background img
banner
banner

Κατώτερη τιμή 1,25 ευρώ το κιλό για τη σταφίδα

ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΟΥ ΣΥΓΚΑΛΕΣΑΝ Π.Ε.Σ. – ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΜΑΔΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ – ΑΠΟΝΤΕΣ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ

Με την… ηχηρή απουσία ιδιωτών εμπόρων και εξαγωγέων, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 30 Αυγούστου στα γραφεία της ΣΚΟΣ στην Πάτρα, η πιο κρίσιμη σύσκεψη για τη μαύρη κορινθιακή σταφίδα και το μέλλον της σταφιδοκαλλιέργειας, την οποία συγκάλεσαν η Ομάδα Παραγωγών της ΠΕΣ, μαζί με όλες τις Συνεταιριστικές Οργανώσεις και τις Ομάδες Παραγωγών Σταφίδας από την Πελοπόννησο και τη Ζάκυνθο.

Ομόφωνα αποφασίστηκε ο ορισμός κατώτατης τιμής € 1,25 ανά κιλό σταφίδας, με προοπτική για περαιτέρω στήριξη της τιμής προς όφελος του σταφιδοπαραγωγού, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες της αγοράς.

Παράλληλα, καταδικάστηκε η στάση του υπουργείου Ανάπτυξης για μη στήριξη του προϊόντος σε σχέση με τα αποθέματα που δημιούργησε ο κορωνοϊός.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των Συνεταιρισμών, των Ομάδων Παραγωγών, του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου Αιγιαλείας, της ΠΕΣ και της ΣΚΟΣ, ενώ η μοναδική ιδιωτική εταιρεία που εκπροσωπήθηκε ήταν η MELISAGRO Α.Ε.

Μίλτος Σταυρόπουλος: ΄΄Θα στηρίξουμε από μόνοι μας, έμπρακτα, τον κάθε παραγωγό΄΄

Μιλώντας στo protionline.gr, ο γενικός διευθυντής της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών Μίλτος Σταυρόπουλος στηλίτευσε τη στάση ιδιωτών εμπόρων και εξαγωγέων να μην συμμετάσχουν στην κρίσιμη σύσκεψη, επισημαίνοντας: ΄΄Στη σύσκεψη καταδείχθηκε ο ρόλος των άλλων εξαγωγέων καθώς κανένας από αυτούς δεν παραβρέθηκε. Κι αυτό ενώ ήταν μία πολύ σημαντική ευκαιρία να δείξουν εμπράκτως την απόλυτη στήριξη στον παραγωγό. Τα “μηνύματα” που είχαν υπάρξει, είχαν προδιαγράψει την περαιτέρω κατάρρευση της τιμής της σταφίδας, που είχε σαν αποτέλεσμα την εγκατάλειψη της σταφιδοκαλλιέργειας. Η Π.Ε.Σ προφανώς σε κάποιους… χάλασε τα.. σχέδια. Αυτοί που δεν παρέστησαν, θέλουν την κατάρρευση της εταιρείας. Δεν κατάφεραν να μας βλάψουν. Αντ’ αυτού, η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών “παίρνει τα ηνία” εκ νέου, στην αγορά΄΄.

Συνεχίζοντας, τόνισε: ΄΄Θα στηρίξουμε από μόνοι μας, έμπρακτα, τον κάθε παραγωγό. Θέλαμε μια μεγάλη τιμή για το προϊόν, αλλά η ρεαλιστική προσέγγιση των πραγμάτων μάς αναγκάζει να κινηθούμε σε αυτά τα οικονομικά πλαίσια. Πρέπει να σταματήσει η εκμετάλλευση του αγροτικού κόσμου. Ορίσαμε ως κατώτατη τιμή το 1,25 ευρώ και θα γίνει επανεκτίμηση της τιμής, όταν διαπιστωθεί πώς πάνε τα πράγματα στην αγορά. Εμείς κάνουμε το καλύτερο δυνατό, παρ’ όλο που η πολιτεία μάς αδίκησε. 

Το τελευταίο διάστημα, “εχθροί και φίλοι” είχαμε συμφωνήσει σε όλα. Ακόμα και κάποιοι που αρχικά, ήταν απέναντι μας. Όμως δυστυχώς, υπάρχει μεθόδευση από κάποιους, που επιθυμούν η Π.Ε.Σ. να “πέσει στα βράχια”.

Είχαμε καλέσει όλον τον κόσμο, να στηρίξει το προϊόν από τις 8 Ιουλίου και είχαμε δηλώσει ότι θα στηρίξουμε την τιμή της σταφίδας, ότι θα υπάρξει αγώνας για αυτό. Θέλαμε μεγαλύτερη τιμή και την επιδιώκουμε ακόμα. Ανεβήκαμε το πρώτο “σκαλοπάτι” και θα ανέβουμε με πείσμα, όλη “την σκάλα” προς την τελική δικαίωση του ντόπιου παραγωγού΄΄.

Έκδοση ψηφίσματος με πολλούς αποδέκτες

Μετά το τέλος της σύσκεψης εξεδόθη ψήφισμα από τους συμμετέχοντες, με το ακόλουθο περιεχόμενο: «Η Ο.Π. της ΠΕΣ, μαζί με όλες τις Συνεταιριστικές Οργανώσεις και τις Ομάδες Παραγωγών Σταφίδας από την Πελοπόννησο και τη Ζάκυνθο, συγκάλεσαν σήμερα (30.08.2022) σύσκεψη στην έδρα της Συνεταιριστικής Οργάνωσης ΣΚΟΣ στην Πάτρα, προσκαλώντας και τις Ιδιωτικές Μεταποιητικές Εξαγωγικές Επιχειρήσεις, προκειμένου να εξεταστεί η τρέχουσα και κρίσιμη κατάσταση στη σταφίδα. Δυστυχώς, στη σύσκεψη αυτή, εκτός από τους εκπροσώπους των Συνεταιρισμών, των Ομάδων Παραγωγών, του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου Αιγιαλείας, της ΠΕΣ και της ΣΚΟΣ, συμμετείχε μόνο ένας Ιδιώτης Εξαγωγέας, η εταιρεία MELISAGRO Α.Ε. Καμία άλλη ιδιωτική εξαγωγική επιχείρηση, παρότι προσκλήθηκαν, δεν παρέστη στη σύσκεψη.

Κατόπιν λεπτομερούς εξέτασης της κατάστασης και της σταφιδικής κρίσης που διέρχεται το προϊόν, όλοι οι συγκαλέσαντες τη σύσκεψη κατέθεσαν την πρόταση που είχαν διατυπώσει στη σύσκεψη της 8ης Ιουλίου για ελάχιστη τιμή παραγωγού € 1,50 ανά κιλό. Η ηχηρή απουσία των ιδιωτών εμπόρων και εξαγωγέων καταδικάστηκε από όλους τους παρισταμένους, καθώς εκλήφθηκε ως έλλειψη ενδιαφέροντος για τα προβλήματα που απασχολούν τους σταφιδοπαραγωγούς, καθώς η ομόφωνη απόφαση ήταν η απαραίτητη προϋπόθεση για τον καθορισμό και την εφαρμογή της ελάχιστης τιμής σταφίδας στο € 1,50 ανά κιλό. Κατόπιν αυτών, όλοι οι μετέχοντες στη σύσκεψη, αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα της κατάστασης και για την αποφυγή της διαβλεπόμενης κατάρρευσης της τιμής της σταφίδας, ομόφωνα αποφάσισαν τον ορισμό κατώτατης τιμής € 1,25 ανά κιλό σταφίδας.

Επίσης, ομόφωνα αποφασίστηκε να επανεξεταστεί η κατάσταση στην αγορά του προϊόντος και αν υπάρξουν καλύτερες προϋποθέσεις να στηριχθεί περαιτέρω η τιμή προς όφελος του σταφιδοπαραγωγού. Καταδικάζουμε ομόφωνα για άλλη μια φορά τη στάση των ιδιωτικών εξαγωγικών επιχειρήσεων για την απουσία τους και την αδιαφορία που επέδειξαν για εμάς τους σταφιδοπαραγωγούς σε αυτή την κρίσιμη σύσκεψη και καλούμε όλους τους συναδέλφους μας σταφιδοπαραγωγούς να στηρίξουν με το προϊόν τους όσους ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας και παρέστησαν στη σημερινή σύσκεψη. Ομόφωνα, τέλος, καταδικάστηκε η στάση της Πολιτείας για τη μη απορρόφηση των αποθεμάτων σταφίδας που προκλήθηκαν από την Πανδημία, η οποία ζημίωσε ανεπανόρθωτα και συνεχίζει να ζημιώνει τους σταφιδοπαραγωγούς».


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr