ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΙΓΙΟΥ
Ξεκίνησε το περασμένο Σαββάτο, 20 Αυγούστου και επίσημα η περίοδος του κυνηγίου και στην Αιγιάλεια, όπως σε όλη την χώρα. Οι νέες γενικές άδειες κυνηγίου στην περιοχή, διαφαίνεται πως λόγω της κρίσης που υπάρχει και των οικονομικών δυσχερειών, θα είναι τελικά… λιγότερες από την περσινή οργανική περίοδο. Ταυτόχρονα, η αύξηση των τιμών σε εξοπλισμό, παπούτσια, εξαρτήματα και φυσίγγια ή συναφή είδη, μάλλον θα λειτουργήσει αποτρεπτικΔΗά ταξίδια, όπως άλλες χρονιές.
Βάσει του υπουργείου η φετινή κυνηγετική περίοδος θα διαρκέσει έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023 στο 90% των ειδών, ενώ μειωμένη εμφανίζεται μέχρι τώρα η κίνηση (σε σχέση με άλλες χρονιές) σε καταστήματα που πωλούνται ανάλογα είδη κυνηγίου ή ρουχισμού. Έχει παρατηρηθεί δε, ότι και οι παραγγελίες εξοπλισμού μέσω διαδικτύου, έχουν περιοριστεί αισθητά σε σύγκριση με τις χρονιές 2020 και 2021. Τα θηράματα που μπορούν να κυνηγηθούν είναι το ορτύκι και το τρυγόνι για αυτές τις μέρες, ενώ από τις 15 Σεπτεμβρίου επιτρέπεται και επίσημα το κυνήγι του λαγού και του αγριόχοιρου.
Ανδριόπουλος: «Το κόστος της βενζίνης και οι αυξήσεις θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά…»
«Ελπίζουμε σε μία πλήρως αποδοτική χρόνια. Όμως δυστυχώς, τα πρώτα “μηνύματα” που λαμβάνουμε από τα μέλη του συλλόγου, αλλά και από άλλους κυνηγούς φιλικών και κοντινών συλλόγων, είναι μη αισιόδοξα. Θεωρώ ότι ο κόσμος του κυνηγιού είναι λίγο… παγωμένος. Η ακρίβεια και οι αλλεπάλληλες αυξήσεις στις πρώτες ύλες, αλλά και στην ενέργεια και τα καύσιμα, φαίνεται ότι δεν… έχουν αφήσει τελικά ανεπηρέαστο τον κλάδο μας. Νομίζω ότι θα είναι μία δύσκολη σεζόν και από το θέμα των αδειών, αλλά και σε ένα γενικότερο πλαίσιο. Το κόστος της βενζίνης, οι αυξήσεις που έχουν σημειωθεί στα φυσίγγια και τον ανάλογο εξοπλισμό που χρησιμοποιείται, έχουν γίνει ένα επιπλέον “άγχος” για τα μέλη μας, αλλά και κάθε κυνηγό της ευρύτερης περιοχής» ανέφερε στo protionline.gr ο αντιπρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Αιγίου Δημήτρης Ανδριόπουλος, ερωτώμενος για το ποια είναι η πρώτη εκτίμηση της κατάστασης για φέτος και τι απασχολεί τον κλάδο και τους εκπροσώπους του, στην παρούσα φάση και στην αρχή της κυνηγετικής περιόδου. Μάλιστα, ο κ. Ανδριόπουλος διευκρίνισε ότι οι άδειες που εκδόθηκαν για την περσινή σεζόν ήταν 780 συνολικά, κάτι ανάλογο δηλαδή με την τρέχουσα χρονιά, η οποία πιστεύεται ότι θα κινηθεί στα ίδια νούμερα και με την ίδια περίπου ζήτηση.
Μουρτίκας: «Πολύ ακριβή η γενική άδεια κυνηγού – Ο κόσμος θα στραφεί σε τοπικό επίπεδο»
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Αιγίου Θεόδωρος Μουρτίκας, μιλώντας στo protionline.gr για την πρόθεση του κόσμου να μην κινηθεί σε νέες γενικές άδειες, δήλωσε: «Το κόστος που βαραίνει έναν κυνηγό, είναι ούτως ή άλλως μεγάλο εν τη γενέσει του. Για την φετινή σεζόν που ξεκίνησε στις 20 Αυγούστου, η πρόθεση του κόσμου είναι να κινηθεί σε ένα στενότερο οικονομικό πλαίσιο. Δεν καταθέτουν δικαιολογητικά για γενικές άδειες εύκολα. Πέρυσι στην περιοχή είχαμε 150 περίπου αιτήσεις για γενικές άδειες και για όλη την επικράτεια, ενώ φέτος είναι αισθητά μειωμένο αυτό το νούμερο γιατί είναι πολύ ακριβή μία καινούρια άδεια. Οι κυνηγοί βγάζουν άδειες τοπικές και περιφερειακές, που είναι οικονομικότερες. Αυτό είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα του πόσο πολύ έχει επηρεάσει τον κλάδο μας η οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην χώρα» τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου, ο οποίος επισήμανε ότι στα φυσίγγια υπάρχουν μεγάλες ανατιμήσεις και το κόστος για ορισμένους κυνηγούς, είναι τέτοιο που λειτουργεί πολύ αποτρεπτικά στο να επενδύσουν σε ανάλογο υλικό, συγκριτικά με άλλες παλαιότερες εποχές.
Τα είδη που επιτρέπονται
Από την πρώτη ημέρα που ξεκίνησε και επίσημα η κυνηγητική περίοδος, τα επιτρεπόμενα είδη είναι το ορτύκι, διάφορα είδη τσίχλας, η φάσα, το αγριοπερίστερο και το τρυγόνι, ενώ από τις 15 Σεπτεμβρίου και μετά, το κυνήγι θα επιτρέπεται και για τους αγριόχοιρους, τα αγριοκούνελα και τους λαγούς, διάφορα είδη κουναβιών και το κυνήγι της αλεπούς. Κατά την ίδια περίοδο θα δοθεί ¨πράσινο φως¨ στους απανταχού κυνηγούς, ώστε να μπορούν να χτυπήσουν δεκάδες είδη πάπιας, πέρδικες, κουρούνες και κάργιες, αλλά και κότσυφες ή ζώα των λιμνών.
Τέλος, να σημειωθεί ότι το τέλος για την έκδοση τοπικής άδειας θήρας έχει κοστολογηθεί στα 10 ευρώ, ενώ το τέλος για την έκδοση μίας περιφερειακής άδειας θήρας έχει οριστεί στα 30 ευρώ. Το συνολικό κόστος για την έκδοση γενικής άδειας θήρας, βάσει του υπουργείου, θα κοστίσει 60 ευρώ, ενώ τα ποσά που θα ισχύσουν για την διάρκεια της άδειας θήρας θα είναι α) μέχρι δεκαπέντε ημέρες στα 60 ευρώ, β) μέχρι δύο μήνες στα 120 ευρώ, ενώ για ολόκληρη την διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου το ποσό που θα χρειαστεί κάποιος κυνηγός, έχει οριστεί στο… διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 150 ευρώ.
ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΘΗΡΕΥΣΙΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 22-23 ΕΔΩ