background img
banner
banner

Ο Πρωθυπουργός στο Αίγιο

Σε εμάς τους επαρχιώτες-εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, ήταν πάντοτε δύσκολο να συναντήσουμε τους υπουργούς για να επιλύσουμε τα προβλήματά μας. Απίθανο δε ήταν το ενδεχόμενο να έλθουμε σε επαφή με τον εκάστοτε Πρωθυπουργό, κατά την Πρωθυπουργική τετραετία.

Θυμάμαι την επίσκεψη όλων των Πρωθυπουργών μετά την μεταπολίτευση στην πόλη μας. Η χαρά μας ήταν ιδιαίτερη γιατί μας δινόταν η ευκαιρία να ζητήσουμε δια ζώσης την δέσμευσή τους για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων της πόλης μας, που ποτέ δεν ήταν λίγα. Ανεξάρτητα εάν ο εκάστοτε Πρωθυπουργός ήταν προσκείμενός μας, ή όχι πολιτικά.
Έτσι ζητήσαμε, δεσμεύσαμε και επιλύσαμε την ίδρυση μουσείου, νοσοκομείου και ΙΚΑ, Πρωτοδικείου και κτιρίων των ΤΕΙ, το λιμάνι, τον Βιολογικό, την αποχέτευση κ.λ.π.
Θυμάμαι ότι πριν θέσουμε τα αιτήματά μας, προηγούνταν συσκέψεις, είτε της Δημοτικής μας ομάδας, ή του Δημοτικού Συμβουλίου.

Εκεί ιεραρχούσαμε τα αιτήματά μας και συντάσσαμε σχετικό υπόμνημα, το οποίο ο Δήμαρχος, αφού προσφωνούσε τον Πρωθυπουργό, τα ανέπτυσσε με συντομία και του το παρέδιδε. Εκείνος απαντούσε στον Δήμαρχο και στο λαό και δεσμευόταν για κάποια απ’ αυτά, που μπορούσαν να λυθούν.

Σπανίως δε οι εκάστοτε Πρωθυπουργοί, είχαν αθετήσει τον λόγο τους.
Αυτά όμως ανήκουν μάλλον στο παρελθόν.

Την προηγούμενη Τρίτη, ήρθε στο Αίγιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η επίσκεψή του, ήταν «χαλαρή» στον αύλειο χώρο του Ναού Φανερωμένης και απέναντι στην καφετέρια «μονόδρομος». Ο ίδιος δε ήταν προσηνής και μπορούσες εύκολα να τον πλησιάσεις, να του μιλήσεις και να του ζητήσεις οτιδήποτε, αφού μιλούσε με όλο τον κόσμο.
Απηύθυνε δε και σύντομη ομιλία ως Πρωθυπουργός.

Εκεί περίμενα πως ο Δήμαρχος ή κάποιος εκπρόσωπός του και εν απουσία εκείνου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, θα του έθεταν τα 4-5 προβλήματα, που βασανίζουν την πόλη μας, ΕΒΟ, ΤΕΙ, Σχολές, αγροτικά προϊόντα κ.λ.π. Υπ’ όψιν ότι συνοδευόταν από σοβαρά κυβερνητικά στελέχη και Υπουργούς, οι οποίοι θα ελάμβαναν γνώση των θεμάτων.
Δυστυχώς όμως κανένας αρμόδιος ή υπεύθυνος δεν εμφανίστηκε εκεί πέραν κάποιων αντιδημάρχων που του παρέδωσαν κάποιο φάκελο σχετικά με μελλοντικά σχέδια περί γεωργικής σχολής κλπ, εφήμερες σκέψεις και ιδέες δίχως πλάνο βιωσιμότητας και δίχως προεργασία.

Έτσι η σπάνια άφιξη του Πρωθυπουργού, από θεσμική που είναι πάντοτε, μετετράπη σε στενή κομματική εκδήλωση.
Και βεβαίως δεν μπορεί ν’ αποκλείσει κανείς τους οπαδούς του κόμματός του, να παραβρεθούν, όμως δεν γίνεται ο εκάστοτε πρόεδρος της Κομματικής ή Περιφερειακής οργάνωσης να εκπροσωπεί έναν Δήμο, τον οποίο θεσμικά θα έπρεπε να εκπροσωπούν άλλοι.

Έτσι κατ’ αυτόν τον τρόπο χάθηκε μια πολύτιμη ευκαιρία για την πόλη μας.
Όταν είδα, ότι μια ευκαιρία ακόμη για την πόλη θα χανόταν, κατόπιν επιμονής μου και παρά τις αντιδράσεις κάποιων, που μάλλον ενδιαφέρονταν πιο πολύ από εμένα για την πόλη…., όλως αντιθεσμικά, μίλησα στον Πρωθυπουργό και του έθεσα κάποια από τα βασικά προβλήματά μας, όσα με συντομία μπορούσα.

Αλλά αυτό δεν φτάνει.
Έτσι πρόχειρα, επιπόλαια και στο πόδι, δεν λύνονται ποτέ τα προβλήματα.
Και σύντομα και άλλα καίρια ζητήματα, θα ανήκουν και αυτά στο παρελθόν.
Γι’ αυτό και καταποντιστήκαμε.
Δεν μας φταίει, κανένας.

ΣΤΑΘΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΤΕΩΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΑΠΟΨΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr