background img
banner
banner

20 δάσκαλοι της πρωτοβάθμιας νοσούν στην Αιγιάλεια

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ… “ΓΟΛΓΟΘΑ”

Με τα Self Test να συνεχίζουν να γίνονται κάθε Δευτέρα και Πέμπτη βράδυ… τακτικά πλέον, ώστε αυτά να πιστοποιούνται την επόμενη, η ελεγχόμενη αύξηση του ιικού φορτίου στις μαθητικές κοινότητες συνεχίζει να υπάρχει και να κυριαρχεί οριακά.

Μια επιπλέον αναστάτωση που έχει επικρατήσει τα τελευταία εικοσιτετράωρα εντοπίζεται στις σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, με τα κρούσματα σε δασκάλους να είναι χθες 60 συνολικά στην Αχαΐα και κάποιους από τους γονείς να δηλώνουν ότι… φοβούνται να στείλουν τα παιδιά στο σχολείο, λόγω της μεγάλης διασποράς της μετάλλαξης “Όμικρον”.

Το υπουργείο και οι δάσκαλοι ψάχνουν την… χρυσή τομή”

Η λειτουργία των σχολείων μέχρι να αποκλιμακωθεί η κρίσιμη επιδημιολογική κατάσταση έχει πολλές “δικλείδες” αυτό το διάστημα. Και θα συνεχίσει να έχει. Από την πλευρά του δε, το υπουργείο Παιδείας συνεχίζει να μην προσλαμβάνει το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό, ενώ συμβαίνουν περιπτώσεις πλέον και καταγράφονται εικόνες τάξεων με τους… μισούς μαθητές από κάθε τμήμα (στην χειρότερη των περιπτώσεων) να λείπουν λόγω ανησυχίας των γονέων μην κολλήσουν! Παιδιά και εκπαιδευτικοί ψάχνουν την “χρυσή τομή” μεταξύ της νόσησης από covid που καραδοκεί και τις τυπικότητες βάσει του νόμου για την έξαρση που ισχύει τις τελευταίες δύο εβδομάδες τουλάχιστον, στην Αιγιάλεια.

530 μαθητές και 48 νοσούντες  εκπαιδευτικοί στην Αχαΐα

Έτσι, οι εκπαιδευτικοί της Αιγιάλειας “τρέχουν και δεν φτάνουν” προκειμένου να αντιμετωπίζουν τα δεκάδες προβλήματα που απορρέουν από τα αυξημένα κρούσματα και ενώ τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα, εν μέσω αμφισβήτησης από πολλούς γονείς και κηδεμόνες. Ο αριθμός των δασκάλων που νοσούν δείχνει να έχει αυξητική τάση, με τις δυσλειτουργίες στα σχολεία να είναι ήδη πολλές και αρκετές τάξεις να μένουν κενές και ανενεργές ως προς την ροή της ύλης.

Σε επίπεδο νομού την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου, συνολικά υπήρξαν 530 μαθητές και 48 νοσούντες εκπαιδευτικοί με 11 ακόμα να βρίσκονται σε καραντίνα, καθώς έχουν έρθει σε άμεση επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Σε επίπεδο δήμου, το νούμερο των νοσούντων δασκάλων ανέρχονται σε 20 άτομα, επισφραγίζοντας έτσι τις… περίεργες και ιδιαίτερες ημέρες που βιώνει ο κόσμος, με το υγειονομικό επίπεδο και τα ιικά φορτία να κάνουν κυριολεκτικά “τραμπάλα”, πότε με χαμηλά και ελπιδοφόρα μηνύματα κρουσμάτων και πότε με απελπιστικά μεγάλα νούμερα που… τρομάζουν. Τι γίνεται όμως στις τάξεις; Πώς καλύπτονται οι ελλείψεις και πώς συνεχίζεται το μάθημα;

«Εκτιμώ ότι η κατάσταση είναι ήδη επιφορτισμένη και οι μαθητικές κοινότητες είναι ήδη ταλαιπωρημένες από τις συνεχείς ανακατατάξεις που συμβαίνουν και στην περιοχή και σε όλη την χώρα γενικά. Αυτά τα στοιχεία που είχαμε μέχρι προχθές δεν έχουν αλλάξει, αφού περιμένουμε και τις μετρήσεις που θα γίνουν σήμερα από τα παιδιά, για να δούμε που ακριβώς είμαστε στο κλείσιμο της εβδομάδας» ανέφερε ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου Αιγιάλειας, Δημήτρης Ελευθεριώτης στο protionline.gr ενώ κατέληξε να πει «είμαστε σε έναν “αγώνα δρόμου” που καλούμαστε να φέρουμε εις πέρας κάθε μέρα και οι δάσκαλοι και οι γονείς και τα παιδιά. Η μετάλλαξη “Όμικρον” δείχνει ότι έχει ήπια συμπτώματα όμως είναι ταχύτερη από την “Δέλτα” και έχει μεταδοτικότητα. Πολλοί συνάδελφοι ήδη νοσούν και δημιουργούνται κενά που προκύπτουν από πρωινό σε πρωινό, από σχολείο σε σχολείο…» επισήμανε ο ενημερωμένος εκπαιδευτικός.

Με αυστηρή τήρηση του πρωτοκόλλου αλλά και τάξεις δίχως… δασκάλους

«Από τις 10 Ιανουαρίου που ανοίξαμε έχουμε αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες στην δική μας σχολική μονάδα. Αλλά και γενικότερα σε όλο τον δήμο όλα τα σχολεία, αντιμετωπίζουν τέτοια θέματα. Στο δικό μας σχολείο είχαμε ήδη εκπαιδευτικό ο οποίος είχε έρθει σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα την βδομάδα που ξεκινήσαμε, ενώ αμέσως μετά είχαμε δυστυχώς και δύο ακόμα κρούσματα με διαφορά λίγων ημερών το ένα από το άλλο. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να καλύπτουμε εμείς οι υπόλοιποι δάσκαλοι το κενό, προκειμένου να συνεχίσει η τάξη το μάθημα της και να μην υπάρξει παύση» επισήμανε στo protionline.gr διευθύντρια δημοτικού σχολείου στο Αίγιο.

Σχεδόν σε όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην πόλη υπάρχει έστω και ένα περιστατικό κάθε βδομάδα, ενώ σε όλη την ευρύτερη περιοχή, αυτά τα κρούσματα ναι μεν είναι λιγότερα, αλλά δεν λείπουν. Έτσι, έχει συμβεί ουκ ολίγες φορές τις τελευταίες ημέρες οι δάσκαλοι της πρώτης τάξεως να διδάσκουν και στην πέμπτη ή την έκτη τάξη, κάνοντας τον εαυτό τους “δύο κομμάτια” προκειμένου να συνεχιστεί η προσπάθεια της εκμάθησης δια ζώσης. Να σημειωθεί ότι βάσει του νόμου του υπουργείου, η τηλεκπαίδευση δεν είναι στα “πλάνα” της κυβέρνησης και δεν κινείται καθόλου σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ώστε να καλυφθούν τα διάφορα κενά.

Πολλοί γονείς δεν στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο

Να επισημανθεί ότι η εντολή του υπουργού εξακολουθεί να είναι να μην “αναμιγνύονται” τμήματα μεταξύ τους ή τάξεις, προκειμένου να γίνει ταυτόχρονη διδασκαλία, λόγω της ρητής εντολής του ορίου παιδιών που υπάρχει σε κάθε τάξη. Η ύλη εκ των πραγμάτων… καθυστερεί και αν από την ερχόμενη εβδομάδα δεν υπάρχει εξομάλυνση σε κρούσματα και νοσήσεις, τότε τα προβλήματα αναμένεται να… αβγατίσουν μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα. Ο φόβος των γονέων είναι μια σαφή… προτεραιότητα στις καθημερινές υποχρεώσεις των μαθητών και πολλές οικογένειες επιλέγουν να μην στείλουν τα παιδιά τους αυτές τις μέρες στα θρανία, έστω και αν πάρουν “απουσία”, αφού υπερισχύει το “ας μην το ρισκάρουμε” σε περίπτωση διαπίστωσης μιας επικείμενης νόσησης.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr