background img
banner
banner

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου στο… πλευρό των δανειοληπτών

ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΩΝ FUNDS ΕΝΕΡΓΩΝΤΑΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΝΟΝΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥ

Στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου θα κριθεί το ζήτημα της νομιμότητας κατασχέσεων και πλειστηριασμών που επιβάλλονται από τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (servicers). Παρών θα είναι και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου, τασσόμενος υπέρ των δανειοληπτών και κατά των ξένων funds.

Πρόκειται για μία ιστορικών διαστάσεων δίκη, η οποία ενδιαφέρει τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων δανειοληπτών, που τα τελευταία χρόνια είδαν συστημικές τράπεζες να… αλλάζουν ΑΦΜ και να μεταβιβάζουν απροειδοποίητα τα «κόκκινα» δάνεια σε funds που εδρεύουν σε φορολογικούς παραδείσους.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Δ.Σ.Α. Γιώργος Μπέσκος, ΄΄στις 26 Ιανουαρίου 2023 ο Δικηγορικός Συλλογος Αιγίου σεβόμενος τον θεσμικό του ρόλο και ενεργώντας υπέρ της νομιμότητας και της τήρησης κανόνων δικαίου, θα είναι στον Αρειο Παγο υπέρ των δανειοληπτών και κατά των funds. θα αγωνιστούμε με όλη μας τη δύναμη και με όπλο τη νομική επιστήμη ενάντια σε συμφέροντα που καταστρατηγούν διατάξεις νόμου σε βάρος της κοινωνίας των πολιτών και της διαφάνειας΄΄.

Όλα ξεκίνησαν με μια σειρά αποφάσεων του Α2 Τμήματος του Αρείου Πάγου αλλά και πολλών Εφετείων και Πρωτοδικείων της Χώρας, που έκριναν ότι οι εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων δεν νομιμοποιούνται να προβαίνουν σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς της περιουσίας των οφειλετών. Υπήρξαν όμως και αντίθετες αποφάσεις, με αποτέλεσμα στις 10 Νοεμβρίου του 2022 το θέμα να παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για οριστική επίλυση.

Η πλευρά των δανειοληπτών δεν είπε  ακόμη την τελευταία της λέξη

Όπως εξηγεί ο κ. Μπέσκος, ΄΄το νομικό ζήτημα ανέκυψε καθώς όλες οι μεταβιβάσεις των δανείων έγιναν βάσει του Νόμου 3156/2003, ο οποίος δεν παρέχει νομιμοποίηση στους servicers για να επισπεύδουν αναγκαστική εκτέλεση. Πέραν αυτού, ο Νόμος 3156/2003 δεν παρέχει καμία διασφάλιση στους δανειολήπτες, σε αντίθεση με τον Νόμο 4354/2015, ο οποίος επιβάλλει την ενημέρωση του δανειολήπτη και προσπάθεια συμβιβασμού πριν τη μεταβίβαση του δανείου από την τράπεζα στο fund.

Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο Νοέμβριο θύελλα αντιδράσεων είχε προκαλέσει η έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος, που σκανδαλωδώς προδίκαζε ότι το ζήτημα θα επιλυθεί δικαστικά υπέρ των servicers.

Ήδη αύριο θα δώσουμε καταθέσεις κατονομάζοντας τα πρόσωπα στα πλαίσια προκαταρκτικής εξέτασης που διετάχθη κατόπιν αναφοράς μας σε Εισαγγελία Αρείου Πάγου .

Ωστόσο η πλευρά των δανειοληπτών δεν είπε ακόμη την τελευταία λέξη της. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου άσκησε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου υπέρ των δανειοληπτών πρόσθετη παρέμβαση, την οποία υπογράφουν οι δικηγόροι Βέροιας Αντώνης Μαρκούλης και Παντελής Μαρκούλης, προσθέτοντας σημαντικά νομικά επιχειρήματα στη φαρέτρα των οφειλετών.

Η απόφαση της Ολομέλειας, που αναμένεται να εκδοθεί εντός των επόμενων μηνών, αφορά εκατομμύρια πολίτες και επιχειρήσεις, αφού σε περίπτωση δικαίωσης της θέσης των δανειοληπτών, οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί που επιβλήθηκαν από servicers θα ακυρωθούν, εφόσον οι δανειολήπτες προσέφυγαν ή θα προσφύγουν έγκαιρα στα δικαστήρια προβάλλοντας ως λόγο ανακοπής, την έλλειψη νομιμοποίησης των servicers΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr