background img
banner
banner

Ο Πέτρος Δαδιώτης στο δείπνο του Αμερικανού Πρέσβη στην Αθήνα

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΦΕΤΟΣ 100 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΑΧΕΠΑ

Με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος 100 χρόνων από την ίδρυση της ΑΧΕΠΑ,  ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα Τζόρτζ Τσούνης παρέθεσε την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου δείπνο, στην κατοικία του, σε εξέχοντα μέλη της ομογενειακής οργάνωσης. Μεταξύ των περίπου 80 προσκεκλημένων (εκ των οποίων περισσότεροι από  50 ήρθαν από τις ΗΠΑ) παραβρέθηκε και ο Αιγιώτης Πέτρος Δαδιώτης, εξέχων μέλος της ΑΧΕΠΑ από το 1975 με πολύπλευρη δράση και προσφορά τόσο στην Ελλάδα όσοι και στις ΗΠΑ. Σημαντικοί Έλληνες της Αμερικής  βρέθηκαν στην Αθήνα προκειμένου να συζητήσουν, να προβληματιστούν αλλά και να αποφασίσουν τους νέους τομείς πάνω τους οποίους θα μπορούν να προσφέρουν στην χώρα των προγόνων τους. «Η ΑΧΕΠΑ είναι σταθερά ταγμένη υπέρ της Ελλάδας και της διάδοσης του ελληνισμού και φέτος είναι χρονιά ορόσημο καθώς συμπλήρωσε 100 χρόνια ζωής με κοινωνική προσφορά και πολύπλευρη δράση. Με τον Πρέσβη των ΗΠΑ μιλήσαμε για πολλά θέματα και για το Αίγιο, από το οποίο έχει περάσει και του άρεσε πολύ”, μας είπε ο κ. Δαδιώτης προσθέτοντας:

“Ενδιαφέρεται πολύ για την Ελλάδα και όπως μου είπε προσωπικά θέλει, όταν αποχωρήσει να έχει προσφέρει έργο το οποίο θα μείνει και θα μνημονεύεται”. Ο Πέτρος Δαδιώτης, που προσκλήθηκε προσωπικά από τον Γενικό Διευθυντή των ΑΧΕΠΑΝΣ στις ΗΠΑ, Βasil Mossaidis, για πολλά χρόνια εκπροσωπεί επίσημα τους ΑΧΕΠΑΝΣ στην Ελλάδα αλλά και στο Ντένβερ του Κολοράντο.

100 χρόνια προσφοράς στον Ελληνισμό

Η ΑΧΕΠΑ είναι μια ομογενειακή οργάνωση αφοσιωμένη στο να προάγει ελληνικά θέματα σε ολόκληρο τον κόσμο. Με διαχρονικά περισσότερα από 250.000 μέλη, μεταξύ αυτών και τρεις πρώην προέδρους των ΗΠΑ (Ρούζβελτ, Τρούμαν, Φορντ), έχει συνεισφέρει με πολυάριθμες δωρεές στη χρηματοδότηση ιατρικών και άλλων ερευνών στις Η.Π.Α. και την Ελλάδα (π.χ. Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ), καθώς και σε προγράμματα μαθητικών υποτροφιών. Ιδρύθηκε το 1922 στην Ατλάντα της Τζόρτζια με σκοπό τον αγώνα για την ενσωμάτωση των Ελλήνων στην αμερικανική κοινωνία και τα πολιτικά τους δικαιώματα, καθώς και κατά των διακρίσεων, τον φανατισμό και του μίσους της Κου-Κλουξ-Κλαν. Το 1931, δύο χρόνια πριν γίνει πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Franklin D. Roosevelt έγινε μέλος της οργάνωσης μετά από πρόσκληση του φίλου του, Ulius L. Amoss, πρώην ηγέτη της Ελληνικής Χριστιανικής Αδελφότητας Νέων (X.A.N.).

Συμπλήρωσε έξι μήνες στην Ελλάδα ο Αμερικανός Πρέσβης

Ο Γιώργος Τζέιμς Τσούνης επέδωσε τα διαπιστευτήριά του στην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας στις 10 Μαΐου 2022. Προτάθηκε από τον Πρόεδρο Μπάιντεν και επικυρώθηκε από τη Γερουσία των ΗΠΑ στις 10 Μαρτίου 2022. Ο Πρέσβης Τσούνης είναι Ελληνοαμερικανός, γιος μεταναστών στις Ηνωμένες Πολιτείες, με καταγωγή από τον Πλάτανο στην περιοχή της πανέμορφης ορεινής Ναυπακτίας. Μεγαλώνοντας, οι γονείς του, τού εμφύσησαν τις ελληνικές αρετές της καλοσύνης, της αγάπης και πάνω από όλα, του φιλότιμου. Έμαθε τα Ελληνικά ως πρώτη του γλώσσα. Βαθιά δεμένος με την Ελληνοαμερικανική κοινότητα, ο Πρέσβης Τσούνης ήταν ιδρυτικό μέλος του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου Ηγεσίας (Hellenic American Leadership Council – HALC) και μεταξύ άλλων ρόλων, είναι διαχειριστής της Ελληνικής Πρωτοβουλίας (Hellenic Initiative).

Κατέχει προπτυχιακό τίτλο από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (New York University) καθώς και πτυχίο Νομικής από το Πανεπιστήμιο St. John’s University of Law. Υπήρξε Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου (Τάγμα του Αγίου Ανδρέα), η υψηλότερη εκκλησιαστική τιμή που μπορεί να απονεμηθεί σε απλό πολίτη από την Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής και είναι αποδέκτης πολυάριθμων βραβείων, συμπεριλαμβανομένου του Ανθρωπιστικού Βραβείου Harry Chapin Humanitarian for Long Island Cares και το βραβείο Δια Βίου Επιτεύγματος για συμμετοχή στα κοινά που του απένειμε το Long Island Business News. Ο Πρέσβης Τσούνης είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr