background img
banner
banner

Τίμησαν την Αγία Μαρίνα, το “στολίδι” της Μυρτιάς

ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΙΣ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ 

Με όλες τις τιμές, τη θρησκευτική προσήλωση, αλλά και με τη συμμετοχή εκατοντάδων πιστών, τιμήθηκε την Κυριακή 17 Ιουλίου η Αγία Μαρίνα, στον ομώνυμο Ιερό Ναό στην περιοχή της Μυρτιάς. Ενός οικισμού που τιμά και με το παραπάνω την Αγία, προστάτιδά του, σε μία περικαλλή εκκλησία που αποτελεί το “κόσμημά του”.

Η Αγία Μαρίνα ήταν η νεαρή γυναίκα που μαρτύρησε για την χριστιανική της πίστη το 270 μ.Χ. και θανατώθηκε δια αποκεφαλισμού εις το όνομα του Ιησού Χριστού. Στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας στην Μυρτιά Αιγίου η κατάνυξη κατά το εορταστικό διήμερο απέδειξε για άλλη μια φορά την μεγάλη αγάπη που έχουν οι Αιγιαλείς για τη χριστιανοσύνη.
Ο κόσμος εντός του ναού αλλά και στον προαύλιο χώρο ήταν πάρα πολύς, ενώ μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας δόθηκαν σε όλους χειροποίητα κεράσματα, γλυκά και εδέσματα που είχαν φτιάξει εθελόντριες από το χωριό.

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις για την ετήσια εορτή και πανήγυρη, ξεκίνησαν τo Σάββατο 17 Ιουλίου και λίγο μετά τις 8 το βράδυ, με τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό μετ’ αρτοκλασίας, όπου τον Θείο Λόγο εκφώνησε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ Βενιανάκης. Την Κυριακή, πλήθος κόσμου παρέστη στην πρωινή Θεία Λειτουργία του Ιερού Ναού όπου χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιάλειας Ιερώνυμος και ο Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας Αμβρόσιος. Να σημειωθεί ότι, κατά την διάρκεια της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, ο Μητροπολίτης χειροτόνησε τον διάκονο Σπυρίδωνα Αλεξόπουλο σε ιερέα, σε κλίμα περίσσιας συγκίνησης.

Ποιοι παρέστησαν

Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις του διημέρου στην περιοχή της Μυρτιάς, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής Αχαΐας Άγγελος Τσιγκρής, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρία Γιδά, ο αντιδήμαρχος Νίκος Καραϊσκος, η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Ποιοτική Αιγιάλεια” Βασιλική Ψυχράμη, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αιγίου Γιώργος Γκιώνης και το μέλος του Δ.Σ. αυτής Σωκράτης Μαυρίδης, ενώ εθεάθησαν αρκετοί εκπρόσωποι από τον πολιτιστικό, εκπαιδευτικό και επαγγελματικό χώρο της τοπικής κοινωνίας.

Ο ναός έχει τη δική του ιστορία

Η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, ανεγέρθη το 1976 με την βοήθεια κατοίκων της περιοχής. Το οικόπεδο δόθηκε από ντόπιο της Μυρτιάς ως δωρεά και δεκάδες κάτοικοι της τότε εποχής, έδωσαν μεγάλα χρηματικά ποσά αλλά και προσωπική εργασία (λέγεται μάλιστα ότι γυναίκες του χωριού κουβαλούσαν πηλοφόρι κατά τις εργασίες ανέγερσης). Η Μυρτιά και η τοπική Αγία, είναι μια σχέση άρρηκτα συνδεδεμένη με την παράδοση του τόπου, καθώς δεκάδες δοξασίες λέγονται πως ίσχυαν και οι κάτοικοι της περιοχής λάτρευαν την πολιούχο τους τόσο δυνατά, όσο καμία άλλη στην ευρύτερη περιοχή. Η εξόδιος ακολουθία της Αγίας Μαρίνας εορτάζεται πάντα στις 17 Ιουλίου κάθε χρόνο.

 

Γλυκίσματα και αναψυκτικά προσέφεραν οι εθελοντές

Μιλώντας στο protionline.gr ο πρόεδρος του Φιλοπροοδευτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Μυρτιάς “Παναγία Τρυπητή” Σάκης Παλαιολογόπουλος, για τις θρησκευτικές εκδηλώσεις του χωριού αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή, δήλωσε: «Ευχαριστούμε πολύ τον κόσμο που για μια ακόμη χρονιά, ανταποκρίθηκε μαζικά σε αυτό το “κάλεσμα” αγάπης και λατρείας που νιώθουμε όλοι οι κάτοικοι του χωριού για την προστάτιδά μας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στις εθελόντριες, τις γυναίκες που ετοίμασαν με κόπο και δικά τους χρήματα τα γλυκίσματα που μοιράστηκαν δωρεάν σε όλο τον κόσμο. Δίχως την συμβολή τους δεν μπορούσαμε να προσφέρουμε όλα αυτά. Κερνάμε γλυκά τον κόσμο εμείς, αφού η ίδια η Αγία, δεν μπορεί να κεράσει…» ανέφερε ο ευγενικός πρόεδρος του τοπικού συλλόγου, ο οποίος τόνισε την μεγάλη προσφορά των δύο επιχειρήσεων της περιοχής, που προσέφεραν νερά και αναψυκτικά στους πιστούς. Όμως ο πρόεδρος του συλλόγου, στάθηκε ιδιαίτερα στην προσφορά και τη γενική βοήθεια του εφημέριου του Ναού, λέγοντας: «Ο π. Πέτρος είναι ένας πραγματικά άγιος άνθρωπος. Είναι ο φίλος και το “στήριγμα” όλου του χωριού. Δίχως αυτόν τίποτα δεν θα ήταν ίδιο στην περιοχή. Ένας χαρακτήρας με αρχές και με ήθος, ό,τι ακριβώς δηλαδή είναι το “ιδανικό” για τους ντόπιους και το χωριό μας γενικότερα».

Μια περιοχή με πολλές προοπτικές αλλά…

Η Μυρτιά ως περιοχή, είναι ουσιαστικά η “προέκταση” της παραλιακής ζώνης της πόλης του Αιγίου. “Φιλοξενεί” τις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού Αιγίου, το Τμήμα Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου Πατρών, το Πολύκεντρο Συνεδριακό Κέντρο Αιγίου, τις εγκαταστάσεις του Λιμενικού Σώματος και της Υπηρεσίες του, ενώ διαθέτει αρκετές επιχειρήσεις και όλες τις κτιριακές υποδομές ή μαγαζιά που χρειάζεται ένα χωριό για να ονομάζεται σύγχρονο. Όμως στον αντίποδα, υπάρχουν και “μελανά σημεία” που γίνονται τροχοπέδη για τη λειτουργία της περιοχής και “αγκάθι” στην οικονομική ανάπτυξη και δυνατότητα που έχει ο ίδιος ο οικισμός. Ο κ. Παλαιολογόπουλος επισημαίνει για το θέμα, χαρακτηριστικά: “Έργα έχουν γίνει μέχρι το παλαιό λιμάνι. Εκεί, σταματούν όλα. Δυστυχώς, αυτό είναι “τροχοπέδη” και για τις ανάγκες και για την ανάπτυξη της παραλιακής ζώνης της Μυρτιάς. Το λιμάνι είναι αναξιοποίητο και τα δύο καράβια που έχουν δέσει, δεν προσφέρουν τίποτα στους δημότες, πάρα μόνο τα έσοδα του ενοικίου τους στο Λιμενικό Ταμείο. Χρειάζεται βοήθεια και υποστήριξη η περιοχή της Μυρτιάς. Είναι ένας “θησαυρός” ο οποίος αν αξιοποιηθεί οικονομικά και κοινωνικά, θα φέρει τεράστια έσοδα στον δήμο. Ο Φιλοπροοδευτικός Σύλλογος που εκπροσωπώ, ήδη έχει προτείνει πολλά πράγματα και παρεμβάσεις στην Τεχνική Υπηρεσία του δήμου, στον ίδιο τον δήμαρχο αλλά και στον αντιδήμαρχο κ. Χριστόπουλο” ανέφερε ο πρώτος πρόεδρος του νεοσύστατου συλλόγου, που δημιουργήθηκε στις αρχές του τρέχοντος έτους.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr