background img
banner
banner

Τεράστια η συμμετοχή του κόσμου στην περιφορά των Επιταφίων

Η ΚΑΤΑΝΥΞΗ ΝΙΚΗΣΕ ΚΑΤΑ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΌ

Ήταν μία ημέρα που… λίγο – πολύ την περίμεναν όλοι ανεξαιρέτως, έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας! Χθες το βράδυ και ενώ το ημερολόγιο έδειχνε 22 Απριλίου ’22, έτσι απλά… η Αιγιάλεια άφησε πίσω της οριστικά την πανδημία και τα ιικά φορτία και συμμετείχε με μεγάλη κατάνυξη στο Θείο Δράμα του Ιησού Χριστού, κατακλύζοντας στην κυριολεξία, όχι μόνο τον Μητροπολιτικό Ναό της Παναγίας της Φανερωμένης, αλλά σχεδόν όλο το κέντρο της πόλης του Αιγίου, σε κάθε του σημείο στην κυριολεξία!

Ο Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος μίλησε μπροστά σε περίπου 1200 άτομα!

Χοροστατούντος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιάλειας κ. Ιερωνύμου, η Περιφορά του Επιταφίου και τα Ευαγγέλια του Θείου Δράματος είχαν κάτι από τα παλιά καλά χρόνια, που ο κορωνοϊός δεν υπήρχε. Το πλήθος στους εξωτερικούς χώρους του ναού ήταν “μοιρασμένο” όσον αφορά την ατομική και κοινωνική του υγιεινή και συμπεριφορά, ενώ εντός του Ιερού Ναού ο μεγαλύτερος όγκος φορούσε προστατευτική μάσκα. Το κλίμα ήταν φορτισμένο σχεδόν από την αρχή της βραδιάς, καθώς οι Αιγιαλείς έδειχναν να ακολουθούν με προσήλωση την παρακολούθηση της λειτουργίας ενώ χαρακτηριστικό ήταν ότι, στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας και μέσα σε αυτόν, γύρω στις 9 το βράδυ, ο κόσμος άγγιξε τα 650 άτομα (!) δίνοντας έτσι ένα βροντερό “στίγμα” για το πόσο είχε λείψει σε όλους η… κανονικότητα του παρακολουθήσουν τον Επιτάφιο Θρήνο του Κυρίου, χωρίς lock down, περιορισμούς ή υγειονομικά πρωτόκολλα.

Δεκάδες μικρά παιδιά ντυμένα με λευκά ρούχα κρατούσαν άνθη!

Την πιο “θλιμμένη” ημέρα του Χριστιανισμού, το αποκορύφωμα της απόλυτης περισυλλογής και νηστείας, περιείχε λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια στον Μητροπολιτικό Ναό της Παναγίας της Φανερωμένης, χθες το βράδυ. Πλήθος κόσμου και εκπροσώπων της πολιτικής, πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής παρακολούθησαν την κορύφωση του μαρτυρίου του Ιησού Χριστού, με την Αποκαθήλωση του άχραντου σώματος και την ταφή Του. Φέτος, δύο Επιτάφιοι “ενώθηκαν” μέσα σε κλίμα κατάνυξης, υπό τους ήχους των εγκωμίων του επιτάφιου θρήνου “Η ζωή εν τάφω”, “Άξιον εστί” και “Αι γενεαί πάσαι”, αναβιώνοντας έτσι μία παράδοση χρόνων, όπου οι ενορίες συναντιούνταν κατά την περιφορά και μάλιστα έκαναν έναν άτυπο “διαγωνισμό”, για το ποιος επιτάφιος είναι πιο όμορφος και επιβλητικός. Να σημειωθεί τέλος ότι στην ακολουθία συμμετείχαν μέλη των Προσκόπων Αιγιαλειας, η Φιλαρμονική Αιγίου, μέλη του συλλόγου “Βοστίτσα 1821”, χορωδία από γυναίκες που έψαλλαν και για τους δύο διαφορετικούς Επιταφίους, αλλά και δεκάδες μικρά παιδιά που ντυμένα με λευκά ρούχα και κρατώντας άνθη στα χέρια, ακολούθησαν με βηματισμό όλη την λιτανεία, δίδοντας ακόμα πιο όμορφο και νοσταλγικό “τόνο” στην μεγάλη στιγμή του θανάτου του Θεανθρώπου.

Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος: “Είμαι σάρκα από την σάρκα σας”

“Όπως εκατομμύρια ορθόδοξοι ακολουθούν απόψε τον Επιτάφιο του Ιησού Χριστού, έτσι και εμείς στην Παναγιοσκέπαστη πόλη μας, λιτανεύουμε εδώ στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων από κοινού τους Επιτάφιους των Ιερών Ναών Φανερωμένης και Αγίου Ιωάννου. Αυτό που ζω απόψε εδώ είναι πρωτόγνωρο… Νιώθω ότι είμαι ο νέος σας Επίσκοπος, ο πατέρας και ο αδελφός σας, ο οποίος δεν ήρθε να διακονηθεί αλλά να διακονήσει, καθώς είμαι σάρκα από την σάρκα σας. Θα προσπαθήσω με τις μειωμένες δυνάμεις μου και την προσεχή όλων σας την οποία και σας ζητώ, να υμνήσουμε τον Ιησού Χριστό που βρίσκεται μέσα στον τάφο μαζί. Το Θείο Δράμα έχει το βαθύτερο νόημα που μπορεί να υπάρξει στο ανθρώπινο γένος, στον Γολγοθά έγιναν πολλά και σημαντικά γεγονότα που έχει καταγραφεί από την ιστορία των λαών του κόσμου” ήταν τα αρχικά λόγια του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιάλειας, απευθυνόμενος στους περίπου 1200 πιστούς που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο κιόσκι της πλατείας των Υψηλών Αλωνίων και στους όμορους χώρους και δρόμους της κεντρικής πλατείας.

“Ο Ιησούς Χριστός στέλνει μηνύματα αγάπης απόψε εδώ”

Εν συνεχεία, ο Μητροπολίτης έκανε αναφορά στην μοιραία εκείνη ημέρα που θυσιάστηκε ο Θεάνθρωπος για χάρη της ανθρώπινης ύπαρξης και περιέγραψε τις τελευταίες στιγμές του Ιησού Χριστού στην γη ως άνθρωπο και τα λάθη των άλλων ανθρώπων της εποχής εκείνης που τον καταδίκασαν σε έναν τέτοιο οδυνηρό και μαρτυρικό θάνατο. “Ο Ιησούς ήρθε στην γη για να διδάξει την αγάπη. Μέσα από τον τάφο Του, στέλνει σε εμάς απόψε εδώ μηνύματα. Το πρώτο μήνυμα Του είναι να αναζητήσουμε μέσα μας τι άνθρωποι θέλουμε να είμαστε. Το φως της αιώνιας ζωής βγαίνει μέσα από τον τάφο του Χριστού και εμείς καλούμαστε απόψε να προσευχηθούμε. Με την ανάσταση Του, θα στείλει το μήνυμα κατά την σκοτεινών δυνάμεων και της ανθρώπινης αμαρτίας, ξεγελώντας τον θάνατο και καλώντας όλους εμάς να τον ακολουθήσουμε, βαδίζοντας στον δρόμο Του, μιλώντας τον λόγο Του και πλημμυρίζοντας με αγάπη την καρδιά μας” τόνισε με μεγάλη συναισθηματική φόρτιση.

Καταλήγοντας τον λόγο του προς το απίστευτα μεγάλο και επιβλητικό “τσούρμο”, ανάφερε ο μόνος δρόμος της καρδιάς και της ζωής είναι η μετάνοια και η εξομολόγηση, ενώ δεν έκρυψε την ικανοποίησή του που φέτος ο κορωνοϊός δεν “έκρυψε” από την απόλυτη συμμετοχή τους πιστούς, την σημασία της Μ. Παρασκευής και το απώτερο μήνυμα αυτής. Να σημειωθεί ότι στον Μητροπολιτικό Ναό επικρατούσε το αδιαχώρητο, ενώ όταν οι δύο πομπές ενώθηκαν στο κιόσκι της πλατείας και “ενώθηκε” και ο κόσμος τους, η ατμόσφαιρα ήταν πραγματικά πολύ επιβλητική και δυναμική, σε σημείο που όλοι ανεξαρτήτως μπορούσαν να αντιληφθούν και να το νιώσουν. Το ουσιαστικό μήνυμα της χθεσινής ημέρας και το δράμα του Θεανθρώπου ήταν αυτό που ποθεί και αποζητά η καρδιά του κάθε ανθρώπου να πορεύεται και να αντέξει στις σύγχρονες κακουχίες, την ακρίβεια και την κρίση, τον πόλεμο και την πανδημία που πήγε “πίσω” όλη την ανθρωπότητα, αλλά πάνω από όλα, να υπενθυμίσει στους Αιγιαλείς το ότι η μεγαλύτερη ολοκλήρωση που μπορεί να πάρει, είναι η αγάπη προς τον συνάνθρωπο και η πίστη στον Θεό, όχι η αγάπη για τον εαυτό του ο καθένας, η απιστία και η αθεΐα.

 

 


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr