background img
banner
banner

Ευχές του Μητροπολίτη με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Σε ευχετήριο μήνυμά του, ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, επισημαίνει με αφορμή την έναρξη του νέου σχολικού έτους 2022 – 2023: ΄΄Αξιότιμοι εκπαιδευτικοί, Αγαπητοί μου μαθητές, Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες, Μια νέα σχολική χρονιά ανατέλλει και ευχόμεθα σε όλους εκ βάθους καρδίας να τη διανύσετε με υγεία, σωματική, πνευματική και ψυχική, χαρά, δύναμη και πρόοδο.

Αγαπητοί μου, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το σχολικό έτος αρχίζει με τον καθιερωμένο Αγιασμό.

Ο Αγιασμός γίνεται προκειμένου να επικαλεστούμε τη θεία Χάρη του Τριαδικού Θεού, ώστε πεφωτισμένοι και ενδυναμωμένοι από τη θεία φώτιση να αρχίσετε τον καλό σας αγώνα, εμπιστευόμενοι τον Θεό ότι θα ενισχύει τις προσπάθειές σας και θα κατευθύνει τον λογισμό σας στο καλό, το δίκαιο, το αγλαόκαρπο. Πέραν όμως της σημερινής ημέρας, σας παρακαλώ να προσέρχεστε με πίστη και χαρά και στην πρωινή προσευχή, για να αντλείτε από αυτή δύναμη και να κάνετε τον σταυρό σας ελεύθερα και αποφασιστικά, χωρίς δεύτερη σκέψη. Να ομολογείτε την πίστη σας με θάρρος και μην πέφτετε στην παγίδα των δήθεν προοδευτικών.

Πραγματικά προοδευτικός είναι όποιος πασχίζει για τη δικαιοσύνη, την ελευθερία, την ισότητα. Αναγνωρίζουμε ότι η σχολική κοινότητα είναι ένας πολυδύναμος και πολύπλευρος ζωντανός οργανισμός και, ως εκ τούτου, είναι απαραίτητη η τήρηση των κανόνων και η διαρκής προσπάθεια για την επίτευξη της αγαστής συνεργασίας μεταξύ των μελών της. Γι’ αυτό, αγαπητά μου παιδιά, σας προτρέπω και σας παρακαλώ να αφιερώνετε λίγο από τον χρόνο σας προκειμένου να κάνετε ενδοσκόπηση.

Συσκεφθείτε με τον εαυτό σας, αφουγκραστείτε την ψυχή σας και τις επιθυμίες σας και θέστε στόχους, οι οποίοι θα σας εκφράζουν και θα σας αναβαθμίζουν πνευματικά και ψυχικά. Εμπιστευτείτε και αξιοποιήστε τις δυνάμεις σας με σκοπό την κατάκτηση της γνώσης και την απόκτηση παιδείας, η οποία θα σας οδηγήσει, συν Θεώ, στην Αλήθεια.

Κάντε την αυτοκριτική σας, αποκτήστε αυτογνωσία, εντοπίστε δηλαδή τα προτερήματά σας και αξιοποιήστε τα δημιουργικά, δείτε όμως με υπευθυνότητα και τα ελαττώματα, τα οποία καλό θα ήταν να μειώσετε ή ακόμη και να εξαλείψετε. Τότε θα δείτε τις σχέσεις με τους καθηγητές, τους συμμαθητές και τους γονείς σας να γίνονται καλύτερες γιατί ο Θεός στηρίζει, ενισχύει και επιβραβεύει την προσπάθεια να υπερνικήσουμε τις αδυναμίες μας. Σεβαστείτε τους συνανθρώπους σας, όπως θέλετε να σας σέβονται και αυτοί. Σεβαστείτε το δικαίωμα του άλλου στο διαφορετικό. Δεν γίνεται να είμαστε όλοι ίδιοι, είμαστε όμως όλοι ίσοι ενώπιον του Θεού. Κυρίως όμως σεβαστείτε και εμπιστευτείτε τους δασκάλους σας και τους καθηγητές σας, οι οποίοι, σαν δεύτεροι γονείς, δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για την πρόοδό σας.

Εσάς, αγαπητοί μου εκπαιδευτικοί, σας συγχαίρω για το λαμπρό λειτούργημα το οποίο επιτελείτε και σας εύχομαι να είστε υγιείς και δυνατοί, ώστε να φέρετε εις πέρας άλλη μία σχολική χρονιά, έχοντας μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις σας και διαχειριστεί με επιτυχία τις εύπλαστες νεανικές ψυχές των μαθητών σας, οι οποίοι σας έχουν ανάγκη ιδιαίτερα σήμερα, στην εποχή της αξιακής κρίσης, του τεχνοκρατισμού και της έλλειψης ουσιαστικής ανθρωπιστικής παιδείας. Συνεχίστε με το ίδιο αμείωτο ενδιαφέρον να συμβάλλετε τα μέγιστα στη διάπλαση υγιών και συγκροτημένων προσωπικοτήτων.

Αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες που έχουν προκύψει από τα νέα παγκόσμια δεδομένα, τα οποία μας επηρεάζουν όλους. Η καθημερινή σας όμως επαφή με τα παιδιά πιστεύω ότι σας δίνει την ευκαιρία να διατηρείτε ανέπαφη την ευαισθησία σας και την ανθρωπιά σας. Ο καθημερινός αγώνας σας είναι εμφανής στην κοινωνία και σας τιμά ιδιαίτερα. Ευχόμεθα και στους γονείς και κηδεμόνες καλή σχολική χρονιά στα παιδιά σας και εσείς να είστε υγιείς και δυνατοί, ώστε να τα στηρίζετε, όχι μόνο καλύπτοντας τις βιοτικές τους ανάγκες, αλλά και ψυχικά και πνευματικά.
Είναι χρέος των γονέων να κρατάτε τα παιδιά σας κοντά στην Εκκλησία γιατί από εκεί θα αντλήσουν δύναμη και θα λάβουν την αγάπη του Θεού. Αποτελεί αδήριτη ανάγκη να είστε δίπλα τους, να τα ενισχύετε, να τα συμβουλεύετε και κυρίως, αποτελώντας γι’ αυτά ζωντανό παράδειγμα, να τα μυείτε στον χριστιανικό τρόπο ζωής και να τα γαλουχείτε με ηθικές αξίες και αρετές.

Η τοπική μας Εκκλησία και εγώ προσωπικά είμαστε πρόθυμοι να ενισχύσουμε κάθε θεάρεστη πρωτοβουλία σας ή να αντιμετωπίσουμε από κοινού οποιοδήποτε ζήτημα, είτε σε συλλογικό είτε σε προσωπικό επίπεδο. Τέλος, ας προσευχηθούμε όλοι, επικαλούμενοι τη βοήθεια του Τριαδικού Θεού, της Υπεραγίας Θεοτόκου, του Τιμίου Σταυρού και των Τριών Ιεραρχών και Οικουμενικών Διδασκάλων, η φετινή σχολική χρονιά να είναι δημιουργική και καρποφόρα για όλους, με εμπιστοσύνη και προσευχή στον Θεό, ταπείνωση, σεβασμό και αγάπη προς τον συνάνθρωπο. Καλή και ευλογημένη σχολική χρονιά!΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΑΠΟΨΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr