background img
banner
banner

«Το θαύμα στη ζωή του χριστιανού: Θέσεις – αντιθέσεις – συνθέσεις»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΠΟΥ ΑΝΕΦΕΡΕ Ο Β. ΣΥΡΡΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

Εξ αφορμής δύο σχεδόν ταυτόχρονων χρονικά, αλλά εκ διαμέτρου αντίθετων ιδεολογικά απόψεων, που δημοσιοποιήθηκαν διά του Τύπου και προκάλεσαν εντύπωση στην κοινή γνώμη, η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας διά του Μητροπολίτου κ. Ιερωνύμου, προέβη σε ανακοίνωση, με αναφορά τόσο στην εξομολόγηση του δημοσιογράφου Βάιου Σύρρου για το θαύμα που βίωσε όσο και στην αμφισβήτηση του Πέτρου Τατσόπουλου για την Τιμία Ζώνη της Παναγίας.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του, ο Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος, επισημαίνει: ΄΄Το θαύμα στη ζωή των πιστών χριστιανών είναι γεγονός που μαρτυρείται καθημερινά και όταν βιώνεται από ανθρώπους που έχουν στην ψυχή τους πίστη και αγάπη στον Θεό, γίνεται διακήρυξη και ομολογία πίστεως.

Αυτό συνέβη στην περίπτωση του έγκριτου και καταξιωμένου δημοσιογράφου κ. Βάιου Σύρρου, ο οποίος σε συνέντευξή του (Ορθόδοξη Αλήθεια, 16/11/2022) ευθαρσώς και μετά λόγου γνώσεως ομολογεί ευγνωμόνως: «Ο Άγιος Εφραίμ μού έσωσε τη ζωή… με σημάδεψε… και εύχομαι να ζήσω αρκετά χρόνια για να μπορώ να εξιστορώ το θαύμα που έζησα… Και να με αποκαλέσουν γραφικό δεν με νοιάζει καθόλου. Εγώ το έχω ζήσει!».

Ωστόσο υπάρχουν και οι περιπτώσεις εκείνες των ανθρώπων, όπως του κ. Π. Τατσόπουλου, οι οποίοι ασεβώς και λίαν προκλητικώς προς το θρησκευτικό συναίσθημα εκατομμυρίων χριστιανών διακωμωδούν την πίστη του ορθόδοξου χριστιανικού κόσμου, παίζοντες «εν ου παικτοίς».

Εν προκειμένω, ο περί ου ο λόγος κύριος, με τη στείρα και νεκρά ιδεοληψία του, αλλά και την επί παντός επιστητού άποψή του και κοσμοθεωρία του, δεν δίστασε προσφάτως, μεταξύ των άλλων, όχι μόνο να αμφισβητήσει την Τιμία και Πανακήρατο Ζώνη της Υπεραγίας Θεοτόκου, αλλά και να εμπαίξει την ευλάβεια, την πίστη και την αθρόα προσέλευση των πιστών προς προσκύνηση και αναζήτηση της βοηθείας και της προστασίας της Θεοτόκου: (από την προσωπική του ηλεκτρονική σελίδα) «αναρωτιέμαι αν κάποιος από τους εθελότυφλους που το προσκυνούν αντιλαμβάνεται πόσο ταπεινωτική, εξευτελιστική, απαξιωτική και προσβλητική είναι αυτή η περιοδεία…»΄΄.

Οι κόσμοι της πίστης και της διακωμώδησης των Θείων

Και συνεχίζει ο τοπικός Ποιμενάρχης: ΄΄Δύο κόσμοι αντίθετοι! Από τη μία πλευρά ο κόσμος της Πίστης στην αποκαλυμμένη αλήθεια του Χριστού και του Ευαγγελίου και στην παραδοχή της θεϊκής παρέμβασης, βοήθειας και προστασίας, από τον άνθρωπο που είναι «ένθεος» και ευσεβής, και από την άλλη ο κόσμος της απιστίας, της προσβολής και της διακωμώδησης των θείων και όσων ευλαβούνται αυτά, από τον άνθρωπο τον πλάνητα, τον «τιμητή των πάντων»!

Είναι, πράγματι, χαρακτηριστικό γνώρισμα της εποχής και της κοινωνίας μας η αποδόμηση κάθε πνευματικής, θρησκευτικής και μεταφυσικής θεώρησης της ζωής και των πραγμάτων στο όνομα ενός δήθεν εξορθολογισμού των πάντων και μίας καινοτόμου, ίσως, αποπνευματοποίησης του κόσμου και της ζωής. Επιχειρείται δε μία σαφής διαφοροποίηση και αποστασιοποίηση από τη διδασκαλία του Χριστού μας και γι΄ αυτό βιώνουμε καθημερινά περιστατικά ανθρωποκτονιών, βιασμών και άλλων εγκληματικών ενεργειών.

Παρά ταύτα, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι οι εκδηλώσεις πίστεως, ευλάβειας και σεβασμού προς τον Θεό, τη Θεοτόκο, τους Αγίους και τους Μάρτυρες της Εκκλησίας μας είναι αθρόες, καθημερινές και επιβεβαιώνουν ότι το πηγαίο και γνήσιο θρησκευτικό συναίσθημα των πιστών όχι μόνο μένει άτρωτο, αλλά επί πλέον ενδυναμώνεται, γιγαντώνεται και παγιώνεται, όσο κι αν οι πολέμιοι του Χριστού και της Εκκλησίας εναντιώνονται λυσσαλέα στην Πίστη και την Αγάπη του Θεού και του ευλογημένου Λαού Του’’.

«Ο Κύριος να ανοίξει τα μάτια της ψυχής των ασεβών και απίστων»

«Συγχαίρουμε, επομένως», καταλήγει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ιερώνυμος, «τον κ. Βάιο Σύρρο για τη διαπρύσια διακήρυξη και ομολογία της Πίστεώς του, η οποία αποτελεί υπόδειγμα στάσεως ευλαβούς χριστιανού, και του ευχόμεθα την παρά του Δωρεοδότου Κυρίου υγεία και πνευματική δύναμη, προσευχόμεθα δε, ο μακρόθυμος και πολυέλαιος Κύριός μας να ανοίξει τα μάτια της ψυχής των ασεβών και απίστων, να τους καλέσει σε μετάνοια και ανάνηψη πνευματική, ώστε να μετατραπούν σε ένθεους κήρυκες του Ευαγγελίου Του»΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΠΟΨΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr