background img
banner
banner

Χείρα… βοηθείας στον δήμο Αιγιαλείας από το Δίκτυο «Βιώσιμες πόλεις»

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΓΙΑ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ – ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΣΤO PROTIONLINE.GR Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΖΑΣ

Τεράστιες δυνατότητες στα μέλη του ώστε να επωφεληθούν αναπτυξιακά με την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων, παρέχει το Δίκτυο «Βιώσιμη πόλη», μέλος του οποίου είναι ο δήμος Αιγιαλείας. Ήδη το πλάνο για δράσεις που αφορούν τον δήμο μέσω του Δικτύου προχωρά και την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται συναντήσεις μεταξύ του δημάρχου Δημήτρη Καλογερόπουλου, που έχει και την ιδιότητα του γεν. γραμματέα του Δικτύου και των συνεργατών της «Βιώσιμης πόλης», προκειμένου να συζητηθεί το όραμα και η μετεξέλιξη του δήμου που θα τον καταστήσουν βιώσιμη πόλη στη νέα εποχή!

Το Δίκτυο «Βιώσιμη πόλη» ιδρύθηκε το 2017, αρχικά με μέλη 32 δήμους και μετρώντας πλέον 72, με όλους ωστόσο να είναι κάτω των 100.000 πολιτών, δηλαδή μικρομεσαίοι δήμοι με το σκεπτικό ότι αυτοί είναι που χρειάζονται υποστήριξη. Μέσα σε τέσσερα χρόνια, το Δίκτυο υπέβαλε 60 ευρωπαϊκές προτάσεις και «τρέχει» τις 12, δηλαδή περίπου το 20% των προτάσεων τη στιγμή που το ποσοστό επιτυχίας στις προτάσεις σε ευρωπαϊκά προγράμματα ανά την Ελλάδα είναι στο 5%. Κι αυτό επιτυγχάνεται χάρη στον άριστο συντονισμό και τη σωστή δουλειά δεδομένου ότι τα στελέχη της «Βιώσιμης πόλης» εστιάζουν στη διατήρηση της αποτελεσματικότητάς τους προς όφελος των δήμων μελών.

Στήριξη σε δύο κατευθύνσεις

΄΄Είναι ένα δίκτυο δήμων που έχει τη μορφή της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας, με μέλη δήμους. Είναι δηλαδή κάτι σαν αναπτυξιακή εταιρεία με τη διαφορά ότι είναι αστική μη κερδοσκοπική ενώ οι αναπτυξιακές από τη σύστασή τους έχουν σκοπό το κέρδος΄΄, εξηγεί στo protionline.gr ο γενικός διευθυντής του Δικτύου Γιάννης Γεώργιζας, τονίζοντας πως ΄΄το Δίκτυο συστάθηκε για να βοηθήσει τους δήμους σε δύο κατευθύνσεις. Η μία αφορά τα ευρωπαϊκά προγράμματα, δεδομένου ότι υπάρχει χρηματοδότηση μέσω προγραμμάτων που απευθύνονται στο σύνολο της Ευρώπης και όχι το ΕΣΠΑ, τα οποία οι δήμοι έχουν αδυναμία να διεκδικήσουν, κυρίως λόγω της σύνθετης διαδικασία στην υποβολή των προτάσεων. Χρειάζεται μάλιστα και δικτύωση καθώς προτάσεις κατατίθενται από δήμους, πανεπιστήμια και αναπτυξιακούς φορείς ανά την Ευρώπη και χρηματοδοτούν τη διασυνοριακή συνεργασία. Στην Ελλάδα υπάρχει πρόβλημα και χάνονται ευρωπαϊκά κονδύλια. Έχει αποδειχθεί ότι τα Δίκτυα όπου κάποιοι δήμοι συνασπίζονται και αναθέτουν στον φορέα να διεκδικήσει ευρωπαϊκά προγράμματα, έχουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα από τις μεμονωμένες προσπάθειες. Μέσω του Δικτύου έχουμε αναπτύξει στενές συνεργασίες με πολλούς φορείς της Ευρώπης, με Πανεπιστήμια, Πολυτεχνεία καθώς υπάρχει και η ερευνητική διάσταση στις προτάσεις αυτές και έχουμε καταφέρει να εξασφαλίσουμε χρηματοδοτήσεις κατευθείαν από την Ευρώπη, που μας βοηθούν να υλοποιήσουμε διάφορα προγράμματα για λογαριασμό των δήμων, με κατάλληλο συντονισμό΄΄.

O κ. Γεώργιζας εστιάζει και στις δυνατότητες εκπόνησης μελετών για λογαριασμό των δήμων, μέσω προγραμματικών συμβάσεων με το Δίκτυο. Συγκεκριμένα, αναφέρει: ΄΄Μπορούμε να κάνουμε εύκολα προγραμματικές συμβάσεις με τους δήμους και να τους βοηθήσουμε στην ωρίμανση έργων. Κατά την υλοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων συγκροτήθηκε τεχνική υπηρεσία στο Δίκτυο ώστε να βοηθήσουμε ως προς την ωρίμανση των μελετών για την εκτέλεση αναπτυξιακών έργων. Διότι εκεί είναι το πρόβλημα των δήμων. Επειδή συνήθως οι μελέτες δεν χρηματοδοτούνται και καλύπτονται από τα διαθέσιμα ενός δήμου, τελικώς δεν προχωρούν και δεν υπάρχει η προσδοκώμενη άντληση κονδυλίων. Το Δίκτυο ωστόσο μπορεί να παρέχει αυτή τη δυνατότητα αναλαμβάνοντας την ευθύνη της υλοποίησης των μελετών. Μέχρι στιγμής έχουμε υπογράψει περίπου πενήντα προγραμματικές συμβάσεις με δήμους΄΄.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Καταγραφή ενεργειακής «φτώχειας» για χρηματοδότηση δράσεων που θα την αμβλύνουν

Σε ό,τι αφορά το πώς εμπλέκεται ο δήμος Αιγιαλείας, ο γενικός διευθυντής του Δικτύου επισημαίνει: ΄΄Ο δήμος Αιγιαλείας έχει εμπλακεί και στις δύο κατευθύνσεις του Δικτύου. Συγκεκριμένα, ενεπλάκη σε πρόγραμμα που φέρει την ονομασία «POWERPOOR» που έχει να κάνει με την καταμέτρηση των πολιτών που πάσχουν από τη λεγόμενη ενεργειακή «φτώχεια», όπου εμπλέκεται το Πολυτεχνείο, υπάρχει μία εφαρμογή που έχει φτιαχτεί αλλά θα πρέπει και ο δήμος να κινητοποιηθεί και να την ενεργοποιήσει ώστε να εντοπίσει τους πολίτες που πάσχουν από ενεργειακή φτώχεια και στη συνέχεια θα ανοίξουν και τα προγράμματα που χρηματοδοτούν δράσεις του δήμου τα οποία θα την αμβλύνουν΄΄.

Μελέτες για αναπλάσεις, πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους

Όπως εξηγεί ο κ. Γεώργιζας, ΄΄προχωρήσαμε σε προγραμματικές συμβάσεις για να υλοποιήσουμε μελέτες του δήμου Αιγιαλείας. Μία από αυτές είναι το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, το λεγόμενο Σ.Β.Α.Κ. Επικεφαλής καθηγητής είναι ο κ. Βλαστός ομότιμος καθηγητής της Αρχιτεκτονικής με έργο σε ποδηλατόδρομους και πεζόδρομους επικεφαλής ομάδας που το υλοποιεί΄΄. Μάλιστα, έκανε γνωστό πως ο κ. Βλαστός πρόκειται να επισκεφθεί σε λίγες ημέρες την περιοχή και όχι την Τρίτη που είχε προγραμματιστεί λόγω απουσίας του δημάρχου, προκειμένου να προβεί σεί πραγματογνωμοσύνη με περιήγηση και καταγραφή στους δρόμους του Αιγίου. Ακολούθως, θα καταγραφεί το όραμα του δήμου, θα γίνουν οι σχετικές εισηγήσεις και θα ακολουθήσει διαβούλευση μέσα από την ιστοσελίδα της «Βιώσιμης πόλης». Επίσης και το τελικό σχέδιο θα τεθεί σε διαβούλευση και θα εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο. ΄΄Αυτό είναι ένα έργο που το ωριμάζουμε γρήγορα και ως τώρα με επιτυχημένο τρόπο΄΄, σημειώνει ο γεν. διευθυντής του Δικτύου.

Δράσεις για την εξασφάλιση νερού για πενήντα χρόνια, σε συνεργασία με ΔΕΥΑΑ

Το δεύτερο έργο είναι το Σχέδιο Ασφάλειας Ύδατος μέσω του οποίου γίνονται γεωλογικές έρευνες ώστε να εξασφαλιστεί ότι ο δήμος θα έχει επάρκεια νερού την επόμενη πεντηκονταετία. ΄΄Μέσω του Σχεδίου θα υπάρχει υπόδειξη συγκεκριμένων δράσεων που πρέπει να κάνει ο δήμος, π.χ. πρόσθετες γεωτρήσεις, παροχέτευση νερού από συγκεκριμένα σημεία, λιμνοδεξαμενές κ.ο.κ. ώστε να είναι πάντα διαθέσιμο το νερό στους πολίτες με επάρκεια και σε ικανοποιητικό κόστος. Το Σχέδιο θα υλοποιηθεί στον δήμο Αιγιαλείας σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑΑ και ο προϋπολογισμός είναι περίπου 80.000 ευρώ΄΄, καταλήγει ο κ. Γεώργιζας.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr