background img
banner
banner

Μαγείρεψαν στον πεζόδρομο σπόρους!

ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΥΣΠΟΡΙΤΙΣΣΑΣ… – Η ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΔΙΔΑΞΕ ΗΘΗ ΑΙΩΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΣ

Στα πλαίσια των φετινών δραστηριοτήτων της και με αφορμή τις εορτές των Εισοδίων της Θεοτόκου αλλά και του εμβληματικού Άγιου Ανδρέα, η Πανηπειρωτική Αδελφότητα Αιγιαλείας παρουσίασε το Σάββατο 26 Νοεμβρίου και λίγο μετά τις 11 το πρωί, μια πολύ όμορφη δράση. Ο πεζόδρομος της οδού Ανδρέου Λόντου στο κέντρο της πόλης του Αιγίου γέμισε μυρωδιές και πολύ κόσμο, θετική αύρα και χαμόγελα από μικρά και… μεγάλα “παιδιά” σε μία 3ωρη και πολύ ενδιαφέρουσα αναβίωση ενός αρχαίου εθίμου της Ηπείρου, το οποίο τιμάται κάθε χρόνο και στην Αιγιάλεια.

Από την Ήπειρο στο κέντρο της πόλης

Το Δ.Σ. με αρκετά καλή διάθεση και με σύμμαχο τον καλό για την εποχή καιρό, “έστησε” από νωρίς τον πάγκο με τα απαραίτητα, το πρωί του Σαββάτου στον πεζόδρομο της πόλης. Ο σκοπός, ήταν να αναβιωθεί το πανάρχαιο έθιμο των πυανεψίων, το οποίο “ξεπηδά” από την αρχαιότητα και ακολουθείται σε πόλεις και περιοχές των χωριών της Ηπείρου μέχρι και σήμερα. Το έθιμο, συναντάται κατεξοχήν στις αγροτικές περιοχές της Ηπείρου και όχι μόνο και το κεντρικό “νόημα” της παραδοσιακής αυτής κουλτούρας είναι η παρασκευή του χυλού των πολυσπορίων, ο βρασμός τους και η δημιουργία, φτιάχνοντας διάφορα προϊόντα και γαστρονομικές απολαύσεις. Το εν λόγω έθιμο συνηθίζεται την παραμονή των Εισοδίων της Θεοτόκου στις 21 Νοεμβρίου αλλά και του Αγίου Ανδρέα στις 30 του ίδιου μήνα, αφού ευλογήθηκε και έχει διαβαστεί από την Εκκλησία της Ελλάδος, ως παραδοσιακό έθιμο.

Μια κουλτούρα αιώνων που έγινε παράδοση

Ουσιαστικά, πρόκειται για μία προσφορά στη Θεοτόκο ή στον Άγιο Ανδρέα από τους πιστούς και σκοπό έχει να λειτουργήσει ως ευχή και εξασφαλίζει για κάθε οικογένεια πλούσια σοδειά. Αυτή δε, να καταναλώνεται από την οικογένεια και τους συγγενείς της κοινότητας σε αφθονία και να υπάρχει δυνατότητα και να προσφερθεί και ως εθελοντισμός, σε άλλους συνανθρώπους. Το Δ.Σ. του συλλόγου δημιουργώντας και πραγματοποιώντας την ξεχωριστή αυτή γιορτή, επενδύει κατά πολύ στην πολιτιστική κληρονομιά που μπορεί να φέρει, ανά τα χρόνια. Η Αδελφότητα στην περιοχή της Αιγιάλειας υπενθύμισε στους ντόπιους το παρελθόν των παραδόσεων μιας άλλης γενιάς μέσα από τα “μάτια” της καινούριας γενιάς των Ηπειρωτών, την οποία εκπροσωπεί η Π.Α.Α.

Η δράση είχε την πλήρη υποστήριξη της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Αιγιάλειας, η οποία εκτός από την μουσική επένδυση, προσέφερε κάθε αναγκαία λεπτομέρεια ώστε να υπάρξουν όλα όσα χρειαζόταν η όμορφη υπαίθρια γιορτή. Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Αιγιάλειας Δημήτρης Καλογερόπουλος, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρία Γιδά, η αντιδήμαρχος Διαμάντω Βασιλακοπούλου, η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α Μαρία Τσουκαλά και φυσικά, αρκετά μέλη του συλλόγου. Ο κόσμος που περνούσε ανταποκρίθηκε πολύ θετικά σε κάθε περίπτωση, ενώ ο δήμαρχος κ. Καλογερόπουλος σε έναν σύντομο χαιρετισμό, ανέφερε χαρακτηριστικά: “Τέτοιες δράσεις όπως αυτή, είναι παραδείγματα που πρέπει να τα μιμηθούμε όλοι.

Η δραστηριότητα, η ενέργεια και το αποτέλεσμα, είναι η ουσία της σημερινής εκδήλωσης. Συγχαρητήρια στους διοργανωτές και να είστε πάντα καλά…”. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν τα λόγια της προέδρου της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου, η οποία μιλώντας στο protionline.gr τόνισε: “Ζήσαμε ένα πάρα πολύ ωραίο και δημιουργικό πρωινό στον πανέμορφο πεζόδρομο της πόλης. Συγχαρητήρια σε έναν δραστήριο σύλλογο που η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. βοηθά και θα συνεχίσει να το κάνει, όπως και όλους τους συλλόγους που θα πραγματοποιήσουν πρωτότυπα και δημιουργικά πράγματα. Θα είμαστε κοντά σε όλες τις ωραίες προτάσεις!”.

Παν. Νύχτης: “Ευχαριστούμε πολύ τον κόσμο για το μεγάλο ενδιαφέρον”

«Κάθε περιοχή έχει και τα δικά της προϊόντα, την δική της κουλτούρα. Στη δική μας γη, στην Ήπειρο, έχουμε τα πολυσπόρια. Είναι ένα έθιμο αιώνων που το διδάχτηκαν οι προπαππούδες μας και τώρα το βιώνουμε κάθε χρονιά και εμείς. Και βέβαια, σκοπεύουμε να το μεταλαμπαδεύσουμε στους απογόνους μας. Πρόκειται για τα ήθη και τα έθιμα του τόπου της Ηπείρου, τα οποία έχουμε φέρει μαζί και προσπαθούμε να τα θυμόμαστε, να τα τιμούμε και να τα διαδίδουμε συνέχεια, έστω και αν πολλοί ζούμε μόνιμα στην Αιγιάλεια. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε θετικά στο κάλεσμά μας και τον ευχαριστούμε πάρα πολύ για αυτό. Ήταν μία πολύ ωραία εμπειρία, που όχι μόνο θα την ακολουθούμε κάθε χρόνο, αλλά θα την κρατάμε με όλο και πιο μεγάλο ζήλο» ήταν τα λόγια του πρόσφατου προέδρου της Αδελφότητας Παναγιώτη Νύχτη, ο οποίος μαζί με το υπόλοιπο Δ.Σ. του συλλόγου έδωσε τον καλύτερό του εαυτό στην υπαίθρια εκδήλωση του Σαββάτου και… χόρεψε κιόλας!

 

Με γλυκές και αλμυρές…τηγανίτες

Να σημειωθεί ότι, το οικονομικό βάρος της εκδήλωσης, το σήκωσε το ίδιο το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου αλλά και ορισμένοι χορηγοί της εκδήλωσης. Εκτός από τα διάφορα σπόρια που μαγειρεύτηκαν σε κάθε δυνατή μορφή, προσφέρθηκαν και αλμυρές ή γλυκές τηγανίτες (με τον τρόπο που παρασκευάζονται στην Ήπειρο) οι οποίες τηγανίστηκαν επιτόπου και προσφέρθηκαν εντελώς δωρεάν. Η Πανηπειρωτική Αδελφότητα Αιγιαλείας, απαριθμεί περίπου 200 ενεργά μέλη σήμερα και το επόμενο διάστημα πρόκειται να ενεργοποιηθεί ακόμα πιο πολύ, με την εκδήλωση που θα λάβει χώρα στις 12 Δεκεμβρίου.

Πρόκειται για την παρουσίαση του νέου βιβλίου του συγγραφέα Δημήτρη Βλαχοπάνου, το οποίο κάνει αναφορές στο “κομμένο” της Άρτας και στις ομορφιές της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου. Περισσότερες λεπτομέρειες για τη συγκεκριμένη εκδήλωση θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες και ουσιαστικά, αυτή θα είναι και η τελευταία εκδήλωση του Συλλόγου για τη φετινή χρονιά.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr