background img
banner
banner

Μετά τους 3.000 τόνους, τι;

«ΠΥΡΑ» ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ

Την έντονη ανησυχία της αντιπολίτευσης προκαλεί η λήψη απόφασης κατά πλειοψηφία από την Οικονομική Επιτροπή για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης του δήμου Αιγιαλείας με τον δήμο Ήλιδας, για τη μεταφορά των απορριμμάτων. Αφενός γιατί πρόκειται για τη μεταφορά μόλις 3.000 τόνων, με αβέβαιο το τι θα γίνει μετά και αφετέρου γιατί ο δήμος εξακολουθεί να πληρώνει τεράστια ποσά για μεταφορά και εναπόθεση. Επιπλέον, η αντιπολίτευση αφήνει σαφείς αιχμές για τη διαδικασία της ανάθεσης, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως θα κόστιζε λιγότερο εάν ο δήμαρχος προσκαλούσε περισσότερες μεταφορικές εταιρείες να δώσουν προσφορά…

Από την άλλη, ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος επανειλημμένως έχει αναφέρει τη δυσκολία που υπάρχει ως προς το να πείσει τους κατά τόπους δημάρχους και φορείς να δεχθούν τα απορρίμματα του δήμου Αιιγαλείας, τονίζοντας πως τίποτα δεν είναι δεδομένο.

Να σημειωθεί ότι στην προγραμματική σύμβαση μεταξύ δήμου Αιγιαλείας και δήμου Ήλιδας, προβλέπεται εναπόθεση 3.000 τόνων στις εγκαταστάσεις της «Τριανταφυλλιάς» έναντι ποσού 63,52 €/τόνο, πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ, δηλ. συνολικά 190.560,00€, πλέον του αναλογούντος Φ.Π.Α. 24% 45.734,40 €, ήτοι συνολικό ποσό 236.294,40€ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.

Β. Ψυχράμη:΄Ο κ. Καλογερόπουλος έλεγε ότι είναι ο ικανός που έχει έτοιμη τη λύση για τα απορρίμματα. Όμως μέχρι τώρα, καμία λύση δεν έχει υλοποιηθεί΄΄

Μιλώντας στο protionline.gr για το θέμα των απορριμμάτων, η επικεφαλής της παράταξης «Ποιοτική Αιγιάλεια» Βάσω Ψυχράμη, αναφέρει πολλές και διαφορετικές παραμέτρους, που προκαλούν – σύμφωνα με τα λεγόμενά της – ανησυχία, απορία και προβληματισμό για το τι μέλει γενέσθαι.

Όπως επισημαίνει, ΄΄το πρώτο που μας προκαλεί ανησυχία είναι ότι ο δήμαρχος δεν ανοίγει καμία συζήτηση στον ΣΥΔΙΣΑ για την τύχη των απορριμμάτων του δήμου μας σε σχέση με το εργοστάσιο του Φλόκα και την ένταξη και της Αιγιάλειας σε αυτό. Επιπλέον, δεν λειτουργεί καμία νόμιμη δομή στον δήμο μας για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Έντονο προβληματισμό, μας προκαλεί το γεγονός ότι ακούμε τους δημάρχους που διαθέτουν εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων, να ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα δεχθούν άλλα απορρίμματα. Παράλληλα, βλέπουμε ότι η προγραμματική σύμβαση με τον δήμο Ήλιδας είναι μόνο για 3.000 τόνους, πράγμα που σημαίνει ότι το μέλλον είναι επισφαλές. Ο κ. Καλογερόπουλος έλεγε ότι είναι ο ικανός που έχει έτοιμη τη λύση για τα απορρίμματα. Όμως μέχρι τώρα, καμία ουσιαστική λύση δεν έχει υλοποιηθεί για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Δεν έχει προοδεύσει ούτε σε αυτό που θα έπρεπε, δηλαδή να βρεθεί τρόπος να εκπαιδευτούν οι δημότες έτσι ώστε να εφαρμόζουν τη διαλογή στην πηγή. Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας διατυμπανίζει ότι τα ποσοστά ανακύκλωσης έχουν αυξηθεί, όμως αυτό δεν φαίνεται τελικά αν κρίνει κανείς από το τονάζ που μεταφέρουμε στο εργοστάσιο της Τριανταφυλλιάς, το οποίο ουδόλως έχει μειωθεί σε σχέση με το παρελθόν΄΄.

Σύμφωνα με την κ. Ψυχράμη, ερωτηματικά δημιουργεί η διαχείριση όσον αφορά τον τρόπο που ο δήμαρχος αναθέτει τη μεταφορά. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε τα εξής: ΄΄Δεδομένου ότι από το 2020, με τον νόμο 4685/2020 για τον «εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας» έχει αλλάξει και η δυνατότητα μεταφοράς απορριμμάτων και πλέον μπορούν να συμμετέχουν περισσότερες εταιρείες στη διαδικασία αυτή, δεδομένου ότι δεν χρειάζονται ειδικές άδειες όπως παλιότερα, έχω προτείνει, τόσο στην Οικονομική Επιτροπή όσο και στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο δήμος να κάνει ανοιχτή πρόσκληση μέσω ΕΣΗΔΗΣ προκειμένου να υποβάλλουν προσφορές περισσότερες εταιρείες κι έτσι να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή τιμή για την παροχή της υπηρεσίας της μεταφοράς των απορριμμάτων. Ο δήμαρχος όμως, για κάποιους δικούς του λόγους, επιμένει να το αναθέτει σε συγκεκριμένη εταιρεία.

Ερωτηματικά επίσης μας προκαλεί το γεγονός ότι σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο απεδείχθη ότι ο εργολάβος που είχε αναλάβει τη μεταφορά, την ανέθεσε σε υπεργολάβο. Και τα ερωτήματα που τίθενται είναι, «γιατί πρέπει να περνούν τα απορρίμματα από… δεύτερο και τρίτο χέρι; Γιατί να δοθούν τόσες δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε υπεργολάβο; Ποιος πληρώνει το ΄΄μάρμαρο΄΄ όταν υπάρχουν τόσοι μεσάζοντες; Για ποιο λόγο ο δήμαρχος προτιμά τέτοιες λύσεις;». Είμαστε βέβαιοι ως παράταξη κι εγώ προσωπικά, ότι τη μεταφορά την πληρώνουμε σε μεγαλύτερο κόστος, από όσο θα κόστιζε αν ο δήμαρχος προσκαλούσε περισσότερες μεταφορικές εταιρείες να δώσουν προσφορά΄΄.

Κατηγορεί τον δήμαρχο ότι κάνει προσλήψεις για να φτιάξει προεκλογικό στρατό

Καταλήγοντας, η κ. Ψυχράμη κατηγόρησε τον δήμαρχο ότι χρησιμοποιεί το ταμείο του δήμου για να κάνει προεκλογική καμπάνια! Συγκεκριμένα, ανέφερε: ΄΄Ο μύθος του ικανού έχει πλέον καταρριφθεί. Οι δημότες γνωρίζουν ότι ο κ. Καλογερόπουλος ασκεί βλαχοπολιτική παλαιού τύπου. Προσπαθώντας να κάνει άγρα υποψηφίων, πραγματοποιεί διορισμούς, κάνοντας έτσι καμπάνια με τα χρήματα των δημοτών! Σε δημοτικές υπηρεσίες και νομικά πρόσωπα, έχουν διοριστεί περισσότερα άτομα από ποτέ και κατά τα άλλα έρχεται με περισσό θράσος στην Οικονομική Επιτροπή και ζητάει αύξηση των δημοτικών τελών, διότι δεν επαρκούν τα έσοδα για να δουλέψει σωστά ο δήμος, όπως λέει…!! Δεν είναι δυνατόν να ζητάει από τους δημότες να βάλουν τόσο βαθιά το χέρι στην τσέπη και από την άλλη να προσλαμβάνει συνεχώς ανθρώπους (χωρίς να έχει κάνει προσπάθεια για μόνιμο προσωπικό) προκειμένου να φτιάξει εκλογικό στρατό. Αυτό είναι ο ορισμός της προεκλογικής καμπάνιας με το ταμείο του δήμου και καταδεικνύει το πολιτικό ποιόν του δημάρχου, το οποίο μας παραπέμπει στο θλιβερό παρελθόν της πολιτικής, που ευθύνεται για τη σημερινή οικονομική κρίση και παρακμή΄΄.

«Μπροστά για την Αιγιάλεια»: ΄΄Η δημοτική αρχή επιλέγει να δει τους δημότες σαν “πελάτες” και τον εαυτό της σαν “εταιρεία” φορτώνοντάς τους τα βάρη΄΄

Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση και η παράταξη “Μπροστά για την Αιγιάλεια” τονίζοντας πως ΄΄για τους 20.000 τόνους απορριμμάτων που παράγει ο δήμος ετησίως, με αυτές τις τιμές, μόνο για απόθεση και όχι για μεταφορά θέλουμε γύρω στα 1,5 εκατ € το χρόνο. Άλλα τόσα είναι για μεταφορά, οπότε το συνολικό κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων έχει εκτοξευτεί σε 3 εκατ € τον χρόνο και σε αυτά υπολογίζονται μόνο η μεταφορά και απόθεση σε δομές εκτός δήμου και όχι τα πάγια έξοδα διαχείρισης και αποκομιδής εντός του δήμου. Από τα χρήματα αυτά η πολιτεία δεν βάζει δεκάρα τσακιστή παρόλο που ο δήμος βρίσκεται υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης εδώ και 4 χρόνια. Παρόλο που δεν υπάρχει εντός του δήμου εγκεκριμένη δομή απόθεσης όπου να πληρούνται όλοι οι περιβαλλοντικοί κανόνες προστασίας. Παρόλο που στη τελική και οι πολίτες της Αιγιάλειας πληρώνουν τους ίδιους ή και περισσότερους φόρους με τους πολίτες όλης της υπόλοιπης χώρας΄΄.

Και συνεχίζει: ΄΄Σε αυτή την πραγματικότητα η Δημοτική Αρχή του “ικανού” επιλέγει να μετακυλήσει όλο το κόστος στις πλάτες των δημοτών, για αυτό και φέρνει νέες αυξήσεις φωτιά σε δημοτικά τέλη που θα αγγίξουν το 15% στο νέο προϋπολογισμό, έμμεσες αυξήσεις σε ΤΑΠ, αυξήσεις- που τις παρουσιάζουν μάλιστα μειώσεις!! -τύπου ΔΕΥΑ που ενώ θα έπρεπε να καταργούν το τέλος 80% το ενσωματώνουν στο νέο τιμολόγιο και μειώνουν ελάχιστα την παλιά υψηλή τιμή και γενικά αυξήσεις σε όποια πηγή εσόδων έχει ο δήμος από τους πολίτες με διάφορους τεχνικούς τρόπους. Και όλα αυτά σε μια περίοδο που ο πληθωρισμός καλπάζει, οι ανατιμήσεις προς τα πάνω είναι καθημερινές σε όλα τα είδη διαβίωσης για τον απλό πολίτη που καλείται να ανταπεξέλθει με το ίδιο ή μικρότερο εισόδημα΄΄.

Η παράταξη του κ. Παπακωνσταντινόπουλου σημειώνει ακόμη πως ΄΄η Δημοτική Αρχή αντί να είναι στήριγμα πραγματικό στον δημότη και την δημότισσα και να στραφεί μαζί τους απέναντι από αυτή την κατάσταση και να απαιτήσει τα έξοδα διαχείρισης των απορριμμάτων να τα αναλάβει η πολιτεία και να βρει εργαλεία χρηματοδότησης για δομή ορθής διαχείρισης με μέγιστη προστασία στο περιβάλλον, επιλέγει να δει τους δημότες σαν “πελάτες” και τον εαυτό της σαν “εταιρεία” φορτώνοντάς τους τα βάρη. Αυτό τελικά ήταν το “έτοιμο” σχέδιο που υποσχέθηκαν, βέβαια για τέτοιο σχέδιο προσλαμβάνεις με μισθό κάποιο έμπειρο στέλεχος χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, δεν ψηφίζεις κάποιο συμπολίτη σου για δήμαρχο ώστε να παλέψει μαζί με εσένα για τα δεινά των πολιτών και του τόπου΄΄.

Η πρόσκληση για την έκτακτη κατεπείγουσα συνεδρίαση

Τέλος, καυτηριάζει το γεγονός ότι η κλήση για την έκτακτη- κατεπείγουσα συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της περασμένης Παρασκευής για το θέμα των απορριμμάτων εστάλη μία ημέρα πριν στις 2.30 το μεσημέρι όταν η συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη για τις 9.00 το πρωί της επομένης και τονίζει πως ΄΄τέτοιες συνεδριάσεις έχουν γίνει 4 τις τελευταίες 20 μέρες, διότι κάποιες αλλαγές χρειάζονται και την κατάλληλη “δημοκρατία” για να επικυρωθούν΄΄!


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ · ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr