background img
banner
banner

Τα προβλήματα των δημοτικών υπαλλήλων

ΣΤΟ «ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ» ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΠΟΕ ΟΤΑ – ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΔΥΟ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Ξεκίνησε την Τρίτη 3 και ολοκληρώνεται την Παρασκευή 6 Μάη, στο Νέο Μαρμαρά Χαλκιδικής, το 48ο Συνέδριο της ΠΟΕ ΟΤΑ, στο οποίο συμμετέχουν 637 αντιπρόσωποι από όλη την Ελλάδα, που προέκυψαν από τις αρχαιρεσίες συνολικά 43.829 μόνιμων και με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, δημοτικών υπαλλήλων. Τον Σύλλογο Δημοτικών Υπαλλήλων Δήμου Αιγιαλείας εκπροσωπούν οι αντιπρόσωποι Χρήστος Τρίψας και Αλέκος Βασιλακόπουλος.

Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν με την προβολή βίντεο με κινητοποιήσεις των εργαζομένων κατά τη -διετία 2017-2019 πολλές από τις οποίες αφορούσαν στη μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας προχώρησε σε Απολογισμό Δράσης της 4ετίας που πέρασε με δυναμικές, μαζικές και ενωτικές κινητοποιήσεις, παρεμβάσεις και αγώνες, κόντρα στην ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική που –όπως τονίστηκε – «εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια ισοπεδώνοντας κάθε εναπομείναν δικαίωμα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Τοποθετήσεις των Αιγιωτών αντιπροσώπων

Να σημειωθεί ότι στο συνέδριο τοποθετήθηκαν και οι αντιπρόσωποι των δημοτικών υπαλλήλων δήμου Αιγιαλείας, αναφερόμενοι στα ζητήματα του κλάδου. Από όλους τους ομιλητές ξεκαθαρίστηκε πως ΄΄οι εργαζόμενοι στους Ο.Τ.Α. θα παλέψουν και θα αγωνιστούν για τη διασφάλιση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο οποίος αποτελεί ανάχωμα στην προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων, είναι βασικός πυλώνας στήριξης της Ελληνικής Κοινωνίας και παράλληλα η βάση για την οικοδόμηση μίας προοπτικής ανάπτυξης της χώρας΄΄.

Επισήμαναν ακόμη πως ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης βρίσκεται στο στόχαστρο, γιατί, όπως τονίστηκε, ΄΄τα πολιτικά-οικονομικά συμφέροντα θέλουν να κάνουν «μπίζνες» στις πλάτες των εργαζομένων και της κοινωνίας, αυξάνοντας τα μηδενικά στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς΄΄.

΄΄Είναι ένας αγώνας διαρκείας που δίνουν χρόνια τώρα οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μαζί με τους υπαλλήλους στο Δημόσιο και συνολικά την Ελληνική Κοινωνία, για να αντισταθούν και να ανατρέψουν τα βάρβαρα μέτρα της νεοφιλελεύθερης-μνημονιακής πολιτικής. Μίας πολιτικής που έχει οδηγήσει σε πλήρη διάλυση το κοινωνικό κράτος, έχει ισοπεδώσει τα εργασιακά δικαιώματα και οδήγησαν την κοινωνία στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Και δυστυχώς, οι Νόμοι και οι διατάξεις που έχουν ψηφιστεί τα τελευταία χρόνια, με αφορμή και την πανδημία του κορωνοϊού, είναι τόσοι και τόσες πολλές που καταδικάζουν την κοινωνία να μην μπορεί να σηκώσει κεφάλι΄΄, ανέφερε στo protionline.gr ο κ. Τρίψας, καταλήγοντας: ΄΄Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση διεκδικούμε και θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους να αγωνιζόμαστε μέχρι να πάρουμε τις ζωές μας πίσω΄΄.

Στόχοι και προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., μέσα από τις εργασίες του 48ου Τακτικού Συνεδρίου έθεσε τους στόχους και τις προτεραιότητες των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για το επόμενο χρονικό διάστημα. Μεταξύ αυτών είναι, η απελευθέρωση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες και τις δομές των Ο.Τ.Α. με ταυτόχρονη κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας, η υπεράσπιση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την αποτροπή κάθε προσπάθειας εκχώρησης σε ιδιωτικά συμφέροντα που επιχειρείται μέσω και των δήθεν «Αναπτυξιακών Οργανισμών», η προστασία των Β.Α.Ε. η δημιουργία οικονομικά αυτοδύναμων Ο.Τ.Α., η αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας για την Υγεία και την Ασφάλεια. Η πρόσφατη υπογραφή της νέας Σ.Σ.Ε. για το προσωπικό Ιδιωτικού Δικαίου και της νέας Ειδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το προσωπικό Δημοσίου Δικαίου ήταν μία θετική εξέλιξη, αλλά, όπως αναφέρθηκε, δεν αρκεί. Γι’ αυτό, προτεραιότητες της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., μεταξύ άλλων είναι, η τακτοποίηση των συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, η μονιμοποίηση των Αορίστου Χρόνου, οι ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις με επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, η υπεράσπιση των συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Φωτο: Οι αντιπρόσωποι του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Δήμου Αιγιαλείας Χρήστος Τρίψας και Αλέκος Βασιλακόπουλος, στη φωτο με τον πρόεδρο της ΠΟΕ ΟΤΑ Νικόλαο Τράκα και τον ειδικό γραμματέα Ιωάννη Τσούνη.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr