-Γράφει ο Παν Βάγιας, Φιλόλογος- Δημ/φος-
«Σας ξέρω εσάς τους Αιγιώτες και τη δουλειά που κάνετε στο Θέατρο. Έχετε την άδειά μου να ανεβάσετε το θεατρικό έργο. Μόνο προσέξτε». Αυτά ήταν τα υποστηρικτικά λόγια του μεγάλου Έλληνα θεατρικού συγγραφέα Ιάκωβου Καμπανέλλη προς τον Κώστα Κλάγκο και τις θεατρικές του ομάδες, κάθε φορά που ζητούσαν την άδειά του ώστε να ανεβάσουν ένα από τα πολλά θεατρικά του έργα. Και οι φορές αυτές δεν ήταν λίγες. Ήταν συνολικά δέκα σε μια πορεία εκτίμησης και συνεργασίας που ξεκίνησε πριν από 40 ολόκληρα χρόνια!
Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης υπήρξε ο θεμελιωτής του σύγχρονου νεοελληνικού θεάτρου και σφράγισε με το έργο του και τη ζωή του τα πολιτιστικά πράγματα του τόπου μας. Γι’ αυτό και το Υπουργείο Πολιτισμού αφιέρωσε το έτος 2022 στον κορυφαίο Έλληνα μεταπολεμικό συγγραφέα. Ο αείμνηστος Ιάκωβος Καμπανέλλης είχε μεγάλους δεσμούς με το Αίγιο, από τη δεκαετία του 1980. Είχε φροντίσει γι’ αυτό ο Φιλόλογος Κώστας Κλάγκος τιμώντας τον μεγάλο θεατράνθρωπο και ανεβάζοντας έργα του με διάφορες θεατρικές ομάδες. Η αρχή έγινε με την ΕΦΑ Αιγίου το 1983 και το 1985 με δυο έργα που βραβεύτηκαν μάλιστα στο φεστιβάλ Ιθάκης: «Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού» και «Ο μπαμπάς ο πόλεμος». Τρία ακόμη έργα ανέβηκαν με τους μαθητές του 1ου Λυκείου Αιγίου, δυο με την Ομάδα Αποφοίτων και τα υπόλοιπα με συνεργάτες από όλη την Αιγιάλεια.
Το Μάρτιο του 1998 ο ίδιος ο Καμπανέλλης βρέθηκε στο Αίγιο για να παρακολουθήσει στο 1ο Λύκειο την παράσταση του έργου του «Πάροδος Θηβών». Χάρηκε την παράσταση, συζήτησε με τους μαθητές και μάλιστα αργότερα διασκέδασε μαζί τους. Τον Απρίλιο του 2013 ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων οργάνωσε ένα τιμητικό αφιέρωμα με τίτλο «Παραμύθι… με όνομα Ιάκωβος Καμπανέλλης» όπου και παρουσιάστηκαν αποσπάσματα μερικών από τα καλύτερα μονόπρακτά του («Αυτός και το παντελόνι του», «Η γυναίκα και ο λάθος», «Γράμμα στον Ορέστη», «Η οδός»).
Αυτή όμως η άρρηκτη σχέση που κρατάει τέσσερις δεκαετίες παραμένει ζωντανή και δημιουργική. Η Θεατρική Ομάδα Αποφοίτων και ο Κώστας Κλάγκος ανέβασαν στα τέλη Ιανουαρίου (φωτό) τη συγκλονιστική παράσταση «Ο δρόμος περνάει από μέσα». Ο δάσκαλος του νεοελληνικού θεάτρου έγραψε το 1990 ένα σύγχρονο όσο και διαχρονικό έργο για την Ελλάδα του σήμερα μέσα από τις δραματικές συγκρούσεις των ηρώων. Το σπουδαίο αισθητικό και θεατρικό αποτέλεσμα δεν ήταν τυχαίο. Κάποιοι από τους νεότερους ηθοποιούς είχαν λάβει το 1998 τη θεατρική ευχή του ίδιου του Καμπανέλλη να συνεχίσουν σ’ αυτόν τον ωραίο δρόμο. Και αυτό κάνουν. Συνεχίζουν να παίζουν και να τιμούν στο θεατρικό σανίδι το μεγάλο Έλληνα συγγραφέα. Αυτή η μεταξύ τους σχέση έχει μεγάλο παρελθόν, ζωντανεύει στο παρόν και υπόσχεται πολλά ακόμα έργα για το μέλλον.