background img
banner
banner

«Άνοιξε τα μάτια» σε πολλούς εργαζόμενους

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΝΟΜΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΟ Ε.Κ.Α. ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΙΝΕ – Γ.Σ.Ε.Ε.

Για τις σημαντικές ρυθμίσεις του Ν.4808/2021, όσον αφορά στα εργασιακά δικαιώματα, με διατάξεις που αφορούν τόσο στο ατομικό όσο και στο συλλογικό Εργατικό Δίκαιο, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν όσοι βρέθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας 13 Φεβρουαρίου, στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αιγίου, παρακολουθώντας την εκδήλωση νομικής πληροφόρησης, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία του Ε.Κ.Α. με το Ινστιτούτο Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε. Παράλληλα, αναλύθηκε και το ισχύον κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, δίνοντας χρήσιμες πληροφορίες σε μεγάλο αριθμό εργαζόμενων και ανέργων.

Η ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα της διοίκησης του Ε.Κ.Α. ήταν σημαντική, ενώ από τους ομιλητές ρίχτηκε «φως» σε πολλά σημεία του Νόμου – δικαιώματα των εργαζομένων, που δεν είχαν αποκρυσταλλωθεί.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν από τους νομικούς συνεργάτες του Δικτύου Υπηρεσιών Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής Εργαζομένων και Ανέργων, οι σημαντικότερες διατάξεις του νέου ν. 4808/2021 «για την προστασία της εργασίας» και οι πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις στο Κοινωνικοασφαλιστικό Σύστημα.

Ειδικότερα, έγιναν γνωστά τα όσα περιλαμβάνει ο νόμος σχετικά με την υιοθέτηση μέτρων και ρυθμίσεων για την παρενόχληση και τη βία στην εργασία, οι ρυθμίσεις για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής για τους γονείς και τους φροντιστές, αναλύθηκαν οι άδειες που δικαιούνται οι εργαζόμενοι σχετικά με την προστασία της οικογένειας, καθώς επίσης και τα νέα εργασιακά δικαιώματα που ισχύουν από τις 19 Ιουνίου 2021.

Ακόμη, οι ρυθμίσεις Ατομικού και Συλλογικού Εργατικού Δικαίου, οι ρυθμίσεις για τις σύγχρονες μορφές εργασίας κ.ά.

Είναι προφανές ότι στο δύσκολο εργασιακό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα στην περιοχή, είναι αμφίβολο εάν λαμβάνουν έστω και τις μισές παροχές και άδειες που δικαιούνται, με το οκτάωρο και πενθήμερο να καταπατείται σωρηδόν όπως άλλωστε και τα ασφαλιστικά δικαιώματα… Φαίνεται όμως ότι η ενημέρωση που πολύ σωστά επέλεξε να κάνει το Ε.Κ.Α., ήρθε να… ανοίξει τα μάτια σε αρκετούς.

Κι αυτό φάνηκε γιατί μετά το πέρας της εκδήλωσης, οι Νομικοί του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ κλήθηκαν να απαντήσουν σε πολλά ερωτήματα και εξατομικευμένα ερωτήματα που αφορούσαν Εργασιακά Δικαιώματα όπως συμβάσεις, αποδοχές, άδειες κ.λπ. και το Κοινωνικοασφαλιστικό όπως συνταξιοδοτικό δικαίωμα, συντάξεις γήρατος, χηρείας, αναπηρίας, απασχόληση συνταξιούχων κ.λπ.

Στις 21 Φεβρουαρίου η πρώτη Γενική Συνέλευση του Ε.Κ.Α.

Η 1η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αιγίου θα πραγματοποιηθεί στις 21 Φεβρουαρίου, ημέρα Τρίτη και ώρα 6:30 το απόγευμα στην αίθουσα του Ε.Κ. Αιγίου, Αριστείδου 4. Στη Γενική Συνέλευση αναμένεται να συζητηθούν τα θέματα Ημερήσιας Διάταξης ως εξής: Διοικητικός & Οικονομικός Απολογισμός – Ισολογισμός της Δ/σης, έτους 2022. Έκθεση Ελεγκτικής Επιτροπής. Έγκριση Διοικητικού & Οικονομικού Απολογισμού – Ισολογισμού της Δ/σης, έτους 2022. Οικονομικός Προϋπολογισμός της Δ/σης έτους 2023. Έγκριση Προϋπολογισμού έτους 2023. Ανακοινώσεις – Προτάσεις και Λήψεις Αποφάσεων.

Στη Γενική Συνέλευση έχουν κληθεί να παραστούν οι εκλεγμένοι Αντιπρόσωποι των Σωματείων Μελών του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αιγίου.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr