background img
banner
banner

Γεμάτο εποικοδομητικές δράσεις!

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΠΕ ΑΧΑΪΑΣ «ΚΑΛΛΙΠΟΛΙΣ»

Πλούσιος είναι ο απολογισμός δράσεων του τελευταίου τριμήνου του έτους, από το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων Π.Ε Αχαΐας «Καλλίπολις». Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα από αυτές, παρείχε υπηρεσίες, κατά προσέγγιση σε 2.500 άτομα. ΄΄Φυσικά το ταξίδι συνεχίζεται και έχουν ήδη προγραμματιστεί οι επόμενες δράσεις μέχρι το τέλος του ακαδημαϊκού έτους΄΄, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται σε δελτίο Τύπου του προέδρου και των μελών της «Καλλίπολις».

Κατ’ αρχάς, ο πρόεδρος και τα μέλη της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας του Κέντρου Πρόληψης «Καλλίπολις» που λειτουργεί σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, Χαράλαμπος Μπονάνος – Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Αχαΐας, Δημήτρης Πελεκούδας – εκπρόσωπος του Δήμου Πατρέων, Βασίλης Πασσάς – εκπρόσωπος της Κίνησης «ΠΡΟΤΑΣΗ», Βασιλική Ψυχράμη – εκπρόσωπος του Δήμου Αιγιαλείας, Κων/νος Κούκιος – εκπρόσωπος του Δήμου Καλαβρύτων, Ροδία Καραμπελιά – εκπρόσωπος του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, Μαριγούλα Μαργαρίτη – εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Πατρών, Κατερίνα Σολωμού – εκπρόσωπος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας και Ιωάννης Βλάχος – εκπρόσωπος τους Ιατρικού Συλλόγου Πατρών καθώς και η επιστημονική ομάδα, εύχονται «η νέα χρονιά που μόλις ξεκίνησε να είναι γεμάτη ευκαιρίες σύνδεσης, εξέλιξης και δημιουργίας και να είμαστε σε θέση να τις αξιοποιούμε με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο!», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

Η αποτίμηση

Ως προς την αποτίμηση των δράσεων, επισημαίνουν: ΄΄Παίρνοντας μία ανάσα το διάστημα των γιορτών αποτιμήσαμε την διαδρομή των δράσεων μας από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο και νιώσαμε την ανάγκη να τις δημοσιοποιήσουμε και να ευχαριστήσουμε όλα τα παιδιά, τους έφηβους, τους νέους, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους συνεργάτες κ.ά. που για ακόμη μία χρονιά εμπιστεύονται το Κέντρο και συμμετέχουν ενεργά στην προώθηση των στόχων της πρόληψης των εξαρτήσεων στον Νομό μας. Μέσα από τις ακόλουθες δράσεις αυτό το τρίμηνο το Κέντρο Πρόληψης παρείχε υπηρεσίες κατά προσέγγιση σε 2500 άτομα΄΄.

Προγράμματα σε 1303 παιδιά και εφήβους

Συγκεκριμένα, υλοποιήθηκαν προγράμματα σε 1303 παιδιά και εφήβους εντός και εκτός σχολικού πλαισίου μέσα από την υλοποίηση: -77 προγραμμάτων σε 1176 μαθητές Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου για την πρόληψη των εξαρτήσεων, την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο και την ενίσχυση προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων. -4 εργαστηρίων σε 39 εφήβους σε Πάτρα και Αίγιο με θέμα: «Με φροντίζω με αγαπώ». – 1 ομάδας εφήβων «Παίχτης ή Πιόνι? Εσύ Επιλέγεις!» στην Πάτρα στην οποία συμμετείχαν 13 έφηβοι. -1 ομάδας παιδιών 11- 12 ετών «Τον εαυτό μου εξερευνώ και ανακαλύπτω θησαυρό!» στην Πάτρα στην οποία συμμετείχαν 23 παιδιά. -1 εργαστηρίου για παιδιά με θέμα «Πραγματική Ζωή, Εικονική Ζωή» στο οποίο συμμετείχαν 25 παιδιά ηλικίας 11-14 ετών. -1 μακροχρόνιου προγράμματος «Τον εαυτό μου εξερευνώ και ανακαλύπτω θησαυρό!» σε 27 μαθητές της Ε’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Καλαβρύτων.

Σεμινάρια για 147 εκπαιδευτικούς

Ακόμη, προγράμματα σε 147 εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μέσα από την υλοποίηση: -Βιωματικού σεμιναρίου «Εγώ & Εσύ…Δυναμώνουμε Μαζί» στο Αίγιο σε 30 δασκάλους σε συνεργασία με το μήμα Αγωγής Υγείας της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας και τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π./Ε. Αιγιαλείας και σε 27 δασκάλους στην Πάτρα σε συνεργασία με το Τμήμα Αγωγής Υγείας της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Βιωματικού σεμιναρίου «Εφηβεία και Εξαρτήσεις» σε συνεργασία με το Τμήμα Αγωγής Υγείας της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ομάδας υποστήριξης καθηγητών που συμμετείχαν συνολικά 23 καθηγητές. – Επιμορφωτικής συνάντησης σε 18 νηπιαγωγούς και δασκάλους που συμμετέχουν στο Δίκτυο Σχολείων με θέμα « Φίλοι και όχι Εχθροί…στο Διαδίκτυο Μαζί». Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με το Τμήμα Αγωγής Υγείας της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας (ΜΕΤ) του Πανεπιστημίου Πατρών και το Κέντρο Πρόληψης έχει αναλάβει μέρος της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών καθώς και την υλοποίηση προγραμμάτων για την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο σε μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν στο Δίκτυο. -Επιμορφωτικής συνάντησης με θέμα «Η αξία της επικοινωνίας στην διαμόρφωση ικανοποιητικών σχέσεων στην οικογένεια και το σχολείο» σε 15 Φιλόλογους σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Πάτρας. -Ατομικές συναντήσεις εποπτείας στην εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης σε 19 εκπαιδευτικούς

Επιμόρφωση 423 γονέων

Προγράμματα σε 423 γονείς παιδιών και εφήβων με την υλοποίηση: -15 επιμορφωτικών συναντήσεων σε Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων με θέματα που αφορούσαν την επικοινωνία, τα όρια και την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο. Οι επιμορφωτικές συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τους Διευθυντές, τους Συλλόγους Διδασκόντων και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων και το συμμετείχαν συνολικά 362 γονείς. -2 επιμορφωτικών συναντήσεων με 11 γονείς των παιδιών που συμμετείχαν στην ομάδα «Τον εαυτό μου εξερευνώ και ανακαλύπτω θησαυρό». -2 ομάδων για γονείς παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας και γονείς εφήβων αντίστοιχα στα οποία συμμετείχαν 50 γονείς.

Για όλη την οικογένεια στο Αίγιο

Προγράμματα για όλη την οικογένεια από την εθελοντική ομάδα «Διέξοδος» Αιγίου του Κέντρου Πρόληψης σε 40 γονείς και παιδιά. -Προβολή ταινίας και συζήτηση με 20 παιδιά και γονείς στο Αίγιο. -Υλοποίηση βιωματικού εργαστηρίου σε 8 οικογένειες (20 γονείς και παιδιά) στο πλαίσιο του Πάρκου των Χριστουγέννων στο Αίγιο σε συνεργασία με την ΔΗΚΕΠΑ Αιγιάλειας.

Για νέους και φοιτητές

Προγράμματα σε 45 νέους και φοιτητές μέσα από την υλοποίηση: -Ομάδας νέων στην Πάτρα «Create Yourself, Create your Frame» στην οποία συμμετείχαν 15 νέοι ηλικίας 18-26 ετών. -Πρακτικής άσκησης 2 φοιτητριών του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας και του ΠΜΣ «Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων, Εξαρτήσεις και Νέες Τεχνολογίες». -2 διαλέξεων σε 22 μεταπτυχιακούς φοιτητές του προγράμματος «Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων, Εξαρτήσεις και Νέες Τεχνολογίες». -Ενημερωτική συνάντηση με 6 φοιτητές του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών.
Αντιμετώπιση αιτημάτων βοήθειας: -Παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής σε 59 άτομα για θέματα εξάρτησης και σχέσεων στην οικογένεια

Εθελοντές κι άλλες δράσεις

Προγράμματα σε εθελοντές: -Εκπαίδευση-εποπτεία και εμψύχωση των 2 εθελοντικών ομάδων του Κέντρου Πρόληψης που λειτουργούν στην Δημοτική Ενότητα Βραχναιίκων -Παραλίας Πατρών και στο Αίγιο. Στις ομάδες συμμετέχουν συνολικά 30 άτομα.

Άλλες δράσεις: -Συντονισμός του Πανελλήνιου Δικτύου Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης στο οποίο συμμετέχουν 57 φορείς πρόληψης από την Ελλάδα και την Κύπρο. -Στο πλαίσιο του Συντονισμού του Πανελλήνιου Δικτύου Φορέων Πρόληψης το Κέντρο Πρόληψης συμμετείχε ενεργά στην διοργάνωση της και τις εργασίες της 13ης Πανελλήνιας Συνάντησης Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης που πραγματοποιήθηκε 28 Σεπετεμβρίου-1 Οκτωβρίου στην Κέρκυρα σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης Κέρκυρας. Στην 13η Πανελλήνια Συνάντηση συμμετείχαν περισσότεροι από 200 επαγγελματίες και εθελοντές που δραστηριοποιούνται στην πρόληψης στην Ελλάδα και την Κύπρο. -Συμμετοχή της επιστημονικά υπεύθυνης του Κέντρου Πρόληψης στην Συμβουλευτική Επιτροπή του Εθνικού Συντονιστή για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών ως εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Δικτύου Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης. -Συναντήσεις δικτύωσης και συνεργασίας με τοπικούς φορείς. -Συμμετοχή με ενημερωτικό περίπτερο στο 2ο Φεστιβάλ Φορέων Κοινωνικής Φροντίδας και στην ημερίδα που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Πατρών «Οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Μέριμνας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση: To παρόν και το μέλλον».

Όσοι ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή στις νέες δράσεις του Κέντρου Πρόληψης μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα www.kpachaia.gr ή να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 2610 226948 & 2610 623290 καθημερινά 8:00-15:00.


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr