background img
banner
banner

Μιχάλης Κούσκουρης: Ένας 14χρονος Αιγιώτης στην 4η θέση σε Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ρομποτικής!

ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ROBOTICA ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ ΣΤΟ ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΙΡΟ ΤΗΣ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ

Μία ομάδα μαθητών από την Πάτρα, ανάμεσά τους και ένας Αιγιώτης, ο 14χρονος Μιχάλης Κούσκουρης, κατέκτησε την 4η θέση στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Έρευνας και Καινοτομίας First Lego League 2022 που πραγματοποιήθηκε στο Rio De Janeiro της Βραζιλίας το χρονικό διάστημα 5-7 Αυγούστου 2022. Η ομάδα ρομποτικής “EcoPlefsi – Robotica.gr” διακρίθηκε στο Robot Design για τον σχεδιασμό του ρομπότ της και πιο συγκεκριμένα για το πρότζεκτ Καινοτομίας και εφηύρε ένα αυτόνομο φορτηγό πλοίο μηδενικών ρύπων.

Οι μαθητές μελέτησαν και κατασκεύασαν το μοντέλο ενός πρωτότυπου και καινοτόμου φορτηγού πλοίου το οποίο μεταφέρει περίπου 200 εμπορευματοκιβώτια (containers) και είναι αβύθιστο υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες,  πλέει αυτόνομα χωρίς την ανάγκη καπετάνιου και προσωπικού και ταξιδεύει χωρίς χρήση καυσίμων αξιοποιώντας τον αέρα,  τα υποθαλάσσια ρεύματα και την ηλιακή ενέργεια. Επιπλέον είναι ασφαλές και σε περίπτωση πειρατείας, καθώς μπορεί να καταδύεται και να αναδύεται αν απειληθεί ή αν προβλέψει σύγκρουση με άλλο πλοίο χρησιμοποιώντας την τεχνολογία των υποβρυχίων.

Ένας χρόνος προετοιμασίας

Ο Μιχάλης Κούσκουρης γεννήθηκε στο Αίγιο και είναι μαθητής της Γ΄ Γυμνασίου στο Αρσάκειο. “Είναι μία πολύ μεγάλη επιτυχία για την ομάδα με παγκόσμιο αντίκτυπο. Ο Μιχάλης, όπως και όλα τα παιδιά προετοιμάστηκαν σκληρά για έναν χρόνο και η δουλειά τους ανταμείφθηκε. 5 – 7 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε ο Παγκόσμιος Διαγωνισμός και οι μαθητές ήταν κάθε μέρα στον αγωνιστικό χώρο από το πρωί στις 7:30 μέχρι το απόγευμα στις 8:00, δίνοντας τον καλύτερο δυνατό εαυτό τους. Υπήρχαν δοκιμές, παρουσιάσεις και χρονομετρήσεις κάθε 15 λεπτά με μόνο κενό αυτό του μεσημεριανού φαγητού. Τα παιδιά γνωρίστηκαν και συναγωνίστηκαν με 90 ομάδες από 40 χώρες από όλη τη Γη. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους”, μας λέει, μιλώντας στo protionline.gr ο πατέρας του 14χρονου μαθητή, Σωτήρης Κούσκουρης που δικαιολογημένα νιώθει υπερήφανος και στηρίζει τις προσπάθειες του γιου του τα τέσσερα τελευταία χρόνια που φοιτά στο εργαστήριο Εκπαιδευτικής Ρομποτικής “Robotica”.

Η προετοιμασία για τον διαγωνισμό ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2021 και έπρεπε να προετοιμαστεί τόσο στην αναζήτηση μίας καινοτόμας και πρωτότυπης λύσης στον τομέα των μεταφορών προϊόντων, όσο και στη μελέτη, ανάπτυξη και προγραμματισμό αυτόνομου Robot που θα ολοκληρώνει συγκεκριμένες αποστολές πάνω στη φετινή πίστα του διαγωνισμού, καταφέρνοντας να συλλέξει τους περισσότερους δυνατούς βαθμούς εντός 150 δευτερολέπτων.

Το EcoPlefsi όπως ονομάστηκε το Project Καινοτομίας της ομάδας (και από το οποίο πήρε και η ομάδα το όνομά της) έχει διαστάσεις περίπου 70x50x10 μέτρα και φορτώνεται και εκφορτώνεται εύκολα και γρηγορότερα από τα συμβατικά φορτηγά πλοία τακτοποιώντας μόνο του τα εμπορευματοκιβώτια στο εσωτερικό του. Το βασικότερο όμως χαρακτηριστικό του είναι η μεταφορά όλων των προϊόντων στον προορισμό τους με μηδενικό οικολογικό αποτύπωμά!

Η ανάλυση των αποστολών πάνω στην πίστα ξεκίνησε ταυτόχρονα το Σεπτέμβριο του 2021 και σχεδιάστηκε Robot κατασκευασμένο αποκλειστικά από ηλεκτρονικά και δομικά υλικά Lego, κατά τα πρότυπα του διαγωνισμού. Η στρατηγική άλλαξε πολλές φορές μέχρι το αποτέλεσμα να είναι ικανοποιητικό, ενώ η ομάδα αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την πιο σύγχρονη πλατφόρμα ηλεκτρονικών της Lego σχεδιάζοντας από την αρχή όλες τις ρουτίνες στον προγραμματισμό του, όπως την τέλεια ακολουθία γραμμής με αισθητήρες χρώματος και την ακριβή περιστροφή και πλοήγηση με χρήση γυροσκοπίου. Η συνεχής βελτίωση στον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό του ρομπότ αποτυπώνεται στις συνεχώς αυξανόμενες επιδόσεις του σε Περιφερειακό, Πανελλήνιο και Παγκόσμιο επίπεδο.

3η θέση στην Ελλάδα και “εισιτήριο” για το Ρίο

Η ομάδα αρχικά συναγωνίστηκε σε πρώτο επίπεδο στην Αθήνα μαζί με ομάδες από την Αττική και την Πελοπόννησο, αφήνοντας άριστες εντυπώσεις στους κριτές και με επίδοση που της χάρισε την πρόκρισή της για τον Πανελλήνιο. Αρχές Απριλίου και με βελτιωμένο τόσο το Robot όσο και τη μακέτα του Project, η ομάδα ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη, όπου ανάμεσα στις 70 καλύτερες ομάδες από όλη την Ελλάδα απέσπασε την 3η θέση στην Γενική Κατάταξη που της έδωσε το “εισιτήριο” για τη συμμετοχή της στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό της Βραζιλίας.

Τους επόμενους τέσσερις μήνες η ομάδα με επιστολές αλλά και δια ζώσης παρουσίασε το Project της σε πιθανούς υποστηρικτές της προσπάθειας κάλυψης των εξόδων της για το ταξίδι και την επαναδημιουργία της μακέτας ώστε να μπορεί να αποσυναρμολογηθεί και να συναρμολογηθεί ξανά στη Βραζιλία. Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη τόσο από Φορείς όσο και από Εταιρίες, με αποτέλεσμα το κόστος των εξόδων μεταφοράς και διαμονής της ομάδας να καλυφθεί εξ ολοκλήρου.

Να σημειωθεί ότι φέτος ήταν η 3η χρονιά που η ίδια ομάδα μαθητών συμμετείχε στον διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Έρευνας και Καινοτομίας First Lego League. Το 2020 με το όνομα “Fast.EL-Robotica.gr” κατέκτησε την 1η θέση του Robot Game στον Περιφερειακό Διαγωνισμό Αττικής και Πελοποννήσου και προκρίθηκε στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό FLL, ο οποίος όμως ακυρώθηκε λόγω έναρξης της Πανδημίας. Η ομάδα ήταν επίσης στις υποψήφιες  “ομάδες-πρόσωπα της χρονιάς 2020” της Αχαΐας. To project της ομάδας το 2020, το “Fast Elevator  – Robotica.gr” έλυσε το πρόβλημα της αναμονής στον ανελκυστήρα των πολυκατοικιών. Το 2021 με το όνομα “Happy Fit.Ment – Ronotica.gr” συμμετείχε στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό ρομποτικής FLL, κέρδισε τη 2η θέση και προκρίθηκε στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό, ο οποίος πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά. Στον συγκεκριμένο διαγωνισμό διακρίθηκε πάλι και κατέκτησε την 5η θέση παγκοσμίως σε μία από τις κατηγορίες του διαγωνισμού.

Την ομάδα αποτελούν οι μαθητές: Ασημάκης Φωτήλας (γιός του βουλευτή της Ν. Δημοκρατίας), Βαρβάρα Ράπτη, Γιώργος Παπακωνσταντόπουλος, Δημήτρης Παπακώστας, Δημήτρης Στεργιάκης, Δημήτρης Τσιμπούρης, Κωνσταντίνος Βαφέας, Μιχάλης Κούσκουρης, Σωτήρης Η. Κούλης.

Προπονητές, οι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί: Ανδρέας Τσιμπούρης, Μέμα Περδίκη.

Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Ρομποτικής: Robotica.gr

Η ομάδα ευχαριστεί θερμά δημοσίως τους υποστηρικτές για την κάλυψη των εξόδων μεταφοράς και διαμονής:

Βουλή των Ελλήνων, ΙΤΥΕ Διόφαντος, ΟΛΠΑ, ΣΕΒ Δυτικής Ελλάδας, MEDFRIGO, PLESSAS BROS, TRANSCARGO, ΛΟΥΞ, KLEEMANN, Asimtech Ltd, Coffee Island, Pelop.gr, VassiliouTrofinko, Καϊμακάς Μεταφορές, Minotauros, ΕΛΦΑ, PatrasClue, Revera Villas, Yello – the creative office.

 


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr