background img
banner
banner

«Ναι» στην πολιτική, «ναι» στο θέατρο, «ναι σε όλα»!

Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΙΑΣΟΝΑΣ ΦΩΤΗΛΑΣ ΜΙΛΑ ΣΤO PROTIONLINE.GR ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΣΗΜΕΙΩΝΕΙ ‘’ΤΡΕΛΗ’’ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Υπάρχουν άνθρωποι που για να αποδώσουν σωστά μία δραστηριότητα, πρέπει απαραίτητα να κάνουν “focus” και να μην λειτουργούν παράλληλα σε δύο ή τρία πράγματα. Σε αυτή την κατηγορία σίγουρα δεν ανήκει ο Ιάσονας Φωτήλας. Τον έχουμε συνηθίσει στα έδρανα της Βουλής, να παρεμβαίνει, να προτείνει, να δίνει λύσεις… Το ίδιο καλός όμως φαίνεται πως είναι και στο θεατρικό σανίδι! Αποβάλλοντας κάθε ίχνος σοβαροφάνειας πολιτικού αλλά με περίσσιο ταλέντο και ειλικρινή ερμηνεία, πρωταγωνιστεί στη θεατρική παράσταση “Ναι σε όλα” του θεατρικού χώρου “Επίκεντρο+” στην Πάτρα, κερδίζοντας το αυθόρμητο χειροκρότημα του κοινού! Λίγο – πολύ, οι ιδιότητες του ως ένας επαγγελματίας δικηγόρος και ένας ενεργός ή ευέλικτος πολιτικός, είναι γνωστές στο ευρύ κοινό.

Το protionline.gr προσπαθώντας να προσεγγίσει τον βουλευτή Αχαΐας με μία… άλλη “υπόστασή” του, αυτή του ερασιτέχνη (…ή επαγγελματία) ηθοποιού, φιλοξενεί σήμερα τον “Ειδικό Γραμματέα” της θεατρικής παράστασης που σημειώνει “τρελή” επιτυχία. Ο Ιάσονας Φωτήλας μιλά για την ιστορία του έργου, το πώς ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την υποκριτική και για το πώς τα… προλαβαίνει όλα, δίνοντας την δυνατότητα στους αναγνώστες τoυ protionline.gr να γνωρίσουν τον 53χρονο πολιτικό, από μία άλλη του πλευρά.

Λίγα λόγια για τον Ιάσονα Φωτήλα

Γεννήθηκε το 1969 στην Πάτρα. Είναι γιος της Αλίκης Κακούρη και του Ασημάκη Φωτήλα. Η οικογένειά του, έχει μεγάλη παρουσία και πορεία στα πολιτικά δρώμενα εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες. Ο προ-προπάππος του, πριν από 200 έτη υπήρξε οπλαρχηγός της Επανάστασης. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης “La Sapienza” και στη Νομική Σχολή. Έχει εξειδικευτεί με σεμινάρια ενημέρωσης σε θέματα ευρωπαϊκού δικαίου. Ανήκει στην ελεύθερη δικηγορία και ειδικεύεται στο Ποινικό Δίκαιο. Έκανε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στη Ψηφιακή Διακυβέρνηση, ενώ συνεργάστηκε και με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, ως νομικός σύμβουλος. Μιλά ιταλικά και αγγλικά. Παλαιότερα, είχε εργαστεί ως υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων γνωστής αλυσίδας ξενοδοχείων, καθώς και ως εμπορικός αντιπρόσωπος ετοίμων ενδυμάτων. Είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους ερασιτέχνες ηθοποιούς της γενιάς του σε πανελλήνιο επίπεδο, εκπροσωπώντας το ερασιτεχνικό θέατρο και σινεμά για πάνω από 30 χρόνια, όπου έχει επανειλημμένα διακριθεί. Έχει κερδίσει το βραβείο Α’ ανδρικού ρόλου σε πανελλήνιο διαγωνισμό ερασιτεχνικού θεάτρου. Εξελέγη το 2015 με το “Ποτάμι” βουλευτής Αχαΐας, ενώ ένα χρόνο αργότερα, διεγράφη από το κόμμα και ανεξαρτητοποιήθηκε. Το 2017 προσχώρησε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της “Νέας Δημοκρατίας” και από τον Απρίλιο ‘17 είναι αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας του κυβερνώντος κόμματος. Επανεξελέγη πανηγυρικά, το ‘19. Είναι παντρεμένος με την Κωνσταντίνα Ρουμελιώτη και είναι πατέρας δύο παιδιών.

Η… πιπεράτη ιστορία του “Ναι σε όλα”

Βρισκόμαστε στην δεκαετία του ‘80 στην πρωτεύουσα της Ελλάδας. Ο υπουργός της Σοσιαλιστικής κυβέρνησης πρόκειται να περάσει μια νύχτα πάθους με την ερωμένη του, γραμματέα του αρχηγού της δεξιάς αντιπολίτευσης, στο ξενοδοχείο της Μ. Βρετανίας. Ένα “πτώμα” όμως που βρίσκεται στο παράθυρο της σουίτας θα ματαιώσει τα σχέδια του υπουργού… Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο, όταν καταφθάνουν στο ίδιο ξενοδοχείο η σύζυγος του υπουργού και ο άνδρας της ερωμένης του… Παίζουν: Τζίμης Πολίτης, Ιάσονας Φωτήλας, Κώστας Τσορτός, Νάνσυ Κορδώνη, Πολύδωρος Παπαδόπουλος, Τζούλια Ροδοπούλου, Κωνσταντίνος Γκότσης, Ζήνος Μπουγιουκλής και Ιωάννα Κάμαρη. Η διασκευή του κειμένου ανήκει στους Τζίμη Πολίτη και Πηνελόπη Χατζή, ενώ το έργο σκηνοθετεί ο Μίλτος Νίκας. Τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελείται η Μαρία Βασιλάκη. Οι παραστάσεις ολοκληρώνονται αυτή την βδομάδα, Πέμπτη 10, Παρασκευή 11, Σάββατο 12 και Κυριακή 13 Φεβρουαρίου, ενώ η ώρα έναρξης είναι στις 21.15. Το εισιτήριο εισόδου είναι 10 ευρώ και η παράσταση παρουσιάζεται στον πολυχώρο “Επίκεντρο+” της οδού Νόρμαν και Αγ. Διονυσίου, στην Πάτρα.

Μια… άγνωστη ιδιότητα σας σε κάποιους, είναι αυτή της αγάπης και της ενασχόλησης σας με το σανίδι. Πότε προκύπτει αυτό; Πώς ξεκίνησε η πορεία σας στο ερασιτεχνικό θέατρο και τον κινηματογράφο;
Το μικρόβιο της υποκριτικής υπήρχε πάντα μέσα μου. Απλώς εκδηλώθηκε προς τα έξω κάποια χρόνια πριν, παράλληλα με την συμμετοχή μου στο Καρναβαλικό Κομιτάτο. Στη συνέχεια υπήρξα ιδρυτικό μέλος της ομάδας των “Υποκριτών”. Η αγάπη μου για το θέατρο και η αγάπη για την πολιτική έχουν έναν κοινό παρονομαστή, την προσφορά και την κατάθεση ψυχής στον κόσμο. Στο μεν θέατρο προσφέρω χαμόγελα, συγκίνηση, την ψυχαγωγία που όλοι έχουμε ανάγκη. Είναι μια βαλβίδα εκτόνωσης τόσο για εμένα όσο και για τους θεατές. Στην δε πολιτική προσφέρω τις υπηρεσίες μου στους πολίτες και αγωνίζομαι για τα μεγάλα προβλήματα του τόπου μου.

Μιλήστε μας για το έργο. Ποιος είναι ο ρόλος; Τι χαρακτήρας είναι ο ήρωας που υποδύεστε; Υπάρχει μεγάλη απόκλιση με τον δικό σας χαρακτήρα ή ταυτίζεστε με τον ήρωα;
Το έργο είναι μια σπαρταριστή ανατρεπτική κωμωδία του Τζίμη Πολίτη με τίτλο “ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ”. Μια κωμωδία παρεξηγήσεων με απρόβλεπτη κάθε φορά εξέλιξη που σε καθηλώνει με τις κλιμακούμενες ανατροπές. Ο δικός μου ο ρόλος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως κωμικοτραγικός με την έννοια ότι υφίσταμαι συνέπειες πράξεων άλλων για τις οποίες δεν φέρω καμία ευθύνη. Ο χαρακτήρα που υποδύομαι είναι ο γραμματέας ενός υπουργού. Τώρα για το αν ταυτίζομαι ή όχι, υπάρχει ταύτιση στο γκροτέσκο της υπόθεσης και δεν σας κρύβω ότι δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση να βρεθώ στη θέση του ήρωα που ενσαρκώνω όπως ούτε του υπουργού. Πάντως, αν κρίνω από τις αντιδράσεις του κόσμου και τις δικές μου, το χαμόγελο είναι ξεκαρδιστικό και διαρκές. Το γέλιο βγαίνει αβίαστα και πιστέψτε με το χρειαζόμαστε όλοι μας.

Πόσο δύσκολο είναι για έναν ερασιτέχνη ηθοποιό να “στοχεύει” στην αγάπη του κόσμου μέσα από τις ερμηνείες του και ταυτόχρονα να έχει αποδοχή και στις πολιτικές του δραστηριότητες;
Αντιθέτως, εύκολο θα το χαρακτήριζα. Διότι ακριβώς επειδή δεν είμαι επαγγελματίας ηθοποιός δεν κυνηγάω την αναγνώριση και την αποδοχή μέσα από τη συμμετοχή μου στις παραστάσεις. Η αγάπη του κόσμου έρχεται αβίαστα όταν δουλεύεις σκληρά και δίνεις ένα κομμάτι του εαυτού σου σε ό,τι και αν κάνεις. Εγώ αγαπώ το θέατρο, αγαπώ την πολιτική, ο κόσμος το αντιλαμβάνεται και το αναγνωρίζει, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μου ανταποδίδει την ίδια και περισσότερη αγάπη.

Πείτε μας σε πόσες ταινίες και θεατρικά έργα έχετε συμμετάσχει και ποια ήταν αυτά. Τι πιστεύετε για το ερασιτεχνικό θέατρο και πόσο σημαντικό είναι για τον σύγχρονο άνθρωπο του 2022 να παρακολουθεί τέτοιες προσπάθειες;

Τι να πρωτοθυμηθώ… Τον “6ο ένορκο” που ανεβάσαμε με την ομάδα των Υποκριτών στο Θέατρο Act, που ήταν μία παραλλαγή του γνωστού έργου οι 12 ένορκοι; Τους “2.5 φόνους” και “1 Bulldog” ή το “Ψύλλοι στα αυτιά” του Ζωρζ Φεντώ; Είναι φυσικά και άλλες παραστάσεις ενώ πρόσφατη ήταν και η συμμετοχή μου στο ντοκιμαντέρ για τα Καλάβρυτα της Ισμήνης Σακελλαροπούλου με τίτλο “ΔΙΚΑΙΩΣΗ 3368”. Το ερασιτεχνικό θέατρο και γενικότερα ο πολιτισμός είναι το φάρμακο της ψυχής. Είναι μια διέξοδος στις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουμε και για τον λόγο αυτό δεν θα έλεγα ότι είναι απλώς σημαντικό, αλλά ζωτικής σημασίας για τον σύγχρονο άνθρωπο του 2022.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr