background img
banner
banner

Ακόμη μεγαλύτερη μέριμνα για τα αδέσποτα το 2023

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΟΥ ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ

Αυξημένες δράσεις για τη φροντίδα και τη στείρωση των αδέσποτων ζώων περιλαμβάνει το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων που ενέκρινε για το 2023 το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας και ήδη έχει σταλεί για έγκριση στο υπουργείο Εσωτερικών. Προβλέπεται μάλιστα αυξημένος προϋπολογισμός καθώς, αφενός μεν οι ανάγκες του δήμου για τα αδέσποτα σκυλιά είναι τεράστιες, αφετέρου στον φετινό προγραμματισμό υπάρχει πρόβλεψη και για στείρωση αδέσποτων γατών.

Η διαχείριση εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αδέσποτα Ζώα Συντροφιάς 2020-2023», το οποίο προβλέπει τα εξής: «Το Τμήμα Περιβάλλοντος Πρασίνου & Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με την 5μελή Επιτροπή καταρτίζει ετήσια έκθεση σχετικά με την εξέλιξη του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς κάθε έτους. Το πρόγραμμα εγκρίνεται από το Δημοτικό Συμβούλιο και η υλοποίησή του παρακολουθείται από την πενταμελή Επιτροπή.

Θετικός ο απολογισμός του 2022

Ήδη έχουν εγκριθεί οι δράσεις του 2022. Το συνολικό ποσό που προϋπολογίσθηκε για τα αδέσποτα ήταν 81.900 ευρώ και περιελάμβανε τις εξής παροχές: Υπηρεσίες για την ευζωία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Αφορούσε υπηρεσίες περίθαλψης, νοσηλείας και στείρωσης (τσιπάκι, εμβόλιο, αποπαρασίτωση) αδέσποτων ζώων συντροφιάς αλλά και των ζωών που φιλοξενούνται από τους εθελοντές εντός διοικητικών ορίων του δήμου. Καλύφθηκαν 220 ζώα σε στειρώσεις – τσιπάκι – εμβόλιο – αποπαρασίτωση και 13 ζώα σε νοσηλείες λόγο εκτάκτων περιστατικών (τραυματισμοί, τροχαία πτώσεις). Περιελάμβανε ακόμη προμήθεια τροφής για αδέσποτα ζώα. H προμήθεια αυτή αφορούσε τροφές, για γάτες και σκύλους για να καλύψουν τις ανάγκες σίτισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς που βρίσκονται εντός των ορίων του δήμου. Ακόμη, προμήθεια Κτηνιατρικού Υλικού προκειμένου ο δήμος Αιγιαλείας να καλύψει τις ανάγκες που απαιτούνται για την υλοποίηση του προγράμματος διαχείρισης και περίθαλψης των αδέσποτων σκύλων.

Το επιχειρησιακό πρόγραμμα 2022 διαχείρισης αδέσποτων ζώων αποτελείτο από τις εξής δράσεις: Υπηρεσία περισυλλογής αδέσποτων ζώων που βρίσκονταν σε ανάγκη εντός των ορίων του δήμου, υπηρεσία μεταφοράς αδέσποτων ζώων προς το συνεργαζόμενο κτηνιατρείο σε επείγουσες περιπτώσεις εντός των ορίων του δήμου, υπηρεσία επιστροφής των αδέσποτων ζώων από το συνεργαζόμενο κτηνιατρείο, δημιουργία Ηλεκτρονικού Μητρώου Αδέσποτων Ζώων συντροφιάς, σύσταση 5μελούς Επιτροπής, πραγματοποίηση σεμιναρίου από την Zero stray Acadamy στη δημοτική υπάλληλο, δημιουργία social media για προώθηση των αδέσποτων και ενημέρωση των πολιτών των δράσεων του δήμου, διαμόρφωση της υπάρχουσας ιστοσελίδας του δήμου με σκοπό να προβάλλονται οι δράσεις διαχείρισης των αδέσποτων ζώων.

Τι θα γίνει μέσα στο έτος

Ως προς τους στόχους του 2023, αυτοί είναι: Υπηρεσίες για την ευζωία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Μελετώντας τις ανάγκες του 2023 και με γνώμονα το 2022 που δεν επαρκούσε ο προϋπολογισμός στο πώς πρέπει να καλυφθούν σωστά οι ανάγκες για μεγαλύτερο αριθμό στειρώσεων σε πληθυσμούς αδέσποτων ώστε να ελεγχθεί και να περιοριστεί ο αριθμός τους, κρίθηκε απαραίτητη η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τις παρακάτω περιπτώσεις: Στειρώσεις ποσού 50.000€ (στείρωση-τσιπ-εμβόλιο, αποπαρασίτωση) για αδέσποτους σκύλους και 20.000€ για γάτες. Νοσηλείες (εμβόλιο, αποπαρασίτωση, εξετάσεις αίματος κλπ) 12.000€ για αδέσποτους σκύλους και 3.000€ για γάτες. Ορθοπεδικά 12.000€ για αδέσποτους σκύλους και 3.000€ για γάτες, σύνολο : 100.000 ευρώ.

Επίσης, για το έτος 2023 κρίθηκε απαραίτητη η προμήθεια φαρμάκων (αντιπαρασιτικά, Θεραπείες μικτών μολύνσεων, κ.ά.) για την ευζωία των αδέσποτων ζώων ποσού 10.000€. Ακόμη, υπάρχει πρόβλεψη για την προμήθεια τροφής για αδέσποτα ζώα 74.000€, Δαπάνη για περισυλλογή, φροντίδα και μεταφορά αδέσποτων ζώων 18.000€. προβλέπεται δε και πρόσληψη δημοτικού υπαλλήλου στο τμήμα Περιβάλλοντος Πρασίνου & Πολιτικής Προστασίας για την περισυλλογή, φροντίδα και μεταφορά των αδέσποτων ζώων, καθώς επίσης και διοργάνωση ημερίδων με θέμα τον νόμο 4830/2021 για τα ζώα συντροφιάς, εκπαιδευτικά φιλοζωικά και περιβαλλοντικά προγράμματα στα σχολεία, ημερίδες ενημέρωσης – καθοδήγησης των εθελοντών κ.ά.
Βεβαίως, εντός του έτους θα δρομολογηθεί και η κατασκευή του αδέσποτων ζώων συντροφιάς για το οποίο έχουν ήδη εγκριθεί 420.600 ευρώ από το πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ και για την εκπόνηση μελέτης έχουν προϋπολογιστεί 25.000 ευρώ.

Γ. Φραγκονικολόπουλος: ΄΄Η αντιδημαρχία διαθέτει εμπειρία εδώ και τέσσερα χρόνια και ξέρουμε πώς να χειριστούμε τις καταστάσεις΄΄

Μιλώντας στo protionline.gr για τον προγραμματισμό δράσης για το 2023, σε ό,τι αφορά τα αδέσποτα, ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής και πρόεδρος της πενταμελούς επιτροπής διαχείρισης αδέσποτων του δήμου, Γιώργος Φραγκονικολόπουλος, επισήμανε: ΄΄Όλοι οι δήμοι στην Ελλάδα είναι πλέον υποχρεωμένοι να καταθέτουν το Επιχειρησιακό Σχέδιο Διαχείρισης για τα αδέσποτα ζώα, κάθε χρόνο. Η πρότασή μας ψηφίστηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο και αυτή τη στιγμή έχει σταλεί στο υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο μελετά τον φάκελο και βέβαια, αν είναι στα ρεαλιστικά πλαίσια του οικονομικής στήριξης που μπορεί να προσφέρει. Πιστεύω, σε 40 με 50 ημέρες από σήμερα θα έχουμε την απάντηση. Είμαι ικανοποιημένος από την πρόταση που καταθέσαμε. Η αντιδημαρχία διαθέτει εμπειρία εδώ και τέσσερα χρόνια και ξέρουμε πώς να χειριστούμε τις καταστάσεις. Για το 2023, προβλέπεται μάλιστα να ξεκινήσει και το πρόγραμμα στειρώσεων στις γάτες. Το εγχείρημα αυτό είναι δύσκολο, γιατί πρόκειται για χιλιάδες γάτες σε όλο το δήμο. Εμείς, συν τοις άλλοις έχουμε ζητήσει από το αρμόδιο υπουργείο με την έναρξη του καταφύγιου, να προσληφθούν 8 άτομα με συμβάσεις, επιπλέον από τα υπάρχοντα. Αυτά τα άτομα θα δουλέψουν ως υπάλληλοι για την δομή της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων΄΄.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του αντιδημάρχου, ΄΄ο δήμος Αιγιάλειας είναι από τους πιο “δύσκολους” δήμους στην Ελλάδα στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων, καθώς είμαστε ο τρίτος τη τάξει δήμος, που είναι πιο διευρυμένος γεωγραφικά. Αυτό, αυξάνει κατά πολύ τις υποχρεώσεις μας και ταυτόχρονα, κάνει πιο δύσκολη τη διαχείριση. Το έργο της Δημοτικής Αρχής είναι δύσκολο, αλλά πεισματικά πια, όχι μόνο πιστεύω ότι θα καταφέρουμε πολλά πράγματα, αλλά θα πετύχουμε επιπλέον αυτό που δεν μπόρεσε κάνεις μέχρι τώρα στο παρελθόν. Αυτό που είναι σημαντικό και ήθελα να τονίσω, είναι ότι και οι δημοτικοί σύμβουλοι Αιγιαλείας στο σύνολό τους, έχουν καταλάβει το πόσο σημαντικός είναι ο τομέας των αδέσποτων ζώων και ότι για να αντιμετωπιστεί σοβαρά και υπεύθυνα αυτό το τόσο σοβαρό πρόβλημα, χρειάζεται δουλειά, χρειάζεται βοήθεια, χρειάζεται θέληση. Αυτό που ζητάμε και από τους δημότες, είναι να είναι πιο συνειδητοποιημένοι και υπεύθυνοι με τα ζωάκια τους, να βοηθούν το έργο της Δημοτικής Αρχής και να κατανοούν την δυσκολία της κατάστασης. Για να πετύχουμε σε αυτό τον τομέα, ως μία “καλοκουρδισμένη μηχανή”, χρειάζεται επιμονή, θέληση και υπευθυνότητα από όλους΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχόλια

  • Συγχαρητήρια για τις φροντίδες σας. Ομως τα 6-7 αδέσποτα που κυρία (υποθέτω η δημοτική υπάλληλος) εχει στο δρόμο όλο το χρόνο στην οδό Σίφνου, στο τμήμα μεταξύ Θεσσαλίας και Μακεδονίας, στην Παραλία Ακράτας, με έχουν αποκόψει από το εξοχικό μου, όπως και φίλες που επίσης φοβούνται και πηγαίνουμε από Αθήνα στην Ακράτα μόνο καλοκαίρι και μέρα, γιατί η εν λόγω κυρία τα περνά και μέσα από τις πιλοτές μας, γιατί είναι, λέει, φύλακες. Επειδή ορμάνε οι “φύλακες”, τα βράδυα δεν βγαίνουμε ούτε το καλοκαίρι….Αυτή η απαξίωση ιδιωτ. περιουσίας γίνεται εδώ και πολλά χρόνια! Θα σας παρακαλέσω, αν έχετε μετά τις υιοθεσίες χώρο στο καταφύγιο που είναι και στην εξοχή, να τα μεταφέρετε, μήπως δούμε κι εμείς άσπρη μέρα.

    ΔΙΟΝ. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ 01/03/2024 12:33

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr