background img
banner
banner

«Καραβάνι» αγάπης από την περιοχή προς Τουρκιά – Συρία

ΥΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΣΤΗΝ «ΠΗΓΗ» ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

Οι 90 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας που έστειλε η Ελλάδα στην Τουρκία είναι μόνο η αρχή είπε την περασμένη εβδομάδα ο Ανδρέας Κατσανιώτης και η συνέχεια τον δικαιώνει. Κάθε γωνιά της Ελλάδας, κάθε σημείο της Αιγιάλειας, όλοι οι ευαισθητοποιημένοι άνθρωποι, παίρνουν πρωτοβουλία και αναλαμβάνουν δράση για τη συγκέντρωση υλικού που θα αποσταλεί στις πληγείσες από τον φονικό σεισμό περιοχές.

Η Αιγιάλεια θυμάται, θρηνεί τους αδικοχαμένους και αλληλέγγυα συγκεντρώνει ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία υπό τον συντονισμό του Αχαιού υφυπουργού Εξωτερικών, θα φτάσει στην «πηγή» του προβλήματος ώστε να κλείσει ένα μικρό κενό στις ζωές των επιζώντων της βιβλικής καταστροφής.

Πού γίνεται συγκέντρωση ειδών στην περιοχή

Η τοπική Εκκλησία ήταν η πρώτη που ευαισθητοποιήθηκε, με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου. Συγκεντρώνει είδη από την περασμένη Πέμπτη έως τις 20 Φεβρουαρίου, στην Κοινωνική Ιματιοθήκη (Μπερούκειο), η οποία βρίσκεται στη συμβολή των οδών Μητροπόλεως και Μελετοπούλων, καθημερινά εκτός Σαββάτου και Κυριακής, από τις 5 έως τις 6 το απόγευμα. Υπεύθυνη η κ. Ντία Παναγοπούλου (τηλ. 6942982430). Εκεί συγκεντρώνονται τα είδη πρώτης ανάγκης-φαρμακευτικού υλικού (επίδεσμοι, γάζες, οινόπνευμα, ιώδιο, αιμοστατικά, παυσίπονα απλά (π.χ. depon), φυσιολογικοί οροί, βρεφικό γάλα σε σκόνη, αυτοκόλλητα επιθέματα τύπου Hansaplast, αντιφλεγμονώδη, πλαστικά γάντια, κουτιά πρώτων βοηθειών). Στο Κελάρι της Αγάπης, το οποίο βρίσκεται στην οδό Π. Χαραλάμπους 10, καθημερινά εκτός Κυριακής, από τις 10 έως τις 12.30 το πρωί (υπεύθυνος ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Στυλιανός Καπράλος τηλ. 6982263862), συγκεντρώνεται νερό και γάλα μακράς διαρκείας (κουτιά).

Η προσπάθεια του δήμου Αιγιαλείας για συγκέντρωση αγαθών ξεκινά σήμερα Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου και βρίσκει συμμέτοχους πολλούς συλλόγους και φορείς. Εξελίσσεται υπό την οργάνωση της αντιδημαρχίας Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Αιγιαλείας σε συνεργασία με την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Αιγιαλείας (ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.), τον Ερυθρό Σταυρό και τον Ιατρικό Σύλλογο Αιγίου.

Πρόκειται να συλλέξουν είδη πρώτης ανάγκης για τους σεισμόπληκτους στην Συρία και την Τουρκία, τα οποία αφορούν: Συσκευασμένα τρόφιμα μακράς διαρκείας (αλεύρι, ζυμαρικά, όσπρια, σκόνη γάλακτος για παιδιά, κονσέρβες, δημητριακά, παξιμάδια) και λοιπά είδη (υπνόσακοι, κουβέρτες, είδη ατομικής υγιεινής). Η συλλογή θα γίνεται μέχρι και την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου και ώρες 10.00π.μ. – 1.00μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλέκος Μέγαρης (γραφεία ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.). Όλα τα είδη πρώτης ανάγκης θα σταλούν στον Ερυθρό Σταυρό και μετέπειτα στους σεισμόπληκτους συνανθρώπους μας στην Συρία και την Τουρκία.

Έκτακτο κάλεσμα αλληλεγγύης στους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας απευθύνουν Σωματείο Οικοδόμων Αιγίου, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ και Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας». Συγκεντρώνουν υλική βοήθεια ενθυμούμενοι πως οι Έλληνες εργαζόμενοι έχουν την πικρή πείρα από τις μεγάλες τραγωδίες και καταστροφές στην Ελλάδα, όπου όμως η αλληλεγγύη, η οργάνωση και η δράση των συνδικάτων και του λαού αποτέλεσε ασπίδα προστασίας και ουσιαστικής βοήθειας στα θύματα των καταστροφών. Συγκεντρώνουν: Κουβέρτες, Γάλα σε σκόνη, πάνες ενηλίκων/μωρών, σερβιέτες, απορρυπαντικά ρούχων, ορούς, γάζες, ζανζαπλάστ, είδη ατομικής υγιεινής, ξηρά τροφή. Τα υλικά πρώτης ανάγκης μαζεύονται στα Γραφεία του Σωματείου Οικοδόμων 1ος όροφος, στο Εργατικό Κέντρο Αιγίου και Δευτέρα – Παρασκευή 6μμ-8μμ.

Το Χορευτικό Εργαστήρι Αιγίου συλλέγει είδη πρώτης ανάγκης για τους σεισμόπληκτους συνανθρώπους μας στην Τουρκία και τη Συρία. Πρόκειται για συσκευασμένα τρόφιμα μακράς διάρκειας αλεύρι, ζυμαρικά, όσπρια, σκόνη γάλακτος για παιδιά, κονσέρβες, δημητριακά κ.λπ είδη ρουχισμού, κουβέρτες υπνόσακοι ,ρούχα και φαρμακευτικό υλικό Η συλλογή των παραπάνω ειδών θα γίνεται καθημερινά 7:00 με 9:00μμ μέχρι και την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου για το κοινό στην αίθουσα του συλλόγου και για τους χορευτές τις ώρες των μαθημάτων τους.

Ανδ. Κατσανιώτης στο protionline.gr: «Τεράστιο το εγχείρημα γιατί τεράστιο είναι και το απόθεμα καρδιάς των Ελλήνων»

Υπενθυμίζεται πως ο συντονισμός των φορέων και των ιδιωτών για την αποστολή του ανθρωπιστικού υλικού στις πληγείσες περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας, έχει ανατεθεί, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στον υφυπουργό Εξωτερικών Ανδρέα Κατσανιώτη. Περιφέρειες, δήμοι και φορείς θα συγκεντρώσουν το υλικό και το υπουργείο Εξωτερικών θα συντονίσει τις προσπάθειες για να φτάσει στον προορισμό του.

Όπως σημείωσε ο κ. Κατσανιώτης, «αυτή τη στιγμή γίνεται μια συλλογή ανά την Ελλάδα, σε περιφέρειες, δήμους, οργανώσεις, μη κυβερνητικές οργανώσεις, την Εκκλησία». «Έχουμε αναλάβει τον συντονισμό, που είναι δύσκολος αλλά πρέπει να στείλουμε ανθρωπιστική βοήθεια άμεσα». Μέσω ανάρτησής του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ενημέρωσε ότι «ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός στέλνει τρία φορτηγά με 40 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας (τρόφιμα μακράς διάρκειας, σκηνές, κουβέρτες, υπνόσακους κ.ά), διασωστικό όχημα και εκπαιδευμένο προσωπικό» . «Ενώνουμε δυνάμεις για την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στους γειτονικούς λαούς της Τουρκίας και της Συρίας. O Κατάλογος ειδών πρώτης ανάγκης για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ελλάδα προς την Τουρκία και τη Συρία είναι προσβάσιμος σε όλους. Επιπλέον σε δύο γραμμές στο 3684035 και στο 3684407 από τις 9:00 έως τις 21:00 μπορούν φορείς να ενημερώνονται για τα σημεία παράδοσης» είπε ο Αχαιός υφυπουργός.

Τα είδη πρώτης ανάγκης που συγκεντρώνονται, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση, αφορούν ενδεικτικά σε: – ρουχισμό για ενήλικες, ανήλικους και βρέφη, – κουβέρτες, – φαρμακευτικά υλικά, – κρεβάτια, – σκηνές, – τρόφιμα μακράς διαρκείας.

Μιλώντας στo protionline.gr για τη διαδικασία και το όλο εγχείρημα, ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κατσανιώτης, σημείωσε: ΄΄Ο συντονισμός και η αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Τουρκία και τη Συρία είναι ένα τεράστιο εγχείρημα γιατί τεράστιο είναι και το απόθεμα καρδιάς και αλληλεγγύης των Ελλήνων. Περιφέρειες, Δήμοι, ενορίες, αλλά και επιχειρήσεις, σύλλογοι και φορείς, συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης και η πολύ μεγάλη προσπάθεια να προωθηθούν με ταχύτητα, αλλά και να φτάσουν εκεί που πρέπει, έχει ξεκινήσει.
Στο ΥΠΕΞ συγκροτήσαμε ειδική ομάδα για τον συντονισμό όλων των φορέων. Στόχος η οργανωμένη συγκέντρωση ανθρωπιστικού υλικού και η άμεση αποστολή του στους δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας σε Τουρκία και Συρία΄΄.

Τέλος, αναφορικά με την ως τώρα ανταπόκριση του κόσμου, ο κ. Κατσανιώτης δήλωσε: ΄΄Το κύμα συμπαράστασης των Ελλήνων είναι τεράστιο και συγκινητικό΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr