background img
banner
banner

Έτσι θα εορταστεί η επέτειος της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας

ΔΟΘΗΚΕ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Με κάποιες μικρές αλλαγές, δόθηκε στη δημοσιότητα το τελικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την επέτειο της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας. Υπενθυμίζεται ότι η Πέμπτη 26 Ιανουαρίου είναι αργία στον δήμο Αιγιαλείας.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

ΤΕΤΑΡΤΗ 25 Ιανουαρίου: – Γενικός σημαιοστολισμός Δημοσίων και Δημοτικών κτιρίων, Ν.Π.Δ.Δ., Οργανισμών, Τραπεζών, οικιών, καταστημάτων και πλοίων που βρίσκονται στο λιμάνι από ώρα 08:00 π.μ. μέχρι και τη δύση του ηλίου της 30ης Ιανουαρίου.

Φωταγώγηση του Μνημείου των Ηρώων, του Δ.Ι.Λ. Μουσείου Αιγίου και όλων των Δημοσίων, Δημοτικών Καταστημάτων, των Καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 25ης, 26ης,  27ης, 28ης & 29ης Ιανουαρίου.

– Πραγματοποίηση Ομιλιών στα σχολεία του Δήμου Αιγιαλείας σχετικά με την Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας που πραγματοποιήθηκε 26 – 30 Ιανουαρίου 1821 στη Βοστίτσα (Αίγιο) και αποτελεί την πρώτη πολιτική πράξη των Ελλήνων, που καθόρισε την έναρξη του Εθνοαπελευθερωτικού αγώνα του 1821, με τις έχουσες πολιτικό και επαναστατικό χαρακτήρα αποφάσεις της και που αποδείχτηκαν σημαντικές για  τον ξεσηκωμό των Ελλήνων. Οι ώρες ομιλιών  θα καθοριστούν από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας.

ΠΕΜΠΤΗ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ (ΑΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ): ΩΡΑ 08:00: Έπαρση σημαίας στο Μνημείο των Ηρώων (πλατεία Υψηλών Αλωνίων) και στην προτομή Ανδρέα Λόντου στο Δημοτικό Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου.

ΩΡΑ 10:20: Πέρας προσέλευσης επισήμων, αντιπροσωπειών (σημαιοφόρων) Σχολείων, Προσκόπων με τις Σημαίες και Φιλαρμονικής Αιγίου στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό «Κοίμηση της Θεοτόκου» (ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ) Αιγίου.

ΩΡΑ 10:30: Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό «Κοίμηση της Θεοτόκου» (ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ) Αιγίου χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων & Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμου.

ΩΡΑ 10:50: Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον  κ. Φωκίωνα Ζαΐμη Εκπρόσωπο Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών του 1821 – Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας.

Χαιρετισμός  από τον Δήμαρχο Αιγιαλείας κ. Δημήτριο Καλογερόπουλο.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, μετάβαση του Ιερού Κλήρου, των επισήμων, των αντιπροσωπειών των Σχολείων, Προσκόπων και Οδηγών με τις Σημαίες, στο Μνημείο των Ηρώων (πλατεία Υψηλών Αλωνίων). ΩΡΑ 11:30: Επιμνημόσυνη δέηση και  κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Ηρώων. ΩΡΑ 12.00: ΠΑΡΕΛΑΣΗ. Εκκίνηση αγήματος Δημοτικών Σχολείων Αιγίου, Κουλούρας & Τεμένης, Γυμνασίων & Λυκείων του Δήμου, Χορευτικών Ομίλων & Συλλόγων με παραδοσιακές φορεσιές, Συλλόγου «Ιστορικής Αναβίωσης Βοστίτσας 1821» με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Αιγίου «Ευτέρπη», της Φιλαρμονικής Ακράτας και Δημοτικής Φιλαρμονικής Αιγείρας «Ιωάννης Κοκονέτσης», στην οδό Μητροπόλεως (κάθοδος).

Από την Α/βάθμια Εκπ/ση συντονιστής ορίζεται ο κ. Αντώνιος Γκολόης, Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου και από την Β/βάθμια Εκπ/ση συντονιστής ορίζεται ο κ. Κωνσταντίνος Βελισσαρόπουλος, εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής του 1ου Λυκείου Αιγίου.

Η Πέμπτη 26 Ιανουαρίου είναι αργία στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε όλο τον Δήμο Αιγιαλείας.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ: Ώρα 21.00: 1η Κινηματογραφική Προβολή της επετειακής πολεμικής ταινίας ντοκιμαντέρ για τα 200 χρόνια  «Η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας ως απαρχή του εικοσιένα» (Α΄ μέρος: Η απόφαση και η οργάνωση του Αγώνα), του Αιγιώτη Κινηματογραφιστή Βασίλη Γεωργαντά στον Δημοτικό Κινηματογράφο «Απόλλων», με ελεύθερη είσοδο.

ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ: ΩΡΑ 08:00: Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Τεμένης. Ομιλία για την ιστορική επέτειο από την κα ΕΥΑΝΘΙΑ ΜΠΕΝΤΕΒΗ-ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, Φιλόλογο, Ιστορικό, Πρόεδρο της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Αιγίου (Ι.Λ.Ε.Α.). ΩΡΑ 19.30: ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ: Εκκίνηση αγήματος Συλλόγου «Ιστορικής Αναβίωσης Βοστίτσας 1821», Συλλόγων από όλη την Ελλάδα με παραδοσιακές φορεσιές, Χορευτικών Ομίλων & Συλλόγων με παραδοσιακές φορεσιές, με τη συμμετοχή των Φιλαρμονικών Αιγίου και του κοινού τμήματος Φιλαρμονικών Αιγείρας και Ακράτας, στην οδό Μητροπόλεως από Ανδρέου Λόντου έως Υψηλά Αλώνια (άνοδος).

ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ: ΩΡΑ 10.30: Επιμνημόσυνη δέηση και Κατάθεση στεφάνων στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου στην προτομή του Α.Λόντου. ΩΡΑ 12.00: ΠΑΡΕΛΑΣΗ Συλλόγων Αναβιωτών με παραδοσιακές φορεσιές στην οδό Μητροπόλεως (κάθοδος). Ώρα 19.00: 1η Κινηματογραφική Προβολή του πολεμικού ντοκιμαντέρ για τα 200 χρόνια  «Η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας ως απαρχή του εικοσιένα» (Β’μέρος: Ο πρώτες νίκες-τα 200 χρόνια) του Αιγιώτη Κινηματογραφιστή Βασίλη Γεωργαντά στον Δημοτικό Κινηματογράφο «Απόλλων», με ελεύθερη είσοδο.

Τον συντονισμό των εκδηλώσεων έχει ο Αντιδήμαρχος Ευστράτιος Βαρδάκης

Τελετάρχες ορίζονται οι Δημοτικοί υπάλληλοι : α) κα. Αγλαΐα Σαλαμούρα, β) κ. Αριστομένης Σταματόπουλος

Κατά το τετραήμερο 26-29 Ιανουαρίου θα είναι επισκέψιμο το Κινητό Ψηφιακό Μουσείο Ιστορίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο παλιό λιμάνι Αιγίου, τις εξής ημέρες και ώρες:

– Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 5.00-8.00 μ.μ.

– Παρασκευή 27 Ιανουαρίου και Σάββατο 28 Ιανουαρίου 10.00 π.μ.-2.00 μ.μ. και 5.00-8.00 μ.μ.

– Κυριακή 29 Ιανουαρίου 12.00-7.00 μ.μ.

θα τηρηθούν όλοι οι υγειονομικοί κανόνες, που η Πολιτεία έχει θεσπίσει κατα του Covid-19, καθώς και τα μέσα αυτοπροστασίας.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr