background img
banner
banner

Έκλεισαν τον δρόμο, έδειξαν τις προθέσεις τους για «θερμό» Φεβρουάριο

ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΙΓΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ – ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ 

Η πρώτη κινητοποίηση των αγροτών της Αιγιάλειας την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου, μπορεί να μην είχε τη μαζική συμμετοχή και των παλμό άλλων προηγούμενων χρόνων, ωστόσο ανέδειξε δύο σημεία: Αφενός τη σοβαρότητα της κατάστασης εξαιτίας του υψηλού κόστους παραγωγής και των ιδιαιτέρως χαμηλών τιμών των αγροτικών προϊόντων και αφετέρου την αγωνιστική διάθεση των μελών του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου, κάτι που αποδείχθηκε από το κλείσιμο του ενός ρεύματος του δρόμου για περίπου μία ώρα…

Ο αγώνας, σε αυτή τη φάση, φαίνεται πως είναι μονόδρομος για τον μαχητικό Αγροτικό Σύλλογο Αιγίου, που βγαίνει ξανά μπροστά σε αυτή την τόσο κρίσιμη καμπή για την αγροτιά, μέσα σε μία ιδιαιτέρως αρνητική συγκυρία, δεδομένης της γενικότερης ακρίβειας που μαστίζει την κοινωνία και προκαλεί οικονομική αφαίμαξη στα νοικοκυριά. Οι αγρότες συγκεντρώθηκαν λίγο μετά τις 11.00 το πρωί έξω από την Π.Ε.Σ. και ανήρτησαν πανό, φωνάζοντας συνθήματα με τα αιτήματά τους. Να σημειωθεί ότι εκτός από μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας», το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι κι άλλων σωματείων και φορέων, όπως η δημοτική σύμβουλος επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Αγγελική Κουρή.

«Κραυγή αγωνίας» για τα πολλά «μέτωπα»

Η ομιλία του προέδρου του Συλλόγου, Γιάννη Μποδιώτη, αποτέλεσε στην ουσία την «κραυγή αγωνίας» του αγροτικού κόσμου της Αιγιάλειας, δείχνοντας τον δρόμο που δεν είναι άλλος από τον σκληρό αγώνα, αναφέροντας μάλιστα το τι έχει κερδηθεί με τους αγώνες των προηγούμενων χρόνων, απαντώντας έτσι στις «Κασσάνδρες» ότι οι αγώνες είναι μάταιοι. Περιγράφοντας τη γενικότερη κατάσταση, ο κ. Μποδιώτης είπε: ΄΄Οι αγρότες σε όλη τη χώρα έχουν βγει στους δρόμους με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα και τα τρακτέρ τους. Ζητούν μέτρα για να αντιμετωπιστεί η τεράστια ακρίβεια και μείωση του κόστους παραγωγής. Καταδικάζουμε την αστυνομοκρατία, τη ρήψη χημικών σε συναδέλφους στην Καρδίτσα. Η κυβέρνηση δεν μπορεί με κατασταλτικούς μηχανισμούς να αντιμετωπίζει τη δύσκολη αυτή κατάσταση την οποία βιώνει σήμερα ο αγροτικός κόσμος΄΄. Επίσης, αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος, σημείωσε: ΄΄Σήμερα σε αυτή την κινητοποίησή μας δίνουμε συνέχεια στην πολύμηνη αγωνιστική μας δράση. Όλο το προηγούμενο διάστημα κινηθήκαμε δυναμικά. Υπενθυμίζω την κινητοποίηση που κάναμε τον Νοέμβρη, την κινητοποίηση και την παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας όπου ζητήσαμε από το Περιφερειακό Συμβούλιο να εγκρίνει τα δίκαια αιτήματά μας που είναι αιτήματα διαβίωσης για εμάς, συνέχιση της καλλιεργητικής μας δραστηριότητας για να παραμείνουμε στα χωράφια μας για να συνεχίσουμε να παράγουμε αγνά προϊόντα για τη διατροφική επάρκεια του ελληνικού λαού΄΄.

Αγωνία για τη σταφίδα

Ως προς τα αιτήματα των αγροτών, είπε: ΄΄Αγωνιζόμαστε για τη μείωση του κόστους παραγωγής, για αφορολόγητα καύσιμα, για τη μείωση στο αγροτικό ρεύμα, να πάρουν πίσω τους νόμους που μας έχουν φέρει και επιτρέπουν την απελευθέρωση της ενέργειας, την πράσινη μετάβαση, τα πρόστιμα ρύπων τα οποία μετακυλίονται στους δικούς μας λογαριασμούς, αυξάνοντάς μας το κόστος παραγωγής αλλά και το κόστος διαβίωσης στη λαϊκή οικογένεια στους ανθρώπους δηλαδή που εμείς πουλάμε τα δικά μας προϊόντα. Ένα βασικό ζήτημα που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια είναι το μεγάλο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με την Κορινθιακή Σταφίδα. Συνεχίζουμε και διεκδικούμε την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε όλα τα προϊόντα που έχουν πουληθεί κάτω του κόστους. Κυρίως εδώ στην Αιγιάλεια, εμείς σαν σταφιδοπαραγωγοί, ζητάμε την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος. Η σταφίδα πουλιόταν 2 ευρώ πριν από τρία χρόνια και σήμερα οι παραγωγοί (όσοι έχουν πάρει) έχουν λάβει 0,70 ευρώ για κάθε κιλό, κάποιοι ίσως λίγο παραπάνω αλλά και πάρα πολλοί παραγωγοί είναι απλήρωτοι. Η σταφίδα από τις 10 Οκτώβρη και μετά πηγαίνει για αποθήκευση και δεν γνωρίζουμε τι μέλλει γενέσθαι. Στη συνάντηση που είχαμε στον υπουργείο τον Νοέμβριο, ο υπουργός μας υποσχέθηκε ότι με τη λήξη της παράδοσης της σταφίδας, λόγω της συνδεδεμένης ενίσχυσης, κι αν δεν έχει επιλυθεί ως τότε το πρόβλημα, θα κοιτάξει να κάνει κάποια παρέμβαση για να συμπληρώσει το εισόδημα που χάθηκε. Και αναμένουμε…΄΄.

Κάλεσμα στους αγρότες να είναι σε ετοιμότητα

΄΄Καλούμε όλους τους παραγωγούς να είναι σε ετοιμότητα. Σήμερα είναι ο πρώτος αγώνας που δίνουμε. Αν δεν συγκεντρωθούμε πολλοί να ενώσουμε τις φωνές μας και να διεκδικήσουμε πολύ φοβάμαι ότι τα χρήματα που υποσχέθηκε ότι θα δώσει, να καταλήξουν εκεί που έχουν συνηθίσει να τα δίνουν, δηλαδή σε μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις ή σε ομίλους που στηρίζουν, κόντρα σε εμάς που είμαστε οι παραγωγοί και διεκδικούμε με τις κινητοποιήσεις μας, βάζοντας «εμπόδια» στις στοχεύσεις τους. Αντιστεκόμαστε στην εγκατάλειψη του πρωτογενή τομέα και όπως φαίνεται, η αγροτική ανάπτυξη που υπόσχονται είναι μία άλλη ανάπτυξη, αφορά τους ολίγους με μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις, χωρίς τον μικρομεσαίο αγρότη΄΄, πρόσθεσε ο κ. Μποδιώτης, τονίζοντας πως οι αγρότες αντιδρούν στις αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές τις οποίες επιβάλλουν αυτή τη χρονιά και τον νόμο Κατρούγκαλου που δίνει συντάξεις… ούτε καν πρόνοιας. ΄΄Ζητάμε άμεσα να καταργηθεί. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν καταβάλει χρήματα και παίρνουν ψίχουλα΄΄, τόνισε.

Αποζημιώσεις, ενισχύσεις και ασφαλιστικές εισφορές

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου, ανέφερε ως αίτημα την επαναφορά της 13ης σύνταξης, ενώ για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, είπε: ΄΄Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις είδατε πρόσφατα από τις εκτιμήσεις ότι κόπηκαν πάρα πολλά στρέμματα γιατί δεν υπήρχαν οι δείκτες όπως ορίζει ο Οργανισμός ή και όπου δόθηκαν τα ποσοστά είναι πάρα πολύ μικρά, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική εικόνα της ζημιάς που είχε σημειωθεί΄΄.

Για τις καινούριες ενισχύσεις που έρχονται μέσα από τη νέα ΚΑΠ, ανέφερε: ΄΄Έχουμε τονίσει πολλές φορές στο παρελθόν ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική η οποία ακολουθείται στην Ε.Ε., σαν απώτερο σκοπό έχει το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Με τις νέες λοιπόν ενισχύσεις μειώνονται τα χρήματα σε πανελλαδικό επίπεδο. Η εσωτερική και εξωτερική σύγκλιση μειώνει τις ενισχύσεις, εμείς εδώ και σαν σταφιδικές περιοχές είχαμε ιστορικά υψηλές ενισχύσεις, όμως έχουν μειωθεί ήδη 40% και πάμε για τη σύγκλιση στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και στον εθνικό μέσο όρο΄΄.

Επίσης, για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, σημείωσε: ΄΄θα καταγγείλουμε εδώ ότι ναι μεν θα παραμείνει η σταφίδα στη συνδεδεμένη ενίσχυση για τελευταία πενταετία ίσως γιατί το υπουργείο και η λειτουργία της Ε.Ε. δεν μπορούν να στηρίζουν προϊόντα τα οποία δεν μπορούν να βρουν από μόνα τους την πρόσβαση στις αγορές. Αυτά μας είπε ο κ. Γεωργαντάς στο υπουργείο. Επομένως, οι ενισχύσεις δίνονται σε κάποια προϊόντα και σε κάποιες περιοχές της χώρας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να στρέφουν αγρότες εναντίον άλλων αγροτών για να μην στραφούμε όλοι μαζί ενάντια σε πολιτικές οι οποίες μας εξοντώνουν και μας εξαθλιώνουν΄΄.

Ο πρόεδρος του «Μπακόπουλος Ντρίνιας είπε ακόμη πως ΄΄εκείνο που μπαίνει σαν πρώτο ζητούμενο στον Αγροτικό Σύλλογο και σε όλους εμάς που βρισκόμαστε σήμερα εδώ, είναι η καλύτερη οργάνωση του αγώνα για καλύτερες συμμετοχές στις κινητοποιήσεις μας. Να είσαστε σε ετοιμότητα, ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου, σε συντονισμό και με τις άλλες σταφιδικές περιοχές αλλά και μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων σε πανελλαδικό συντονισμό, συνεχίζει τον αγώνα΄΄.

Απάντηση στις… Κασσάνδρες

Επίσης, ως προς τα αποτελέσματα του αγώνα, επισήμανε: ΄΄Ακούγεται παντού ότι οι αγώνες δεν έχουν αποφέρει κέρδος. Κυριαρχεί μοιρολατρία και συμβιβασμός. Δεν ισχύει ότι δεν μπορούμε να ανατρέψουμε αυτές τις πολιτικές. Να θυμίσουμε τι κερδίσαμε από τους τελευταίους αγώνες: Το αφορολόγητο του 2016 που στη συνέχεια ήθελαν να τα μας το κόψουν αλλά συνεχίζεται και υπάρχει. Ακόμη, το ακατάσχετο στους τραπεζικούς λογαριασμούς, η επιστροφή μέρους του ειδικού φόρου στα καύσιμα που πριν καταργηθεί ήταν 300 ευρώ και με τους αγώνες το πήγαν 70 ευρώ. Είναι μεν ψίχουλα αλλά αν δεν βγούμε να τα διεκδικήσουμε δεν θα μας δώσουν ούτε αυτά… Μετά από πολλά χρόνια με αγώνα που είχαμε δώσει για τα οφειλόμενα του κράτους στον ΕΛΓΑ, επεστράφησαν κάποια χρήματα γιατί τον Οργανισμό, επί οκτώ χρόνια τον συντηρούσαμε μόνο εμείς με τις δικές μας εισφορές, και δεν εννοούμε μόνο τα χρήματα που δίδονται σαν αποζημιώσεις αλλά και τη λειτουργία του Οργανισμού΄΄.

Καταλήγοντας, ο κ. Μποδιώτης είπε: ΄΄Δίνουμε προτεραιότητα στις δικές μας ανάγκες. Στο να παραμείνουμε στη γη μας και να παράγουμε τα προϊόντα που γνωρίζουμε πολύ καλά να παράγουμε. Οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, είναι ξεκάθαρο σε όλους μας ότι, δίνουν προτεραιότητα στους Ομίλους. Αν δεν βγούμε να διεκδικήσουμε το δίκιο μας δεν πρόκειται κανείς να μας χαρίσει το παραμικρό. Μόνο με τη δική μας συμμετοχή και τον δικό μας αγώνα θα τα καταφέρουμε΄΄.

Κατάληψη του δρόμου και συνάντηση με τους διοικούντες της Π.Ε.Σ.

Στη συνέχεια, πρότεινε στους συγκεντρωμένους να προχωρήσουν σε αποκλεισμό της Παλαιάς Εθνικής Οδού στο ύψος της Π.Ε.Σ. κάτι που έγινε αποδεκτό από το σύνολό τους. Οι αγρότες μεταφέρθηκαν στον δρόμο, έκλεισαν το ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, άνοιξαν το πανό τους και προχώρησαν σε διανομή του ψηφίσματός τους στους διερχόμενους οδηγούς, προκειμένου όλοι να ενημερωθούν για τα δίκαια αιτήματά τους. Με την αστυνομία να συντονίζει την κυκλοφορία, αποχώρησαν από τη συμβολική κατάληψη του οδοστρώματος μετά από περίπου μία ώρα όταν και αντιπροσωπεία τους εισήλθε εντός της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών, συζητώντας την κατάσταση για τη σταφίδα με τους διοικούντες της. Τόνισαν μάλιστα ότι τις επόμενες ημέρες θα κάνουν επισκέψεις και σταφιδεμπόρους προκειμένου να συζητήσουν για την κατάσταση.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr