background img
banner
banner

Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας κατοίκων και επαγγελματιών της Ζωοδ. Πηγής

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΟΤΙ ΤΑ ΟΜΒΡΙΑ ΥΔΑΤΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΑ ΛΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

Την άμεση και οριστική επίλυση ενός προβλήματος που αντιμετωπίζουν τον τελευταίο χρόνο, ζητούν με επιστολή τους προς τον δήμαρχο Αιγιαλείας και πρόεδρο της ΔΕΥΑΑ Δημήτρη Καλογερόπουλο και προς τον πρόεδρο της Κοινότητας Αιγίου Γιώργο Γκιώνη, 16 κάτοικοι και επαγγελματίες της παραλιακής οδού Ζωοδόχου Πηγής.

Πρόκειται για την εξεύρεση και υλοποίηση τεχνικής λύσης ώστε τα όμβρια ύδατα να μην επιβαρύνουν τον αποχετευτικό αγωγό, για να σταματήσει να παρατηρείται το φαινόμενο υπερχείλισης λυμάτων κάθε φορά που βρέχει!

Συγκεκριμένα, οι 16 πολίτες, η επιστολή των οποίων κοινοποιείται και προς τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας, τα μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΑ και τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Αχαΐας, επισημαίνουν πως την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου ήρθαν αντιμέτωποι, για ακόμη μία φορά τα τελευταία χρόνια, με το πρόβλημα της υπερχείλισης του δικτύου λυμάτων επί της οδού Ζωοδόχου Πηγής, στην παραλία Αιγίου (ανάμεσα στις «Σκάλες» και τον «Φάρο»).

Ειδικότερα, σημειώνουν: ΄΄Έχει παρατηρηθεί ότι σε περιπτώσεις, σχετικά έντονων ή μεγάλης διάρκειας, βροχοπτώσεων, ο νέος κεντρικός συλλεκτήριος αγωγός λυμάτων που διέρχεται στον συγκεκριμένο δρόμο, δεν μπορεί να παροχετεύσει τις ποσότητες λυμάτων που μεταφέρονται, με αποτέλεσμα αφενός να εκρήγνυνται τα καπάκια των φρεατίων στη μέση του δρόμου, από όπου και διαρρέουν τα λύματα στον δρόμο πλημμυρίζοντας το οδόστρωμα, αλλά και να πλημμυρίζουν οι διακλαδώσεις και τα φρεάτια προσαρμογής των ακινήτων με τον κεντρικό αγωγό.
Το αποτέλεσμα είναι η «επιστροφή» των λυμάτων εντός των ισογείων και υπογείων των παρακείμενων κατοικιών και καταστημάτων. Είτε, ακόμα και αν οι διακλαδώσεις – συνδέσεις με τον κεντρικό αγωγό έχουν γίνει σωστά και οι αντεπίστροφες βαλβίδες στην εντέλεια, να πλημμυρίζουν τα ακίνητα από τα εσωτερικά τους λύματα, που εμποδίζονται, λόγω της πληρότητας του κεντρικού αγωγού, να παροχετευτούν προς αυτόν΄΄.

Και συνεχίζουν: ΄΄Αποδεικνύεται, εκ των πραγμάτων, ότι η κατασκευή του νέου αποχετευτικού δεν μελετήθηκε σωστά ή/και δεν υλοποιήθηκε σωστά (έχουν γίνει νέες συνδέσεις όμβριων στον οριστικό αγωγό λυμάτων, σε ένα δίκτυο που βάσει του άρθρου 2 του ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΔΕΥΑ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ έχει επιλεγεί και διαμορφώνεται ως «χωριστικό σύστημα»; Έχει εφαροστεί η πρόνοια του άρθρου 6.1 του κανονισμο΄που που προβλέπει ότι «Μία παροχή αποχέτευσης ακαθάρτων εξθυπηρετεί κατά κανόνα ένα ακίνητο»;). Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα είναι ότι σε τέτοια καιρικά φαινόμενα (που δεν μπορούν καν να χαρακτηριστούν ακραία), τα τελευταία δύο χρόνια εμείς να αντιμτωπίζουμε ένα πολύ δυσάρεστο, επιζήμιο και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, πρόβλημα΄΄.

Απειλούν με μηνυτήρια αναφορά για την απόδοση ευθυνών

Και καταλήγουν: ΄΄Απαιτούμε την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος. Σε διαφορετική περίπτωση (κι εφόσον ξανασυμβεί), είμαστε αναγκασμένοι να καταθέσουμε μηνυτήρια αναφορά για τη δικαστική διερεύνηση του θέματος και την απόδοση ευθυνών΄΄.

Πάντως, μιλώντας στo protionline.gr, ένας εκ των κατοίκων που υπογράφουν την επιστολή, ο Αθανάσιος Λυμπέρης, τόνισε πως οι άνθρωποι της ΔΕΥΑΑ ήδη γνωρίζουν το πρόβλημα αφού κάθε φορά που βρέχει καλούνται να ξεφρακάρουν τα φρεάτια. Ανέφερε δε πως προφανώς το πρόβλημα δημιουργήθηκε πέρυσι με τη λειτουργία του αγωγού αποχέτευσης από τη Ζωοδόχου Πηγής ως την Κορίνθου, γεγονός που εικάζει πως είχε ως αποτέλεσμα όλα τα όμβρια ύδατα να πέφτουν για το υπόλοιπο τμήμα μέσα στην αποχέτευση κι έτσι να προκαλείται υπερχείλιση των λυμάτων, δημιουργώντας, όπως τόνισε, μία ιδιαιτέρως άσχημη κατάσταση για όλους.

Σήμερα η απάντηση της ΔΕΥΑΑ

Να σημειωθεί ότι στη ΔΕΥΑΑ έχουν προσανατολίζονται να απαντήσουν σήμερα κιόλας στην καταγγελία, αναφέροντας λεπτομέρειες για τα τεχνικά θέματα που έχουν να κάνουν με το πρόβλημα που καταγγέλλουν οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr