background img
banner
banner

“Ανοιχτοί λογαριασμοί” με τη Ζήρια ένα χρόνο μετά…

ΜΝΗΜΕΣ… ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ… ΚΑΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΟΡΕΙΝΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ Δ.Ε. ΕΡΙΝΕΟΥ

Οι μνήμες όσων βίωσαν από κοντά τη μεγαλύτερη σε έκταση πυρκαγιά των τελευταίων δεκαπέντε ετών στην Αιγιάλεια, είναι έντονες όσο παραμένουν “πληγές” που δεν έχουν επουλωθεί και κυρίως, όσο δεν έχουν εξακριβωθεί τα αίτια που προκάλεσαν την καταστροφή. Παρά τις εξαγγελίες μετά τη φωτιά της 31ης Ιουλίου 2021, περί αποζημιώσεων και πλήρη αποκατάσταση, δεν έχουν δοθεί όλα όσα περίμεναν οι πληγέντες, ενώ και τα έργα που θα θωρακίσουν την περιοχή μπροστά σε ενδεχόμενο νέο κίνδυνο, βρίσκονται ακόμη στο στάδιο μελετών.

Οι δεκάδες καμένες εκτάσεις γης στη Ζήρια, οι οικογένειες που άξαφνα βρέθηκαν στον δρόμο και η αποπνικτική στάχτη που υπήρχε παντού στην Δυτική Αιγιάλεια, ήταν το δραματικό σκηνικό που αντίκριζαν όλοι, εκείνες τις ημέρες. Το μεγαλύτερο μέρος της χλωρίδας και πανίδας της ευρύτερης περιοχής, είχαν παραδοθεί εξ ολοκλήρου στις “μανιασμένες” φλόγες και η φωτιά έχει ήδη… γράψει – ίσως – μια από τις πιο μαύρες σελίδες στην τοπική ιστορία τα τελευταία 50 χρόνια. Ήταν 31 Ιουλίου. Όπως χθες…

Συνολικά αποτεφρώθηκαν 3.000 ελαιόδεντρα και αμπέλια ωστόσο οι μη ασφαλισμένοι παραγωγοί στον ΕΓΛΑ, δεν έλαβαν ούτε ευρώ…

Οι ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν για τη στήριξη των πληγέντων και τα μέτρα που ελήφθησαν, για την αποκατάσταση των υποδομών μετά την καταστροφική πυρκαγιά της περσινής περιόδου, δεν είναι λίγα μεν, αλλά… δεν επαρκούν δε. Κυρίαρχο αίσθημα και στόχος, ο προγραμματισμός των απαραίτητων ενεργειών για να αποφευχθούν στο μέλλον ανάλογα καταστροφικά φαινόμενα. Όμως οι μνήμες σβήνονται εύκολα. Το φωτογραφικό υλικό των τότε ημερών και οι αποτεφρωμένες δασικές και αγροτικές εκτάσεις, τα σπίτια και τις περιουσίες, ομολογούν την αγριότητα της “πύρινης λαίλαπας” που ήρθαν αντιμέτωποι, εκατοντάδες δημότες μέσα σε λίγες μόνο ώρες και “αναβιώνουν” τις ελλιπείς υποδομές και την ανετοιμότητα της “κρατικής μηχανής”.

Δήμος και Υπηρεσίες στο πλευρό των πληγέντων

Η Δημοτική Αρχή, οι διάφοροι φορείς, εθελοντές και σωματεία από κάθε μεριά της χώρας, βρέθηκαν στο πλευρό των ανθρώπων που η φωτιά απειλούσε, μέχρι και με την ίδια τους την ζωή. Όλοι στάθηκαν δίπλα στους κατοίκους, συντονίζοντας την εκκένωση των κοινοτήτων ενώ πολλοί συμμετείχαν στο έργο της κατάσβεσης. Από τις πρώτες στιγμές, η βοήθεια με τρόφιμα, νερά και κάθε άλλο μέσο στους πληγέντες κατοίκους, ήταν ένα “μάννα εξ ουρανού” για την στιγμή και τα δεδομένα. Συντονιστικά όργανα, εθελοντές, Αρχές και απλοί πολίτες μπήκαν στη “μάχη” με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος και των επικεφαλής της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και του Λιμενικού.

Η συνάντηση και η καταγραφή των συνθηκών

Με αφορμή την “μαύρη επέτειο” και με πρωτοβουλία της τοπικής κοινότητας Ζήριας – περιοχή η οποία έχει πληγεί πιο πολύ από κάθε άλλο σημείο – οι φορείς και η Δημοτική Αρχή με τους εκπροσώπους της, τον δήμαρχο Δημήτρη Καλογερόπουλο και τον αρμόδιο για τα θέματα που αφορούν την δυτική πλευρά του δήμου αντιδήμαρχο Γιώργου Ντίνο, πραγματοποίησαν μια απογραφική συνάντηση, προκειμένου να διαπιστωθεί σε τι στάδιο βρίσκονται τα έργα ανοικοδόμησης και αποκατάστασης, δώδεκα μήνες μετά. Η καταγραφή των στοιχείων και η αποφρακτική “λίστα” δράσεων, αφορούσε μόνο τις ενέργειες που έχουν γίνει από τότε και μέχρι σήμερα και την πρόληψη, ξέχωρα από τις παροχές και τις βοήθειες που έχουν εγκριθεί ή δοθεί από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το αρμόδιο υπουργείο, το ίδιο το κράτος ή τα διάφορα ταμεία αποζημιώσεων των προγραμμάτων της Ε.Ε.

Οι ενέργειες του δήμου Αιγιαλείας

Σε επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμος Αιγιάλειας για την χθεσινή… “μαύρη επέτειο” μνήμης, αλλά και απολογισμού, μα και σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στην συνάντηση των τοπικών φορέων στο κτίριο που στεγάζει το κοινοτικό γραφείο της περιοχής χθες το βράδυ, επισημαίνονται αρχικά οι προσπάθειες που έγιναν εκείνες τις μέρες από τα βυτιοφόρα για να ενισχύσουν τα πυροσβεστικά οχήματα στο έργο της κατάσβεσης. Από την επόμενη ημέρα της πυρκαγιάς, ο δήμος εγκατέστησε επί δύο μήνες την υπηρεσία Πρόνοιας στο κοινοτικό γραφείο της Ζήριας, προκειμένου να μην ταλαιπωρηθούν με μετακινήσεις για υποβολές αιτήσεων οι πληγέντες κάτοικοι της κοινότητας.

Όπως τονίζεται, “ο δήμος Αιγιάλειας, τις ημέρες εκείνες κινητοποίησε και κάλεσε στην περιοχή όλους τους αρμόδιους και οργάνωσε τις υπηρεσίες του δήμου στη στήριξη της πληγείσης περιοχής, ενώ συνέταξε άμεσα και υπέβαλε μελέτες για την άμεση αποκατάσταση των υποδομών και για αντιπλημμυρικά έργα. Καθάρισε από τα υλικά και τα σκουπίδια την περιοχή παραπλεύρως του δρόμου προς Άνω Ζήρια, δημιουργώντας προστατευτικά αναχώματα για την παρεμπόδιση ανάλογης κατάστασης στο μέλλον. Καθάρισε όλα τα ρέματα της περιοχής και τα ξεμπάζωσε για να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα. Ανέθεσε αμέσως εργολαβία συνολικού ποσού 20.000 ευρώ, καθάρισε και απομάκρυνε όλα τα καμένα δένδρα και κλαδιά από τους κοινόχρηστους χώρους. Με πρωτοβουλία της ΔΕΥΑΑ, ανατέθηκε εργολαβία συνολικού ποσού 15.000 ευρώ και αποκατέστησε το κατεστραμμένο δίκτυο άρδευσης”.

Τέλος, το ανακοινωθέν του δήμου, επισημαίνει ότι η υπηρεσία της ΔΕΥΑΑ απάλλαξε τους κατοίκους της κοινότητας Ζήριας από τα τέλη άρδευσης για το έτος 2021 και μείωσε τα τέλη ύδρευσης απαλλάσσοντας κάθε υδρόμετρο κατοικίας η επαγγελματικού χώρου κατά 250 κυβικά για το έτος 2021 και μειώνοντας τα τέλη ύδρευσης κατά 50% για το έτος 2022. “Έχουν ληφθεί προσφορές από την ΔΕΥΑΑ και προχωρά η ανάθεση του έργου σύνδεσης της υδρομάστευσης στην περιοχή Μούρες (έργο τεράστιας σημασίας για την περιοχή), με τις κεντρικές δεξαμενές της Ενότητας Ερινεού, στο Δαμακίνι. Συντάχθηκε η μελέτη για την άρδευση όλης της κοινότητας Ζήριας, ενώ εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο με πρόταση του δημάρχου και του αντιδημάρχου (κατόπιν συμφωνίας με τον ιδιοκτήτη), η αγορά χώρου για κατασκευή κοινόχρηστου χώρου πολλαπλών δράσεων στο κέντρο της Ζήριας.

Τέλος, συντάχθηκαν και δημοπρατούνται δύο μελέτες συνολικού ποσού 150.000 ευρώ για ασφαλτοστρώσεις και τσιμεντοστρώσεις της δημοτικής και αγροτικής οδοποιίας. Διευκρινίζεται επίσης ότι προχωρούν οι διαδικασίες για τη διάνοιξη του δρόμου Λαμπιρίου – Ακονιάς, ώστε να αποκατασταθεί η ζημιά και να υπάρχει πρόσβαση στην περιοχή”.

Τιμή και δόξα σε “ήρωες” – εθελοντές

Η Τοπική Κοινότητα και οι υπεύθυνοι του συντονισμού για τα ζητήματα της πυρκαγιάς, αποφάσισαν να επιβραβεύσουν εκείνους που αγνόησαν ως και την αρτιότητα τους, προκειμένου να σωθούν κόσμος, περιουσίες, οικείες και καλλιέργειες. Έτσι, ο Σύλλογος Φίλων Άνω Ζήριας και η Τ.Κ. του χωριού, αποφάσισαν να δοθούν “τιμητικές πλακέτες ανδρείας” στους Κώστα Παπαγεωργίου, Παναγιώτη Αναγνωστόπουλο, Κωνσταντίνο Γλωσσίδη, Βασίλη Γεωργόπουλο και Αριστείδη Καραμάνο. Αυτοί οι “σύγχρονοι καθημερινοί ήρωες” ήταν εκείνοι που ξεχώριζαν για το έργο και την τόλμη τους, τις ώρες της μεγάλης καταστροφής. Ήταν άνθρωποι που αγνόησαν κίνδυνο και φοβίες, μπαίνοντας κυριολεκτικά στις φλόγες και παλεύοντας με τις πύρινες εστίες, προκειμένου να βοηθήσουν στην διάσωση κατοίκων και ζώων, ενώ κάποιοι από αυτούς με τα οχήματά τους “άνοιγαν δρόμους” μέσα από τις διάφορες εστίες και μετέφεραν ανθρωπιστικό και υγειονομικό υλικό, δίνοντας πρακτικές λύσεις μέσα σε έναν πανικό που όμοιο του δεν είχε γνωρίσει πάλι η περιοχή, τις τελευταίες δεκαετίες.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr