Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ, Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ
Έχοντας ακόμη νωπές τις μνήμες της περσινής φωτιάς της Ζήριας και παρά τις κλιματολογικές συνθήκες που ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιών, η Αιγιάλεια – ως ώρας – «αντιστέκεται». Τα όποια συμβάντα αντιμετωπίστηκαν εν τη γενέσει τους, ωστόσο το ερώτημα που τίθεται βλέποντας κι άλλες περιοχές να καταστρέφονται, είναι τι έχει γίνει από πλευράς πολιτείας στον τομέα της πρόληψης.
Πυροσβεστική Υπηρεσία και Πολιτική Προστασία δήμου και Περιφέρειας, κινούνται – κατά κοινή ομολογία – πιο συντονισμένα από ποτέ κι αυτός ήταν ο προφανής λόγος που έσβησαν προτού πάρουν διαστάσεις οι όποιες εστίες ως τώρα εκδηλώθηκαν στην περιοχή.
Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιγίου: ΄΄Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, το καλοκαίρι είναι ακόμη μπροστά΄΄
Όπως αναφέρει στo protionline.gr ο διοικητής της Π.Υ. Αιγίου Γιώργος Κολοκοτσάς, ΄΄τα συμβάντα που είναι άξια αναφοράς τη φετινή αντιπυρική περίοδο, ως τώρα, είναι περίπου δέκα και σε αυτά οι φωτιές οριοθετήθηκαν γρήγορα έτσι ώστε να μην ξεφύγουν με απρόσμενες συνέπειες. Το εγχείρημα μόνο εύκολο δεν είναι και αυτή τη στιγμή το τελευταίο που μπορούμε να πράξουμε, είναι να κάνουμε απολογισμό, διότι το καλοκαίρι βρίσκεται ακόμη… μπροστά μας. Καλό είναι να είμαστε επιφυλακτικοί διότι η φωτιά είναι ένα πολύ απρόβλεπτο φαινόμενο και δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Σκεφτείτε ότι το καλοκαίρι του 2018, πανελλαδικά ήταν μία από τις καλές χρονιές πανελλαδικά σε ό,τι αφορά τις πυρκαγιές, αφού καταμετρήθηκαν λιγότερες από προηγούμενα χρόνια. Όμως ήταν η χρονιά με το τραγικό συμβάν στο «Μάτι». Η κατάσταση χρειάζεται μεγάλη προσοχή, ετοιμότητα και καλό συντονισμό. Ο στόχος είναι οι όποιες εστίες να αντιμετωπίζονται στον συντομότερο δυνατό χρόνο ώστε να είναι διαχειρίσιμες και να έχουν όσο το δυνατόν λιγότερες συνέπειες για την κοινωνία΄΄. Και πρόσθεσε: ΄΄Θα έχουμε την προσοχή μας τεταμένη, το ίδιο ζητάμε και από τους πολίτες, όλο το υπόλοιπο του Αυγούστου και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου. Δεν γνωρίζουμε αν θα έχουμε μπροστά μας τα μελτέμια του Αυγούστου και υψηλές θερμοκρασίες. Οφείλουμε όμως να είμαστε συντεταγμένοι με τον σχεδιασμό που υπάρχει και παρόντες σε κάθε συμβάν΄΄.
Παρών σε κάθε περιστατικό, όπου του ζητείται και ο δήμος Αιγιαλείας με το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας που εξελίσσεται σε πολύτιμο βοηθό της Πυροσβεστικής.
Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας: «Αναγκαία η χρηματοδότηση για ανανέωση του στόλου του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας»
Μιλώντας στo protionline.gr, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Νίκος Καραΐσκος, επισημαίνει: ΄΄Έχουμε κάνει μία καλή προετοιμασία σε επίπεδο συντονισμού με την πυροσβεστική και τους υπόλοιπους φορείς, έχουν γίνει επαφές σε περιοχές υψηλότερου κινδύνου που έχουν δασικές εκτάσεις και χρειάζονται επιπλέον προσοχή. Όταν έχουμε περιστατικό εμείς συνδράμουμε την Πυροσβεστική ανάλογα με τις εντολές που δίνει η ίδια η Υπηρεσία και ανταποκρινόμαστε πάντα όταν μας ζητάει να στείλουμε μηχανήματα και υδροφόρες΄΄.
Τι γίνεται όμως στον τομέα της πρόληψης; ΄΄Στο κομμάτι της περιφρούρησης δασών σε περιπτώσεις δείκτη επικινδυνότητας 3 και 4 ενεργοποιούνται και οι εθελοντικές ομάδες και εκτός από την Πυροσβεστική, περιπολεί και ο δήμος με τα οχήματά του΄΄, αναφέρει ο αντιδήμαρχος, προσθέτοντας: ΄΄Όμως η φωτιά είναι χρόνου και ταχύτητας. Έχει γίνει μία μεγάλη προσπάθεια να καθαριστούν από τα χόρτα δρόμοι και κοινόχρηστοι χώροι, έχουμε στείλει πολλά έγγραφα προς ιδιοκτήτες, έχουν βεβαιωθεί και πρόστιμα σε αυτούς που δεν συνετίζονται. Μπορώ να πω πως υπάρχει ανταπόκριση αλλά όχι αυτή που θα έπρεπε, δεδομένου του κινδύνου. Υπάρχει δε και το πρόβλημα με τις ιδιοκτησίες που ανήκουν σε άγνωστους δεν υπάρχει πρόσβαση στο κτηματολόγιο από τους δήμους ώστε να εντοπιστούν οι ιδιοκτήτες. Ένα άλλο θέμα που μας έχει απασχολήσει, είναι οι κλάδοι που βγαίνουν από οικόπεδα και κατοικίες στους δρόμους, οι οποίοι εμποδίζουν τα οχήματα να περάσουν. Έστω και τώρα οφείλουν όλοι να μεριμνήσουν για την ορθή βατότητα στους δρόμους καθώς μπορεί να απειλούνται ανθρώπινες ζωές. Κάθε χρόνο η Περιφέρεια, ο δήμος και το Δασαρχείο λαμβάνουν χρήματα από το κράτος για να καθαρίζουν τους χώρους ευθύνης τους, βάσει συγκεκριμένων πινάκων και προγράμματος. Αυτό πρέπει να γίνεται εγκαίρως. Φέτος στον δήμο μας έγινε άμεσα και δεν υπήρξε η γνωστή γραφειοκατική καθυστέρηση΄΄.
Ένα άλλο θέμα που έθιξε ο κ. Καραΐσκος στον τομέα της πρόληψης, είναι η ανανέωση του στόλου του δήμου σε σχέση με την πυρασφάλεια, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται με πιο σύγχρονο εξοπλισμό στην κατάσβεση πυρκαγιών. Όπως τόνισε, ΄΄τα μικρά αγροτικά που έχουν δεξαμενές είναι εικοσαετίας, είναι αρκετά παλιά αφού τα είχε προμηθευτεί ο δήμος το 2007. Σκοπός μας είναι να εντάξουμε την προμήθεια νέων σε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο. Είναι πολύ σημαντικό το κράτος να υπάρξουν προγράμματα για προμήθεια μηχανημάτων για την πυρόσβεση αλλά και για νέους μηχανισμούς και τεχνολογίες ελέγχου μέσω των οποίων θα προλαμβάνονται οι πυρκαγιές΄΄.
Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη ΠΑΣΟΚ: ‘‘Επιβεβλημένη η αλλαγή του κρατικού σχεδιασμού’’
Μία πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση στο θέμα έκανε στη σύσκεψη της πυρόπληκτης Ζήριας την περασμένη εβδομάδα, ο Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΠΑΣΟΚ, Μαρίνος Σκανδάμης, ο οποίος είναι δημότης Αιγιάλειας και διαμένει στον οικισμό Λαμπίρι της Ζήριας, τονίζοντας πως ΄΄το γεγονός ότι η καταστροφική πυρκαγιά του 2021 δεν ήταν η πρώτη στην περιοχή μας, αλλά έχουμε ξαναζήσει με αντίστοιχες συνέπειες και την πυρκαγιά του 1997, που κατέκαψε ευρύτερο τμήμα του δάσους και ιδιοκτησιών της περιοχής της Ζήριας, μας δείχνει ότι ο κίνδυνος είναι διαρκώς παρών. Και πως ακόμη, είναι μοιραίο, αν δεν αλλάξει ο κρατικός σχεδιασμός, να ξαναζήσουμε στο μέλλον με φωτογραφικό τρόπο τις ίδιες τραγωδίες. Γι’ αυτό, πολλά πρέπει να αλλάξουν΄΄.
Ο κ. Σκανδάμης τόνισε πως σε έναν σχεδιασμό με βάθος, πρέπει να ξαναδούμε το θέμα της κατανομής των πόρων για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Διότι –όπως είπε – ΄΄το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση, το WWF, επισημαίνει για τη χώρα μας ότι δυστυχώς περίπου το 84% των κρατικών πόρων κατευθύνεται στην καταστολή των πυρκαγιών και μόλις 14% στην πρόληψη, εντελώς δηλαδή αντίθετα και αναντίστοιχα από τον δρόμο που υποδεικνύει το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ που κάνει έκκληση προς τις κυβερνήσεις να διαθέσουν το 45% του προϋπολογισμού τους για την πρόληψη και την ετοιμότητα, το 35% για την καταστολή των πυρκαγιών και το 20% για την αποκατάσταση. Η πρόληψη είναι το μέλλον για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και ως ΠΑΣΟΚ και φυσικά, με τον Πρόεδρό μας Νίκο Ανδρουλάκη, ζητάμε την αναδιαμόρφωση των προτεραιοτήτων της πολιτικής προστασίας ώστε να μην επαφιόμαστε μόνο στον ηρωισμό των πυροσβεστών και βεβαίως σε αυτούς εντάσσω και τους εποχικούς και τους εθελοντές ή στην αυταπάρνηση των κατοίκων ή όσων άλλων σωμάτων και αυτοδιοικητικών αρχών συνδράμουν στην κατάσβεση΄΄.
Ο Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΠΑΣΟΚ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τρία χρόνια τώρα δεν έχει κανένα σχέδιο για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, επιρρίπτοντάς της βαθιές ευθύνες για την έλλειψη σχεδίου. Ως παράδειγμα, ανέφερε τα εξής: ΄΄Να σας πω χαρακτηριστικά ένα παρόμοιο παράδειγμα επικοινωνιακής ανούσιας τακτικής. Ενώ η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει θέση Υφυπουργού για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, εν τούτοις μόλις στις 5 Ιουλίου του 2022 μάθαμε από την αρμόδια Υφυπουργό ότι συζητά με ειδικούς για να καταρτίσουν το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Δημογραφία και την Οικογένεια. Δηλαδή τρία χρόνια δεν έχουν σχεδιάσει το παραμικρό. Τα ίδια κάνουν και με την πολιτική προστασία. Οι άνθρωποι της κυβέρνησης είναι απόντες από τα μεγάλα ζητήματα της χώρας. Πρέπει όμως να πούμε ακόμη ότι ένα χρόνο μετά την πυρκαγιά στην περιοχή μας, το θέμα των αποζημιώσεων έχει βαλτώσει. Ιδιοκτήτες αγροτικής περιουσίας, αγρότες ειδικού καθεστώτος, ιδιοκτήτες σπιτιών και αποθηκών που κάηκαν και λοιποί πυρόπληκτοι ακόμη περιμένουν τις αποζημιώσεις. Πρόκειται περί εμπαιγμού των πυροπλήκτων΄΄.
Μάλιστα, ο κ. Σκανδάμης ανέφερε στη σύσκεψη της Ζήριας πως σε επικοινωνία που είχε με την Τόνια Αντωνίου, κοινοβουλευτική Τομεάρχη Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας του ΠΑΣΟΚ, ώστε να υπάρξει κοινοβουλευτική παρέμβαση για το θέμα των αποζημιώσεων. Όπως είπε, ΄΄στην κατεύθυνση αυτή, θα ήταν χρήσιμο οι τοπικές αρχές να μας παρέχουν όλα τα αριθμητικά στοιχεία και δεδομένα, όπως λ.χ. πόσοι είναι οι πυρόπληκτοι κατ’ επάγγελμα αγρότες, πόσοι του ειδικού καθεστώτος, πόσοι ιδιοκτήτες αγροτικών περιουσίων, πόσοι έχασαν σπίτια ή άλλες εγκαταστάσεις και λοιπά, ώστε η όποια παρέμβασή μας να είναι τεκμηριωμένη και να μην χωρούν κυβερνητικές υπεκφυγές. Συγκεκριμένα ερωτήματα, ξέρετε καλύτερα, πως επιδέχονται μόνο συγκεκριμένων απαντήσεων και δεσμεύσεων. Και από αυτές δεν θα αφήσουμε την κυβέρνηση να ξεφύγει΄΄.