ρολόι

Αφού η απαίτησή τους δεν έγινε πράξη αυτοί αρχικά άρχισαν να βρίζουν τους πάντες μπροστά από την είσοδο των εξωτερικών ιατρείων, παρουσία πολλών ασθενών με covid και άλλων. Στα πλαίσια της αρμοδιότητάς του και ασκώντας το καθήκον ο συνάδελφος προσπάθησε να τους ηρεμήσει και να τους πει να μην βρίζουν. Εκείνη την στιγμή του επιτέθηκαν άγρια και οι δύο Ρομά ο άνδρας χτυπούσε τον φύλακα στο κεφάλι με ένα σιδερένιο αντικείμενο που είχε μαζί του, και η γυναίκα Ρομά του επιτέθηκε και τον δάγκωσε στην δεξιά πλευρά του σώματος του. Ο συνάδελφος διακομίστηκε αρχικά στα εξωτερικά ιατρεία για πρώτες βοήθειες, στη συνέχεια νοσηλεύτηκε στην χειρουργική κλινική πραγματοποιώντας όλες τις προβλεπόμενες εξετάσεις ( ακτινογραφίες, αξονική, εργαστηριακές εξετάσεις)΄΄.

Υπάλληλος έχασε το μάτι του –Έπιασαν γυναίκα από τον λαιμό!

Και συνεχίζει: ΄΄Δυστυχώς ΔΕΝ είναι η πρώτη φορά που γίνεται ένα τέτοιο θλιβερό γεγονός στο νοσοκομείο μας χτυπώντας συναδέλφους. Στο πρόσφατο παρελθόν σε ανάλογο περιστατικό πάλι από Ρομά συνάδελφος στην εξωτερική πύλη του νοσοκομείου δέχθηκε άγρια επίθεση, τον γρονθοκόπησαν στο μάτι από το οποίο δεν βλέπει πια.  Γυναίκα συνάδελφος στα Τ.Ε.Π. και αυτή δέχθηκε χειροδικία ( την έπιασαν από το λαιμό και την πίεζαν)΄΄.

Απαιτούσε να του συνταγογραφήσει ενώ βρισκόταν στο εμβολιαστικό κέντρο

Το Σωματείο αναφέρεται και στην επίθεση που δέχθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης από Ρομά, ο μοναδικός παιδίατρος του νοσοκομείου, Κωνσταντίνος Μώρος. Ο παιδίατρος ασκούσε τα καθήκοντα του στο εμβολιαστικό παιδιατρικό κέντρο πραγματοποιώντας εμβόλια στα παιδάκια. Κάποια στιγμή βρέθηκε στον χώρο των Τ.Ε.Π. και εκεί τον είδε ένας Ρομά ο οποίος απαίτησε να του συνταγογραφήσει ένα φάρμακο. Ο παιδίατρος του είπε ότι δεν μπορεί σήμερα διότι είναι σε άλλη υπηρεσία.  Ο Ρομά πολίτης επιθετικά άρχισε να φωνάζει μπροστά στον υπόλοιπο κόσμο που υπήρχε στα Τ.Ε.Π., να βρίζει τον ιατρό και στο τέλος χειροδίκησε κατά του παιδιάτρου!

΄΄Συνεπώς τα περιστατικά είναι πάρα πολλά. Δηλαδή τι άλλο θα πρέπει να γίνει; Να θρηνήσουμε ζωές πρώτα και μετά να αφυπνιστούμε;΄΄, αναφέρει το Σωματείο, καταγγέλλοντας τα παραπάνω γεγονότα ως απαράδεκτα καθότι –όπως αναφέρει – ΄΄συνάδελφοι (φύλακες, νοσηλευτές, διοικητικοί και ιατροί) με οικογένειες πάνε στην δουλειά τους για να πάρουν ένα μεροκάματο (ασκώντας τα καθήκοντά τους ακόμη και νύχτα) και δεν ξέρουν αν θα ξανά γυρίσουν στο σπίτι τους σώοι και αβλαβείς. Επίσης έχουν υπάρξει στο παρελθόν και φθορές κατά δημόσιας περιουσίας στο νοσοκομείο μας (σπασμένα τζάμια, σπασμένες πόρτες, απόπειρα κλοπών κ.λπ.)΄΄.

Το Δ.Σ. του «Ασκληπιού» αναφέρεται στην αναγκαιότητα ενίσχυσης της αστυνομικής δύναμης της περιοχής ώστε να κατασταλεί αν είναι δυνατόν, η παραβατικότητα. Όπως σημειώνει, ΄΄στο πρόσφατο παρελθόν το θέμα της ελλιπούς αστυνόμευσης έχει αναδειχθεί από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αιγίου, μετά από πρωτοβουλία 21 προέδρων κοινοτήτων. Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου είχε επισημάνει πως «είναι σαφής εκ του νόμου, η υποχρέωση και καθήκον της πολιτείας να προστατεύει την ζωή και την περιουσία των πολιτών… να σταματήσει η παρωδία που αφορά τα μέτρα αστυνόμευσης και φύλαξης στην περιοχή μας».

Να διώκονται αυτεπάγγελτα χωρίς να χρειάζεται να υποβάλλεται μήνυση

Και καταλήγει: ΄΄Ως Διοικητικό Συμβούλιο Εργαζομένων έχουμε επισημάνει τις παραβατικές πράξεις βίας στον Διοικητή του νοσοκομείου μας και αναμένουμε τις πρωτοβουλίες του. Απαιτούμε από κάθε αρμόδιο φορέα (Πολιτεία, Αστυνομία, Δικαστική Εξουσία, Εισαγγελέα, Δικηγορικό Σύλλογο Αιγίου, Διοίκηση νοσοκομείου) να αναλάβει πρωτοβουλίες.  Να εφαρμοστούν οι νόμοι.  Ανάλογες παραβατικές πράξεις βίας κατά Δημοσίων λειτουργών σε δημόσιο χώρο και ειδικότερα νοσοκομειακών δημοσίων λειτουργών να διώκονται αυτεπάγγελτα και με την διαδικασία του αυτοφώρου. Θα παρακαλούσαμε, αν δεν υπάρχουν οι νόμοι να υπάρξουν και να είναι πιο αυστηροί (προστατεύοντας την σωματική ακεραιότητα και το δικαίωμα ασφαλούς εργασίας) οι οποίοι θα πρέπει όμως και να εφαρμόζονται και από τα αρμόδια θεσμοθετημένα για αυτό όργανα του κράτους. Αναμένουμε την ΑΜΕΣΗ πρωτοβουλία όλων των ανωτέρω αρμόδιων φορέων΄΄.

Η διοίκηση στο πλευρό του προσωπικού

Με αφορμή την επίθεση στον κ. Μώρο εν ώρα καθήκοντος, ρωτήθηκε από το protionline.gr σχετικά με τα περιστατικά άσκησης βίας ο διοικητής του ιδρύματος Θανάσης Γεωργάκης, ο οποίος τόνισε: ΄΄Η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Ανατολικής Αχαΐας (Αιγίου) καταδικάζει απερίφραστα κάθε περιστατικό βίας και στέκεται στο πλευρό όλου του προσωπικού, ιδίως στην παρούσα περίοδο που υπερβάλουν εαυτόν για να προσφέρουν καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας στο κοινωνικό σύνολο΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr