background img
banner
banner

Γεύσεις, αρώματα και μελωδίες Μικράς Ασίας | ΦΩΤΟ

ΣΕ ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΙΕΚ ΑΙΓΙΟΥ

Με απόσταγμα αρωμάτων, γεύσεις, μελωδίες και λόγο… από τη Μικρά Ασία ήταν πλημμυρισμένοι οι χώροι του ΔΙΕΚ Αιγίου, κατά την πρώτη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 25 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του επετειακού τριημέρου που διοργάνωσαν στον Συνοικισμό Νικ. Πλαστήρα, δήμος Αιγιαλείας, Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος «Προποντίς», Ιερός Ναός Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης και Αγ. Άννης και Δημόσιο ΙΕΚ Αιγίου. Ο στόχος της παρουσίασης της όμορφης πλευράς της ζωής στις «χαμένες πατρίδες», αλλά και τις μετέπειτα δημιουργικής πορείας των προσφύγων στην περιοχή, επετεύχθη με τον καλύτερο τρόπο.

Η δράση «αγκαλιάστηκε» από τους δεκάδες παριστάμενους, σε μία εκδήλωση που αφενός φιλοξενήθηκε στον ίδιο τον προσφυγικό Συνοικισμό και αφετέρου δεν θύμιζε σε τίποτα όσες είχαν προηγηθεί, δεδομένου ότι ο κόσμος γεύτηκε φαγητά και γλυκά της Μικρασίας και έμαθε για τη ζωή και την κουλτούρα των προσφύγων. Κατέστη έτσι διαυγές το γιατί οι άνθρωποι αυτοί ήρθαν ξεριζωμένοι πριν από εκατό χρόνια και έδωσαν τα «φώτα τους» στην «μητέρα Ελλάδα».

 

Στα αξιοσημείωτα, η άριστη προετοιμασία από πλευράς ΔΙΕΚ Αιγίου, με τα εύσημα να ανήκουν τόσο στον διευθυντή Λουκά Χριστολουκά, όσο και στην υπεύθυνη εξωστρέφειας Αλεξάνδρα Φωτεινού, στους εκπαιδευτές αλλά κυρίως στους καταρτιζόμενους των ειδικοτήτων που συμμετείχαν, οι οποίοι έβγαλαν μεράκι και θέληση για δημιουργία, κάτι δηλαδή σαν τους πρόσφυγες του Αιγίου που διέπρεψαν τον προηγούμενο αιώνα.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν, ο εφημέριος του Ιερού Ναού Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης και Αγ. Άννης πατήρ Αγαθόνικος Τσάκαλος ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, ο αντιδήμαρχος Αιγιαλείας Νίκος Καραΐσκος που εκ μέρους του δήμου είχε αναλάβει τις εκδηλώσεις, η πρόεδρος του Συλλόγου «Προποντίς» Πόπη Μανεσιώτη και ο κ. Χριστολουκάς.

Μουσική και παρουσιάσεις

Η εκδήλωση, της οποίας την παρουσίαση επιμελήθηκε η δημοσιογράφος Αθηνά Μπόκολα, κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον από την αρχή μέχρι το τέλος. Περιελάμβανε παρουσίαση των διατροφικών συνηθειών των προσφύγων, συνταγές μαγειρικής, συνταγές ζαχαροπλαστικής και παρασκευή φυτικών καλλυντικών ομορφιάς της Μικράς Ασίας. Ζωντανή εκτέλεση των συνταγών, μουσική από το συγκρότημα του Σάκη Παπαδημητρίου και τη γυναικεία χορωδία παραδοσιακού τραγουδιού, διανομή του εντύπου με τις διατροφικές συνήθειες και τις συνταγές, αλλά και μπουφέ για όλους!

Η πρώτη παρουσίαση είχε τίτλο «Η μικρασιατική κουζίνα και η διατροφική της αξία» και έγινε από την Διαιτολόγο- Διατροφολόγο Εκπαιδεύτρια του Δημόσιου ΙΕΚ Αιγίου Αθηνά Βγενοπούλου και προήλθε από εργασία της Ειδικότητας «Τεχνικός Μαγειρικής τέχνης – Αρχιμάγειρας (chef) (3ου Εξαμήνου)».

Τραγούδια με γεύσεις και αρώματα

Ακολούθησε… ένα μπουκέτο με επιλεγμένα τραγούδια από τη Μικρά Ασία αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα, που οι στίχοι τους περιέχουν υλικά μαγειρικής, ζαχαροπλαστικής και αρωματοποιίας. Στο τραγούδι ήταν η καλλίφωνη Δώρα Πετρίδη ενώ την επιμέλεια της παρουσίασης είχε ο Σάκης Παπαδημητρίου. Συμμετείχε και εντυπωσίασε η γυναικεία Χορωδία Παραδοσιακού Τραγουδιού.
Ήταν τότε που η μουσική ταξίδεψε τους παριστάμενους στα αρώματα και τις γεύσεις των μπαχαρικών, των φαγητών, των γλυκών.

Η παρουσίαση του δεύτερου Powerpoint έγινε από τον ο chef Βασίλειο Μόσχος Εκπαιδευτής της Ειδικότητας Τεχνικός Μαγειρικής τέχνης – Αρχιμάγειρα (chef) ΔΙΕΚ Αιγίου, ο οποίος παρουσίασε τη συνταγή γιαουρτλού κεμπάπ με σάλτσα εζμέ, ενώ ταυτόχρονα προβαλλόταν στην αίθουσα η Παρασκευή του φαγητού από τους καταρτιζόμενους, στη μεγάλη εξωτερική αίθουσα.

Το τρίτο Powerpoint στηριζόταν στα πολίτικα τριαντάφυλλα με κρέμα μαστίχας και φιστίκι Αιγίνης. Η παρουσίαση έγινε από την Ελισάβετ Πίκουλα -Μπομποτσιάρη εκπαιδεύτρια ΔΙΕΚ Αιγίου της Ειδικότητας Τεχνικός Αρτοποιός – Ζαχαροπλαστική ΔΙΕΚ Αιγίου και ομοίως γινόταν ζωντανή μετάδοση από τους καταρτιζόμενους που έφτιαχναν τα νόστιμα γλυκά.

Τέλος, η Χημικός με εξειδίκευση στην κοσμετολογία Ανδριάννα Βουδούρη, Εκπαιδεύτρια ΔΙΕΚ Αιγίου Ειδικότητας Βοηθού Φαρμακείου, παρουσίασε τα «Μυστικά ομορφιάς της Μικράς Ασίας», ενώ ένα μικρό δείγμα ομορφιάς μοιράστηκε σε όλες τις κυρίες στην έξοδο.

Εκτός όμως από τους καταρτιζόμενους, νόστιμα εδέσματα με μικρασιάτικο άρωμα, ετοίμασαν και τρεις κυρίες, απόγονοι προσφύγων, που εξήγησαν στον κόσμο τη σημασία που έχει γι’ αυτές η διατήρηση της οικογενειακής παράδοσης, ενώ παρουσίασαν και τον τρόπο που δημιούργησαν τα πεντανόστιμα φαγητά και τα γλυκά τους. Πρόκειται για τις Ελένη Δαδιώτη – Κρυστάλλη που έφτιαξε χαλβά με συνταγή από την Αλώνη και σάμαλη, την Φωτεινή Προδρομάκη – Μπίτα που έφτιαξε χαλβά πολίτικο και τη Λιάνα Ανδρικοπούλου – Κοντογιάννη που έφτιαξε πολίτικο πιλάφι με τας κεμπάπ, μελιτζάνες γεμιστές με τυρί και πολίτικη σαλάτα με καρότο!

Ακολούθως, όλοι τίμησαν το μπουφέ με τα φαγητά και τα γλυκά με άρωμα Ανατολής, να γίνονται ανάρπαστα!

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, εκτός των ομιλητών και των όσων απηύθυναν χαιρετισμό, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως π. Χρήστος Τσάκαλος, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, η σύζυγός του, προϊσταμένη του Τελωνείου Αιγίου Σοφία Αντωνάτου, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας Μαρία Γιδά, οι αντιδήμαρχοι Διαμάντω Βασιλακοπούλου – Καρτσωνάκη και Στράτος Βαρδάκης, ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου του δήμου Παναγιώτης Ανδριόπουλος, ο πρόεδρος της Κοινότητας Αιγίου Γιώργος Γκιώνης, οι κοινοτικοί σύμβουλοι Φάνης Ραμπαβίλας και Μαντώ Παρίση – Μπέσκου, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου Γιώργος Μπέσκος, ο πρόεδρος της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης Ν.Δ. Αιγιαλείας Βασίλης Σταθακάρος, η δικηγόρος του δήμου Γιώτα Παπαδοπούλου, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αιγίου Παναγιώτης Γεωργόπουλος, ο πρώην πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νίκος Κόκλας κ.ά.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr