background img
banner
banner

Ετοιμάζουν προσφυγές για τη ρήτρα αναπροσαρμογής

ΤΟ ΡΕΥΜΑ “ΚΑΙΕΙ” ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ – “SOS” ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

Σε απόγνωση έχουν έρθει πάρα πολλοί δημότες της Αιγιάλειας, από τους τεράστιους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ρεύματος που λαμβάνουν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, φέρνοντας τους σε ένα οικονομικό αδιέξοδο, άνευ προηγουμένου. Είτε πρόκειται για ιδιώτες είτε για επιχειρήσεις, το 5% των καταναλωτών σε επίπεδο δήμου, έχει ήδη κομμένο ρεύμα ή περιμένει την διακοπή του από μέρα σε μέρα λόγω χρεών, κάτι που αποδεικνύει περίτρανα την μεγάλη αδυναμία του σύγχρονου καταναλωτή να ανταποκριθεί οικονομικά.

Οι λογαριασμοί του τετραμήνου “αρρώστησαν” τον κόσμο

Με την ΔΕΗ να κάνει λόγο για αναπόφευκτες μεν αλλά νόμιμες (!) χρεώσεις και από την άλλη τις ιδιωτικές εταιρείες παροχής ρεύματος να “χτυπούν αδυσώπητα” στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς του χειμώνα που μόλις πέρασε, ο μέσος καταναλωτής φαίνεται ότι δεν έχει πλέον και πολλούς τρόπους αντίδρασης. Πολλοί μάλιστα έχουν μπει στην διαδικασία να περιορίσουν “γενναία” τις χρήσεις οικιακών συσκευών, ενώ οι περισσότεροι ψάχνουν τρόπους για να πετύχουν λιγότερη κατανάλωση με τεχνάσματα ή νέες προσωπικές πατέντες. Το μεγαλύτερο όμως “αγκάθι” που έχουν να αντιμετωπίσουν οι Αιγιαλείς, δεν είναι άλλο από αυτό της αδυναμίας τους να ανταποκριθούν στην πληρωμή του τρέχοντος λογαριασμού, μπαίνοντας στην διαδικασία να ξεκινούν ρύθμιση χρεών, κάποιοι μάλιστα για πρώτη φορά στην ζωή τους! Δεν θα ήταν υπερβολή να σημειωθεί ότι το 80% των δημοτών, έχουν ήδη αλλάξει λάμπες στο σπίτι τους ή έχουν απενεργοποιήσει συσκευές όπως air condition ή ηλεκτρικές σόμπες. Το 40% των ανθρώπων έχουν περιορίσει στο ελάχιστο την κατανάλωση, μέχρι και την καθημερινή χρήση του οικιακού θερμοσίφωνα ή την συνεχόμενη χρήση άλλων συσκευών!

Απεγνωσμένοι σε αναζήτησης λύσεων

Η τιμή της κιλοβατώρας σε σχέση με το φθινόπωρο του προηγούμενου έτους έχει πλέον τετραπλασιαστεί. Οι νέοι λογαριασμοί του ρεύματος σε όλους ανεξαιρέτως έρχονται πολύ αυξημένοι και κυμαίνονται από 50% για τους πιο “τυχερούς” έως και 250% για τους “άτυχους” καταναλωτές που λαμβάνοντας τον τρέχοντα λογαριασμό τα… “χάνουν” εντελώς. Πολλοί μάλιστα, βλέποντας τις τρομερές συνέπειες των συνεχόμενων ανατιμήσεων σε ενέργεια και καύσιμα, ψάχνουν δεκάδες τρόπους να πετύχουν μείωση του κόστους ρεύματος μέχρι και με αλλαγή εταιρείας ή έρευνες αγοράς. Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει κάποιες επιπλέον επιδοτήσεις ενίσχυσης για Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο προσπαθώντας να μην “πνίγει” το σύγχρονο νοικοκυριό, όμως αυτό ουσιαστικά αποτελεί ένα ακόμα άγχος στον καταναλωτή, που δυστυχώς δεν αφορά όλους, καθώς υπάρχουν πολλές υποκατηγορίες και προϋποθέσεις, ώστε να επωφεληθεί κάποιος και να εντάσσεται στις υπουργικές εξαγγελίες για οικονομική βοήθεια. Να σημειωθεί και να προσεχθεί ιδιαίτερα ότι, τα περισσότερα προγράμματα που προσφέρουν όλες οι ιδιωτικές εταιρείες παροχής ρεύματος εντάσσονται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις και λογίζονται ως “φιξ” ογκοχρεώσεις. Έτσι, στα τελικά προγράμματα που προτείνουν στον ενδεχόμενο πελάτη τους, ΔΕΝ ενσωματώνονται οι κυβερνητικές εξαγγελίες για ελαφρύνσεις ή και ρυθμίσεις πιθανών οφειλών.

Γ. Μπέσκος: “Άμεσα η δυνατότητα μαζικών προσφύγων στη δικαιοσύνη”

Η αδυναμία των καταναλωτών να πληρώσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς που έρχονται σε όλα ανεξαιρέτως τα σπίτια και καταστήματα κατά… ριπάς, είναι και θα είναι το κυρίαρχο στοιχείο για το επόμενο διάστημα σε όλο τον δήμο. Πώς μπορούν όμως να αντιδράσουν οι καταναλωτές που πλήττονται; Μιλώντας στο protionline.gr ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου Γιώργος Μπέσκος και σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο θέμα της ενέργειας και τις χρεώσεις της ρήτρας αναπροσαρμογής, επισήμανε: “Η Ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων έχει εκπονήσει ένα κείμενο το οποίο θα αποτελέσει μια συγκεκριμένη φόρμουλα για την νομική προστασία του καταναλωτή. Όποιος έχει προβλήματα με αυτό το συγκεκριμένο χαράτσι, θα μπορεί να ξεκινήσει ασφαλιστικά μέτρα μέσω του δικηγόρου του, προκειμένου να δικαιωθεί ότι είναι μια παράνομη και άδικη χρέωση. Αυτή την δυνατότητα θα την έχουν και φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις κάθε είδους” τονισε στo protionline.gr ο κ. Μπέσκος, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι μελετάται να υπάρχει η δυνατότητα μαζικών προσφύγων και αιτήσεων για ασφαλιστικά μέτρα, μειώνοντας έτσι κατά πολύ το κόστος που έχει μια νομική διαδικασία που θα ξεκινήσει, ώστε μελλοντικά να δικαιωθεί.

Οι επιχειρήσεις ρεύματος γίνονται “δέκτες” παραπόνων

Μιλώντας στo protionline.gr για το θέμα ο σύμβουλος ενέργειας της “Watt & Volt” Κωνσταντίνος Παπανάγνου, ανέφερε: «Από την στιγμή που το ρεύμα έγινε ένα χρηματιστηριακό προϊόν και η τιμή του είναι συνεχώς κυμαινόμενη, σύμφωνα με τις παγκόσμιες εξελίξεις της κρίσεως αλλά και του πρόσφατου πολέμου, έγιναν οι κύριες αιτίες της αύξησης του. Το θέμα είναι η αγορά και η ζήτηση. Οι διάφορες εταιρείες ανά την χώρα δεν μπορούν να κάνουν κάτι για τις υπέρογκες χρεώσεις και για τους “φουσκωμένους” λογαριασμούς όπου σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις έρχεται μέχρι και σε τετραπλάσια ποσά, σε σχέση με τους λογαριασμούς που έρχονταν μέχρι το καλοκαίρι του ‘21» σημείωσε ο επιχειρηματίας. Να επισημανθεί ότι, η ρήτρα αναπροσαρμογής για τις εταιρείες, είναι ένα… αναγκαίο κακό, όπου ο καταναλωτής υποχρεώνεται να πληρώσει άδικα και οι εταιρείες αναγκάζονται να χρεώνουν, καθώς τα τιμολόγια είναι πολύ αυξημένα. Αυτό, ισχύει πρώτα απ’ όλα στους καταναλωτές της ΔΕΗ και σε επέκταση στους υπόλοιπους που έχουν προτιμήσει να έχουν ρεύμα από κάποια ιδιωτική εταιρεία.

“Υπάρχει διαπροσωπική σχέση, δεν είμαστε ένα πενταψήφιο τηλεφωνικό νούμερο”

«Η δουλειά μας είναι να βοηθήσουμε όσο μπορούμε τους πελάτες μέσω της διαπροσωπικής μας σχέσης. Τους βοηθάμε να ανταπεξέλθουν οικονομικά στις τεράστιες αλλαγές και στα τιμολόγια που έρχονται το τελευταίο διάστημα, ειδικά από το τέλος του ‘21 μέχρι και σήμερα. Οι ανάγκες είναι μεγάλες και οι καταναλωτές δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές τις πραγματικά μεγάλες ογκοχρεώσεις της ΔΕΗ πρωτίστως και έπειτα όλων των μικρών ιδιωτικών εταιρειών ή των μεγάλων εταιρειών όπως αυτή που εκπροσωπούμε. Όλες οι εταιρείες ψάχνουν προγράμματα ευέλικτα, ώστε να βοηθήσουν τον καταναλωτή να γλιτώσει όσα μπορεί και να δείξουν στο κοινό τι μπορεί να εξοικονομήσει επιπλέον από το κράτος, μέσα από φοροελαφρύνσεις ή επιδοτούμενα προγράμματα και κοινωνικά τιμολόγια» δήλωσε ο σύμβουλος ενέργειας της “Watt & Volt” Νικήτας Τσούνης μιλώντας στo protionline.gr για το θέμα των ογκοχρεώσεων της ενέργειας, ενώ πρόσθεσε “προσπαθούμε να βρίσκουμε λύσεις για να προστατεύσουμε τον δημότη της Αιγιάλειας, ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της οικονομικής δεινότητας που ζει και βιώνει”.

Τι είναι η ρήτρα αναπροσαρμογής που έχει “γονατίσει” τα σύγχρονα νοικοκυριά

Πρόκειται για το πιο σημαντικό και σύνθετο “πρόβλημα” που ευθύνεται για τις υπέρογκες αυξήσεις και χρεώσεις σε κάθε λογαριασμό ρεύματος, ανεξάρτητα τον πάροχο που έχει επιλέξει να έχει ο εκάστοτε καταναλωτής. Η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι ουσιαστικά η χρέωση της κιλοβατώρας σύμφωνα με την χρηματιστηριακή αξία του ρεύματος σε παγκόσμιο επίπεδο, ανάλογα με την αγορά και την ζήτησή του. Αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι και η αξία του ρεύματος και οι φόροι του, αλλά και οι χρεώσεις των ιδιωτικών εταιρειών ή της ΔΕΗ, βαραίνουν εξ ολοκλήρου τον πελάτη, ο οποίος δεν προστατεύεται από αυτές τις χρεώσεις από το υπουργείο, καθώς η ίδια η κυβέρνηση έχει υπογράψει αυτές τις χρεώσεις ως απολύτως νόμιμες. Τα έσοδα του συγκεκριμένου μέτρου πηγαίνουν κατά 95% στους παρόχους ρεύματος και στα ταμεία του κράτους, με τον απλό καταναλωτή να πληρώνει ουσιαστικά την… “νύφη”, πληρώνοντας στο 70% του λογαριασμού του, τον “αέρα” που συνυπέγραψε η κυβέρνηση να έχει με τους κύριους παρόχους ενέργειας ιδιωτικού δικαίου Η ΔΕΗ είναι ο κυριότερος “εισοδηματίας” των χρεών της ρήτρας αναπροσαρμογής κατά το ήμισυ, ενώ οι επιχειρηματίες που πωλούν ενέργεια εσοδεύουν το υπόλοιπο ήμισυ. Τέλος να επισημανθεί ότι, έπειτα από εκτεταμένη έρευνα της ¨Π¨ για το ¨ιστορικό¨ της ύπαρξης της ρήτρας αναπροσαρμογής και τι ακριβώς είναι τελικά, πρόκειται για ένα “πολιτικό τέχνασμα” που από τον Αύγουστο του ‘21 η ΔΕΗ έχει εισάγει. Είναι ένας καινούριος τρόπος τιμολόγησης για το ρεύμα που καταναλώνεται σε οικίες αλλά και επαγγελματικούς χώρους. Ουσιαστικά, αυτή η νέα “πατέντα” αφορούσε την ρήτρα CO2 που ίσχυε μέχρι τότε (2018) για τα τιμολόγια ρεύματος χαμηλής τάσης, αντικαθιστώντας την με την ρήτρα αναπροσαρμογής που βασίζεται στην τιμή που έχει η χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας σε όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου. Το συγκεκριμένο μέτρο, ήταν υπογεγραμμένο από τον αρμόδιο υπουργό το καλοκαίρι του ‘18 (Τσακαλώτος) και ανήκε στα πλαίσια του τρίτου μνημονίου της Ε.Ε. για την χώρα μας, μέτρο το οποίο όχι μόνο δεν καταργήθηκε από την τρέχουσα κυβέρνηση (Σταϊκούρας) αλλά με υπουργική απόφαση ενισχύθηκε, προκειμένου οι αλλαγές των τιμών της παγκόσμιας ενεργειακής κατανάλωσης να βαραίνει αποκλειστικά τον καταναλωτή στον λογαριασμό ρεύματος και όχι τον εκάστοτε πάροχο ενέργειας.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr