background img
banner
banner

Διατήρηση της καλής συνεργασίας και σωστή ιεράρχηση αναγκών για τα σχολεία

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ – ΔΗΜΑΡΧΟΥ – ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΟΥ ΣΥΓΚΑΛΕΣΕ Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Δ. ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Η αναγκαιότητα διατήρησης της καλής συνεργασίας μεταξύ δήμου, Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και διευθυντών και προϊσταμένων των σχολείων, αποτέλεσε την κοινή παραδοχή όλων όσοι συμμετείχαν στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 25 Νοεμβρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου, με πρωτοβουλία της Σχολικής Επιτροπής.

Διαπιστώθηκε το καλό επίπεδο λειτουργίας των σχολείων χάρη στις προσπάθειες όλων, ενώ καταγράφηκε και η πρόθεση του δημάρχου Δημήτρη Καλογερόπουλου, ότι ο δήμος, ακόμη και… στις παρυφές της νομιμότητας, θα συνεχίσει να προσφέρει όσα δύναται για το καλό των μαθητών της Αιγιάλειας.

Στο κάλεσμα της Σχολικής Επιτροπής, ανταποκρίθηκαν περίπου τα δύο τρίτα διευθυντών και προϊστάμενων Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων του δήμου.

Έκτακτη επιχορήγηση για πετρέλαιο, πυρασφάλεια και παραλαβή εξοπλισμού

Ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δημήτρης Ελευθεριώτης αναφέρθηκε σε ζητήματα άπτονται της λειτουργίας και των σχολικών μονάδων και της Σχολικής Επιτροπής όπως το θέμα των επιχορηγήσεων, τονίζοντας μεταξύ άλλων: ΄΄Έχουμε μία συλλογικότητα στη διάσταση της αυτοδιαχείρισης της σχολικής μονάδας. Δίνουμε την πλειοψηφία των χρημάτων στις σχολικές μονάδες, να ικανοποιούν τις ανάγκες τους με βάση τη δική τους ιεράρχηση. Εμείς έχουμε ένα μικρό αποθεματικό και το διαθέτουμε για κάποιες δαπάνες μεγαλύτερης οικονομικής κλίμακας΄΄. Επιπλέον, σημείωσε ότι αυτές τις μέρες η Σχολική Επιτροπή θα δώσει έκτακτη επιχορήγηση για την προμήθεια πετρελαίου και σημείωσε: ΄΄Συνεχίζουμε την αγαστή συνεργασία μαζί σας, ενώ ταυτόχρονα, και με τη βοήθεια της τεχνικής υπηρεσίας, σχεδιάζουμε έργα και μακροπρόθεσμα τα οποία έχουμε δρομολογήσει μαζί. Ήδη, με παρέμβασή μας στον πρώην ΟΣΚ, νυν Κτιριακές Υποδομές, παρελήφθησαν την περασμένη Παρασκευή, υλικά για έργα και εξοπλισμό σε κάποιες σχολικές μονάδες΄΄.

Ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής αναφέρθηκε και στο θέμα της παραχώρησης των χώρων, εξηγώντας πως έχει αλλάξει η διαδικασία, τονίζοντας πως οι διευθυντές πρέπει να συνεργάζονται με τους Συλλόγους Γονέων. Μάλιστα σημείωσε: ΄΄Η αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης της περιοχής είναι ένα τρίγωνο ισόπλευρό «μαθητές εκπαιδευτικοί, γονείς». Οφείλουμε να το σεβαστούμε, να το υπηρετούσαμε και να το επικαιροποιούμε μέσα από τους διακριτούς ρόλους, έτσι ώστε ως αποτέλεσμα το βέλτιστο να γυρίσει στα παιδιά μας΄΄. Για το θέμα της πυρασφάλειας είπε ότι η δημοτική αρχή προσπαθεί ώστε να υπάρχει ISO πιστοποίηση σε όλες τις σχολικές μονάδες και πως αυτή την εβδομάδα έκλεισαν οι φάκελοι κάποιων σχολείων που ήταν σε εκκρεμότητα σε ό,τι αφορά την πυρασφάλεια. Όπως είπε, σε λίγο καιρό θα δημοπρατηθεί το έργο έτσι ώστε ένα πάγιο αίτημα να υλοποιηθεί και να έχουμε πυρασφάλεια, εγκεκριμένη από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, μέσα στην τρέχουσα σχολική χρονιά.

Έγινε ακόμη ενημέρωση για το θέμα του ενεργειακού υπεύθυνου και του ότι ο δήμος δεν μπορεί να ορίσει αφού το θέμα της ηλεκτρικής ενέργειας δεν άπτεται της αρμοδιότητάς του. ΄΄Εμείς πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι κάναμε πάντα και από εκεί πέρα θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο, έχει πει και ο δήμαρχος ότι εάν χρειαστεί θα διατεθούν περισσότερα χρήματα για να καλυφθεί το παραπάνω κόστος από αυτό που είχε προϋπολογιστεί΄΄, πρόσθεσε ο κ. Ελευθεριώτης, κάνοντας γνωστό ότι γίνονται ενέργειες για να υλοποιηθεί σταδιακά ενεργειακή αναβάθμιση και των Δημοτικών Σχολείων, αρχίζοντας από το 2ο Δημοτικό που είναι παλιό και πολυπληθές.

Καλό επίπεδο και κλείσιμο χρόνιων εκκρεμοτήτων

Ο δήμαρχος και πρόεδρος της ΔΕΠ Δημήτρης Καλογερόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρχει αμοιβαία κατανόηση στα όσα μπορεί η κάθε πλευρά να υλοποιήσει και να υπάρχει μία γέφυρα συνεργασίας, καθώς στόχος είναι να υπάρχει μία βάση συλλογικότητας, όπως είπε. ΄΄Παρά τις δυσκολίες που υπήρξαν και τα οικονομικά προβλήματα, νομίζω ότι τα έχουμε καταφέρει, λαμβανομένων υπόψη και των συνθηκών. Το μεγαλύτερο ζήτημα που μας απασχολούσε ήταν η τακτοποίηση των οικονομικών του δήμου για να μπορούμε να είμαστε κι εμείς να προσφέρουμε ό,τι παραπάνω μπορούμε. Για παράδειγμα, καλύπτουμε το ενεργειακό κόστος στα σχολεία, το οποίο είναι στις παρυφές της νομιμότητας αλλά η ανάγκη να προσφέρουμε τα καλύτερα στα παιδιά μας, προέχει και γι’ αυτό κάνουμε ό,τι παραπάνω μπορούμε, για να καλύπτουμε και τα τακτικά έξοδα αλλά και τα έκτακτα΄΄, είπε ο δήμαρχος, προσθέτοντας: ΄΄Είμαστε σε ένα πολύ καλό στάδιο, χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της καθαριότητας με την αύξηση του ωραρίου αλλά και του αριθμού τους, κάτι που μόλις προχθές αποφάσισαν οι άλλοι δήμαρχοι στην ΚΕΔΕ και δεν ξέρουμε κι αν θα γίνει δεκτό από το κράτος. Το κοστολόγιο αυτό έφτασε τις 400.000 ευρώ τα οποία βεβαίως δεν περίσσευαν, ευτυχώς όμως έχουμε φτιάξει τον τομέα της οικονομίας έτσι ώστε να μπορέσουμε να το καλύψουμε΄΄. Τέλος ευχαρίστησε για τη συνεργασία ζητώντας από όλους μία χάρη: «Να χτίσουμε μία φιλοσοφία ούτως ώστε αυτό που κατακτήσαμε φέτος να διατηρηθεί», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Τα δρομολογημένα έργα και μία… χάρη

Η αντιδήμαρχος Παιδείας Πρόνοιας Διαμάντω Βασιλακοπούλου ανέφερε τα σχολεία στα οποία γίνονται παρεμβάσεις για ράμπες και wc ΑΜΕΑ, που είναι: Νηπιαγωγείο Τέμενης, 1ο, 2ο, 3ο, 7ο, 8ο, 10ο, Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, Δημοτικό Σχολείο Τέμενης, Δημοτικό Σχολείο Αιγείρας, Δημοτικό Σχολείο Ακράτας, Δημοτικό Διακοπτού, Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο Καμαρών. Δημοτικό Σχολείο Αβύθου, Ροδοδάφνης και Σελιανιτίκων. Ακόμη, επισκευή στη στέγη τουαλετών στο Δημοτικό Σχολείο Σελιανιτίκων.

Επίσης, ανέλυσε τα έργα που θα δημοπρατηθούν στο τέλος του τρέχοντος έτους και θα υλοποιηθούν μέσα στο 2023. Αυτά είναι: Δημοτικό Σχολείο Ελίκης ανακατασκευή στις τουαλέτες, κατασκευή wc ΑΜΕΑ, Δημοτικό Σχολείο Διακοπτού εσωτερικοί χρωματισμοί στο πέτρινο κτίριο. Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, αποκατάσταση φθορών στο αμφιθέατρο λόγω υγρασίας, διαμόρφωση εισόδου οχημάτων και εξωτερικοί χρωματισμοί. 2ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου, ανακατασκευή τουαλετών και κατασκευή wc εκπαιδευτικών. 3ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου, επισκευή επιχρισμάτων στην είσοδο και εξωτερικοί χρωματισμοί και 6ο Δημοτικό εσωτερικοί χρωματισμοί.

Τέλος, μιλώντας από καρδιάς, περισσότερο σαν μητέρα και γιατρός και όχι σαν αντιδήμαρχος, έθεσε ως πρωτεύον το θέμα της θέρμανσης στα σχολεία και ζήτησε από τους διευθυντές και προϊστάμενους, να τα παρακολουθούν όλα. Όπως είπε, ΄΄εκτός από τα τεχνικά θέματα που έχουν να κάνουν με έργα και παρεμβάσεις, με υλικά και αναλώσιμα, σας ζητώ να ασχοληθείτε με το κάθε παιδί. Είσαστε μαζί τους τόσες ώρες και γνωρίζετε τις ανάγκες των οικογενειών τους. Μπορείτε να μας μεταφέρετε τα προβλήματα κι εμείς, με την Υπηρεσία Κοινωνικής Πρόνοιας να μεριμνήσουμε, είτε με οικονομική στήριξη, είτε με ψυχολόγο. Επίσης, θα σας πρότεινα να αυξήσετε τις επισκέψεις στα μουσεία και τους επισκέψιμους χώρους του δήμου μας΄΄.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις διευθυντών και προϊστάμενων, που είχαν να κάνουν με τα επιμέρους θέματα των σχολείων, ενώ άπαντες συμφώνησαν ότι με καλή συνεργασία αλλά και σωστή ιεράρχηση των αναγκών θα επιλυθούν όλα τα θέματα.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr