background img
banner
banner

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ: «Η Κυβέρνηση διευρύνει το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στην Υγεία και στους Πυροσβέστες»

Η βουλευτής Αχαΐας Χριστίνα Αλεξοπούλου δήλωσε την ικανοποίησή της για τη διεύρυνση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στον τομέα της Υγείας και στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Όπως είπε, ΄΄με την πρώτη Κοινή Υπουργική Απόφαση, επιχειρείται η μεταρρύθμιση του καθεστώτος χορήγησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, που καταβάλλεται στους υπαλλήλους του Υπουργείου Υγείας, οι οποίοι εντάσσονται στις ρυθμίσεις του ενιαίου μισθολογικού νόμου. Η μεταρρύθμιση επιφέρει διεύρυνση, τόσο ως προς τις ειδικότητες εκείνων που δικαιούνται το συγκεκριμένο επίδομα, όσο και ως προς το ύψος του επιδόματος. Ειδικότερα το επίδομα καθορίζεται σε πέντε νέες κατηγορίες: Για την πρώτη κατηγορία το επίδομα αυξάνεται στα 200 ευρώ. Για τη δεύτερη στα 165. Για την τρίτη κατηγορία στα 150. Για την τέταρτη στα 105. Και για την πέμπτη στα 70 ευρώ.

Σημειώνεται ότι στα νοσοκομεία η πλειοψηφία των εργαζομένων κατατάσσεται σε ανώτατη κατηγορία, ή ακόμα και εάν κατατάσσεται στην ίδια κατηγορία λαμβάνει υψηλότερο επίδομα με βάση τις αυξήσεις που σας περιέγραψα προηγουμένως. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το νοσηλευτικό προσωπικό το οποίο συνεχίζει να κατατάσσεται στην πρώτη κατηγορία του επιδόματος, ύψους 200 ευρώ, αντί 150 ευρώ (αύξηση 33%). Στο τεχνικό προσωπικό των νοσοκομείων αμβλύνονται αμφισημίες ως προς τη καταβολή του επιδόματος και προσδιορίζονται συγκεκριμένες ειδικότητες δικαιούχων, στις οποίες πλέον καταβάλλεται υψηλότερο επίδομα, από 70 ευρώ, σε 150 ευρώ (αύξηση 114%).

Επιπλέον, εντάσσονται ως δικαιούχοι και νέοι εργαζόμενοι των νοσοκομείων αρκετών ειδικοτήτων, όπως: Φυσικοθεραπευτών, Εργοθεραπευτών, Φαρμακοποιών, Βοηθών Φαρμακοποιών και Οδοντοτεχνιτών που θα λαμβάνουν επίδομα 150 ευρώ, καθώς και των Εποπτών Δημόσιας Υγείας που θα λαμβάνουν επίδομα 105 ευρώ΄΄.

Εξορθολογισμός του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας

Σύμφωνα με την Αχαιή βουλευτή, ΄΄με τις ρυθμίσεις της δεύτερης ΚΥΑ επιχειρείται ο εξορθολογισμός του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας των υπαλλήλων που υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα και εμπίπτουν στις ρυθμίσεις του ενιαίου μισθολογικού νόμου. Έως σήμερα καταβάλλεται το επίδομα της πρώτης κατηγορίας (150 ευρώ) μόνο στους εποχικούς υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ειδικότητας οδηγών των πυροσβεστικών οχημάτων.
Με τις ρυθμίσεις της ΚΥΑ στην πρώτη κατηγορία (200 ευρώ) περιλαμβάνονται οι υπάλληλοι που υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα ως ακολούθως: α) Εποχικοί Οδηγοί του Πυροσβεστικού Σώματος με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, ειδικότητας του Οδηγού πυροσβεστικών οχημάτων, β) Εποχικοί Εργάτες πυρόσβεσης-διάσωσης του Πυροσβεστικού Σώματος και γ) Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης΄΄.

«Κάποιοι βιάστηκαν»

Η κ. Αλεξοπούλου ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς και τους αρμόδιους Υπουργούς για την απόφαση της διεύρυνσης και αύξησης του επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας, λέγοντας: ΄΄Η Κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει τα επαγγέλματα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή προστασίας της ανθρώπινης ζωής. Κάποιοι βιάστηκαν, λέγοντας ότι τα επιδόματα στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία είναι ένα πυροτέχνημα.
Η Νέα Δημοκρατία στήριξε και στηρίζει με σειρά μέτρων τους ιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό της Υγείας. Επίσης στέκεται δίπλα στους πυροσβέστες μας που καλούνται συνεχώς να υπερασπίζονται με κίνδυνο της ζωής τους, το περιβάλλον, τις ζωές και τις περιουσίες μας΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr