background img
banner
banner

Ζεστές μελωδίες των Μ. Χατζιδάκι και Μ. Θεοδωράκη στον Πλάτανο | ΦΩΤΟ

ΤΟ ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

Μία πολύ ενδιαφέρουσα και γεμάτη χρώματα μουσική παράσταση, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 29 Ιουλίου στην πανέμορφη πλατεία κοινότητας Πλατάνου Δ.Ε. Ακράτας, όπου φιλοξενήθηκε ο “Πολιτιστικός Σύλλογος περίΤΕΧΝΩΝ”. Η εκδήλωση αποτέλεσε έναν “φόρο τιμής” στους κορυφαίους συνθέτες Μάνο Χατζιδάκι και Μίκη Θεοδωράκη, οι μελωδίες των οποίων “ταξίδεψαν” το κοινό στα όμορφα μέρη του μυαλού και της μνήμης.

 

Πλημμύρισε νότες το εξαιρετικό ¨μπαλκόνι¨ της φύσης

Η παράσταση με τίτλο “Βίοι παράλληλοι” ήταν η πρώτη από τις πέντε συνολικά εκδηλώσεις που θα παρουσιάσει ο συγκεκριμένος σύλλογος και είχε την πλήρη στήριξη του προέδρου της Κοινότητας Πλατάνου Ανδρέα Ρεκούτη, ενώ πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου.

Η μουσική “πανδαισία” ξεκίνησε με αρκετή ώρα καθυστέρηση, η οποία όμως τελικά δεν επηρέασε όσους παραβρέθηκαν και το ενδιαφέρον παρέμεινε αμείωτο. Την εκδήλωση, είχε αναλάβει να παρουσιάσει η πρόεδρος του Συλλόγου Μαριλένα Πολίτη, έχοντας στο πλευρό της την Αρετή Δημουλά – μέλος του συλλόγου – οι οποίες προλόγιζαν τα τραγούδια.

Στην έναρξη της παράστασης, τον πρώτο λόγο “πήρε” ο Ανδρέας Ρεκούτης, ο οποίος δηλώνοντας συγκινημένος για την όμορφη προσπάθεια που γίνεται το τελευταίο διάστημα να αναδεικνύεται και να πρωτοστατεί η κοινότητά του, επισήμανε την σημαντικότητα της μουσικής παράστασης και την προσφορά των δύο μεγάλων δημιουργών στη μουσική ανθολογία του τόπου. Τόνισε δε, την ιδιαίτερη σημασία που είχε η συνεργασία του με τον μουσικό πολιτισμό του ” περίΤΕΧΝΩΝ”.

Λίγα λόγια για τον πολιτιστικό σύλλογο

Ο ¨Πολιτιστικός Σύλλογος περίΤΕΧΝΩΝ¨ μπορεί να ιδρύθηκε επίσημα τον Φεβρουάριο του 2021, αλλά προϋπήρχε σαν σκέψη και σαν ερασιτεχνική δραστηριότητα, από το 2016. Τα μέλη του συλλόγου αγγίζουν τα 75 άτομα. Όμως το νούμερο αυτό… “αβγατίζει” συνέχεια, καθώς η δύναμη και η αγάπη των ανθρώπων του συλλόγου για την τέχνη, φαίνεται συχνά να ταυτίζεται με αυτήν του κοινού ή όσων ασχολούνται με την υφή της μουσικής παιδείας. Έτσι, υπάρχουν εγγραφές με νέα μέλη, συνεχώς. Η πρώτη “επαφή” του, με την πολιτιστική κουλτούρα της περιοχής έρχεται το 2017 όταν σε μια συναυλία για το Φιλόπτωχο Ταμείο στο Κράθιο, η απήχηση και η στήριξη του κόσμου ήταν πραγματικά μεγάλη. Η εκδήλωση εκείνη, έδωσε το ερέθισμα στα μέλη του Δ.Σ. να “στήσουν” την αγάπη τους και σε ευρύτερο επίπεδο. Η αίθουσα του παλαιού Δημοτικού Σχολείου Συλιβαινιωτίκων είναι το “γραφείο κίνησης” του συλλόγου, ενώ επίσης εκεί, γίνονται και οι συναντήσεις και οι συνεδρίες των μελών, που αποφασίζονται οι μελλοντικές δραστηριότητες. Η “ομάδα” πορεύεται με διάφορες εισφορές και χρηματοδοτήσεις των μελών ή γενικότερα εθελοντών και έχει σαν στόχο την εξάπλωση της κουλτούρας της ευρύτερης περιοχής, πάντα μέσα από το πρίσμα του πολιτισμού που αφορά και το θέατρο και τη μουσική αλλά και γενικά κάθε είδους τέχνη.

«Είμαστε περαστικοί σε πολλά μονοπάτια της ζωής μας, μα είναι ωραίο σε αυτή τη ζωή να σταματάς, να ξαποσταίνεις, να παρατηρείς, να γεύεσαι όλες αυτές τις μικρές στιγμές που γεμίζουν την ψυχή σου θαλπωρή, θαυμασμό, έκταση, αλλά και γαλήνη με τη μοναδικότητα της μουσικής που απόψε ο Σύλλογος περίΤΕΧΝΩΝ θα μας παρουσιάσει», είπε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της κοινότητας Ανδρέας Ρεκούτης, κάνοντας ειδική αναφορά στο συνθετικό και πνευματικό έργο των Χατζιδάκι – Θεοδωράκη, που καθόρισαν τον βασικό πυλώνα της εξέλιξης της μουσικής όπως τους όρους έντεχνο – ελαφρολαϊκό τραγούδι.

Ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος, στην ομιλία του αναφέρθηκε στην άριστη και αποτελεσματική συνεργασία με τον κ. Ρεκούτη, ενώ μίλησε με θερμά λόγια για το “περίΤΕΧΝΩΝ” εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την εκδήλωση που αποτέλεσε φόρο τιμής στους δύο μεγάλους συνθέτες, τους οποίους χαρακτήρισε ως στυλοβάτες και σπουδαίους εκπροσώπους της Ελλάδας στην τέχνη και τον πολιτισμό στο εξωτερικό.

Στην ομορφιά του Πλατάνου αναφέρθηκε ο βουλευτής Άγγελος Τσιγκρής καθώς επίσης και στη σημαντική προσπάθεια του μουσικού συνόλου, ευχόμενους στους επισκέπτες αλλά και τους ντόπιους καλό και ήσυχο καλοκαίρι στο υπόλοιπό του.

 

Αφορμή συναισθημάτων η μουσική “γλώσσα” που παράγει τέχνη και παράδοση

«Θεωρώ ότι η μουσική προσπάθεια του ¨περίΤΕΧΝΩΝ¨ αποτελεί ένα ιδιαίτερο πολιτιστικό γεγονός για τον Πλάτανο. Μια μουσική γιορτή, είναι πάντα κάτι παραπάνω από μία απλή γιορτή. Είναι αφορμή μηνυμάτων και συναισθημάτων που εκπέμπει η μουσική “γλώσσα” με αποδέκτη την καρδιά. Μια ανώτερη πρόσκληση για μια συνολική συμμετοχή προσώπων, μέσα από τον ήχο και τις μελωδίες της ψυχής. Οι μελωδίες, μεταφέρουν θετικά βιώματα πέρα από την στιγμή και τον χρόνο, κατευθείαν στις ψυχές των ανθρώπων» ανέφερε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Ακράτας, Πρωτοπρεσβύτερος π. Σπυρίδων Σιαφλάς, μιλώντας στο κοινό της εκδήλωσης, ενώ από την πλευρά του, απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Ανδρέας Φίλιας, δήλωσε: «Είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι εδώ, έπειτα από την πρόσκληση του προέδρου. Θαυμάζω το χωριό και το φυσικό του μπαλκόνι, απολαμβάνοντας ήδη μια εκδήλωση που παράγει σαφώς τέχνη και παράδοση. Οι καλλιτέχνες και η μουσική, θα γίνονται πάντα μέρος της κουλτούρας του τόπου και η ιστορία της πατρίδας. Αυτό συμβαίνει και απόψε. Συγχαρητήρια στον “Σύλλογο περίΤΕΧΝΩΝ” για αυτή την αξιόλογη προσπάθεια, αλλά ακόμα πιο πολλά συγχαρητήρια στον κ. Ρεκούτη που αποδεικνύει συνεχώς και ανελλιπώς, πόσο αγαπάει αυτόν τον τόπο. Συγχαρητήρια σε όλους όσους κόπιασαν για την αποψινή γιορτή».

Ποιοι παρέστησαν στην μουσική εκδήλωση

Η πρόεδρος του περίΤΕΧΝΩΝ Μαριλένα Πολίτη, έδωσε πληροφορίες για την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης, αλλά και για τους δεκάδες συντελεστές. Στην εκδήλωση, εκτός από εκείνους που απηύθυναν χαιρετισμούς και μίλησαν, παραβρέθηκαν και η αντιδήμαρχος Μαρία Σταυροπούλου, ο αντιδήμαρχος και αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΑ Γιώργος Ντίνος, ο πρόεδρος και ο Ταμίας της ¨Ομοσπονδίας Συλλόγων Αιγιάλειας¨ Σταύρος Καραδημητρόπουλος και Νίκος Παπαδόπουλος αντίστοιχα, δημοτικοί σύμβουλοι της ανατολικής πλευράς του δήμου, άνθρωποι των Τεχνών και της Ποίησης, εκπρόσωποι της πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής του τόπου και πολλοί άλλοι.

Τέλος να σημειωθεί ότι, οι συνολικά 13 μουσικοί και τραγουδιστές που εμφανίστηκαν ή δούλεψαν για την παράσταση, (έμπειροι καλλιτέχνες αλλά και… ¨νέο αίμα¨) είχαν μια καλή απόδοση, σε σχέση με τον λίγο χρόνο της προετοιμασίας που υπήρξε, ενώ οι τέσσερις φωνές και μέλη του συλλόγου που ερμήνευσαν τα τραγούδια των δύο καλλιτεχνών, αποδείχτηκαν ένα ικανό κουαρτέτο ερμηνευτικής δυνατότητας. Από τα… αρνητικά της εκδήλωσης, ήταν η πολύ σύντομη αποχώρηση πολλών επισήμων που παραβρέθηκαν στις πρώτες θέσεις, ενώ σε γενικές γραμμές ο κόσμος “μοιράστηκε” σε όλη την πλατεία και τον περιβάλλοντα χώρο, δημιουργώντας έτσι την αίσθηση ότι η δυναμική του συνολικού χώρου ξεπερνούσε τα 550 άτομα.

Η επόμενη προγραμματισμένη εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου ¨περίΤΕΧΝΩΝ¨ πρόκειται να διεξαχθεί στις 6 Αυγούστου στον υπαίθριο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου “Γεωργός Παππάς”.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr