background img
banner
banner

Το Τεχνικό Συμβούλιο απέρριψε την προσφυγή της αναδόχου εταιρίας AGT

ΒΗΜΑΤΑ… ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΜΠΛΟΚΑΡΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟ ΕΡΓΟ

Την άμεση δρομολόγηση του επόμενου «βήματος» για την… πολύπαθη πλατεία Αγίας Λαύρας, σηματοδότησε η απόρριψη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, της προσφυγής της κατασκευαστικής εταιρείας AGT, πρώην πλέον αναδόχου του έργου ανάπλασής της.

Στο δίλημμα της… αρετής και της σοφίας, είναι σαφές ότι η δημοτική αρχή θα επιλέξει τη διαπραγμάτευση που μπορεί να… δείξει φως μετά τις γιορτές, εν αντιθέσει με τη λύση της επαναδημοπράτησης από την οποία δεν θα βγει «λευκός καπνός» πριν τη συμπλήρωση ενός έτους… Η «παγωμένη» εικόνα της πλατείας εδώ και περίπου ένα χρόνο, λοιδορήθηκε, απογοήτευσε κι εξόργισε Αιγιαλείς και επισκέπτες, πολύ περισσότερο δε αυτούς που είχαν επενδύσει στη χρήση της ή θίγονται άμεσα από την κατάστασή της.

Οι εξελίξεις, μολονότι προχωρούν με αργούς γραφειοκρατικούς ρυθμούς, δείχνουν τον δρόμο, όμως το εγχείρημα παρουσιάζει μία επιπλέον δυσκολία… Το να μην παρεκκλίνει διόλου από τα «γρανάζια» της νομιμότητος και να μην αφήνει περιθώρια νέων προσφυγών και ενστάσεων που θα καθυστερήσουν κι άλλο την ολοκλήρωση του έργου και που, πολύ περισσότερο, θα θέσουν σε κίνδυνο την απώλεια των εγκεκριμένων χρημάτων για την εκτέλεσή του. Ως προς αυτό, η δημοτική αρχή θα πρέπει να είναι… διπλά προσεκτική, δεδομένου ότι το έργο αποκτά ένα ακόμη ειδικό βάρος. Αυτό του ότι βρισκόμαστε ήδη σε προεκλογική τροχιά και καθείς θα αναλάβει τις ευθύνες του μέχρι να κριθεί από τους δημότες…

Η ιστορία ενός «παγωμένου» έργου

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα από τον δήμο είχαν κληθεί οι δύο επόμενες εταιρείες που είχαν μειοδοτήσει οι οποίες δεν ανταποκρίθηκαν. Ήταν ωστόσο σε εκκρεμότητα η προσφυγή της αναδόχου AGT καθώς με απόφαση της Τεχνικής Υπηρεσίας είχε κηρυχθεί έκπτωτη. Ούτως ή άλλως, επιφυλάξεις υπήρχαν από την αρχή από την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου που με έγγραφό της όταν έγινε η αρχική προφορά είχε προειδοποιήσει την Οικονομική Επιτροπή λαμβάνοντας υπόψη και την εργολαβία της παραλίας που παρουσίασε προβλήματα λόγω της μεγάλης έκπτωσης. Πλην όμως τότε, η Οικονομική Επιτροπή είχε εγκρίνει την AGT η οποία και συνέχισε.

Στη συνέχεια προέκυψαν οι καθυστερήσεις με τη ΔΕΗ που παρότι είχε προπληρωθεί καθυστέρησε το υποέργο άρα και την έναρξη εργασιών του κυρίως έργου, ένα εξάμηνο και εν συνεχεία με τις τροποποιήσεις που «ζητούσε» η μελέτη, η οποία σε κάποια σημεία ήταν ανεφάρμοστη στην πράξη. Ακολούθησαν οι ανατιμήσεις των υλικών που έθεσαν εκτός παιχνιδιού την AGT και έγινε η υποκατάστασή της που θα ήταν ανώδυνη και για την ίδια, αφού δεν θα «στιγματιζόταν» ως έκπτωτη. Πλην όμως οι ενστάσεις σταμάτησαν τη διαδικασία της υποκατάστασης δηλαδή της εκτέλεσης του έργου από την ΙΝΤΡΑΚΑΤ με την ίδια έκπτωση.

Εν συνεχεία η AGT προχώρησε σε προσφυγή την οποία απέρριψε το Τεχνικό Συμβούλιο. Έτσι με απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με την οποία πλέον η AGT κατέστη πλέον έκπτωτη και με τη… βούλα. Δεν αποκλείεται βέβαια η εταιρεία να συνεχίσει τον αγώνα δικαίωσής της στα διοικητικά δικαστήρια, ωστόσο αυτό δεν επηρεάζει τη ροή των πραγμάτων για τον κύριο του έργου.

Η καταμέτρηση εργασιών έδειξε εκτέλεση του έργου κατά το ένα τρίτο…

Πριν λίγες ημέρες η AGT εκλήθη από την Τεχνική Υπηρεσία στη διαδικασία καταμέτρησης των εργασιών και εκτίμησης των υπολειπόμενων βάσει της μελέτης, ωστόσο δεν ανταποκρίθηκε. Φαίνεται όμως ότι οι εργασίες που έχει εκτελέσει κυμαίνονται στο ένα τρίτο περίπου του συνόλου του έργου, δεδομένου ότι η εργολαβία αφορούσε και την ανάπλαση της Τρίγωνης Πλατείας και των δρόμων γύρω από αυτή. Πλέον έχει ειδοποιηθεί με δικαστικό επιμελητή ότι έχει περιθώριο δεκαπέντε ημερών ώστε να δηλώσει εάν συμφωνεί με την έκθεση της Τεχνικής Υπηρεσίας και ακολούθως θα αποφασιστεί το επόμενο βήμα που θα είναι: Ή επαναδημοπράτηση, με τις διαδικασίες να παίρνουν τουλάχιστον 13 μήνες στην καλύτερη των περιπτώσεων και χωρίς ενστάσεις, ή στη διαπραγμάτευση με εταιρείες, εφόσον το αποφασίσει ο κύριος του έργου, με εκτίμηση για αποτέλεσμα σε ένα τρίμηνο και ορίζοντα ολοκλήρωσης των εργασιών ως το καλοκαίρι.

Τι σημαίνει «διαπραγμάτευση»

Διαπραγμάτευση συνεπάγεται η κλήση τριών – τεσσάρων εταιρειών ζητώντας προσφορές. Σε αυτή την περίπτωση βέβαια κανείς δεν γνωρίζει ποιος και εάν θα αντεπεξέλθει αφού ακόμη και η ΙΝΤΡΑΚΑΤ που μέχρι πριν λίγο καιρό διατηρούσε το ενδιαφέρον της, τώρα είναι αμφίβολο εάν θα ανταποκριθεί, δεδομένου ότι έχει αλλάξει η διοικητική της σύνθεση και ενδεχομένως και η πολιτική της…

Πάντως, θα πρέπει να επισημανθεί η μία εκ των εταιρειών που είχε καταθέσει προσφορά στον αρχικό διαγωνισμό και συγκεκριμένα η αιγιώτικη ΑΚΡΟΣ ΑΤΕ είχε ζητήσει ενημέρωση, όπως έχει έννομο συμφέρον, για τη σειρά κλήσης των εταιρειών ζητώντας να μάθει ποιοι είχαν ανανεώσει τις οικονομικές προσφορές τους, χωρίς να λάβει απάντηση από την Τεχνική Υπηρεσία, από την οποία πάντως είχε τονιστεί ότι ο πίνακας κατάταξης τότε ουδέποτε είχε προσβληθεί.

Θα χρειαστούν 2,5 εκατ. ευρώ

Σε κάθε περίπτωση, μέγα ζητούμενο για τη δημοτική αρχή είναι να διατηρεί ακόμη τη σύμφωνη γνώμη της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων για τη χρηματοδότηση του έργου κι αν αυτό ισχύει, ή πολύ περισσότερο αν καταφέρει να αυξήσει το ποσό ένεκα των ανατιμήσεων, θα είναι ό,τι πιο ουσιώδες για την εκτέλεση του έργου, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι αυτός που θα αναλάβει την ολοκλήρωσή του.

Άλλωστε, υπενθυμίζεται ότι η αρχική έγκριση αφορούσε 3 εκατ. ευρώ βάσει της μελέτης που είχε υποβληθεί στην πρόταση, χρήματα που με την έκπτωση του 55% της AGT έγιναν 1.250.000 ευρώ. Με τα νέα δεδομένα ωστόσο το ποσό που απαιτείται είναι περίπου 2,5 εκατ. ευρώ.

Βασ. Χριστόπουλος: ‘‘Δεν έχουμε σταματήσει λεπτό να εξετάζουμε πώς θα υλοποιηθεί γρήγορα και με ασφάλεια η ανάπλαση’’

Για την εξέλιξη του θέματος ρωτήθηκε από το protionline.gr ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Βασίλης Χριστόπουλος, ο οποίος επισήμανε τα εξής: ΄΄Η από 7/9/2022 απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Δυτικής Ελλάδας που επικυρώνει την απόφαση του Τεχνικού Συμβουλίου Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην ένσταση της αναδόχου εταιρείας που είχε αναλάβει το έργο της ανάπλασης της πλατείας Αγίας Λαύρας και της πλατείας Βάλφουρ και των περιμετρικών οδών, στην συνεδρίαση του οποίου παρέστη στις 9/8/2022 ως αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων μαζί με υπηρεσιακούς παράγοντες της Τεχνικής και της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου Αιγιαλείας, είναι μία ακόμα διοικητική πράξη στο τεράστιο πρόβλημα μη ολοκλήρωσης του έργου που έχει ανακύψει. Έχω ξαναδηλώσει ότι επειδή ως γνωστόν υπάρχει πολυνομία και ασάφειες νόμου στα δημόσια έργα και όταν κάποιος θέλει να υπονομεύσει την ολοκλήρωσή τους, όπως στην παρούσα περίπτωση, και προσβάλλει τις διαδικασίες, οι συνέπειες και το αποτέλεσμα είναι εμπλοκή σε ατέλειωτες διοικητικές και νομικές διαδικασίες που απαιτούν χρόνο και ταλαιπωρούν τόσο τις Δημοτικές Αρχές και τις Υπηρεσίες τους, όπως και τους πολίτες και τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στις περιοχές που λαμβάνουν χώρο, στην παρούσα περίπτωση της πλατείας Αγίας Λαύρας και γενικότερα τους πολίτες και επισκέπτες του δήμου μας΄΄.

Αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις, αρκέστηκε να δηλώσει τα εξής: ΄΄Εξετάζουμε τα επόμενα βήματα και όταν θα αποφασίσουμε σύμφωνα και με την προβλεπόμενη διαδικασία, αφού η εταιρεία σίγουρα θα στραφεί στα διοικητικά δικαστήρια, και τις υποδείξεις και εγκρίσεις της Διαχειριστικής Αρχής ΕΣΠΑ της Περιφέρειας, θα επιλέξουμε τη διαδικασία που ακολουθήσουμε και θα προβούμε στις ανάλογες αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων, αφού ως γνωστόν δεν έχουμε σταματήσει λεπτό να εξετάζουμε πώς θα υλοποιηθεί γρήγορα και με ασφάλεια η ανάπλαση της πλατείας που μας έχει όλους ταλαιπωρήσει. Σε κάθε στάδιο, σε κάθε βήμα όπως και στην συγκεκριμένη απόφαση δαπανώνται ώρες μελέτης και συσκέψεων από τους υπαλλήλους τόσο της Τεχνικής όσο και της Νομικής Υπηρεσίας ώστε οι αποφάσεις όπως αυτή του Τεχνικού Συμβουλίου να είναι επ’ ωφελεία του δήμου, ώστε να ανοίξει ο δύσκολος δρόμος για την ολοκλήρωση της ανάπλασης, αφού μην ξεχνάμε το έργο είναι χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ και ο χρόνος περνά σε βάρος της υλοποίησης του έργου΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr