background img
banner
banner

ΕΠΙΛΕΚΤΗ ΟΜΑΔΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ: Οι εθελοντές… «συσπειρώνονται»

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Μία επίλεκτη, εθελοντική ομάδα ξεκινάει την ενεργή και απολύτως θετική της δράση στον τομέα του εθελοντισμού, αυτό το διάστημα στην Αιγιάλεια. Πρόκειται για το νέο παράρτημα της ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. Ελλάδας, όπου στο εξής θα λειτουργεί και θα εδρεύει στην περιοχή της Αιγιάλειας.

Η καινοτομική προσπάθεια που επιτελείται, προέκυψε έπειτα από την αρχική συνεννόηση, αλλά και την τελική συμφωνία, των υπευθύνων του κεντρικού τομέα της δράσης, με τον νεοσύστατο εθελοντικό σύλλογο και τους τοπικούς εκπροσώπους της. Το σκέλος του παραρτήματος θα υφίσταται κάτω από την “ομπρέλα” του πανελληνίου συνδέσμου και έτσι, η “Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών” μεγαλώνει και διευρύνεται ακόμα περισσότερο σε πανελλαδικό επίπεδο, χαιρετίζοντας την επιθυμία των εθελοντών – δημοτών της Αιγιάλειας, που πήραν αυτή την πρωτοβουλία της ενσωμάτωσής τους.

Νέες εγγραφές, αυξημένο το ενδιαφέρον

Η δεύτερη εβδομάδα του νέου έτους, που διανύουμε ήδη, θα είναι και αυτή που ουσιαστικά ξεκινούν και οι εγγραφές των νέων μελών και επίσημα. Μέχρι στιγμής, ενεργοί είναι τα 12 ιδρυτικά μέλη (που μέσα σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και οι εθελοντές που αποτελούν το προσωρινό πενταμελές Δ.Σ.) ενώ η ανταπόκριση αυξάνεται ημέρα με την ημέρα όλο και περισσότερο. Από το τέλος του ‘22 έχουν “κλείσει” οι πρώτες εγγραφές και το ενδιαφέρον αναμένεται να ξεπεράσει κάθε προσδοκία τον ερχόμενο μήνα. Να σημειωθεί ότι, η εγγραφή κάθε νέου μέλους κοστολογείται 30 ευρώ, ποσό που λογίζεται ως μία βασική οικονομική συνδρομή, αποκλειστικά για τα πάγια και διαρκή έξοδά του.

Κάθε νέο μέλος δε, θα πληρώνει αυτά τα χρήματα μόνο για μία φορά, κατά την εγγραφή, ενώ δεν υπάρχει καμία ετήσια ή μηνιαία συνδρομή και δεν θα χρειαστεί ποτέ άλλο ποσό μελλοντικά, πλην αυτό του κόστους του ατομικού εξοπλισμού. Οι εγγραφές θα πραγματοποιούνται μέχρι τις 20 Ιανουαρίου ενώ δεν αποκλείεται να παρθεί και μία μικρή παράταση, αν χρειαστεί. Η Επίλεκτη Ομάδα που θα βρεθεί στα τέλη του τρέχοντος μήνα στην Αιγιάλεια, προκειμένου να ξεκινήσει την βασική εκπαίδευση των ντόπιων μελών, θα έρθει από την Αθήνα και συγκεκριμένα από το βασικό παράρτημα που εδρεύει στην περιοχή του Αιγάλεω. Σκοπός θα είναι να πραγματοποιηθεί η πρώτη φάση του σεμιναρίου της υποχρεωτικής εκπαίδευσης των νέων μελών.

Ανοιχτά για το ευρύ κοινό τα σεμινάρια, σε δύο φάσεις θα πραγματοποιηθούν σε Αίγιο και Ακράτα

Μία καινοτομία που παρουσιάζει πολύ ενδιαφέρον, είναι ότι το συγκεκριμένο σεμινάριο, θα μπορούν να το παρακολουθήσουν και απλοί πολίτες, προκειμένου να λάβουν μία τυπική, θεωρητική γνώση για τις βασικές βοήθειες που μπορεί να παρέχει κάποιος σε έκτακτη ανάγκη, γνώσεις προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στην προσωπική τους ζωή ή για προσωπική χρήση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα μπορούν να συμμετάσχουν ενεργά στον σύλλογο ή να έχουν κάποια είδους συμμετοχή στις μελλοντικές επιχειρήσεις του. Τα δύο σεμινάρια της εθελοντικής δράσης, θα πραγματοποιηθούν σε Ακράτα και Αίγιο και μέχρι στιγμής, δεν έχουν γίνει γνωστά τα σημεία πραγματοποίησής τους, ενώ πρόκειται να ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες, με δελτίο Τύπου που θα εκδοθεί από τον ίδιο τον σύλλογο.

Μιλώντας στο protionline.gr ο… “κινητήριος μοχλός” της νέας εθελοντικής αυτής προσπάθειας, αλλά και εμπνευστής της δημιουργίας του ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α Αιγιαλείας Δημήτρης Μπούρδος, τόνισε: «Συμπληρώνουμε δύο περίπου μήνες που ξεκίνησε η μεγάλη κινητοποίηση και η απόφαση της συμμετοχή μας. Αυτή η ομάδα έχει μία τρομερή δυναμική σε πανελλήνιο επίπεδο και χαιρόμαστε που μπορούμε να συνεργαστούμε. Περιμένουμε να εμπλουτίσουμε το σύλλογο με όσα περισσότερα μέλη μπορούμε και να βοηθήσουμε κάθε εθελοντική προσπάθεια, προσφοράς και αλληλεγγύης. Υπάρχει αισιοδοξία για την κινητοποίηση των τελευταίων ημερών και μας χαροποιεί ιδιαίτερα, το γεγονός το αυτό. Θα ήθελα να ευχαριστήσω και προσωπικά τα υπόλοιπα 11 ιδρυτικά μέλη του συλλόγου μας για το ενδιαφέρον τους να τρέξει αυτό το πρόγραμμα και να ενημερωθούν οι δημότες της Αιγιάλειας».

Μεγάλο το ενδιαφέρον του κόσμου για τον εθελοντισμό

Σύμφωνα με την μέχρι τώρα πρόθεση του κόσμου για να συμμετάσχει στο νέο αυτό ξεκίνημα, εκτιμάται ότι στο πρώτο σκέλος του σεμιναρίου θα συμμετάσχουν περίπου 35 άτομα, τα οποία θα λάβουν και την ειδική εκπαίδευση από τους υπεύθυνους του ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α Αιγάλεω, το οποίο θεωρείται ως το κεντρικό εθελοντικό παράρτημα στη χώρα. Και τα δύο σκέλη στα συγκεκριμένα σεμινάρια, θα περιλαμβάνουν την πλήρη εκπαίδευση των μελών σε πάσης φύσεως έκτακτη ανάγκη, καθώς και την παροχή για βοήθειες, δηλαδή τις βασικές πρώτες βοήθειες που πρέπει κάθε μέλος να γνωρίζει, προκειμένου να τις χρησιμοποιεί σε έκτακτες περιπτώσεις, σε ατύχημα και καταστροφές πάσης φύσεως.

«Διαθέτουμε πολύ μεγάλη εμπειρία σε καταστάσεις φυσικών καταστροφών»

«Στα δύο σεμινάρια που πρόκειται να γίνουν, θα μπορεί να συμμετάσχει ως παρατηρητής όποιος δημότης θέλει, έτσι ώστε να πάρει τη γνώση σε πρακτικό επίπεδο, αλλά ταυτόχρονα να γνωρίσει από κοντά και την ομάδα μας, το έργο που συντελεί και θα προσφέρει. Ανήκουμε πλέον στον πανευρωπαϊκό σύλλογο εθελοντικών ομάδων και βαδίζουμε στα ευρωπαϊκά πρότυπα εθελοντισμού και άμεσης δράσης. Διαθέτουμε πολύ περισσότερη εμπειρία σε καταστάσεις φυσικών καταστροφών και η γνώση μας θα διευρύνεται, για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε και ψυχολογικά τους ανθρώπους, σε τέτοιες ανάλογες περιπτώσεις. Ο σκοπός μας, είναι αφενός να βοηθάμε τις ήδη υπάρχουσες ομάδες σε τοπικό επίπεδο και να οργανωθεί καλύτερα το εθελοντικό κίνημα σε ολόκληρη την Αιγιάλεια, αφετέρου δε, να μπορούμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας σε οποιοδήποτε μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε έκτακτες ανάγκες, μικρές ή μεγάλες καταστροφές» δήλωσε στo protionline.gr ο κ. Μπούρδος, για το θέμα της κοινωνικής προσφοράς που θα επιτελέσει μελλοντικά, η ¨Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Αιγιάλειας¨.

“Ανήκουμε πλέον σε μία ομάδα η οποία έχει μεγάλη δυναμική”

Να σημειωθεί ότι, ο σκοπός της ομάδας σε τοπικό επίπεδο, θα έχει διπλό ρόλο: “Η γκάμα προσφοράς θα είναι μεγάλη. Θα μπορούμε να καλύψουμε κοινωνικά, οποιαδήποτε εκδήλωση ή κατάσταση. Θα επιδιώξουμε να μας γνωρίσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες και αυτός είναι ο σκοπός μας, η ενημέρωση και η ετοιμότητα. Για το κομμάτι της πυρόσβεσης και της πυροπροστασίας, έχουμε δρομολογήσει την αγορά ενός αυτοκινήτου. Υπάρχει ενδεχόμενο, αν τα καταφέρουμε οικονομικά, να έχουμε άμεσα ένα δικό μας όχημα, το οποίο θα καλύψει το κομμάτι της δασοπυρόσβεσης. Ανήκουμε πλέον σε μία ευρύτερη ομάδα, η οποία έχει μεγάλη δυναμική και πανελλαδικά, πολλά παραρτήματα. Η κάθε πιθανή βοήθεια είναι καλοδεχούμενη είτε από ιδιώτες είτε από άλλα σωματεία και ευχαριστούμε προκαταβολικά, όποιον μπορεί και θέλει να βοηθήσει στο έργο μας, με εξοπλισμό ή πάσης φύσεως χρηστικό υλικό” τόνισε ο κ.Μπούρδος.

Ραντεβού με Μητροπολίτη και Δήμαρχο

Τέλος, να επισημανθεί ότι το αμέσως επόμενο διάστημα, το ισχύον διοικητικό συμβούλιο της εθελοντικής ομάδας κρούσης, πρόκειται να έρθει σε επαφή και με τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμο αλλά και με τον δήμαρχο Δημήτρη Καλογερόπουλο, προκειμένου να τους γνωστοποιήσουν την ένταξή τους ως εθελοντές στον συγκεκριμένο πανελλήνιο σύλλογο, αλλά και να συζητηθεί το θέμα της στέγασης του συλλόγου, ο οποίος για την ώρα είναι χωρίς… “σπίτι”. Οι εγγραφές συνεχίζονται μέχρι την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου, ενώ δεν υπάρχει ηλικιακό περιθώριο συμμετοχής, καθώς στα πλαίσια του εθελοντισμού, υπάρχουν αρκετές αρμοδιότητες δράσης στο να προσφέρει κάποιος.

“Ελπίζουμε να πάνε όλα καλά, ώστε μέχρι το επερχόμενο καλοκαίρι να έχουμε στο δυναμικό μας επιπλέον και το όχημα των τριών τόνων, το οποίο θα ανήκει αποκλειστικά σε εμάς, με σκοπό να το χρησιμοποιούμε σε κάθε ανάγκη που θα προκύψει. Ευχαριστούμε προκαταβολικά κάθε δημότη για την βοήθειά του…” κατέληξε να πει ο κ. Μπούρδος.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr